RSS Feed

Pentru un personaj colectiv si pentru cetateanul roman Vladimir

vezi toate articolele de
12 Aug 2013 la 21:53 49 comentarii 1625 vizualizari.

Vad, din ce în ce mai des în ultima vreme, ca se înteţeşte un soi de curent justiţiar legat de clauzele abuzive din contractele bancare ale împrumutaţilor. Cavalerii dreptăţii răsar ca ciupercile după ploaie, iar văicăreala pe umerii abuzaţilor se încearcă a fi transformată în subiect aducător de mare rating. Am şi eu cateva păreri în această speţă şi le exprim conştient fiind de riscuri. Mai întâi însă îmi iau o măsură de siguranţă şi afirm că, fără doar şi poate, justiţia trebuie să-şi spună cuvântul şi să decidă care dintre clauzele contestate de clienţi este abuzivă şi să decidă ca atare. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Rog aşadar indignaţii să recitească, de fiecare dată când nu vor fi de acord cu cele de mai jos, fraza anterioară.

 Şi-acum, la chestiune. În ceea ce priveşte conflictul dintre clienţi împrumutaţi şi instituţiile bancare având la bază clauzele contractuale îmi permit să schiţez un tablou de ansamblu, pentru a fixa cât de cât, cine şi ce vrea de la această tărăşenie umflată cu pompa de cei care nu ştiu cât de interesaţi sunt de soarta „abuzaţilor” şi cât să lovească în sistemul bancar şi BNR. Aşadar, avem, pe de-o parte beneficiarii de credite bancare (cei care au împrumutat banii) pe care în decursul acestui articol o să-i numesc victime şi de cealaltă parte, băncile care, cu lăcomia ce le caracterizează, nu s-au mulţumit să încaseze dobânda cuvenită ci, prin clauze contestabile au mărit nejustificat costul împrumutului. Presa a prezentat si continua sa prezinte cazuri in care instante de judecata au dat solutii in favoarea debitorilor obligand bancile sa corecteze clauzele aducatoare de pagube din contracte. Amanuntul care a infierbantat deopotriva mintile unor analisti si a dat fiori de placere unor avocati este cunoscut. Legea spune ca acele clauze “validate” de justitie ca fiind abuzive trebuie sa dispara din toate contractile de creditare. Nimic mai firesc de-atat. Amanarea ei insa a declansat circul… Am citit (si) aici doua opinii in care tema clauzelor abuzive a fost inlocuita cu abuzuri de interpretare. Ambele au pornit de la declaratia guvernatorului BNR potrivit careia „Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot într-un stat de drept, când semnezi ceva, îţi asumi.” Bineinteles, nimeni nu mai pomeneste in context de precizarea expresa ca BNR nu ia partea bancilor, ci ca este preocupata de stabilitatea financiara, care de altfel ii este rolul din statut. Bunaoara, dl.Vladimir Bortun isi incepe articolul cu urmatoarea fraza bomba: “Cine nu era deja convins că loialitatea lui Mugur Isărescu e față de interesele sistemului bancar, și nu față de cele ale cetățeanului român, a primit săptămâna aceasta dovada cea mai clară în acest sens.”

Inteleg ca domnia sa e filosof asa ca nadajduiesc ca are proprietatea cuvintelor. Nu intru in matzele productiei domniei sale, dar din fraza care troneaza la inceputul articolului dumisale eu inteleg urmatoarele. 1. Ca Mugur Isarescu nu e loial cetateanului roman. Asadar pentru Vladimir cetateanul roman inseamna debitorul la banca eventual abuzat. Este fals. Tin sa-i precizez ca sunt multi cetateni romani care au credit si nu sunt abuzati. De asemenea exista cetateni romani cu depozite la banci si fara imprumuturi, dar din depozitele carora se acorda imprumuturi. Basca, exista cetateni romani care nu au nici credite, nici depozite.Aceste categorii de cetateni sunt chiar foarte numeroase.Asa ca s multi care nu sunt “deja”convinsi. 2. Loialitatea e fata de interesele sistemului bancar. De aici rezulta ca interesele sistemului bancar sunt opuse cetateanului roman. Daca vorbeste de cel abuzat e in regula, daca discuta insa asa, in genere, e o mare tampenie.

 Initial am vrut sa spun doar :Vladimire ia-ti cardul, arunca-l la gunoi si treci la troc pentru ca imi e clar ca este inutil sa-ti explic rolul creditelor si al bancilor in economie. Dar, pentru ca ignoranta nu este o scuza (apropos, mi se pare absolut senzational cum toti criticii invoca ignoranta “cetateanului roman” in ce priveste imprumuturile si aspectele financiar bancare dar nu se sfiesc sa fie experti la o adica..) si sunt sigur ca Vladimir se crede lider de opinie, am sa fac cateva afirmatii care s-ar putea sa-l lase mut fie de uimire, fie de indignare. Vladimir, bancile comerciale si sistemul bancar nu inseamna asa cum crezi tu doar institutiile care au dat credite si abuzatii ignoranti (cetateanul roman) le-au luat sa-si cumpere una alta. Acolo oamenii , cetateni romani si straini economisesc si (si) din banii lor se acorda acele credite. Creditul nu inseamna Vladimir doar masini, plasma si nici macar doar locuinte. El este esential depilda cand vrei sa faci o autostrada si n-ai banii jos. Ajuta filosofii sa nu moara de foame atunci cand statul nu are de unde-i plati.Bancile Iti vireaza salariul pe card. Imprumuta patronul sa te poata plati. Fac plati pentru profesori, pensionari, politisti, pompieri, medici filozofi.Te scutesc sa stai la cozi sa-ti platesti mobilul si internetul. Atunci cand bancile o duc prost, statele o duc si mai prost, iar filozofii scriu prostii. As putea continua mult asa, Vladimir. Dar, ma opresc aici. Si-ti spun Vladimir, pentru ca aceste toate binefaceri ale civilizatiei sa existe este nevoie de STABILITATE FINANCIARA. Ai sa te miri Vladimir, dar in lumea asta mare si rea banii din impozite si taxe , de la buget, s-au dus cu miile de miliarde de euro spre sistemul bancar pentru ca lumea sa nu se prabuseasca.Asta da abuz.La noi n-a plecat inca niciun leu de la buget. De ce crezi tu Vladimir ca s-au intamplat astea si se vor mai intampla? Ai ghicit, pentru pastrarea stabilitatii financiare.

In Romania, Vladimir, BNR, ca si FED in SUA ca si BCE in Europa fac eforturi pentru pastrarea stabilitatii financiare. Nimeni nu a spus ca abuzatii sa nu fie dezabuzati. Dar pentru ca sa nu te trezesti ca prostu si nu numai tu ,in lupta ta pentru dreptate, fara bani pe card din cauza ca banca la care are contul patronul intra in dificultate financiara atunci BNR Guvernul si FMI trebuie sa stie cu cat ar trebui eventual sa imprumute banca respectiva sa plateasca abuzatii. Vladimir, din aceasta cauza, aplicarea legii a fost amanata. Pentru a comensura impactul financiar adica cu cat ar trebui BNR sa imprumute banca sau bancile respective pentru pastrarea stabilitatii financiare adica, (ma urmaresti Vladimir?) sa nu se produca un effect de domino sau un bank run (iti explic eu altdata ce nseamna ala) s-au facut niste simulari. Simularile in cauza nu s-au facut asa cum gresit se interpreteaza masurand abuzul , ar fi aberant sa se substituie cineva judecatii instantei de judecata cum o faci tu, ci luand in considerare cele mai frecvente cauze judecate si atribuind probabilitati de castig in favoarea debitorilor. Vladimir asta nu este impotriva cetateanului roman, ci in beneficiul lui. In plus ca un filosof expert in drept asa cum vrei sa dai impresia in postarea ta ai o parere extrem de proasta despre Inalta Curte de Justitie. Pe Piperea l-a consultat?

PS. Cunosc cat de grea este astazi viata de ziarist si daca este sa vorbim despre contracte abuzive ma intreb de ce niciun ziarist inclusiv dintre cei care posteaza aici nu duc o campanie de demascare a umilintelor pe care le accepta din partea patronilor cu plata exclusiv pe drepturi de autor, salariul minim pe cartea de munca sau inexistent…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

49 comments
 • 1

  @Daniel Oanta
  Foarte bine explicat, domnule Oanta, excelent !
  Am citit si eu articolul filosofului Vladimir, am si scris acolo cateva randuri cand i-am vazut aberatiile.

  De fapt toata aiureala asta stangisto-populista se trage de la Rogozan, toti ceilalti filosofi ii canta in struna in ultima vreme.

  PS. Scrieti mai des, mister Oanta , ca jalnic mai arata in ultima perioada Vox-ul. Starea actuala a economiei, masurile guvernului etc sunt total absente in scrierile filosofilor. Ba unul mai tinerel – Andrei Pantu- spune ca nu scrie ca e ..prea evident , ha, ha !

  Mircea_
  2013-08-12 22:22:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  caldura mare…Stai, întâi să-ţi spun; nu te repezi…

  pe vremea odiosului,neste colegi de servicu pleaca in excursie cu ONTeu in DDR….la intoarcere, povestesc ce si cum, intre amintirile de nesters regasindu-se si paharul de bere rece servita in restaurantul rotitor din varful turnului de televiziune, cea mai inalta cladire din Europa pe atunci (evident, si in prezent…)

  ‘cand mai cerem un rand,feciorul vine cu o tava mare, apuca fiecare pahar pe rand,il aseaza pe tava,le aduna unul langa altul pe toate si pleaca’-povesteste amicul
  ‘noi ne uitam unul la altul si strigam dupa el: ‘Mersi’!
  -pentru ce? se intoarce cnedumerit catre noi feciorul
  -pentru ca la noi, in Romania -ha-ha-ha, din cauza inapoierii cauzate de balbait,ospatarul baga cate un deget in fiecare pahar,le strange si pleaca cu ele in mana…
  -Meine Herren, dar nu aveti pentru ce sa-mi multumiti: eu mi-am protejat degetele mele, nu gurile dvs!’

  Daniele, eu nu voi tine economiile intr-o banca cu degete bagarete in banii mei ori ai oricarui depunator; iar chestia cu simularile de care pomenesti, daca este reala, probeaza premeditarea,intentia iar pagubitii ar trebui sa faca plangere penala pentru inselaciune in conventii si furt calificat.

  Mitzu Baston
  2013-08-12 22:35:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Cosa Nostra:
  Bag sama ca tu te simti urmarit, dar nu te cauta nimeni, ha, ha !
  Daca as fi PM as intari paza pe la spitalele astea de bolunzi, pe bune.

  Mircea_
  2013-08-12 22:48:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Daniel Oanta: #6
  Posibil. Cert este ca Cosa Nostra a fost alungat cu suturi de fetele de la Pandora, devenise insuportabil. A ramas cu sechele, face liste diverse, cateodata se trece si el acolo si se considera principalul suspect ! :)

  Mircea_
  2013-08-12 23:06:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @cosa nostra

  Cred ca ale tale se vor epuiza in curand.Incearca sa vezi cam in 5-6 minute. E valabil si pentru xyz

  Daniel Oanta
  2013-08-12 23:07:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Cum se spune ai fost avertizat.

  Daniel Oanta
  2013-08-12 23:10:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  A, scuze, abia acum am văzut şi următorul tău comentariu! Mă ameninţi cu ştergerea comentariilor. Adică un fel de închiderea gurii cu piciorul.

  Nu mă miră. Tipic!

 • 8

  Ha, ha, ha!

  Eşti patetic!

  O să-ţi răspund la un alt articol, al unui alt autor. Asta ca să nu-mi mai poţi şterge comentariile şi să apelezi la admin să-mi dea bann. Măcar să nu-ţi fie atât de uşor să închizi guri.

  Vezi tu, lumea nu-i chiar atât de proastă. Eşti previzibil şi am impresia că ţi s-a dat un rol mult mai greu decât te duc posibilităţile!

 • 9

  Ma intereseaza prea putin disputa dintre domniile voastre. Complet off topic:

  -„El este esential depilda”
  -„Bancile Iti vireaza”
  -„pompieri, medici filozofi.” (virgule?)
  -„filosof”… „filozofi”…” filosofii” (ne hotaram totusi? cu s sau cu z?)
  -„ce nseamna ala”
  -„Nimeni nu a spus ca abuzati sa nu fie dezabuzati.” articulat sau nearticulat?:D

  Asta ca sa nu mai vorbim de virgule.

  Ma opresc aici, chiar nu vreau sa va fac de ras…

  Andrei Panțu
  2013-08-12 23:22:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Io o singura nemultumire am la articolul dvoastra: pe linga Valentin Bortun (ca sa nu fie cuc singur) trebuia sa-l numiti si pe Costi Rogozanu, care si el, din critic literar a ajuns analist financiar.
  Si se pricepe ;) la fel.

  victor L
  2013-08-12 23:24:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Domnul Oanta fac pariu ca daca in contractele
  bancilor (servicii tv,telefon etc,etc) ati pune o clauza
  (marfa) sa-i iei nevasta daca nu plateste Nici 1/100
  n-ar observa clauza din contract

 • 12

  Panţule, las’ că nici tu nu eşti mai breaz. Şi în plus, ştergi şi tu comentariile care nu-ţi convin, întro veselie!

 • 13

  @Daniel Oanta:
  Comentariul #9 – sters si bannare 24h. Asa procedeaza comentatorul #9 cand e pe post de autor, @cosa nostra are dreptate aici.
  Nu-l crutati, domnu’ Oanta !

  Mircea_
  2013-08-13 00:03:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Mircea_: Ce faci mai gay mic? Iar te-a trimis Cacarau aici pe blog?

  tamara's nephew
  2013-08-13 00:15:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @ #14
  Clona cu glume fara haz, care-si unge alifia pe paine.

  Mircea_
  2013-08-13 00:23:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  D-le Daniel Oantza. Matale imi aduci aminte de ce e intelept sa stai departe de comentarii in mediul internautic. Ai viclenia aia putreda de roman gen Basescu, Iliescu si altii. Din start te iei de pregatirea flozofica a lui Vladimir ca si cum asta ar avea vreo relevantza. Spui o gramada de lucruri valid logice dar uiti de unele esentiale, ca de exmplu ca corectarea abuzului facut de banca in baza oricarei logici normale ar trebui sa nu fie doar corectata CI SI PEDEPSITA.
  Inca o data felicitari lui Vladimir si un memo pretios lui Daniel, nu uita sa-ti revendici leafa pentru lobiul facut in slujba buzunaristilor.

  matr boyd
  2013-08-13 00:27:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Sunt un mare dobitoc. Mircea_ e un dobitoc si mai mare, dar cred ca Oaniel Danta este dobitocul cel mai mare….

 • 18

  @Dl.Oanta
  aici avem un punct de vedere comun.Ma bucur ca pe Vox mai apar si comentarii financiare pertinente,ca m-a obosit Isar cu droaia de articole pe care nu la mai citeste nimeni.

  nepotu lu tamara
  2013-08-13 00:32:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @oantza: Cum bine au zis si altii, sa va facem de ras: “Bunaoara, dl. Vladimir Bortun, isi incepe articolul cu urmatoarea fraza…”

  oantza-clantza, cam cat de agramat sa fii sa pui virgula intre subiect si predicat??!

 • 20

  @Mircea
  salut prietene!Tocmai ce am ajuns acasa de cateva minute, intre doua destinatii de vacanta si am zis sa intru putin pe Vox.
  Vad ca la #14 a aparut kkrau’s nephew.Misto moment,mai ales ca popa Corogeanu nu a mai botezat pe nimeni de la ultima crima.Cred ca o sa-i pun in legatura,unul sa primeasaca un nume iar celalalt sa mai exorcizeze niste “duca-se pe pustii’.
  PS-salut prietene,ne “vedem” peste cateva zile,ca alde nae iare se da in stamba p-aici cu ineptiile lui.Nici macar nu mai ingana zang’zang,sa mai am si eu un motiv de petrecere.

  nepotu lu tamara
  2013-08-13 00:37:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @abc,Cusa Nostra,matr boyd
  ce-i fetelor,sunteti in sevraj financiar de cand nu mai are bani USL-ul?
  Va dau un sfat amical,mergeti pe centura orasului Faurei si daca nu v-o place,mai mergeti odata!

  nepotu lu tamara
  2013-08-13 00:40:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @nepotu lu tamara:
  Salve nepoate si bine ai revenit (chiar si temporar)! :)

  Ca se inmultira kkraii astia pe blog, probabil si caldura de afara e factor favorizant.
  La #14 am vazut , e o clona kkrista.

  Mircea_
  2013-08-13 00:45:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Mircea: am vazut, frate postac!

  nepotu lu tamara
  2013-08-13 00:52:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  #21 si #23 clona trista si adormita gen Kkrau

  nepotu lu tamara
  2013-08-13 00:53:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Daniel Cloanta: Altii de pe vox macar se pricep la filozofie, sau sunt scriitori. Tu la ce te pricepi? A, esti un pic economist? Te pricepi la economie cat se pricepe Gigi Becali la fotbal..

  jos_iliescu
  2013-08-13 01:01:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Domnule Oanta, ati formulat cateva argumente de bun-simt, pentru care va felicit. Dar fiindca “ignoranta nu e o scuza”, cum spuneti, vreau sa va spun si eu ceva. In legatura cu afirmatia dv. ca “filozofii scriu prostii”, va garantez ca stati pe o vasta ignoranta cu privire la istoria capitalismului, la geneza sistemului bancar si la functionarea acestuia in tarile de la periferia sistemului economic mondial. Sunt tentat sa red ca “optimismul bancar” pe care il promovati este un fruct al acestei ignorante.

  Epistemologul
  2013-08-13 01:06:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @jos_iliescu:
  Te cam bagi gratuit in seama.
  Citeste-i biografia ca sa-ti dai seama ca, cel putin in domeniul economic , nu poate primi lectii de la cei care …se pricep la filozofie.
  voxpublica.real../

  Mircea_
  2013-08-13 01:17:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Mircea_: O frate.
  Cat de prost esti.
  Pun pariu ca esti uslamist d-ala de l-a votat pe Daniel Barbu doar fiindca era impresionat de CV-ul lui.

  jos_iliescu
  2013-08-13 01:30:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  bancher good, filosof bad. jenant articol, “argumente” de doi bani.

  ai card = zi sarumana sistemului bancar? wtf.

  si sistemul bancar care a scos SUA din criza – LOL

 • 30

  @jos_iliescu:
  Eu zic sa-ti faci un control de specialitate, ca pari complet sarit de pe fix.

  Mircea_
  2013-08-13 08:08:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Material pentru filosofi:
  economie.hotnew../

  Mircea_
  2013-08-13 09:33:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Mircea

  “Eu zic sa-ti faci un control de specialitate, ca pari complet sarit de pe fix.”

  Eh… trebuie sa recunosti ca @jos_iliescu e si mai “puternic” decat tine!

  Partidul Miscarea Populista
  2013-08-13 09:41:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Cat despre acest… articol, doar atat: unde da Vladimir Bortun si unde crapa Daniel Oanta! Plus un meritat “click” pe “Nu-mi place”

  Partidul Miscarea Populista
  2013-08-13 09:43:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  Se mai vede si pe voxpublica cate un articol articulat, Felicitari!

  P.S. Pana acum ati scapat ieftin, domnule Oanta. Ma referl la comentarii, evident. Ma asteptam sa fiti linsat pentru ca ati indraznit sa scrieti asa ceva! Si inca pe voxpublica.

  silicon_v
  2013-08-13 09:44:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @silicon_v

  “articol articulat”

  Da! Este cu adevarat un… “articol articulat” – articulatia cotului si articulatia gleznei. E suficient.

  Partidul Miscarea Populista
  2013-08-13 09:50:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @Partidul Miscarea Populista:
  Vezi ca ti s-a intors seful. Cu bona cu tot.
  Kkrau pe unde si cat o mai freaca?

  Mircea_
  2013-08-13 10:15:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @Mircea_

  Seful meu o freaca la Ciresica. Cu Udrea, cu tot.

  P.S.: da’ de unde-ai capatat acel underscore (“_”) dupa “Mircea”?! V-au marcat cu fierul inrosit?!

  Partidul Miscarea Populista
  2013-08-13 12:07:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  e cu schepsis, parol… bey mie no sami ia nimeni ce mia dat Mugur si espertii lui,da tre sa fii intelectual cult ca mine si ca alti santelegi; totusi, poate citeste si voi:

  cursdeguvernare../

  dat azi da mine,pa coridor la dreapta,usa din stanga,birou cu pix pe petlite in fund si cascheta in sertar

  muget democratescu
  2013-08-13 12:10:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  Domnule Oanta, un singur comentariu: “Unde-i lege, nu-i tocmeală.”. Exact cum atat de ritos ati scris la inceputul articolului. Ghinion, bancile tocmai asta vor: sa inceapa tocmeala pe lege. Sunt sute, daca nu mii de hotarari judecatoresti impotriva lor. Inclusiv la ICCJ. Bancile nu mai dau credite de vreo 2-3 ani (Isarescu a spus-o de cateva ori) dar totusi rasporteaza profituri. Da, nu alea nesimtite de 2 cifre de acum 5 ani, dar profituri. In timp ce toata economia moare cu sarg. In schimb, daca e sa dea banii furati inapoi spun ca nu se poate, ca o sa aiba pierderi. Iar asta nu se poate pentru o banca, nu?
  Mai citeste o data ceea ce tu ai scris: “Unde-i lege, nu-i tocmeală.”
  Si dupa aia gandeste-te la logica ta si consecintele ei.

  Dodo
  2013-08-13 13:45:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  si inca ceva: daca sistemul bancar se prabuseste daca elimina clauzele abuzive, atunci tu, mai Mugurel, ce poala ursului din padure, ai pastorit pana acum?
  De fapt nu sistemul bancar poate avea probleme, ci doar 2-3 banci, de care la drept vorbind, nu am mai avea nevoie – habsburgilor!!!! – decat asa mai bine sa trecem la troc iarasi;
  Pe mine ma mira cum de celalalte banci, in interiorul sedintelor ARB, nu sar la tavaleala cu austriecele, ce le-au facut concurenta neloiala

  Mihai
  2013-08-13 15:53:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  Stiti de ce nu este Isarescu loial clientilor romani?

  Pentru ca ii dezbina: este absurda punerea in balanta in a creditatilor pe o parte si a deponentilor pe cealalta. Ca nu sunt diferiti. Ambii sunt consumatori. Bancile trebuie sa plateasca pentru furtul lor! Din banii lor, nu din banii deponentilor! De ce nu spune domnul Isarescu asta?
  Pentru ca se destabilizeaza sistemul? Pai studiul ARB, bineinteles umflat in favoarea lor, a spus ca ar pierde (nu ca nu ar mai fura ;) ) 1,3 miliarde de euro. Pai nu a spus nenea Isarescu de atatea ori ca avem un sistem bancar foarte sanatos si stabil?!?! Si sistemul acesta de hoti si camatari, pe care el i-a girat! (cand le-a acceptat acele clauze in contracte si cand i-a lasat sa trateze consumatorii in bataie de joc) se destabilizeaza din 1,3 miliarde de Euro?!?!? Nu se destabilizeaza, fiti sigur. Le-ar scadea primele jigodiilor din conducere, atat.

  Tot nu vi se pare ca ne minte domnul Isarescu? Tot nu vi se pare ca apara interesele bancilor cu cinism si dispret total fata de consumatori?

  Asta e buba. Iar acel ‘filozof’ Vladimir a explicat foarte bine. Nu stiu cum de nu intelegeti dumneavoastra.

  DanielB
  2013-08-13 21:23:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  Pupa-le mama de Banci :) )
  Execrabil articolul… De ce credeti ca nu s-a facut nimic pana acum ? Din cauza unora ca Oanta care chipurile nu se simte abuzat.

  E in beneficiul romanului sa nu permiti aplicarea legii ? Nuuuu!!!! Indiferent daca e victima bancara sau nu.
  E vrajeala cu afectarea depozitelor. Praf in ochi. Numai de asta nu-i pasa bancherului sau lui Isarescu. Buba mare e alta: Bancherii pierd cascaval

 • 43

  @Mitzu Baston: I-ati spulberat lumea ideala a lui Oanta :) Lasati-l… sunt sigur ca si-a dat seama: mai bine inca un pahar decat inca un articol

 • 44

  Pentru cetateanul Oanta,
  Poate nu stiti ca bancile fac profit atat de la cei creditati, cat si de la deponenti. Nu le mai plangeti de mila. Acestea imprumuta/iau bani si ii dau mai departe. Pentru a fenta concurenta si a atrage cat mai multi clienti bancile recurg la trucuri, care sunt clare inselatorii. Adica ne prezinta ca au cea mai buna dobanda, pe cand au/introduc costuri adiacente care umfla costurile creditarii(vezi comisioanele percepute ca procent din sold, exemplu: de risc, de administrare, de gestiune etc.).
  Aceste costuri nu sunt de fapt numai costuri ale creditarii, ci in ele sunt transferate/incluse si profitul bancii. In mod normal profitul este inclus in marja si nu altundeva.
  Permanent bancile au incercat sa fenteze atat regulamentele BNR, cat si legile.
  Spre exemplu, in urma cu mai multi ani, pentru ca orice client sa reuseasca sa faca o comparatie corecta pe piata creditarii BNR a introdus obligativitatea afisarii DAE. Cum credeti ca au fentat bancile acest DAE, pentru a nu se putea face o comparatie corecta, iar fiecare banca sa fie cea mai TARE de pe piata?
  Au inclus o dobanda fixa si mica pentru cel putin 1 an, caci doar pe primul an se calculeaza DAE, in functie de conditiile cunoscute in acel moment, iar apoi dobanda a fost stabilita dupa cum vrea banca.
  Am citit un contract de credit Bancpost din 2008 in care dobanda in RON a fost stabilita fixa, in jur de 8%(cand Robor-ul era de vreo 13%), dupa care dobanda a fost stabilita ca se poate modifica in functie de … La cat credeti ca a ajuns dobanda dupa primul an si chiar mai mai departe? 16%, apoi 24%. Da, ati auzit bine! Nu ti-ai batut joc, tu Banca, de acei clienti? Le-ai aratat la momentul creditarii ca ai cel mai bun DAE de pe piata, iar apoi le-ai dublat, chiar triplat dobanda, pe o clauza abuziva? Nu cumva l-ai inselat? Nu cumva putem intra aici si in sfera penalului?
  Nu a procedat bine Ungaria cand a decis ca din criza sa se iasa prin impozitarea bancilor? Degeaba au sarit bancile ca isi fac bagajele si pleaca, caci primul ministru, adica seful statului, a fost ferm si le-a urat “Drum bun!”. Degeaba a zis FMI, fiind bagat la inaintare de catre banci, ca nu mai acorda imprumut statului ungar, caci premierul i-a zis ca nu mai are nevoie de bani si va da inapoi ce a luat, conform intelegerii. Si s-a tinut de cuvant, restituind banii imprumutati (in urma cu cateva zile), chiar mai devreme cu 10 luni. Au plecat bancile? NU.
  Sa mai dau exemple?
  Cum vi se pare ca Piraeus, dupa ce am probat in instanta ca m-a furat, sa imi retina de doua ori aceeasi suma, de 532 CHF, motivand ca o data trebuia sa o platesc la principal, iar a doua oara trebuia sa o platesc la sold. Oare nu ma inseala aici? Luna de luna platesc un principal, care reprezinta partea din sold. Si platesc o singura suma. Principalul reprezinta bucatica din sold pe care o achit pentru a scapa de credit.
  Intreb aici retoric, oare Piraeus nu stie sa socoteasca sau incearca sa ma fure din nou?
  Mai stiti ca Piraeus nu actualizeaza soldul creditului celor care cer si li se aproba restructurarea? Adica ultima rata platita pana la cea din restructurare nu mai este luata in calcul, iar consumatorul pleaca in luna urmatoare cu acelasi sold, chiar daca i-a fost perceput atat principalul, cat si dobanda. Si luna de luna i se percepe dobanda la partea din sold, pe care de fapt a platit-o. Despre ce mai vorbim aici? E infractiune sau altceva? Se poate trece cu vederea?
  Cate exemple sa va mai dau?
  Chiar credeti ca bancile intra in impas daca restituie ce au luat pe nedrept/furat pana acum?
  Nu credeti ca in interiorul bancilor a fost creat un sistem piramidal, prin care fiecare angajat cu functie de conducere primeste bonus daca atinge anumite targheturi? Nu credeti ca daca nu reusesc pe cale legala vor reusi prin aceste fapte pe care le-am mentionat mai sus?
  Nu ati citit si v-ati convins pana acum ca l-a marile banci care au dat faliment s-a descoperit ca au fost acordate si incasate bonusuri enorme, de milioane de dolari, pentru cei care au condus aceste institutii financiare? Oare nu exista o legatura intre aceste bonusuri si clauzele abuzive ce i-au impovarat pe cei creditati, iar acestia din urma nu au mai putut plati ratele? Oare nu credeti ca daca bancile ar fi derulat relatii contractuale corecte, si nu ar fi umflat abuziv dobanzile creditelor, existau mult mai putine persoane care ramaneau restante? Oare nu credeti ca daca ar fi restituiti cei 1,3 miliarde de euro, despre care se predinte acum ca sunt pierderi de pe urma clauzelor abuzive, acesti bani ar intra inapoi in economie si ar ajuta-o?
  Ma opresc aici, cu toate ca ar fi mult prea multe de spus.

  Zlota
  2013-08-13 22:59:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  Stimabile autor de articole pupincuriste, mergi matale frumos si citeste legislatia in domeniul protectiei consumatorilor si legislatie financiar-bancara, pe care toate bancile trebuie sa le respecte atunci cand vand un produs (se cheama legalitate). Cum iti pare matale faptul ca atat banca dar si BNR au departamente juridice proprii si cu toate acestea au fost vandute pe piata contracte cu clauze ilegale? Matale stii ca la ICCJ doar de la inceputul anului in cazul Volksbank s-au pronuntat 44 de irevocabile pe tema abuzurilor. Te-ai apucat sa faci un contra-post lui Vladimir, dar l-ai facut prost, ros de ceva care nu-l inteleg. Te-ai culcat cu vreun bancher, cu Isarescu, de esti asa de oparit? Cum spuneai unde este lege nu este tocmeala. Clauzele abuzive constatate sunt fara de efect, iar bancile sa puna mana sa dea banii inapoi si sa modifice contractele. Au facut-o cu buna stiinta si trebuie sa plateasca. Sunt doar un tip de agent economic. Iar legat de Isarescu, evreul care gazeaza poporul roman, ce a facut el in domeniul bancar a fost o instabilitate fara precedent si un atentat la siguranta economica a Romaniei. In anii 90 un grup mare de banci lasau cu ochii in soare prin faliment deponentii (care culmea ipocriziei sunt aparati acum tot de Isarescu), atacul speculativ la leu a fost o gogorita dar care i-a adus o medalie de la Presedinte lui Isarescu, ne-a adus FMI care guverneaza Romania impotriva romanilor, acum tine partea austriecilor din Clubul Lombard. Mi-ai face un bine tinere daca ai pune mana si te-ai informa, nu stiu ce pregatire ai, dar te las corigent.

  Prof. Ion Ardeleanu
  2013-08-14 10:17:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  Foarte agresiv articolul! Nu inteleg de unde vine inversunarea. Este un subiect atat de important dar si simplu. Sau asa ar trebui sa fie intr-un stat cu justitie functionala. Cat despre explicatiile “tehnice” ale autorului, jenante. Adica, daca bancile trebuie sa inapoieze banii incasati ilegal, e foarte grav ca putem destabiliza sistemul si implicit depunatorii sistemului bancar. Suna atat de bolsevic articolul, cam cum erau scuzele colectivizarii, cu chiaburii,etc. Pe bune? Asta e tot ce putem in anul 2013? Bai nene, sunt clauze ilegale, deci e hotie? Ce mai e de discutat? Cum era cu legea si tocmeala? Jenant, pe bune. Apropo, preferi vreo marca de hartie igienica? Nu de alta, dar dupa ce termini cu mancatul rahatului, iti fac eu cadou o duzina, sa-ti ajunga, presimt ca nu te saturi repede…

  vasile iordache
  2013-08-14 23:42:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  @Dodo: Domnul Clanta nu are nevoie de logica pentru ca nu e filozof. Nici cu legile nu se-ncurca,la venerabila sa varsta nu pare a le cunoaste nici macar pe cele ale gramaticii.
  Cum ignorarea regulilor limbii si ignoranta semidocta par a fi o conditie sine qua non a profesiei de jurnalist in zilele noastre, domnul Clanta scrie precum vorbeste si vorbeste precum gandeste: prost.

  Schtroumphette
  2013-08-15 08:44:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 48

  Dear Sir or Madam Enclosed is our new price list which will come into effect the end of this month. You will see that we have increased our prices on most odels. We have, however, refrained from doing so on some models of which we hold large stocks. The explanation for our increased prices stems from the fact that we are now paying 10% more for our raw materials than we were paying last year, along with some of our subcontractors having raised their prices as much as 15%.As you know, we take great pride in our product an dare proud of the reputation for quality and dependability we have built over 15years. We will not compromise that reputation because of raising costs. We have, therefore, decided to raise the price of some of our products.We hope you will understand our position and look forward to your cooperation.With best regards,HillaryDear Sir or Madam:This is regarding our quotation dated 2 November, and our mail offer dated 8 November concerning the supply of widgets.We are prepared to keep our offer open until the end of this month.For your information, the market is firm and growing. There is very little likelihood of any significant change in the visible future. As this product is in great demand and the supply is limited, to secure your order, we would recommend that you accept this offer without delay

 • 49

  Yours sincerely,Hillary

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!