RSS Feed

Pierderea simţului realităţii. Revolta salariilor mari

vezi toate articolele de
05 Feb la 14:34 71 comentarii 2 vizualizari.

Vaierul salariilor mari se asterne peste valea plangerii salariilor mici.

Revoluția fiscală demarată de PSD a produs nu doar cutremure în balanța oricum fragilă angajat – patron. Dar a produs și foarte multe halucinații publice în grup sau individual. Asta ne arată o societate organizată neoliberal în bule din ce în ce mai cristalizate. Nu facebook a inventat bulele, ele erau gata inventate după trei decenii de politici economice neoliberale, Zuckerberg doar le-a mutat și pe net.

Halucinații, treziri din coșmar și degrabă readormiri. Bugetarii îşi închipuie că toată lumea ia bani bunicei şi e asigurată din oficiu la sănătate, ăia din Pipera îşi închipuie că toată lumea lucrează în corporaţii în birouri de sticlă, cei de la bandă sau din industria textilă sau chiar retail nu-şi mai imaginează nimic, ei sunt mulţi, ei sunt realitatea de care nu vrea să ştie nimeni.

Mulţi angajaţi (în toate formele, nu vorbesc doar despre contracte de muncă clasice) se prind că de fapt nu prea sunt asigurați, că de ani de zile sistemul public de sănătate se închide în fața săracilor. E un freamăt acum pentru că marea îngrădire a drepturilor începe să atingă nu doar sărăcimea, ci şi feliile mai scăpătate din clasa de mijloc.

(Pretextul e mereu același, scoaterea muncii la alb, disciplinarea angajatorilor. Statul nu poate și nu are chef să se bată cu investitorii. Așa că dacă ăștia își bat joc de angajați răspunsul e: păi să-i forțăm și noi pe angajați să fie ”corecți”, de parcă angajatul a avut de ales vreodată.)

Realitatea e că munca ”la privat” a cunoscut metamorfoze incredibile în ultimul deceniu, metamorfoze cu care politicieni, bugetari, analiști nu mai au nici o treabă: nu înțeleg, nu îi interesează sau mai curând preferă orbire ideologică totală. Codul muncii a făcut praf asocierea. Sindicatele care au rezistat se confruntă cu demobilizare continuă. Bulele sunt diverse, cum spuneam, avem munca în spațiul corporatist la limita precarului, există corporatistul care se simte la adăpost cu un salariu bun și drepturile la locul lor, există bugetarul precar, bugetarul de lux, funcționarul înalt care se crede ales direct de vreun zeu și, într-un final, o mare armată de rezervă care-și vinde munca cum poate afară sau aici, în condiții de vulnerabilitate totală.

Cine urlă acum? Nu urlă cei care au fost puși de PSD să ceară patronului să-i lase măcar cu salariul de anul trecut, deși prețurile au tot crescut la supraviețuirea de bază. Urlă salariile mari, mai ales bugetare. Nici măcar salariile medii. Grefierii fac grevă. La redacție am primit plângerea unui funcționar de la un muzeu județean că îi scade slariul de la 5800 de lei la 4600. Polițiștii sunt foarte supărați că salariile mari sunt lovite zdravăn.

Olguța Vasilescu, normal, profită și apasă fix această pedală: se vaietă doar ăștia cu salarii mari. Numai că uită să spună ce ravagii a făcut în munca precară la privat și uneori și în zona unori companii de stat în rândul salariilor mici și medii.  Și mai uită să spună cât de tâmpite au fost măririle de salariu anul trecut – mărirea procentuală, și nu progresivă, a mărit inegalitățile.

Anul trecut a fost un an bun pentru mulţi funcţionari din administraţia publică sau guvernamentali, pensionari, angajaţi în poliţii secrete, locale sau centrale. Acum mai scad din salarii. Dar registrul în care se fac reducerile e haotic şi creează frustrări.

Iarăşi nu ne concentrăm pe aberaţia mutării întregii taxări pe angajat, doar ca să se joace PSD de-a brutu-netu, şi discuţia se mută pe cine şi de ce are salariul mare. Nu ne concentrăm nici pe ce înseamnă pentru munca de tip “independent” o taxare mai mare pe venituri mici, nici pentru ce înseamnă pentru cei care au diverse indemnizaţii speciale, absolut normale.

Rezolvarea e una singură şi rapidă: impozit progresiv. Numai că e mare frică de sintagma “impozit progresiv”, cum că e prea “socialistă”, aşa că se va bâjbâi în continuare printr-un haos cu o rezolvare previzibilă: categoriile cele mai puternice sau zgomotoase şi bine plasate vor avea câştig de cauză sau măcar vor negocia ceva. Restul vor pluti aleator înspre un contact mai dur sau mai puţin dur cu realitatea vieţii la aproape minim.

Ce trebuie să înţelegem e că vaietele cu salarii de peste 1000 de euro sunt de o nesimţitre apocaliptică în condiţiile în care în mediul privat predomină salarii aproape la jumătate. Ori încerci o alianţă credibilă şi normală cu acei oameni plătiţi prost, ori măcar taci din gură, oricum îţi vor rezolva cumva şefii partinici problema. Dacă un soi de bun simţ social nu-ţi spune că scăderile de la 1500 la 1300 de euro nu au nici o treabă cu drama României reale, m-am gândit să ţi-o spun eu înainte să ne împui capul cu ce specializat şi important eşti tu.

Sigur ca unii isi merita salariul, dar prea multi uita un grafic simplu – milioane cu salariu minim, milioane cu salariu mediu de vreo 2000 şi jumătate lei şi o minoritate cu peste 4000 de lei pe lună. Iar în aceste zile nu aud decât ţipete de la unii care au peste 5-6000 pe lună. Adică top 5% salariaţi urlă mai tare şi mai egoist decât milioane cărora li se ia mult din foarte puţin sau care sunt lăsaţi cu aceleaşi salarii după o inflaţie serioasă.

Ce e trist e că există minimă înţelegere pentru injustiţiile sociale de pe aici. Neînţlegere din partea salariilor mari, din partea castelor privilegiate, dublată de dezorganizare şi lipsă de speranţă între salariaţii precari.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

71 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!