RSS Feed

Pentru cine bat clopotele?!

vezi toate articolele de
31 Aug 2012 la 11:00 44 comentarii 1658 vizualizari.

Curg acuzațiile de toate părțile. Nu se aștepta nimeni la liniște dar tensiunea are cote foarte ridicate. Explicabil. Nu sunt doar politicienii implicați. Cei care au votat pentru demitere se simt parte. Parte trădată, contrariată sau doar dezamăgită dar care vrea să înțeleagă cum de s-a scremut muntele și, în final,  s-a născut doar un șoricel.

text din 28 august preluat de pe blogul personal al autoarei

Unii caută erorile pe plan intern, acuzând proasta gestionare a procesului de demitere, strategiile greșite, slăbiciunea comandanților, ba chiar trădări la vârfurile USL.

Alții apasă pedala naționalistă, strigând sus și tare că este un dictat străin de neam. Patrioții își arată frustrarea,  agenții de influență, consternarea că nu înțelegem rațiunile geo-strategice globale; auzim că ar fi vorba despre niște bătălii cu ruși, nemți  și americani deștepți dar români proști, invers decât în bancurile de pe vremuri.

Deși justificate și meritând fiecare o analiză serioasă, aceste explicații sunt detalii din context.  Dincolo de bâlbâielile interne și presiunile externe, am asistat la un episod banal din lupta corporațiilor cu statele. Această luptă nu se duce doar la noi. Se duce peste tot.  Popoarele nu intră în discuție în această bătălie; nici la noi, nici în alte părți. Mijloacele diferă. Nu are nimeni ceva anume cu națiunea română. Nu dorește nimeni să o distrugă mai mult decât o face ea însăși, uneori. Țara pe care o ocupăm prezintă mai mult interes; banii de la buget, de asemenea.

În această luptă, statele se împart în două categorii:

· Cele care cedează și se pun la dispoziția intereselor corporatiste. Acceptă oficial colonizarea. Este ceea ce a făcut guvernul  PDL semiconștient și Traian Băsescu, foarte conștient. Uneori și foarte transparent. Insistența pentru Roșia Montană sau reforma sistemului sanitar sunt vii în mintea oricui. Semnarea Pactului euro plus sau Compactului fiscal nu sunt la fel de vii, pentru că ceilalți au tăcut…

· Statele care încearcă să reziste, apărând interesele cetățenilor lor. Atacurile împotriva acestora vor fi fără număr. Cu mijloacele pieței – atacuri asupra cursului de schimb, dificultăți cu împrumuturile, etc. –  dar și pe orice alte căi, inclusiv politice. Condiția sine qua non a reușitei măcar parțiale a acestei rezistențe este ca  instituțiile să funcționeze impecabil și să-și păstreze încrederea populației la cote ridicate, indiferent de situație. Cetățenii pot accepta și sacrificii dacă văd că ele sunt necesare, privesc viitorul lor  și sunt repartizate corect. Un stat de drept  de facto reduce vulnerabilitățile și la atacuri externe. Nu le elimină.

Neșansa USL în toată această istorie nu a constat în atacurile orchestrate de președinte, ci în apărarea pe care  și-a pregătit-o cu grijă, din timp. A fost suficient să rostogolească o singură informație – dacă pierd puterea, vine un guvern care face parte din a doua categorie. Eticheta socialist a fost folosită insistent în ultimul an. Surprinzător pentru noi. Suficient ca presa străină să vorbească astăzi despre guvernul stângist (leftist) de la București.  Ar mai rămâne doar ca guvernul să nu-l contrazică, de data aceasta, pe președintele respins…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica preia cu acordul autoarei articole de pe blogul personal. Tot de acolo am preluat şi biografia:
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!