RSS Feed

Penibila viață de bugetar vs. fabuloasa viață de șomer

vezi toate articolele de
29 Jun 2010 la 10:32 27 comentarii 1860 vizualizari.

”Dacă la CCR nu era blocată decizia de a micșora pensiile, angajații plătiți de la buget ar fi avut de suportat doar diminuarea cu un sfert a salariilor. Era mult, dar aveau măcar speranța că prețurile nu vor crește și că, după un timp, vor avea din nou salariile de până acum, fie prin redresarea economiei, fie prin reduceri de personal. În noile condiții, bugetarii vor avea o povară suplimentară: sporirea TVA la 24% le va face viața și mai penibilă.”

Citatul îi aparține lui Cristian Preda și e din textul ”În apărarea bugetarilor”, publicat pe blogul personal. Care sunt bugetarii despre car Cristian Preda spun că sunt pe punctul să ”clacheze”? ”Vorbesc despre medicii și asistentele medicale care pleacă din țară pe capete, vorbesc despre profesorii care sunt plătiți mai rău ca în Gabon, vorbesc despre funcționarii corecți și dedicați interesului public. Numesc aceste categorii, pentru că știu sigur că și clienții, și corupții vor găsi, indiferent de partidul din care vin și de locul în care se află în sistemul public, cum să supraviețuiască.”

Corect. Sau aproape corect. Pentru că, citind acest text, am realizat un lucru. Șomerii au dispărut aproape cu desăvârșire din discursul politic și public (al mass-media și al societății civile). Ca și cum această problemă nu ar exista. Sporadic, mai sunt prezentate cifre, care nu mai emoționează însă pe cineva. Și pe care nu le citez pentru simplu motiv că nu mai există nicio garanție privind exactitatea lor. Pentru că nimeni nu îi mai numără pe cei care au renunțat să mai apeleze la Inspectoratele Teritoriale de Muncă pentru a-și găsi un job, cei care n-au figurat niciun moment în aceste statistici (pentru că nu au fost ”disponibilizați”, ci și-au încheiat contractul de muncă ”cu acordul părților” ș.a.m.d.).

La radio am auzit ieri o știre conform căreia, din punct de vedere statistic, numărul șomerilor chiar a scăzut în România! Asta chiar dacă numărul angajărilor este mult, mult sub cifra cu care, din punct de vedere statistic, șomajul ar fi scăzut…

Și, la cafeaua de dimineață, am avut avut o ”revelație”. Că șomerii (cei reali, nu cei din statistici) sunt cei mai puțin loviți de criză acum! În primul rând nu vor trebui să suporte o reducere cu 25% a veniturilor. Ceea ce nu e lucru puțin ;) . Nici cei care beneficiază de ajutorul de șomaj și cu atât mai puțin cei care nu beneficiază.

Apoi. Un șomer nu trebuie să se trezească la primele ore ale zilei, pentru a ajunge să semneze condica la ora 8.00 sau 9.00, pentru că au un șef bătut în cap care ține la punctualitate. Nu trebuie să le zâmbească dulceag cine știe căror clienți sau cetățeni imbecili, pretențioșo ori puși pe scandal cu care au de a face. Nu trebuie să răspundă la telefon și nici să-i aducă șefului cafele. Nu au vreun stres legat de terminarea la timp a unui proiect sau a unei lucrări/comenzi. Nu răspund pentru calitatea muncii lor. În cazul în care sunt bărbați nu trebuie să le dea bani soțiilor pentru cumpărături, iar dacă sunt femei nu le mai doare capul să fie în ton cu noile tendințe ale modei. Și nici măcar probleme cu programarea concediilor nu mai au, pentru că sunt în concediu perpetuu. Și nici nu trebuie să apeleze la avocat sau la psiholog, pentru a contesta sau pentru a se trata după ce șeful a decis să promoveze un coleg/ colegă despre care știu, sunt convinși, că din punct de vedere profesional le este inferior.

Dacă vă puneți puțin mintea la contribuție cred că toți cei care sunteți angajați (sau ați fost la un moment dat) veți găsi și alte motive pentru care merită să invidiați viața de șomer.

Și uite așa am înțeles de ce șomajul în România a dispărut aproape complet de pe agenda publică. Pur și simplu pentru că nu este o problemă. Ci o stare de bine ;) . Și, atunci, de ce și-ar bate cineva mintea (sau măcar să-și pună niște întrebări) dacă nu cumva, în perioada asta, firmele care angajează șomeri nu ar trebui cumva stimulate, dacă nu ar trebui simplificată procedura de înființare, dacă nu ar fi mai bine să iei mai puțin de la mai mulți, decât să nu iei deloc ori chiar să mai și plătești. Și ce rost ar mai avea analiza faptului că în 2008 și 2009 românii au înființat peste 9.000 de firme în Italia, în timp ce în România au fost închise peste 100.000 de societăți.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!