RSS Feed

Piaţa liberă a pumnilor în gură, privaţi sau publici, şi consecinţe politice

vezi toate articolele de
09 May 2016 la 12:13 25 comentarii 682 vizualizari.

Subiectele la zi, proteste fără vlagă, idei, pervertiri ale agendei zilei. Dacă am ajuns să criticăm statul şi pentru că unii cu salvări privat nu-şi fac treaba… Sau am ajuns să nu vedem cît de frumos zbîrnîie capitalul privat pe viaţa şi bacteriile noastre. Eu vă invit să meditaţi la o realitate risipită prin rubricile de fapt divers. Astăzi, despre pumnul în gură. Merge şi de Ziua Europei.

Nu a depus plîngere, ăsta e refrenul în mii de cazuri în care victima nu a fost internată cu răni grave, după cîte o corecţie fizică aplicată de cîte un grup/persoană cu spate, muşchi şi/sau bani. Bineînţeles, nu e vorba doar de bani: violenţa vine la pachet cu sărăcia şi e tolerată drept ceva firesc – în lumea lor se descurcă ei, aşa-s sărăcanii, îşi mai sparg capul etc. Adică poliţia poate ridica din umeri liniştită dacă nu ai stat cu 15 sonde înfipte în tine şi dacă ai rămas întîmplător cu aproape toate membrele şi organele funcţionale după o bătaie bună.

La ce ajută această piaţă liberă a muşchilor şi pumnilor? Ajută foarte mult la corecţiile împotriva guralivilor fără spate sau pur şi simplu la dominarea teritoriului.

Piaţa badigarzilor triumfă. Nu doar poliţia şi serviciile primesc suplimentări de fonduri. România e şi un stat poliţienesc privat. Hrănit tot din bani publici. O masă de inşi prost plătiţi păzesc chestii, ei sînt poliţiştii prost plătiţi petru că în privat se poate. Însă tot acolo se cultivă filozofia păzitului şi a interdicţiilor pentru ceilalţi.

Nu e vorba doar de întîmplători pumni în gură. Toată lumea a început să vadă mugurii extremismului de dreapta. În tot estul apar idei de brigăzi, tabere de vară, antrenamente anti-pericole precum musulmani, refugiaţi, gay, unicorni şi mai ştiu eu ce le naşte mintea. Structurile de apărare internă sînt de altfel votanţi aprigi cu extrema dreapta prin toată Europa. Agresiunea fizică e bagatelizată, dar ea vine la pachet cu tot soiul de complicităţi pentru “lege şi ordine”.

Dacă privim cele mai recente mişcări sociale, cele din Franţa, mişcarea Nuit Debout, vom constata cît de mare e zelul poliţiei cînd trebuie să aresteze sau să închidă protestatari din acest segment politic. Nu întîmplător, mişcarea are printre revendicări şi eliminarea mijloacelor de inhibare a protestului prin folosirea “stării de urgenţă”.

Cu cît vă simţiţi mai bine păziţi să ştiţi că nu sînteţi păziţi de cineva decît în calitate de consumatori sau proprietari, îndată ce deveniţi cetăţeni sau îndată ce sînteţi simplă oiţă rătăcită pe unde nu trebuie atunci v-o puteţi lua pe coajă fără consecinţe pentru atacator. (Asta e valabil inclusiv pentru poliţişti – priviţi cum e bătut un poliţist în civil, în timp ce poliţiştii în exerciţiul funcţiunii trec liniştiţi pe lîngă atac şi apoi se prefac că intervin).

Evident, tematica “siguranţei” e folosită tocmai de segmentul conservator politic. Ce nu spun întotdeauna pînă la capăt e că e doar un anumit tip de siguranţă, în nici un caz siguranţă pentru toată lumea.

Violenţa fizică e la liber, în timp ce furtul urmărit de poliţişti pentru că-s obligaţi de lege îmi spunea o prietenă deunăzi.

Furtul e atentat la integritatea proprietăţii. Integritatea corporală nu e bună decît pentru cei în stare să şi-o apere. O să vi se pară nişte sofisme, dar şi această violenţă fizică la liber (de fapt, forţă de intimidare neîngrădită) are un sens politic, e o formă de segregare. Violenţa fizică e acceptabilă în mediile care nu-şi permit pază şi protecţie. Acolo de unde ne-am retras cu spitale, şcoli, cu orice, rămîne să se organizeze ei cum pot, eventual rămîn la cheremul vreunui grup de dat cu pumnul.

Pentru clasele inferioare, pumnul e un hazard acceptat. Pentru centrele spălate şi cosmetizate ale marilor oraşe care pozează în forţe culturale, de shopping & clubbing, paza şi protecţia stau la mare cinste.

Unde nu bate poliţia direct pot bate diverse grupuri care apoi sînt protejate de cine trebuie. Cum putem pretinde ca un cetăţean bătut sălbatic cu jandarmi de faţă să dea comunitatea peste cap cu o plîngere? Cazul “Straja” a generat din partea comunităţii inclusiv “strici imaginea turistică a zonei cu vrăjelile tale că ţi-a dat ăla un capac”. Femeia şi-a retras plîngerea pînă la urmă. Şi lecţia a fost predată întregii comunităţi: ciocul mic.

Ştiu că sînt mereu alte subiecte fierbinţi: meditaţi şi la ăsta puţin.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

25 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!