RSS Feed

Pînzaru, rector Universitatea București: “Legea asta e o combinație între mai 68 cu neoliberalism. Nu se prea potrivesc”

vezi toate articolele de
11 Jan 2011 la 08:15 115 comentarii 750 vizualizari.

Iată-mă luminat și de Ion Pînzaru, rectorul Universității București.

„Educația nu e doar instituție. Sînt oamenii.”

Ioan Pînzaru: Educația e o chestie practică, artizanală, pacientul îți spune, dacă îți iese sau nu-ți iese. Dacă pacientul strigă, e rău.
Rep.: Asta înseamnă că nici de lege nu-i nevoie.
I.P.: Dacă stai bine să te gîndești pentru educație, în general, nu-i nevoie de legi. Noi ne închipuim că putem justifica prin lege cît de buni sînt profesorii de la o anumită universitate sau că, dacă te duci să faci o Academie, ai savanți geniali. Acestea sînt instutuții. Asta-i confuzia. Educația nu e doar instituție. Sînt oamenii. Profesori și elevi. E posibil să se producă ceva între ei sau nimic. Restul, sînt rețete de management.

Sînt precum copiii de la grădiniță.

Rep.: Unde vă e spaima mai mare, cînd intră sau cînd iese un student din Universitate?
I.P.: Cînd intră. Nu pot sta două ore nemișcați. Sînt precum copiii de la grădiniță. Le faci ore de douăzeci de minute că nu se pot concentra mai mult. Nu au avut concentrarea și capacitatea de atenție educate în anii trecuți.
Rep.: E un soi de fericire și asta. Sînt cu ale lor.
I.P.:
Nu, nu, sînt foarte nefericiți săracii. Plictisiți, destructurați. Ăsta e timpul cel mai nenorocit, timpul destructurat. În liceu ăsta e timpul dominant. Cel destructurat, în care nu știi ce ai de făcut, în care nimeni nu-ți spune ce ai de făcut la o vîrstă dificilă, vîrsta iubirilor, conflictelor aprige. Tentația violenței. Dacă nu poți să te dezvolți în liceu vii profund neferict în facultate.

De ce este situația asta? Nu sînt profesori
Rep.: Păi, la liceu sînt profesori trimiși tot de dumneavoastră, cei din Facultăți.

I.P.: Să stabilim clar: în ultimii douăzeci ani, am avut mai multe „mode”. Procentul profesorilor necalificați a tot crescut. Un necalificat este cineva cu bacalaureat în mediu rural. Apoi, a venit valul studenților de la fără frecvență. Băiatul meu a făcut franceză cu o fostă studentă de-a mea de nota cinci. Și, să nu uităm, profesorii făcuți la universitățile particulare. De ce este situația asta? Oamenii ăștia nu sînt profesori. Sînt profesori care nu vin la ore. Profesorii din aceste categorii nu știu meseria de profesor. Sînt prost plătiți. Sînt tratați prost de directori. E mediu otrăvit.
Rep.: O junglă.
I.P.:
Preuniversitarul, în parte, a devenit o lume de instituționalizați. Sînt aplicate regulamente, fără să existe o relație umană.
Rep.: Fuga de acest sistem e sănătoasă.
I.P.:
Nu poți într-un astfel de sistem decît să faci un consens cu sens. Dacă faci un consens fără sens te trezești la tribunal. Universitățile își aleg forme de consens potrivite.

Eu ca profesor îl întîlnesc rar pe Rector.

Rep.: cît fură profesorii, pardon, compilează?
I.P.:
Nu prea poți să furi în fizica teoretică sau în matematică. N-ai de unde copia.
Rep.: La franceză poți lua de pe Google.
I.P.:
Eu cer studenților două eseuri și la verific pe Google. În franceză, studentul vorbește imperfect, cînd scrie cu Google, e perfect. Așa îl prinzi.
Rep.: Ce-i faceți?
I.P.:
Păi, un articol din regulament spune că rectorul sesizat de profesor sancționează studentul. Eu ca profesor îl întîlnesc rar pe Rector.Îi spun că a doua oară nu mai merge așa și pricepe cît vrea. Partea proastă e că ajunge vreunul și la Master și copiază din Wikipedia. Dacă te faci că nu observi e grav. Îi lași năravul. Oricum, ca profesor la două-trei facultăți nu prea ai timp să-i atragi atenția, darminte să corectezi wikipedii.
Rep.: Ce clanuri tolerați în Universitate?
I.P.:
sînt oameni care s-au căsătorit în chipromantic prin anii ‘70. Acum au devenit membrii unor clanuri. Asta e. Vor ieși la pensie.

Schimbările au fost făcute pe petice

Rep.: Legi după legi. 20 de ani.
I.P.: Schimbările au fost făcute pe petice și exact ca la o cameră de automobil pînă la urmă lucrurile astea au fost rele. Sînt bune legile dintr-o bucată. Noi am avut prima dată o lege bună, dată în 95, ar fi putut fii bună vreo cinci ani. A venit momentul Bologna și legea a trebuit să fie ajustată. Și am trăit din ajustări î ajustări. Acum avem o lege nouă, cu o concepție dintr-o bucată, dar nu mai corespunde stadiului actual, programul de la Lisabona. Ea vrea să urmeze curentului european, dar ea vine pe o situație românească puțin desțelenită.
Rep.: Hăis și cea.
I.P.:
Vă dau un exemplu. Calitatea a fost introdusă, la Bologna, ca prioritatea unu. Acum se urmăresc deja criterii de performanță, de competiție, în comparație cu America. Ori, noi sîntem tot în grădina noastră, elaborînd niște criterii prin care să scăpăm de niște universități codașe făcute din ambiția unor parlamentari. Treaba asta nu se prea poate face repede. În rest, avem tot ce trebuie.

Legea asta e o combinație între mai 68 cu neoliberalism. Nu se prea potrivesc.

Rep.: Și legea de acum?
I.P.: Legea asta e o combinație între mai 68 cu neoliberalism. Nu se prea potrivesc. Noi vorbim de reformă. Reforma e o chestie religioasă, există o religie reformată, de reformat s-a reformat catolicismul. Vrem să facem omul nou după epistolele Apostului Pavel. Ori numai trebuie să avem niște măsuri coerente care să curgă dintr-o pate în cealaltă a sistemului. Cu reforma și ideea că putem schimba alt om ne împotmolim. Mai ‘68 înseamnă democrație, vot secret pentru fiecare membru al Senatului, vot universitar secret pentru Rector și vot universal secret prin ce metodă alegem Rectorul, adică prin vot universal secret sau alegem comisie de desemnare. Dacă faci vot universal ca să desemnezi votul universal e tautologic. Firește, alegătorul nu va ceda puterea din mînă. Acesta este aspectul Mai 68. Cel neoliberal, înseamnă competiție, criterii, eficiență. Din punctul ăsta de vedere, ne vom trezi cu universități foarte revoluționare cărora le vom opune o echipă managerială. Va fi un disconfort.

Trebuie forță politică. Dacă vor să curețe, să curețe!
Rep.: sînteți împotriva lui Băsescu.

I.P.: Nu sînt printre intelectualii lui Băsescu, dacă asta doreați să mă întrebați. Nu pot să spun că nu-mi place legea, dar nu are coerență. Și mai mult, guvernul nu are forță politică să comaseze universitățile prin autoritate, căci de aici vine marea bătălie. De ce ne trebuie o comisie străină să ne spună care sînt universitățile de care să scăpăm? Noi știm care sînt. Putere nu avem. Trebuie forță politică. Dacă vor să curețe, să curețe!
Rep.: Sînteți cu Marga.
I.P.:
Domnu’ Marga, cînd mă aude, îmi spune că trebuie să am opțiuni politice, altfel nu se poate. Eu îi spun că sînt apolitic. Dînsul spune că dacă ai opțiuni mari nu se poate decît politic să acționezi, altfel nu te ascultă nimeni, nu se împlinește nimic. Eu sînt cum sînt.
Rep.: sînt două becuri în antecamera dumneavoastră care nu funcționează. Era nevoie de o reformă ca să le puneți?
I.P.:
V-ați uitat la întrerupătoare? Sînt foarte atent. E un război cu oamenii pentru aceste becuri. Și nu-i las.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

115 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!