RSS Feed

Penibil la maxim: Băsescu știa că fotografiile lui cu așa-zis-ul dezastru ecologic de la Roșia Montană sunt de la Roșia Poieni. Marea minciună cu ecologizarea

vezi toate articolele de
19 Sep 2011 la 21:07 17 comentarii 2960 vizualizari.

Traian Băsescu s-a acoperit încă o dată de penibil în acțiunile lui propagandistice în favoarea companiei RMGC, care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană.  Într-o emisiune la ProTV, șeful statului a afirmat: ”Din punct de vedere al părţii de mediu, exagerăm în momentul de faţă şi după emisiune vă voi pune la dispoziţie cateva poze pe care le-am făcut eu ca amator când am fost acolo, din elicopter. Dacă dvs reuşiţi să le arătaţi la televizor, oamenii vor înţelege de ce nu sunt credibili toţi cei care spun că exploatarea de la Roşia Montană va genera poluare. Românii ar trebui să ştie ce este acum acolo”. Supriza a venit când ”Gândul” a prezentat fotografiile realizate de Traian Băsescu. Pentru că, așa cum cititorii au sesizat deja, ele nu prezintă dezastrul ecologic de la Roșia Montană, ci pe cel produs de iazul de decantare Valea Șesii, rezultat în urma exploatării cuprului de la Roșia Poieni (localitate aflată la 10 km de Roșia Montană).

Dacă cineva își închipuie că este vorba de o gafă prezidențială, cauzată de apropierea dintre cele două localități ori de rezonanța numelor (Roșia Montană, respectiv Roșia Poieni), se înșeală. La mijlocul lui iulie 2009, adică doar în urmă cu doi ani, Traian Băsescu a fost la Roșia Poeni. Așadar, cunoaște zona în mod direct. În plus, motivul pentru care Traian Băsescu a fost la Roșia Poieni și istoria acestei exploatări reprezintă un precedent a cărui ignorare nu se poate face decât cu rea-credință.

Ideea privatizării companiei de stat Cuprumin Abrud a apărut în 2004. În 2007, un consorțiu format din societățile Cuprom, Energo Mineral și IPRONEF au semnat un contract de cooperare (asociere) cu Cuprumin. Asocierea prevedea realizarea la exploatarea minieră din Munții Apuseni a unor investiții toatel de 155 milioane de euro, într-o perioadă de cinci ani, pentru protecția mediului promițându-se o investiție de 50 de milioane de euro. Asocierea viza o perioadă de zece ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani, la dispoziția consorțiului fiind puse zăcământul, mijloacele fixe și licența de exploatare. Ca și în cazul de la Roșia Montană, statul urma să încaseze o redevența minieră și cotă parte din profit. Scăderea prețului cuprului, în 2009 și costurile ridicate ale ecologizării zonei, i-a făcut pe cei de la Energo Mineral, principala firmă a consorțiului, să solicite o renegociere a contractului. În urma refuzului statului român de a negocia, Energo Mineral a denunțat unilateral contractul, după care a intrat în insolvență. Astfel, problema ecologizării zonei a rămas în sarcina statului român. Mai mult, în acest an, o parte a salariilor restante din 2009, în valoare de 1,7 milioane de lei, au fost plătite tot de statul român, din Fondul Special de garantare a salariilor.

Iazul de decantare de la Valea Șesii se întinde pe 130 de hectare (cel de la Roșia Montană, de pe Valea Cornii, ar urma să aibă 600 de hectare) și cuprinde zeci de milioane de tone de steril, supuse fenomenului de leșiere. Pentru a preîntâmpina un dezastru, statul român cheltuiește zilnic 100.000 de lei, pentru a deversa în el tone de lapte de var pentru neutralizarea apelor acide. Cu Energo Mineral în lichidare, statul nu-și va mai recupera vreodată acești bani. În timpul vizitei efecuate în vara lui 2009 la Roșia Poieni, chiar Traian Băsescu a calificat această situație ca fiind o ”bombă ecologică”.

Așadar, probabilitatea ca Traian Băsescu să prezinte ”din greșeală” fotografii cu Roșia Poeni în loc de Roșia Montană este egală cu 0 (zero). Mai mult, președintele are un precedent cât se poate de clar și recent din care se poate vedea cât de ușor poate scăpa o firmă (prin insolvență, falimentare, închidere) de responsabilitatea ecologizării unei zone.

Și asta nu e tot. Prezentarea dezastrelor produse de fostele exploatări miniere de stat este dublat de un mesaj propagandistic mincinos, conform căruia ”investitorii vor asigura ecologizarea, inclusiv a daunelor produse până în acest moment”. Aceasta este o minciună pe față. În statutul societății Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), actualizat în urmă cu o lună și public pe site-ul Ministerului Economiei, se prevede expres la art. 5.7, aliniat 1, că toate daunele produse mediului de fosta exploatare de stat vor fi suportate de către Minvest Deva (adică partea română):

Art. 5.7. aliniatul 1: ”Urmare a transferului licențelor de concesiune miniere pentru Proiecte de la Minvest catre Societate, până la mutarea de către Minvest a echipamentelor și instalațiilor respective, Minvest rămâne răspunzătoare pentru operațiunile sale în perimetrele respective, precum și pentru eventualele pagube produse mediului ca rezultat al activităților desfășurate în perimetre până la data mutării echipamentelor și instalațiilor, dar care sunt identificate și/sau produc efecte după această dată.”

Așadar, fie că se pune sau nu în practică proiectul RMGC, statul român are obligația și va suporta costurile de ecologizare a daunelor produse mediului până în acest moment. Mai mult, modul de redactare al articolului ”pagube produse mediului (…) care sunt identificate și/sau produc efecte după această dată (transferul licenței și eliberarea perimetrelor – n.a.)” lasă larg deschisă ușa posibilității suportării tot de către statul român și a unei părți a daunelor cauzate de extinderea exploatărilor. Aceasta e doar încă o minciună din lungul șir de minciuni propagandistice ale RMGC pe care președintele României a început să le promoveze.

Într-un articol viitor, o să vă prezint și ce presupune așa-zisa ecologizare promisă de RMGC. Care nu e altceva, decât o ascundere a gunoiului (sute de milioane de tone de deșeuri otrăvitoare) sub un covor verde.

***

P.S.: O întrebare pentru domnul Traian Băsescu (pusă de un localnic reprezentanților RMGC la o dezbatere publică și care a rămas fără răspuns): ”Dacă cianura e într-o concentrație într-atât de mică încât nu pune în pericol mediul, de ce trebuie stocate apele reziduale în spatele unui baraj?”.

***

BONUS: Dezastrul de Roșia Poieni (cu mențiunea că iazul de la Roșia Montană va fi de peste patru ori mai mare, la care se adaugă haldele de steril pline cu metale grele, care vor rămâne în urmă). Pentru a vedea ce rămâne în urma exploatărilor miniere în ciuda promisiunilor și obligațiilor contractuale pe care și le asumă companiile.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!