RSS Feed

PDL, PNL şi PSD în jurul meselor lungi

vezi toate articolele de
07 Dec 2009 la 20:05 54 comentarii 3909 vizualizari.

Mai devreme am scris un text care se referea la alegători, adică la cetăţeni. Mulţi cetăţeni-cititori se confundă însă atît de mult cu policieinii pe care i-au votat încît au citit textul ca şi cum s-ar fi referit la ei, asta deşi era precizat explicit acolo că vorbesc de cetăţeni, nu de politicieni. În fine, trăim vremuri cu lectori atît de superficiali, captivi ideologic şi demotivaţi intelectual încît nu mă miră nici măcar că unii mă declară “prost” în subsolul unui text pe care, dacă l-ar citi şi ar face un minim efort să-l înţeleagă, ar descoperi că opiniile din ele coincid cu ale lor, acelea de le exprima printre injurii. Dar să trecem pe lîngă cetăşeni şi să ne ocupăm puţin şi de politicieni!

Înţeleg că deja au început negocierile şi declaraţiile de curtoazie, că cei din conducerile partidelor s-au reunit în jurul meselor lungi pentru a discuta variante de alianţe în vederea unui viitor guvern. Iar ăsta e un lucru bun. Din cîte se pare, PSD-ul va fi în opoziţie, ceea ce rămîne însă de văzut e care va fi poziţia lui Geoană. Normal ar fi să-şi dea demisia sau măcar să anunţe că şi-o va da şi apoi PSD să organizeze în cel mai scurt timp un Congres la care Geoană să fie ori confirmat ori înlocuit. Probabil că lupta internă în PSD se va ascuţi şi personal aş vrea ca Geoană să fie înlocuit la conducerea PSD iar în locul său să vină un un om politic care să poată scoate încet acest partid din zona percepţiei unei stîngi asociate cu imaginea unui Iliescu&Năstase si sa-l duca spre o percepţie ceva mai bună, a unei stîngi europene. Aş prefera un Cristian Diaconescu de exemplu, deşi ştiu că are şanse să treacă mai degrabă o cămilă prin urechile acului decît să ajungă Diaconescu la şefia PSD. Deşi…

La PDL situaţia e delicată. Dincolo de aspectul euforic, PDL e un partid izolat politic şi şansa lui de a forma un guvern cît mai repede depinde de puterea de seducţie faţă de PNL, de capacitatea de a smulge o bucată consistentă din partidul-frate, de la dreapta sa. Asta poate fi o mare dificultate, dat fiind că, din cîte se pare, actuala conducere a PNL e muşcată de Traian Băsescu şi are reticenţe necicatrizate faţă de orice ofertă semnată TB sau PDL. Deci va fi dificil şi, cel mai probabil, PDL va începe cu o nădire grăsuţă în teritoriu, cu promisiuni de fonduri pe local, poate cu mici sau mari şăntăjutze, cu metode de atragere verificate în timp şi care şi-au dovedit în general eficacitatea.

PNL e, iată, într-o situaţie destul de nasoală. Are cel mai puternic lider din ultima perioadă, cel mai credibil, şi totuşi e în cea mai fragilă poziţie asta deşi, culmea, are cea mai mare libertate de mişcare pe piaţa negocierilor. În cazul în care Geoană cîştiga, Antonescu avea toţi aşii în mînă; aşa, cu Băsescu la Cotroceni, e posibil ca printre aşi să i se fi strecurat şi cîţiva valeţi. Aşadar, la PNL decizia va fi foarte grea şi asta pentru că nu-s decît doua alternative: cu PDL la guvernare sau cu PSD în opoziţie. Riscul cu PDL la guvernare – care e probabil opţiunea nr 1 din teritoriu – e că, deşi astfel se vor salva peneliştii ca oameni, PNL se va duce dracului ca partid. Şi Crin ştie asta. Pe de altă parte, PNL în opoziţie înseamnă să laşi strategic şi riscant puterea din mînă, ceea ce e, cumva, o anomalie politică. Mai mult, un PNL care ar alege să guverneze ar fi un PNL care ar ajunge – ca percepţie politică – în aceeaşi oală cu PDL. Adică în oala oprtunismului de operetă, a calculului politic cinic şi rece, riscînd demnitatea partidului care-şi respectă alianţele pre-electorale. S-o scalde, între aceste două ape, va fi greu şi asta îi va subrezi şi imaginea, şi interesele. În general, în astfel de situaţii, soluţia cea mai înţeleaptă strategic e calculul pe termen lung, în detrimentul unor avaantaje otrăvite pe termen scurt. Aşadar, dacă aş fi aşezat la masa lungă a conducerii PNL, aş pleda şi aş vota pentru rămînerea în opoziţie, asumîndu-mi totodată riscul ca valeţii din mînă să accepte momeala PDL. Riscul ruperii partidului e mic, dar l-aş asuma şi pe ăsta. PNL s-a rupt de multe ori în istorie, dar cînd s-a lipit la loc a fost de fiecare dată mai puternic. Cred că e mai bine să asumi riscul ruperii unui partid decît să accepţi premisele unei absorbţii lente. Să-ţi rozi piciorul cu care eşti prins în capcană e, vorba vulpii, nu un act de eroism, ci un gest pragmatic şi o şansă pentru viitor.

Închei, urîndu-le succes tuturor negociatorilor:))

UPDATE: Inteleg ca dl Tariceanu a fost sunat de dl Basescu si ofertat. Cum ar veni, omul lui Patriciu, cel impotriva caruia Zeus a dezlantuit toate fulgerele, tunetele si biletelele roz pare din nou bun de guvernare si pur ca o fecioara. Nu-i asa ca e dragutza politica asta?

UDPATE 2: Tocmai s-a termina sedinta Biroului Politic al PNL si Taricreanu a facut declaratii intersante, declaratii care ma fac sa va intreb: ce parere aveti de un prim-ministru Tariceanu? Zau ca e dragutza politica asta:))

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
prelucrător prin aşchiere şi absolvent de liceu
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!