RSS Feed

Pentru un personaj colectiv si pentru cetateanul roman Vladimir

vezi toate articolele de
12 Aug 2013 la 21:53 49 comentarii 1623 vizualizari.

Vad, din ce în ce mai des în ultima vreme, ca se înteţeşte un soi de curent justiţiar legat de clauzele abuzive din contractele bancare ale împrumutaţilor. Cavalerii dreptăţii răsar ca ciupercile după ploaie, iar văicăreala pe umerii abuzaţilor se încearcă a fi transformată în subiect aducător de mare rating. Am şi eu cateva păreri în această speţă şi le exprim conştient fiind de riscuri. Mai întâi însă îmi iau o măsură de siguranţă şi afirm că, fără doar şi poate, justiţia trebuie să-şi spună cuvântul şi să decidă care dintre clauzele contestate de clienţi este abuzivă şi să decidă ca atare. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Rog aşadar indignaţii să recitească, de fiecare dată când nu vor fi de acord cu cele de mai jos, fraza anterioară.

 Şi-acum, la chestiune. În ceea ce priveşte conflictul dintre clienţi împrumutaţi şi instituţiile bancare având la bază clauzele contractuale îmi permit să schiţez un tablou de ansamblu, pentru a fixa cât de cât, cine şi ce vrea de la această tărăşenie umflată cu pompa de cei care nu ştiu cât de interesaţi sunt de soarta „abuzaţilor” şi cât să lovească în sistemul bancar şi BNR. Aşadar, avem, pe de-o parte beneficiarii de credite bancare (cei care au împrumutat banii) pe care în decursul acestui articol o să-i numesc victime şi de cealaltă parte, băncile care, cu lăcomia ce le caracterizează, nu s-au mulţumit să încaseze dobânda cuvenită ci, prin clauze contestabile au mărit nejustificat costul împrumutului. Presa a prezentat si continua sa prezinte cazuri in care instante de judecata au dat solutii in favoarea debitorilor obligand bancile sa corecteze clauzele aducatoare de pagube din contracte. Amanuntul care a infierbantat deopotriva mintile unor analisti si a dat fiori de placere unor avocati este cunoscut. Legea spune ca acele clauze “validate” de justitie ca fiind abuzive trebuie sa dispara din toate contractile de creditare. Nimic mai firesc de-atat. Amanarea ei insa a declansat circul… Am citit (si) aici doua opinii in care tema clauzelor abuzive a fost inlocuita cu abuzuri de interpretare. Ambele au pornit de la declaratia guvernatorului BNR potrivit careia „Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot într-un stat de drept, când semnezi ceva, îţi asumi.” Bineinteles, nimeni nu mai pomeneste in context de precizarea expresa ca BNR nu ia partea bancilor, ci ca este preocupata de stabilitatea financiara, care de altfel ii este rolul din statut. Bunaoara, dl.Vladimir Bortun isi incepe articolul cu urmatoarea fraza bomba: “Cine nu era deja convins că loialitatea lui Mugur Isărescu e față de interesele sistemului bancar, și nu față de cele ale cetățeanului român, a primit săptămâna aceasta dovada cea mai clară în acest sens.”

Inteleg ca domnia sa e filosof asa ca nadajduiesc ca are proprietatea cuvintelor. Nu intru in matzele productiei domniei sale, dar din fraza care troneaza la inceputul articolului dumisale eu inteleg urmatoarele. 1. Ca Mugur Isarescu nu e loial cetateanului roman. Asadar pentru Vladimir cetateanul roman inseamna debitorul la banca eventual abuzat. Este fals. Tin sa-i precizez ca sunt multi cetateni romani care au credit si nu sunt abuzati. De asemenea exista cetateni romani cu depozite la banci si fara imprumuturi, dar din depozitele carora se acorda imprumuturi. Basca, exista cetateni romani care nu au nici credite, nici depozite.Aceste categorii de cetateni sunt chiar foarte numeroase.Asa ca s multi care nu sunt “deja”convinsi. 2. Loialitatea e fata de interesele sistemului bancar. De aici rezulta ca interesele sistemului bancar sunt opuse cetateanului roman. Daca vorbeste de cel abuzat e in regula, daca discuta insa asa, in genere, e o mare tampenie.

 Initial am vrut sa spun doar :Vladimire ia-ti cardul, arunca-l la gunoi si treci la troc pentru ca imi e clar ca este inutil sa-ti explic rolul creditelor si al bancilor in economie. Dar, pentru ca ignoranta nu este o scuza (apropos, mi se pare absolut senzational cum toti criticii invoca ignoranta “cetateanului roman” in ce priveste imprumuturile si aspectele financiar bancare dar nu se sfiesc sa fie experti la o adica..) si sunt sigur ca Vladimir se crede lider de opinie, am sa fac cateva afirmatii care s-ar putea sa-l lase mut fie de uimire, fie de indignare. Vladimir, bancile comerciale si sistemul bancar nu inseamna asa cum crezi tu doar institutiile care au dat credite si abuzatii ignoranti (cetateanul roman) le-au luat sa-si cumpere una alta. Acolo oamenii , cetateni romani si straini economisesc si (si) din banii lor se acorda acele credite. Creditul nu inseamna Vladimir doar masini, plasma si nici macar doar locuinte. El este esential depilda cand vrei sa faci o autostrada si n-ai banii jos. Ajuta filosofii sa nu moara de foame atunci cand statul nu are de unde-i plati.Bancile Iti vireaza salariul pe card. Imprumuta patronul sa te poata plati. Fac plati pentru profesori, pensionari, politisti, pompieri, medici filozofi.Te scutesc sa stai la cozi sa-ti platesti mobilul si internetul. Atunci cand bancile o duc prost, statele o duc si mai prost, iar filozofii scriu prostii. As putea continua mult asa, Vladimir. Dar, ma opresc aici. Si-ti spun Vladimir, pentru ca aceste toate binefaceri ale civilizatiei sa existe este nevoie de STABILITATE FINANCIARA. Ai sa te miri Vladimir, dar in lumea asta mare si rea banii din impozite si taxe , de la buget, s-au dus cu miile de miliarde de euro spre sistemul bancar pentru ca lumea sa nu se prabuseasca.Asta da abuz.La noi n-a plecat inca niciun leu de la buget. De ce crezi tu Vladimir ca s-au intamplat astea si se vor mai intampla? Ai ghicit, pentru pastrarea stabilitatii financiare.

In Romania, Vladimir, BNR, ca si FED in SUA ca si BCE in Europa fac eforturi pentru pastrarea stabilitatii financiare. Nimeni nu a spus ca abuzatii sa nu fie dezabuzati. Dar pentru ca sa nu te trezesti ca prostu si nu numai tu ,in lupta ta pentru dreptate, fara bani pe card din cauza ca banca la care are contul patronul intra in dificultate financiara atunci BNR Guvernul si FMI trebuie sa stie cu cat ar trebui eventual sa imprumute banca respectiva sa plateasca abuzatii. Vladimir, din aceasta cauza, aplicarea legii a fost amanata. Pentru a comensura impactul financiar adica cu cat ar trebui BNR sa imprumute banca sau bancile respective pentru pastrarea stabilitatii financiare adica, (ma urmaresti Vladimir?) sa nu se produca un effect de domino sau un bank run (iti explic eu altdata ce nseamna ala) s-au facut niste simulari. Simularile in cauza nu s-au facut asa cum gresit se interpreteaza masurand abuzul , ar fi aberant sa se substituie cineva judecatii instantei de judecata cum o faci tu, ci luand in considerare cele mai frecvente cauze judecate si atribuind probabilitati de castig in favoarea debitorilor. Vladimir asta nu este impotriva cetateanului roman, ci in beneficiul lui. In plus ca un filosof expert in drept asa cum vrei sa dai impresia in postarea ta ai o parere extrem de proasta despre Inalta Curte de Justitie. Pe Piperea l-a consultat?

PS. Cunosc cat de grea este astazi viata de ziarist si daca este sa vorbim despre contracte abuzive ma intreb de ce niciun ziarist inclusiv dintre cei care posteaza aici nu duc o campanie de demascare a umilintelor pe care le accepta din partea patronilor cu plata exclusiv pe drepturi de autor, salariul minim pe cartea de munca sau inexistent…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!