RSS Feed

Păunescu, Nichita și iubita lor comună, mai tari decât Drăgușanu și Bote

vezi toate articolele de
13 Nov 2010 la 12:35 22 comentarii 2253 vizualizari.

Poeți-cult ai anilor 60-80 in Romania, Adrian Păunescu și Nichita Stănescu și-au disputat nu doar supremația literară, ci și iubitele. Ba, mai mult decât atât, post-mortem devine publică la nivel larg și o altă dispută mult mai teribilă: cine e tatăl natural al gemenelor unei foste iubite comune: Nichita sau Păunescu?

”În a doua parte a deceniului al şaptelea, o aceeaşi femeie ne-a iubit, pe Nichita şi pe mine, aşa cum şi fiecare dintre noi am iubit-o pe ea. Insuficient de stabilă, acea iubitoare de literatură şi de doi literaţi, a reuşit şi o performanţă imposibil de suportat pentru cei doi: a trăit într-o anumită perioadă şi cu unul, şi cu altul. Din această dublă convieţuire (deşi, mai probabil, din una dintre convieţuiri) au rezultat două gemene (n.r. surorile Andreei Bîrlea). …Mama celor două gemene nu a clarificat niciodată, cu nici unul dintre noi, paternitatea lor. Lucrul cel mai groaznic ar fi ca ea să nici nu ştie exact cine e tatăl fetiţelor pe care, din câte ştiu de la Nichita, şi el le-a văzut, şi i se părea că seamănă cu el, şi eu le-am văzut, şi mi se părea că seamănă cu mine”. Mărturisirea a fost făcută chiar de Adrian Păunescu în volumul ”Generația 60”, citat de ”Clik”.

Și uite așa, doi poeți au ajuns pe prima pagină a unui tabloid. E scandalos? E revoltător faptul că astfel de amănunte intime au ajuns în mass-media? Nu vă grăbiți să aruncați cu piatra. În primul rând, cel care a făcut  publică această teribilă dilemă a fost chiar Adrian Păunescu. Apoi, de astfel de situații se preocupă nu doar jurnaliștii de cancan, ci și istoricii literari, ele oferind, nu de puține ori, amănunte și interpretări ale diferitelor etape de creație ale autorilor.

Iar această poveste, nu are nici pe departe ”savoarea” și ”picanteriile” tumultoasei aventuri pe care ”Click”, ”Can-can” ori OTV au ratat-o în ultima parte a secolului al XIX-lea, cea dintre Eminescu și Veronica Micle. Istoria literară consemnează amănunte care i-ar face să pălească de rușine pe Bianca Drăgușanu și Bote. Relația lui Eminescu cu soția (și apoi văduva) rectorului Universității din Iași a avut ”de toate”: întâlniri pe ascuns, corespondențe, scandaluri publice în care au fost implicate numele lui Titu Maiorescu și Cenaclul ”Junimea”. Un șantaj legat de publicarea ”Misterelor unui cerc literar” (”Junimea”). Iar cireașa de pe tort a fost o ”îmbrânceală”, conform unora, sau o bătaie în toată regula, conform altora, între Eminescu și Caragiale, subiectul disputei fiind aceeași Veronica Micle. Și nu aruncați cu piatra către jurnaliștii de scandal: cei care au făcut publice, în scrierile lor, aceste episoade sunt nume precum Slavici, B.P. Hasdeu ori George Călinescu.

Golite de tensiunea momentului (moartea lui Adrian Păunescu), ”dezvăluirile” presei din aceste zile (e greu să le numești ”dezvăluiri” atâta vreme cât ele au fost făcute publice, într-o carte, încă din 2007) nu fac decât să demonstreze cât de facile, ieftine, derizorii, lipsite de substanță, sens și miză sunt povestioarele lui Iri cu Monica ori ale Biancăi Drăgușanu cu Bote. Chiar și în domeniul cancanului, aceste vedete de plastelină cu rază scurtă de acțiune primesc clasă de la poeți.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!