RSS Feed

Partidul fondurilor europene. Severin și lobbyul la Parlamentul European

vezi toate articolele de
17 Nov 2016 la 11:18 comenteaza acum 1053 vizualizari.

Partidul fondurilor europene. Fondurile europene în România au avut un rol important în crearea unei pături de superfuncționari cu niște caracteristici aparte. Au impresia despre ei că sunt ”piață liberă”, că sunt model antreprenorial deși lucrează cu bani publici și nu suferă deloc impactul dur al pieței libere.

UE pentru ei e un soi de fond de investiții mai curând decât un gestionar de bani publici. Iar conducerii Uniunii îi convine și încurajează asta – în fond, n-ai fi putut crea o religie a austerității fără astfel de funcționari pe post de ideologi.

Această pătură de funcționari câștigă în medie 2000 de euro, a dezvoltat o rețea serioasă în toate cotloanele țării. Unii dintre acești funcționari creați de UE au ajuns o falangă importantă partinică prin USR. A mai venit și Ghinea cu băieți și fete din mediul oengistic cu care au mai făcut un ban pe două trei rapoarte inutile și scumpe, și-a mai adus echipă și de la ministerul de resort și el cunoscut pentru performanțe deosebite. Și uite așa cred că avem în sfârșit o manifestare firească: o rețea de rentieri se transferă armonios în politică. Aveau prea multă putere ca să mai stea deoparte.

Banii publici europeni au fost folosiți pentru consolidarea unei ideologii dure neoliberale cu pretexte sociale. Iar acum au produs un partid. Alții de prin UE și-au făcut infrastructură din bani europeni măcar. Noi, românii, ne-am ales cu o facțiune într-un partid și încă o pătură artificială de upper-middle-class.

O întreagă industrie a scrierii proiectelor europene a tras partea leului din transferul de bani publici europeni. Această scriere a însemnat inventarea unui limbaj codat și a unei rețele de fapt foarte netransparente și ultrabirocratice de intermediere. Culmea e că fix acești oameni vorbesc de birocrație. Când ei înșiși sunt tot ce putea produce mai nefiresc birocrația. Sigur, când le spui asta ești imediat taxat drept ignorant needucat. Pe ăia din partidele vechi îi știm mai bine cu păcatele lor, cu rețelele lor de extras rente. ”Europenizații” au fost mult mai discreți. Intrarea USR în politică ne ajută să vorbim puțin și despre această parte a politicii publice românești.

Să-l luăm pe candidatul Ilie Dan Barna. L-am văzut aseară la telvizor recitând poezii useriste cu schimbarea clasei politice, altfel nu  m-aș fi deranjat. Expert în scriere de programe într-o firmă de consultanță pe care o deține. Apoi intrat la ministerul fondurilor europene ca secretar de stat. Declarație de avere de om serios, aici. Numai în ultimul an, când se presupune că a lăsat motoarele mai ușor pentru că s-a mutat la ministerul de resort, și tot a tras vreo 30 000 de euro din consultanță.

Dan Barna a coordonat diverse proiecte (conform CV-ului), în principal în aceeași schemă: împreună cu autorități locale sau asociații de funcționari sau patronate, integrăm cetățeni aflați într-o situație precară. Avantajul unor astfel de proiecte, foarte greu de verificat. Dar cu ceva am rămas. De exemplu un ghid de bune practici cu traininguri pentru oameni din teritoriu – 9 milioane de lei. Partea bună – e trecută acolo angajarea a peste 60 de șomeri de lungă durată. Sperăm că s-a și întâmplat. În aceste proiecte se vorbește constant despre crearea unui ”cadru flexibil” pentru angajarea unor persoane din grupuri vulnerabile. Mai e un proiect de vreo 9 milioane pentru Consiliul Județean Alba în aceeași direcție. Se pare că au rămas vreo trei miniafaceri în urma investiției.

2 milioane de lei pentru orientarea viitorilor psihologi din Univ. București către piața muncii.

Tot cu psihologi pare mai mișto programul ăsta, mișto în sensul că avem și bani grămadă și totul ținând de noi traininguri și studii de piață: 19 milioane de lei!

Un alt proiect finalizat ne anunță că s-a făcut o rețea excelentă de medici din toată țara pentru prevenirea malpraxisului. După cum știți, funcționează de sparge. A costat 10 000 000 lei. Merge nu merge, au fost trainuiți niște medici și au fost produse ghiduri de bune practici. Ieftin.

5 milioane de lei și pentru instruirea medicilor de familie. Consultanță pentru o aceeași firmă Medright SRL.

În fine, un proiecțel probabil de suflet, în Sibiu. ”Orientarea către cetățean” a poliției locale. 400 000 lei.

Intențiile bune pierdute în limbaj de lemn, traininguri și deplasări și, după investiții grele, s-a lăsat și cu câteva locuri de muncă pentru vulnerabilii vizați. Probabil nu putea exista cale mai ocolită și mai bine ”intermediată” pentru ajutorul dat precarilor din România. Acest tip de funcționar se propune drept ”viitorul politicii”.

Mie industria POSDRU, în proporție de 90 % mi s-a părut tocmai folosirea cea mai cinică a sărăcimii în România – concursul de cinism între politicieni și businessul ”antrenorilor” pe bani europeni (și, de multe ori, colaborarea lor) este unul mai strâns decât pare la prima vedere. De altfel, cifrele despre evoluția sărăciei ne arată ce efecte au avut astfel de proiecte. Sau, cine știe, poate fără aceste programe, în loc de dezastru am fi avut direct apocalipsă.

De ce am înșirat fapte din CV-ul acestui candidat USR? Pentru încercarea de a demitiza noua retorică antipoliticianistă cu bătaie mult mai mare decât a partidului cu pricina:

- această nouă falangă de funcționaro-antreprenori europeni a însemnat complicitate la nivel local cu mulți dintre politicienii pe care-i înjură

- împreună cu autorități locale au găsit fix vopseaua care trebuie cu care trebuie vopsit gardul sărăciei. În rest, inegalitățile și precaritatea au crescut nestingherit. Dar am rămas și cu câteva zeci de mii de oameni ”trainuiți”, și cu alte câteva mii de oameni foarte bine plătiți

- acest tip de funcționaro-antreprenor are o viziune aparte asupra banului public: nu poate fi folosit decât ca investiție sub acoperirea consultanței. ”Socialul” e pentru ei o vacă de muls.

Cine livrează ideea aia cum că să-i încercăm și pe ăștia că-s noi ar trebui să citească mai atent CV-urile. Sunt vechi și bine înfipți iar rezultatele lor nu sunt roz decât pentru ei și falanga lor de business. Când mai trag la răspundere politicieni (pe bună dreptate, de atlfel, după guvernări dezastruoase), ar trebui totuși să li se aducă aminte că au cheltui zeci de milioane de euro bani publici și au reușit să facă doar ședințe de spiritism de business știm noi cât de eficiente sau să angajeze câteva sute de oameni aflați în situații grele. Sunt fapte bune făcute cu uriașe costuri și în bani și, apoi, la nivel ideologic. Primăriile se consideră spălate pe mâini social. Și toată lumea e veselă.

Alegere plăcută pe 11 decembrie, asta dacă aveți cu cine.

Lobbyul aspru pedepsit

Severin a primit ani grei de închisoare pentru că a cedat în fața unei înscenări a unor ziariști. Închisoare, ceva mai blândă, au primit și ceilalți europarlamentari vizați de material. Foarte bine, să iei bani pentru a face legi e ceva urât. Urât și foarte frecvent. Și în România, și la Parlamentul European. Se primesc avantaje nu atât de pe față cum au vrut s-o facă cei trei săraci cu duhul. Dar mi-am amintit de un exemplu delicios dintr-un raport despre lobbyul în parlamentul european. Că de angajare la Goldman Sachs după ce ești șef de comisie europeană nu mai vreau să-mi amintesc. Nu e ceva ilegal, e ”doar” combinație. Să mai amintim și de evenimentele sponsorizate la PE de compania care dorea exploatările de la Roșia Montană?

Ce mi-am amintit eu însă este o vizionare specială la Harry Potter. Se întreba autorul raportului dacă o fi normal să ai atâtea activități sponsorizate direct de lobbyști. În orice caz, ni se arată acolo granițe mult mai fragile și zone mult mai gri decât lasă cele trei condamnări să se vadă. Ăsta era semnalul de alarmă. Un material de presă a dus la pedepsirea a trei europarlamentari mai mult pentru prostie în fața lobbyului decât pentru intenția propriu-zisă de a intra în jocuri vionovate cu lobbyul. Un citat frumos:

Should lobby companies funding and holding public hearings and receptions within the Parliament be considered as gifts? Should MEPs being invited to visit tobacco farms by the tobacco industry, with everything paid for, be considered as gifts? ‘Gifts’, or special benefits, are not uncommon in the EP. MEPs and their assistants frequently receive gifts from lobbying companies, such as free football tickets, dinners and drinks receptions, conference invitations with everything paid for and free cinema tickets. For instance, Warner Brothers invited MEPs along to a food and wine reception followed by a pre-screening of the latest Harry Potter movie, in November 2010. Before the movie, a representative of Warner Brothers briefly explained their position on an ongoing directive on copyright rules. While MEPs and assistants are aware that they are being lobbied, they will most likely remember to consult this lobby group when Parliament deals with copyright rules. Raising awareness and visibility  is often the purpose behind interest groups giving MEPs gifts. While these lobbying events may be beneficial to MEPs to raise their awareness of particular issues, it  becomes a concern when MEPs receive gifts from the companies and associations they are meant to be regulating.

Avem trei condamnări pentru lobby. Și un lobby european prosper. Asta ar fi de reținut. Asta nu înseamnă că mă interesează ofticile lui Severin. Spuneam doar, să nu credem că suntem acuma culmea vigilenței împotriva lobbyului. Dimpotrivă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!