RSS Feed

Partidul noilor paşoptişti. Dragă Românie, îţi doresc să devii mai tolerantă cu minorităţile sexuale

vezi toate articolele de
04 Feb 2016 la 01:15 18 comentarii 5492 vizualizari.

Zilele acestea, câţiva dintre membrii fondatori ai Ligii Studenţilor Români din Strainătate (LSRS) au înfiinţat o platformă-partid, numită PACT: o tranziţie destul de previzibilă şi sincer binevenită de la elan organizatoric şi discursuri de gală la politică, mai ales pentru preşedintele Sebastian (Tianu) Burduja.

De-a lungul istoriei Ligii , studenţiii români din străinătate au fost asemuiţi cu generaţia paşoptistă. Citez din Radu (Principele) Duda : “Sunt studenții români de astăzi care studiază în străinătate și care, precum pașoptiștii, oscilează între afecțiunea față de identitar și nevoia culturală de igienă occidentală. “

În ton cu această oscilaţie, LSRS şi-a asumat imaginea paşoptiştilor nu numai ca modernizatoare, ci şi ca tradiţională, cele două tonuri fiind uneori în disonanţă, de pildă atunci când LSRS a organizat un pelerinaj –arc în timp- la mănăstirea Putna, şi a publicat pe site-ul evenimentului următoarea rugăciune:

“Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu, precum ai căutat totdeauna cu milostivire către neamul nostru, arătându-Te binevoitor şi binecuvântându-i pe tinerii care la 1871, în împrejurări potrivnice, s-au întâlnit la Putna, Ierusalimul neamului românesc, şi acum binecuvintează ca în ziua Adormirii Maicii Tale să venim şi să punem o smerită închinare la Icoana ei, cea făcătoare de minuni, şi o floare la mormântul apărătorului şi alesului Tău, al slăvitului Voievod Ştefan.”

Momentul Putna –pelerinaj-rugăciune a fost prea mult pentru unii studenţi români din străinătate, care au semnat un manifest: “Pe mine NU mă reprezintă Liga Studenţilor Români din Străinătate”

Pelerinajul noilor paşoptişti la Putna nu doar că nu reprezenta toţi studenţii români, dar nu reprezenta prea bine nici imaginea paşoptiştilor originali. Părerile Bisericii Ortodoxe despre paşoptişti nu au fost niciodată prea bune. Iată de pildă opinia prof.univ.dr. Gheorghe Holbea, Facultatea de Teologie, Universitatea Bucureşti: “Începând cu elitele paşoptiştilor, Biserica este marginalizată şi tinerii boieri, cu studii în Apus, se ruşinează parcă de cultura părinţilor lor, de cultura duhovnicească ce a şlefuit atât amar de vreme sufletul poporului român.”

Pe site-ul Mănăstirii Neamţ puteţi citi o lungă istorie  cu masoni, intitulată: “Pătimirile Mănăstirii Neamţ de pe urma generaţiei paşoptiste: “ Paşoptiştii erau nişte oameni crescuţi în duhul eretic apusean, în cultul „luminilor” mincinoase ale modernismului masonic, în convingerea că păcatul în sine nu are valoare – şi de aici imoralitatea grosolană şi ura împotriva a ceea ce respira duh de sfinţenie –, crescuţi în cultul urii faţă de Tradiţie şi faţă de cei ce o puneau în faptă. De asemenea, ura lor împotriva Rusiei ţariste, a Turciei şi a Austriei, nu era decât ura diavolului împotriva autorităţii tradiţionale aristocratice sau războinice; generaţia 1848 va impune şi la noi, după 1857, autoritatea democratică, adică aceea a banului, singurul mobil care conduce interesele de partid.”

Revenind la noii paşoptişti şi partidul PACT, aştept cu interes poziţiile politice, dar mai ales pe cele sociale. Alina Mungiu Pippidi surprinde savuros poziţiile româneşti recente faţă de cazul Bodnariu-Norvegia şi campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei special pentru a interzice căsătoriile homosexuale: “avem un segment de populație foarte apropiat de sistemul de valori și cogniții al rușilor și pe fond opus Occidentului. Unul ca Dan Puric face treaba lui Putin nu pentru că l-ar plăti Putin, ci pentru că întreține prin misionarismul lui la nivel de salon de recuperare post-abuz starea de confuzie mentală și aspirație la stimă de sine mai mare în care se scaldă fericiți mulți români, inclusiv unii cu pretenție de educație. Toată povestea cu cultul Arsenie Boca și semnăturile ca să modificăm Constituția contra marelui pericol homosexual sunt copiate la indigo din Rusia, dar copii mai slabe, că, vorba aceea, una e Dostoievski și alta ”profesorul” Dulcan, autorul unei cărți cu titlul semnificativ de ”mintea de dincolo”. (sursa)

Ce poziţii vor avea tinerii din noul partid PACT faţă de astfel de subiecte? Unde va fi oscilaţia dintre “afecțiunea față de identitar și nevoia culturală de igienă occidentală”? Personal le-aş recomanda, cum am recomandat şi altor cunoştinţe care s-au implicat în politică, curajul să fie progresişti şi să susţină teme controversate în România, precum căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Sunt convins că nu au încă o poziţie la nivel de platformă despre cazul Bodnariu-Norvegia sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex, şi că sunt probabil ultimele teme pe care vor să le abordeze când se lansează ca partid, dar mi-a plăcut poziţia fondatoarei PACT Cristina Moldovan din articolul ei “Ce-ţi Doresc eu ţie, dulce Românie”, pe care o redau, nu doar ca să ţinem socoteala afirmaţiilor politicienilor, ci pentru că mi-aş dori să aud o astfel de poziţie în spaţiul politic românesc, unde doar Remus Cernea mai deschide subiectul, printre intervenţii despre delfini :

Îţi doresc să devii mai tolerantă cu minorităţile sexuale. Eşti o ţară ortodoxă, cu credinţă în Dumnezeu. Crezi că un Dumnezeu iubitor de toate ar putea să îi urască pe homosexuali sau să îi considere anormali? Eu nu cred, pentru că aşa i-a creat El. Românie, îţi doresc să înţelegi că nu e posibil să te ”homosexualizezi” dacă îi laşi pe alţii să îşi exprime liber orientarea sexuală. Că ori te naşti aşa, ori ba, nu poţi niciodată să ”devii”. Şi să înţelegi odată pentru totdeauna că nu, aceşti oameni nu sunt bolnavi, pentru că nu au nicio condiţie care să le minimizeze şansele de viaţă. Până în momentul de faţă nu se cunoaşte ştiinţific niciun caz de ”vindecare”. Nu, ei sunt doar diferiţi, aşa se nasc. Acceptă-i cum sunt şi lasă-i să fie fericiţi, să crească copii, să se căsătorească, să facă ce vor ei. Aşa vei fi mai bună.” (sursa)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

18 comments
 • 1

  Bati campii.

  cormoran
  2016-02-04 10:45:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Hai ma,pe bune,chiar e Dumnezeu iubitor de toate,inclusiv de pacate ?Am ras cu lacrimi,aia care a scris o sa ajunga ceva mare prin solda lui pippidi…

  Cum puteti voi sa ziceti: “Suntem intelepti si avem legea Domnului?” Caci iata, pana cea mincinoasa a carturarilor a prefacut-o in minciuna.S-au facut de ocara inteleptii, au turbat si s-au prins in curse; iata, au lepadat cuvantul Domnului si atunci unde este intelepciunea lor ?Zicand ca sunt intelepti, au ajuns nebuni.
  Si ati schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricacios cu asemanarea chipului omului celui stricacios si al pasarilor si al celor cu patru picioare si al taratoarelor.
  De aceea Dumnezeu i-a dat necuratiei, dupa poftele inimilor lor, ca sa-si pangareasca trupurile lor intre ei,
  Ca unii care au schimbat adevarul lui Dumnezeu in minciuna si s-au inchinat si au slujit fapturii, in locul Facatorului, Care este binecuvantat in veci, amin!
  Pentru aceea, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocara, caci si femeile lor au schimbat fireasca randuiala cu cea impotriva firii;
  Asemenea si barbatii lasand randuiala cea dupa fire a partii femeiesti, s-au aprins in pofta lor unii pentru altii, barbati cu barbati, savarsind rusinea si luand cu ei rasplata cuvenita ratacirii lor. Si precum n-au incercat sa aiba pe Dumnezeu in cunostinta, asa si Dumnezeu i-a lasat la mintea lor fara judecata, sa faca cele ce nu se cuvine.

  Carcotas
  2016-02-05 10:44:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Faptul ca nu se cunoaste niciun caz de vindecare e un argument ca nu boala??
  Tu nu ai auzit de boli incurabile (ptiuu, ce cuvant ! :) )
  Faptul ca cineva se naste cu sindromul Down, sau cu autism, de exemplu. Sunt incurabile. Ii acceptam pe indivizii acestia ravasiti de genetica. Ii integram cat putem. Dar ei sunt bolnavi.

  babic
  2016-02-05 11:06:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Sa-l citezi pe im… de remus cernea este compromitere totala.
  Inca nu exista o parere unanim acceptata in lumea stiintifica referitor la homosexualitate. Sunt cazuri in care comportamentul sexual deviant este dobandit. Aici sunt cazurile tinerilor pervetiti in institutii precum orfelinate. La fel de adevarat este ca sunt cazuri fara astfel de antecedente. Pentru acestea exista teorii privind dereglari hormonale, etc.
  Indiferent de cauza este clar ca acesi indivizi nu sunt normali. Asta nu inseamna ca trebuie persecutati. Pedeapsa trebuie aplicata in cazul in care se incalca bunele moravuri sau daca acestia incearca pervertirea altor semeni.
  Cernea se contrazice. Are dreptate cand zice ca se nasc astfel, cu aceasta malformatie. Insa nu pote fi vorba de orientare sexuala, caci asta inseamna ca este o decizie. A te orienta inseamna ca tu judeci si decizi incotro o apuci.
  Nu inteleg de ce atata dragoste pentru homosexualii fara bun simt, adica pentru aceia care se expun zicand si ca sunt mandrii ca sunt pe dos. Cunosc homosexual discret, care nu face caz de situatia sa si care constientizeaza ca un cuplu de acest gen nu poate forma o familie care sa creasca un copil.

  sorel jr
  2016-02-05 14:01:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Carcotas: Perfect de acord. Duduia aia incearca sa convinga oamenii apeland la religie. Daca era putin onesta, ar fi zis: “nu va mai formati moralitatea dupa o colectie de texte scrise de niste oameni acum 2000 de ani. Barbosul nu exista, iar daca exista are un caracter mizerabil iar cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca omenirea e sa gaseasca un mod de a-l extermina. Dar sa nu deviem de la subiect, nu e treaba voastra ce fac doi adulti cu consimtamant.”

  @babic: nu, dar daca citesti textul cu atentie constati ca nu a zis asta. Argumentul este ca “nu au nicio condiţie care să le minimizeze şansele de viaţă”. Mi se pare putin incomplet, mai exact ar fi ca nu au nici o conditie care sa le scada calitatea vietii, in conditiile unei societati in care drepturile omului sunt perfect respectate.

  Gigi
  2016-02-05 17:56:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Gigi ,ne vedem la gara,confunzi barbosii intre ei !Invatatura lui Iisus deriva din NT si scrisoriile d-ului ap. Pavel,intemeietorul bisericii crestine.Tot ce am postat este de acolo.Eu nu raportez ca tine polul nord la polul sud,nici nu v2reau sa iti servesc o teorema ca a lui Pitagora fara demonstratie.Cand vei putea manipula timpul si istoria lumii sa vii sa ne dai lectii.Pana atunci esti doar un speculator al slabiciunilor umane !

  Carcotas
  2016-02-05 18:36:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  “… sa faca ce vor ei” – asta nu suna foarte crestinesc. Nu suna nici macar legal. Mai incercati.

 • 8

  @carcotas: nu inteleg impotriva a ce crezi ca argumentezi tu. Nu imi pasa care barbos e, textul tot acum 2000 de ani a fost scris, de niste oameni. Iar daca barbosul suprem e un criminal nenorocit, iar fi-su vine si zice ca ar trebui sa ascultam de el, nu e nici o diferenta morala intre cei doi.

  Gigi
  2016-02-06 11:49:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Pt dl flower-power :D e la ateul Diderot citire: drepturile individuale sunt inferioare celor colective,mai ales când se pune în pericol existența speciei.Nu am citit cartea dar văzut filmul “Libertinul”, rulează pe Cinemax.

  Carcotas
  2016-02-06 16:39:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Càutati adevàratele valori umane in voi, inspirate de
  marii patrioti si càrturari de seamà ràmàni. Habar nu aveti de valorile noastre stràmosesti toti aceia care và “igienizati” in Occident. Nu uitati cà la Botez, “lepàdàrile” de satan se fac cu faţa la Apus.Laudă tu-
  turor Românilor care se inspiră din valorile autentice
  ca cele românesti. Dar mai întâi trebuie să le cunosti
  măi frate, căci fără o minimă identitate nu poti vorbi in numele celor cu mândrie de Români. Apropo de unii “pasoptisti” actuali ce se vântură prin Occident. A scris M. Eminescu o frumoasă poezie pentru ei. Se numeste “Epigonii”. Ce mare e mereu acest Eminescu!

  Re-Père
  2016-02-09 18:12:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @sky: Nu am vazut homosexualism nici macar la animale. Nu se imperecheaza leu cu leu, motan cu motam, cocos cu cocos , …
  Doar oamnenii elitisti considera homosexualitatea ca normal.
  Nici cu forta nu ii poti imperechea.
  Vreti sa ma invatati ceva ce nici macar natura nu o considera normal.
  Homosexualii , sunt ciudatenii ale naturii, … nimic normal.

  nick
  2016-02-22 13:22:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Mai vietate ce ai scris cele de mai sus, esti nascut cumva de taicatu???????????
  Cand barbatii or sa nasca la fel cum si porcii or zbura, am sa fiu de acord cu mintea voastra bolnava.
  Cred ca mami tale ii vine sa intre de vie in pamant daca nu o fi murit saraca cu asa o gloaba la usa ei.

  romanul
  2016-03-04 17:24:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  mai omule cu doctrina stramoseasca ce faci ? daca biblia este carte de capatii dupa care functioeaza crestinismul , constitutia de guvernare a unui inparat , ce vii matale cu povesti de popa de tara ? iar cel care vorbeste la adresa lui dumnezeu in felul acesta cred ca are probleme , dar nu la stomac , la el scufita este beteaga , aici ma bazez pe cele spuse de apostolul pavel ,, si dracii cred si se infioara ” , asa ca omul este pardonabil , nu are discernamint , este ca si acei bolnavi de care se vorbeste mai sus . daca acestia sint bolnavi iar dreptul la fericire il are fiecare om , atunci eu ce am cu curul omului ? numai nu promova prostia cum iarasi spunea unul din comentatori . biblia spune , daca ai calcat o porunca , te faci vinovat de toate , asa ca sa lasam curul omului si sa ne vedem de pacatele noastre fiecare , ma repet , veziti de curul tau dar nu mi iesi mie cu drepturile homosexualilor ca atunci ma supar si eu .

  gabriel
  2016-03-05 06:54:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Domnule este incredibil ce ineptii graiesti. Mai grav este faptul ca tu prin prisma pirghiilor ce le ai la indemina ai inceput sa ne dai lectii crestine, Bai baiete , iti recomand sa studiezi biblia si sa nu mai publici aceste vecretinisme. Daca studiezi bibilia vei afla ce s-a intimplat cu Sodoma si Gomora. Toleranta de care vorbesti tu nu are nici o legatura cu biblia i cu politica cu voturile si cu indivizii de acelasi fel care nu vor sa recunoasca si sa acepte faptul ca au o problema serioasa pentru a gasii si solutii.
  Sa fereasca Dumnezeu ca aceasta natiune sa asculte abjectiile tale.

  vanghelie analfbetul
  2016-03-05 17:02:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Uluitoare recomandare: “curajul să fie progresişti şi să susţină teme controversate în România”!!! Promovarea anomailiilor sexuale, inseamna progres? S-a nascut vre-un copil in urma relatiei intime dintre doi barbati? Sau din relatia a doua femei? Homosexualii au nevoie doar de compasiunea noastra si de putere de la Dumnezeu pentru a iesi din aceasta robie a pacatului. Cu siguranta se poate!

  popan
  2016-03-07 13:05:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Daca DUMNEZEU voia sa faca pe placul unor neterminati care, parlamentari fiind, cer si salarii mari pentru ineptii si doresc si pensii suplimentare pentru munca sa geniala.
  Avem atatia oameni necajiti, bolnavi si de ei va doare in basca. Daca asta doriti, ma rog, e treaba voastra dar fara acceptul nostru eliberati locurile din parlament si plecati sa va dea cine o vrea ce va doriti dar nu pe banii nostri pentru care muncim din greu.
  Ma opresc aici deoarece imi irosesc timp util pentru niste dezaxati

 • 17

  Nu i-mi doresc ca in aceasta tara copii mei sa trebuiasca sa se simta umiliti si agresati de o persoana de acelasi sex in virtutea drepturilor omului nici in gluma. Chiar si noi heterosexualii suntem oameni . Nu vreau ca tineretul acestei tari batjocorita de toti in aceste vremuri sa suporte inca o bataie de joc prin legifererea unei anomalii casatoria intre doua persoane de acelasi sex. Ce nu va ajunge ca si asa umbla liberi cine vrea cu cine vrea ? De ce vreti si casatorii? nu din dragoste in mod sigur interesul este pecuniar.

  cezar marian moroianu
  2016-06-05 04:00:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Mai defectilorvoi trebuie sa va supuneti majoritati! cu se va simti un copil cad se va trezi cu doi tatii sau doua mame? care va fi normalitatatea lui? voi astia pe invers aveti la baza o mama si un tata, nu ati fost facuti de doua lesbiene nici de doi homalai!asa ca viata voastra intima traiti-o cum vreti voidar nu maltratati psihicc
  ul unor copii nevinovati!acceptativa deviatiile si boala de care suferiti si nu mai inbolnaviti si pe ali!

  vasistes hunter
  2016-07-31 22:16:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!