RSS Feed

Pentru cine nu înţelege scandalul cu medicina de familie: e privatizare, next level

vezi toate articolele de
03 Jan la 11:40 15 comentarii 2 vizualizari.

În loc de cabinete de medicină de familie, imaginaţi-vă buticuri. Buticurile au fost date la o parte de marea industrie de retail, cu câştiguri de preţ şi servicii pentru consumatori, dar cu costuri în veniturile unui număr mare de familii dependente de micul comerţ. Sigur piaţa de sănătate e mai sensibilă, lucrezi cu vieţile oamenilor. Dar tot businessuri sunt, şi ce se vede acum e un nou episod de confruntare între două forme de afaceri private.

Piaţa farmaciilor independente a păţit la fel. A fost atacată şi cumpărată de diverse mari companii cu efecte asupra distribuţiei şi preţurilor. Adio, farmacii independente, cu tot cu eventualele lor binefaceri.

Medicina de familie e şi ea un segment vulnerabil de business în faţa unor investiţii agresive. Pentru că sunt bani serioşi nu glumă, mai ales în oraşele mari.

Ce se întâmplă dacă vom avea, în loc de multe businessuri mici, companii uriaşe care să acopere aceste nevoi? Păi, se va accentua împărţirea serviciilor în România în funcţie de profitabilitate. Un medic de familie singur nu poate să devină o maşinărie de încasat deconturi, însă o mare companie cu spital, laboratoare, farmacii poate înghiţi Casa de sănătate cu totul în câţiva ani. Se extrag eficient şi rapid fonduri de la stat pentur activităţi uşoare, inutile, uşor de decontat. Tot ce e uşor în sănătate este privatizat, restul rămâne să o rezolvi la stat sau dacă te dau banii afară din casă.

Marile companii de medicină privată au raportat anul trecut câştiguri mari şi intenţie de expansiune. Unul dintre capitole este tocmai preluarea în astfel de concerne a afacerii medic-de-familie. Se preferă companii mari, desigur, iar banii sunt decontaţi tot de la stat.

Medicul de familie independent, dacă n-a prins o halcă bună de pacienţi în oraşe mari, nu va mai avea cum să facă o afacere serioasă dacă e ţinut la statutul de completare hârtii şi trimiteri – nu-şi va permite aparate în cabinet care să te scutească de drumuri, de exemplu, sau personal care să acopere mai mulţi pacienţi.

Deveniseră mulţi dintre ei oricum interfaţa dintre pacient şi laboratoare mari de analize. Se va depăşi şi această etapă. Intermediarii mici vor fi eliminaţi după ce, o vreme, au gustat şi ei din beneficiile pieţei.

Da, e aşa urât că vorbim despre sănătate în termeni de business mare şi business mic. Dar aşa am ajuns. Iar businessul mic e uneori călcat în picioare de businessul mare, pieţele profitabile sunt confiscate, pieţele dificile (mediul rural, de exemplu, sau bolile dificile) sunt lăsate în grija statului.

Practic statul ar trebui să intervină în această “piaţă” (mai avem încă în Constituţie că avem dreptul la sănătate gratuită, deh) dacă vrem acoperire chiar şi aşa deficitară cum e pe toată ţara. Statul însă încurajează la greu concentrarea capitalului şi în sănătate.

Consecinţele sunt clare: privatizare şi mai multă privatizare, cu decontare publică. Unii vor fi mulţumiţi că sunt trataţi “la privat”, poate vor primi şi unele reduceri, dar accesul precarilor la sănătate va deveni aproape imposibil. Mai mult, aceasta este tocmai privatizarea serviciilor uşoare din sănătate. Se decontează cu bani grei ceva ce ar fi trebuit să meargă oricum rapid. Plătim cu bani publici cabinete de recepţie mai frumoase şi ratele la aparate de scanat care ar fi trebuit să fie de găsit în cabinete la stat.

Medicii de familie vor mai obţine azi o feliuţă după negocieri, poate ceva oxigen pentru medicina de familie ca business. Să nu credeţi că vreau să dramatizez un moment înduioşător de tip medicul umanist în luptă cu ăla corporatist. Doar doream să ofer această rapidă fotografie, să  nu pierdem timpul în abureli. Se bat forme de afaceri diferite, fără ca statul să facă intervenţii decisive, că doar e mai comod să hrăneşti giganţi investitori decât să-ţi baţi capul cu politici de acoperire teritorială sau de acces just pe o piaţă deja plină de jucători cu o rată de profit care sparie şi Vestul.

Un lider al unei organizaţii de medici de familie a enunţat într-un interviu toate lucrurile astea foarte clar. Niciodată nu a fost mai clară concentrarea serviciilor publice către segmente de populaţie privilegiate în detrimentul principiului unui serviciu universal.

Iată ce spunea în urmă cu două luni Sandra Alexiu, vicepreşedinte la Societatea Naţională a Medicilor de Familie:

Este o operatiune gandita pentru a va impinge in marile lanturi, ca pe farmacii?

Nu am cum sa nu ma gandesc la asta cat timp din 1.250 de medici de familie cati sunt in Bucuresti si Ilfov, 280 sunt angajati in lanturi, adica policlinici private in care medicul de familie e angajat pentru a da pe banda trimiteri pentru restul specialitatilor.

Se creeaza un mecanism de suveica, sumele fiind decontate evident din banii asiguratilor, pacientii sunt multumiti pentru ca sunt explorati excesiv, in ciuda faptului ca nu au nevoie de foarte multe explorari. Se speculeaza credinta indelung incetatenita ca “trebuie sa iti faci toate analizele”, fara niciun fundament economic sau vreo eficienta.

Am avut azi un pacient care s-a mutat la mine dintr-un centru privat unde a avut medic de familie. A avut 8 consultatii in care nu a vazut decat asistenta, iar pentru tulburari de vedere a avut trimitere la oftalmologie, la endocrinologie si la dermatolgie, toate din policlinica respectiva.

Banii pentru laboratoarele independente se termina in primele 3 zile din luna, motiv pentru care sunt cozi interminabile de pacienti care stau nemancati ca sa li se ia sange, iar in clinicile private plafoanele sunt foarte mari si ajung 20 de zile, chiar toata luna.

Noi am demonstrat aceste lucruri si am cerut CNAS sa ia masuri. Niciunde in Europa nu exista lanturi de farmacii si de clinici. Ele sunt o caracteristica a Romaniei. Iar cand acelasi patron detine importatorul, distributorul, depozitul, farmacia si clinica cum sa nu te gandesti ca exista un plan special care sa distruga si medicina familiei? (sursa: ziare.com)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  Nu ştiu! Şi medicii de familie fac multe şmecherii cu serviciile oferite sau cu reţetele compensate!…

  Globalizarea este un blestem, până la urmă!

  Puiu
  2018-01-03 14:35:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Am discutat cu mult timp in urmă această problemă a ,, înghițirii ” cabinetelor medicale individuale , de catre marile lanțuri cu afaceri în sănătate !! Încă de pe când era Vasile Ciurchea președintele Casei Naționale de Asigurări de sănătate !!!

  Iatagan Iuliu
  2018-01-03 21:29:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Se sesizează dna samd exact cum a pățit Lucan și încă câți sunt ca el. Intricare privat stat si invers și așa se scurg banii .. Lucrurile sunt puțin mai complicate dar cineva care vrea sa descâlcească ițele o poate face dacă vrea, dacă e interes. Altfel…. Văd ca pe golanii aia cu invenția siui, carduri si alte golănii antifurt( hoțul strigă hoții) ex. Ciurchea, îi tot plimbă de colo colo fără rezultat…Ghiță, etc

 • 4

  Pentru intrarea in sistem un medic de familie trebuie sa aiba inscrisi pe liste 800 de asigurati, asigurati nu pacienti, cine a hotarat? Patronatul! Caci in acceptiunea Patronatului conteaza numai asiguratii nu si oamenii neasigurati, nu esti asigurat nu contezi! In Facultatea de Medicina un medic invata sa consulte pacientul nu sa faca diferenta intre asigurat si neasigurat, cum doreste Patronatul! De ce 800 si nu 600, 500, 300 nu stie nimeni, de ce nu 100 daca este medic si vrea sa profeseze???? Cine a hotarat ca un medic dupa 6 ani de facultate si 3 ani de specialitate sa nu poate profesa in Romania pentru ca nu are 800 de asigurati??? Adica nu este competent daca nu are 800 de asigurati? Da, pentru ca asa a stabilit Patronatul! Este una din cerintele obligatori sustinute an de an de catre Patronat la negocierile cu CNAS! Intrebati orice medic de familie si va spune ca de la o luna la alta numarul de asigurati scade. De ce? Pentru ca pacientii isi pierd locurile de munca, mai ales dupa 50 ani cand nu-i mai angajeaza nimeni, sau se muta la tara cand au iesit la pensie unde cheltuielile sunt mai mici, sau mor… si asta luna de luna! Cine impinge medicii de familie catre “sistemul de suveica” ? Ce facem daca avem 799 asigurati pierdem contractele cu CASMB si implicit cabineletele individuale! Anul trecut era mediatizat cazul unei doctorite din rural care avea multi copii pe liste dar nu mai avea suficienti asigurati caci la tara este mai greu cu asiguratii. Isi pierdea contractul iar toti locuitorii trebuiau sa se mute intr-un sat vecin la alt medic peste un deal!?Ce se intampla cu doctorita, nu interesa pe nimeni!!! Baremul de 800 de asigurati este sustinut de ani de zile de Patronat. Poti avea pe liste 2000 – 5000 – 10000 de asigurati, cati vrei, nu conteaza pentru calitatea actului medical, conteaza pentru venituri. Iese asistenta strange cardurile si apoi imparte retetele si biletele de trimitere si totul este un succes!!! Tot ce conteaza este sa nu ai 799 ca dispari din sistem pentru totdeauna, cu imposibilitatea de a mai reveni vreodata in sistemul asigurarilor de sanatate, caci daca ai renuntat obligat de sistem nu mai poti reveni, ever! Si ce poti face ca medic de familie daca nu esti in contract cu CAS, nimic!!! De ce aceasta situatie? pentru ca pur si simplu nu ne place concurenta!!! Daca nu ar exista baremul de 800 de asigurati practic imposibil de realizat, fara de care nu poti intra in contract cu CASMB, atunci toti medicii tineri care au terminat rezidentiatul de medicina de familie si-ar infiinta cabinete de medicina de familie si nu ar mai trebui sa se angajeze la marii detinatori de liste de pacienti, care isi doresc concedii lungi si medicii tineri angajati care sa le tina locul!!! Credeti ca pacientii ar mai fi tentati sa mai stea la cozi la medicii cu 3000 de pacienti? Eu cred ca s-ar inscrie la un cabinet alaturat, unde un medic tanar si-a deschis un nou cabinet, asa incat ambii medici ar avea timp sa consulte pacientul! Si intreb deontologic daca exista baremul de 800 de pacienti de ce nu exista si baremul de 2000 pacienti, astfel incat si medicul care are 2001 sa nu mai faca contract dupa acelasi principiu!!! Atata timp cand medicul va primi bani pentru cat mai multi asigurati aflati pe lista sa, va fi tentat sa inscrie cat mai multi si asta clar in defavoarea actului medical. Ce act medical sa faci in 5-10 minute ca atat poti aloca unui pacient, cand in sala de asteptare sunt 30 pacienti care asteapta, si nu iti poti prelungi programul de consultatie la cabinet datorita contractului cu CNAS. Va intreb cum vi se pare? Vi se pare concurenta loaiala???

  un cunoscator
  2018-01-04 04:27:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  [...] Sursa voxpublica.realitatea.net [...]

 • 6

  @un cunoscator:”Cunoasteti” faptul ca peste 2200 pacienti, medicul de familie e penalizat pentru fiecare pacient in plus? Se pare ca nu! Si cred ca v-ati facut un calcul privind veniturile si cheltuielile de functionare ale unui cabinet cu 500 de pacienti. Va spun eu, cabinetul va primi de la CAS o suma lunara de 1440 lei drept plata per capita din care trebuie sa asigurati chirie, plata utilitati,infrastructura informatica, tipizate medicale, medicamente de urgenta, consumabile. Plus salariul asistentei, a ingrijitoarei, contabilei si contributiile aferente la stat. In plus, din cele maximum 400 consultatii care va vor fi platite cu 11-12 lei, va trebui sa mai platiti impozit si contributie la pensie si sanatate. Daca va mai ramane ceva, ei, acolo sunt banii dvs, respectiv venitul medicului!

  Emi C
  2018-01-04 12:05:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Emi C: Daca imi mai ramane “ceva” ar fi de bun simt sa fie strict problema mea si nu a dumneavoastra care nu puteti trai linistit/a si va simtiti dator/oare sa-mi hotarati viata si cariera profesionala! Si pentru ca ati hotarat finantist ca nu ma descurc nici nu ma lasati sa incerc. Poate am o sustinere finantiara si doresc sa investesc si sa profesez in specialitatea pentru care am invatat si am dat tot atatea examene ca si dvs. Poate planul meu este sa-mi deschid un cabinet performat, dotat cu aparatura din banii mei avand 400 de pacienti, va deranjeaza?
  Desigur dvs “cunoasteti” totusi faptul ca asa zisa “penalizare” pe care o este de fapt praf in ochii necunoscatorilor! Penalizare este un cuvant greu dar pe care il folosesc pentru impresionare cu dibacie marii detinatori de liste in favoarea lor, ca manipulare, cei care au hotarat acest barem de 800. La peste 2200 de pacienti medicul de familie este “penalizat” in sensul ca nu mai primeste aceeasi suma de bani per capita, primeste, dar mai putin…. Cu alte cuvinte tot i se da, nu i e ia!!! Cine zice “nu-mi mai dati, ca imi dati mai putin?”, sa fim seriosi, banii intra in acelasi cont. Intra, nu ies!!! Halal “penalizare”! Nu i se ia din bani, tot i se da, dar mai putin.
  Calculul pe care ii faceti cu atata grija este cel putin tendentios si malitios. Lasati-i pe medici sa hotareasca daca rezista sau nu din punct de vedere financiar. Este munca lor, profesia lor, hotararea lor. Adica pentru va este mila de ei ca nu vor rezista din punct de vedere financiar, ce faceti? Nu le dati nici o sansa din start! Ii excludeti total de la bun inceput si nu le dati nici o sansa de a intra in sistem. Asa spartan!
  Desigur “cunoasteti” prea bine ca in 6 luni nu se pot inscrie 800 de asigurati, deabia 2-3 maxim 10 asigurati pe luna, aceasta este realitatea. Voi ii impingeti cu cinism pe colegii vostrii spre “sistemul suveica”, termen de care sunteti atat de mandrii, pentru ca le desfiintati cabinetele, sau chiar mai rau ii impingeti sa-si paraseasca familiile si sa plece in Franta sau aiurea pentru a avea un loc de munca. Vi se pare uman? Si tot din grija si umanitarism preluati si listele de 799 de pacienti ramasi pe drumuri dupa ce ati desfiintat cabinetul ca ei nu avea 800, cu toate ca sunteti “penalizati”! Rusine!!! Manipulare ordinara si dispret fata de colegii mai tineri care au invatat tot atat cat ati invatat si dumneavoastra dar pentru ca aveti ”painea si cutitul in mana” va hotarati doar interesele proprii! Adevarul, va este frica de concurenta si va este comod asa cu veniturile pe care le obtineti si nu doriti ca cineva sa va clinteasca stabilitatea calduta! Poate am o mostenire si o folosesc in acest scop doar ca sa pot profesa ca medic dupa de am invatat atatia ani! Va deranjeaza, nu? Poate pot dota cabinetul cu aparatura moderna si vreau sa functionez cu 400-500 de pacienti, nu la norma comunista de 800…care este problema “colectiva” patronala??? Tot in acest sens “cunoasteti” ca exista o Comisia Paritara care hotaraste daca ai voie sa iti deschizi un cabinet sau nu in functie de densitatea medicilor! Adica nu imi dati voie nici sa incerc pentru ca va aparati teritoriul. Si mai sustineti ca medicina este o profesie liberala! Jenant!!! Nici nu va imaginati substratul si amploarea tragediei deciziilor pe care le luati!!!

  un cunascator
  2018-01-04 13:40:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  MEDICI IN LANTURI?
  Mai tineti minte privatizarea spatiilor comerciale ceausiste, de la parterul blocurilor?
  Acum au fost inghitite de MegaImage.
  Dar farmaciile independente?
  Acum devenite farmacii de lant.
  Este randul cabinetelor medicale sa se privatizeze din nou.
  Privatizarea peste privatizare devine cooperativizare si colectivizare.
  Lipsa de profesionalism a medicilor a facut posibila ajungerea la aceasta etapa. In loc sa ramana medici si sa solicite sa fie platiti pentru activitatea lor medicala, medicii de familie, majoritatea, isi rotunjesc veniturile din bilete de trimitere (la anumite lanturi de farmacii, la anumite laboratoare sau spitale private) prin procent pe trimitere.
  Medicii vor ajunge astfel, ca farmacistii, in lanturi si vor face puncte pentru patronii lor nemedici, conform intereselor de profit ale patronului de lant.
  Sanatatea pacientului nu este interesanta, decat boala, de pe urma careia apare cheltuiala in sistem.

  Cacovean Adrian
  2018-01-04 14:20:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @un cunoscator: ce cunoscator este acela cu nume necunoscut, care nu are curajul sa-si arate fata si identitatea, postand din umbra, ca turnatorii, ca postacii platiti, ca trolii de internet, ca securistii?

  Cacovean Adrian
  2018-01-04 14:24:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Privatizarile din Romania au mers toate pe acelasi calapod:
  1.Distrugerea intreprinderii, cooperativei de stat, prin conducerile postdecembriste (preexistente revolutiei sau revolutionare feseniste);
  2.Privatizarea acelor unitati de stat ajunse in faliment;
  3.Preluarea de catre straini a intreprinderii profitabile in realitate, adusa la sapa de lemn de catre chiar managerii postdecembristi de stat sau privati.
  In ce priveste cabinetele medicale, privatizarea din nou a acestora inseamna sa le bagi intr-un fel de Colectiv, de CAP de data aceasta nu de stat, ci strain.
  Ca nu ne-a mai trebuit Colectiv si CAP si Intreprindere de stat si acum am ajuns din nou la Colectiv, CAP si Intreprindere cu capital strain.
  Daca inainte de 1989 produsul muncii ajungea la stat si pe mana comunistilor, dupa 1989 ajunge in conturi straine si la cetatean mai nimic.
  Nu-i asa, medicul de familie nu va castiga mai mult in cazul ca este angajat la un lant de cabinete medicale, nici sanatate nu va ajunge mai mult la asigurat.

  Cacovean Adrian
  2018-01-04 14:35:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  [...] Vox Publica Share this:Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on Facebook (Opens in new [...]

 • 12

  Draga medic tanar,Daca ai bani de la mama si tata sau matusa Tamara ca sa-ti deschizi cabinet si sa cumperi aparatura performanta,de ce nu te privatizezi pur si simplu pt ca esti foarte bine pregatita sau de ce nu te duci in una din cele 600 de localitati fara medic de familie.Voi medicii tineri nu puteti profesa decat in Bucuresti,vad. Daca ti-e atat de draga profesia,du-te si pe la tara pt ca si acei “asigurati “au nevoie de medic !

  Miki
  2018-01-04 22:54:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Miki: nu judecati ca “vedeti” gresit, si intelegi foarte putin, spre deloc. Era o chestiune de principiu…principii pe care foarte putini le mai au… Este clar ca sunteti inafara problemei din moment ce doriti ca un medic de familie sa se privatizeze?!? Si nici nu sunteti in masura sa judecati o situatie pe care nu o cunoasteti…chiar deloc. Ce va faceti sa credeti ca medicul tanar nu este/a fost intr-una din localitatile pe care le amintiti? Este oribil sa dati solutii ironice din caldura unui fotoliu intr-o situatie pe care nu o intelegeti. De unde stiti ca medicul tanar nu este cel care la tara fiind nu mai are numarul suficient de asigurati pentru ca batranii satului pensionari mor, iar cei care lucrau la oras au fost concediati. Nu cred ca nu intelegeti ceea ce am scris, ci sunteti pur si simplu sunteti simpatizant/a a celeilalte opinii. Oare care?

  un cunoscator
  2018-01-05 00:01:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Costi Rogozanu, mulțumim mult pentru ca ai inteles perfect situația cu medicii de familie si politica profitorilor! Ca in toate domeniile importante pt țara,justiție ,sănătate ,învățământ si presa deasemenea,oamenii sunt si ei împărțiți in mai multe “cete”,ca,de ,așa este cu intelectualii,au păreri diferite,credințe diferite si de aceea sunt divizata si cu greu pot realiza binele comun,chiar daca îl doresc cu toti. Pentru politicienii de turma ,gen PSD nu contează principiile,contează ca oile sa nu aibă păreri contrare! Cand o sa fim o societate educata ,care sa gândească cu propriul creier,atunci se vor rezolva multe din problemele de azi ale României si romanilor. Dar mai avem muuuult de îndurat pana atunci.P.S .Pt “medicul tânăr” trebuie sa știe ca adevarata concurenta ,loiala,in medicina din România ,va fii atunci cand politicienii vor lasa sa funcționeze case de asigurări concurente cu CNAS.Atunci se vor cerne si medicii competenti ,iar CNAS nu va mai deține monopolul banilor noștri si nu vor mai pune pumnul in gura medicilor competenti,care pleacă in fiecare zi din România .Dar deocamdată incompetenta e la putere !

  Miki
  2018-01-05 01:30:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  D-le CostiR.Vă multumesc pentru tema abordată.Nu știam cui să mă adresez,ca tată a unui medic de familie care acum a plecat din țară,nemaiputând să rezise cu 1450 lei/lună pe cartea de muncă și 500 lei primiți fără acte.Șeful,medic și el a racolat de la primăriile din jud.ARAD 10 cabinete,a angajat medici tineri sau pensionari,care sunt obligați să trimită pacienții la clinica și laboratoarele sale.Aceste improvizații de cabinete comunale au o dotare precară(a trebuit să ducă de acasă scaune,aspirator,ariel etc.)Cine poate rezolva această problemă?Este vorba de policlinia AS din Arad.

  Costică C
  2018-02-09 19:55:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!