RSS Feed

Pauza de politică. Să ne întoarcem la animale. Zburătoare, patrupede și bipede

vezi toate articolele de
25 Mar 2013 la 13:51 4 comentarii 653 vizualizari.

Regizorul Adrian Sitaru afirma, la proiecția de gală de la Cinema ”Florin Piersic” din Cluj (la sfârșitul săptămânii trecute), că ”Domestic” nu e un film despre ”interacțiunea dintre oameni și animale”. Și are dreptate: mai degrabă e un film despre interacțiunea dintre animale și animale. Unele bipede. Pe o parte comedie, pe o parte tragedie, pe alocuri esopic (nu în sensul de ambiguu, ci în cel în care se face trimitere la fabulistul elen) și cu puțină glazură freudiană (obsedantul vis al ”vinovăției” lui Toni). Proporțiile sunt atent gestionate și fac din ”Domestic” un film pentru care merită să ieși din casă. Nu e o peliculă menită să schimbe lumea, ci una care emoționează, suprinzând a-normalitățile unei normalități de viață domestică  (de unde și titlul).

Animalele (mai mult sau mai puțin ”domestice”) sunt doar un pretext, un turnesol al sentimentelor pe care personajele și le înhibă în interacțiunea directă (soț-soție, amanți, părinți-copii, vecini de scară), dar cărora le dau frâu liber atunci când intră în contact cu necuvântătoarele. Un tată cinic și atoateștiutor (deși ”știința” lui e un amalgam de pseudo-credințe și filosofii de bodegă) e incapabil să empatizeze cu nevasta și fiul lui, dar e înduioșat de suferința unui porumbel. Un profesor, tată de familie și administrator de bloc (cel puțin teoretic o persoană cu multiple responsabilități) nu reușește să comunice cu soția lui după ce-și pierd fiica într-un accident, dar se atașează de o pisică pe care, inițial, nu o putea suferi. Iar Toni, un pierde-vară speculant de sentimente comune, ajunge să adopte cățelul care îi scosese din sărite pe cei mai mulți dintre membrii unei asociații de proprietari. Și de aici și miza (și întrebările) cu care rămâi după vizionare. Ce (ne) împiedică să ne exteriorizăm sentimentele în relațiile inter-umane? De ce e nevoie (sau e nevoie) de intermedierea unui necuvântător pentru asta? Cum se face că responsabilitatea care se naște față de un animal nu o avem și pentru cei cu care conviețuim (oameni, nu animale)?

”Domestic” nu poate fi categorisit după indicativele ”ne place”/”nu ne place” (deși are suficient umor ca să placă). Mai degrabă după ”ne pasă” sau ”nu ne pasă”. De animale și de oameni. De cei aflați în jurul nostru, în micile momente ale cotidianului, nu în luarea ”marilor decizii”. Iar dacă ”ne pasă”, cum acționăm. Într-o primă fază, poate fi vizionat ”Domestic”. Ca început al unei terapii individuale. Iar dacă sunt persoane care nu au probleme cu interacțiunile sociale cotidiene (deși m-ar mira să existe asemenea persoane), timpul tot nu e irosit degeaba. După cum spuneam, ”Domestic” e, oricum, un film care place.

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!