RSS Feed

Platforma 100 și în-linie-dreaptă-Bostan

vezi toate articolele de
09 Oct 2017 la 17:30 107 comentarii 866 vizualizari.

N-o să le mai fac eu educație unor tineri lideri de dreapta-tehnocrată care citează din  eroi nouăzeciști – inventaţi de febre neointerbelice și cu bucăți biografice dubios extremiste – precum Țuțea, mult mai interesantă e să vedem la lucru dreapta extremă de acum. Una dintre figurile cele mai discret influente din guvernul tehnocrat era Marius Bostan, cel care a reușit performanța să bage împreună cu Cristian Ghinea fonduri europene în sarsanaua SRI. Bostan e și finanțatorul siteului înliniedreaptă, site numit de unii doar ultraconservator, dar așa se numesc acum diverse derapaje spre extrema dreaptă, se numesc ”ultraconservatoare”.

Despre Bostan am scris aici, atunci când ne-am trezit cu el ministru. Omul a știut să sugă bani publici indiferent de guvernare, de la țărăniști încoace, tot de ambiguități public privat a beneficiat și cu fundația Repatriot care a înflorit pe vremea guvernării Cioloș și care are și acum diverse acțiuni prin țară. Evident, pentru diverse spirite sensibile tefelistoengiste, astea sunt probleme irelevante.

Am mai atras atenţia de nenumărate ori că sub plăpumioara unui soi de look de guler alb european stă un limbaj puternic conservator, prezent la mai toată mişcarea tehnocrată cu declinări useriste sau nu. S-a văzut cât de cu mănuşi au tratat teme precum drepturi pentru gay Cioloş et comp. Şi asta pentru că banul de întărire a societăţii civile în România, banul public mă refer, a venit pe filiere puternic conservatoare (susţinute de PPE). Şi banii publici pentru teme de stânga în România au fost folosiţi tot pentru baliverne neocon/neolib.

De ce revin la subiectul ăsta? Pentru că am văzut un articol mângâietor, dar totuşi mirat, despre rolul extrem de activ pe care-l joacă Bostan şi fundaţiile lui în finanțarea România 100, proiectul lui Cioloş. După ce arată rolul unora ca Bostan, autorul articolului Andrei Tiuţ, ne linişteşte:

Dl Cioloș a lucrat cu Marius Bostan și cu RePatriot, cu Cristian Ghinea și cu Hilde Barndl. Caracterul său conservator este destul de discret dar real: când s-a lansat pe scena PNL a insistat pe schimbarea interioară în vederea unui bine comun, nu pe libertatea fiecăruia de a-și defini binele propriu. În privința referendumului CpF, Cioloș a fost mai degrabă ezitant, iar România 100 nu are nici o opinie oficială în acest sens, deși înțeleg ca presiuni interne de definire a unei poziții au existat.

Repet ca să nu existe confuzii: între ILD într-un capăt și politicieni precum Ghinea sau Cioloș în celălalt există diferențe fundamentale. Dar tot între ei există un continuum de persoane și organizații care sunt mai mult sau mai puțin radicale în zona de dreapta.

Tocmai asta e problema, că tot ce pare europenist e imediat girat ca ok, nu mai contează cu cine apari în poză. ILD nu e un simplu site ultraconservator, e xenofob de-a binelea, ca să fiu blând.

Nu mai contează un ultraconservatorism care a luat-o prin bălării. Important e că “suntem împreună”, asta spun tot soiul de figuri publice ”centriste”. Iar atitudinea de toleranţă şi veselia transideologică vin strict din forţa de piaţă (la propriu) pe care Cioloș și compania o au în piața civică (care da, se compune din fonduri proiecte publice românești sau străine, firme de scris proiecte etc. – lumea lor e mică, banii sunt mulți). Industria fondurilor europene a dat vieții noastre publice o cohortă de antiprogresiști foarte proafaceri. Coaliţii pentru familie şi alte chestiuni s-au ridicat armonios şi sub privirile tolerante ale unei societăţi civile dopate cu retorici probusiness şi antisăraci.

Se poartă naţionalismul şi conservatorismul ca principal vehicul de legături privilegiate cu vestul şi cu zona oengistic funcţionărească. Ăia de urlă cu Soros sunt nişte trişti care nu înţeleg nimic. Tot aşa de neadecvaţi sunt ăia de tot îi dau cu ameninţarea rusă în timp ce campanii puternice vin de la organizaţii neoprotestante americane. Ani de zile a funcţionat tocmai un “scepticism conservator tolerant”, care să înghită rapid şi necritic şi politici de austeritate, şi războaie stupide de la parteneri strategici.

Atenţia selectivă care nu  a condamnat xenofobia unor lideri CSU din Germania, mult înainte de AFD, trebuia să se extindă ca o vomă şi spre estul Europei, mda. Aceeaşi atenţie selectivă îi oferea mângâieri pe cap lui Orban în timp ce beştelea “loviturile de stat corupte din 2012″ din România.

Iar faptul că ultraconservatorismul e şi mai la modă în Est, cu diferite avataruri,  nu ne arată altceva decât o anumită conduită politică de periferie: şi Dragnea, şi Cioloş, şi Orban şi cine mai vreţi se bat tocmai să prindă avânt cu un acelaşi discurs. Ei nu se opun ideologic, că doar ce e ideologia în ziua de azi? Nu se opun prea tare nici la stilul de parazitat fonduri publice, Bostan fiind un parazit la fel de reprobabil ca Dragnea, din punctul meu de vedere. Important e să fie paraziţi “buni”, nu paraziţi răi. În rest se bat îndârjit pe aceleași idei: cine e mai antigay, mai antirefugiați, mai pentru tăiat taxe. Amestecă bine Trump cu Orban și iese o ciorbă pe care se bat mai toți pe aici.

Mai toate afacerile lui Bostan, toate funcţiile lui au fost şi vor fi cu bani publici. E un model despre cum poţi să creşti retorică împotriva statului social, de exemplu, să urli la asistaţi pe banii lor. Aventura banilor lor publici e foarte bine descrisă aici.

Doar despre 4 dintre contractele de intermediere ale VMB avem cunoștință și ce încasări au generat:

  • 700.850 RON, printr-un contract atribuit de Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în 18.08.2010 pentru servicii integrate de consultanță pentru elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociației intercomunitare de dezvoltare Alba Iulia. Cu Alba Iulia lucrase anterior și în 2009 în legătură cu o emisiune de obligațiuni de 32 milioane lei (vezi aici).
  • 630.000 RON, printr-un contract atribuit de Primăria Bacău în 04.12.2009, pentru Servicii de consultanță pentru implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu și lung a municipiului Bacău.
  • 166.600 RON, printr-un contract atribuit de municipalitatea Sebeș în 17.08.2009, pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligatiuni) si/sau credit bancă.
  • 520.000 RON, printr-un contract atribuit de Primăria Târgu Mureș în 25.03.2009 pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligatiuni) si/sau credit bancă.

Deci, da, dacă tot observăm chestii cu fonduri și bani și cum sunt ele orientate să observăm că ”europenismul” românesc stă într-o mlaștină cu miasme specifice. Nu chiar ca ”europeniștii” ucrainieni care au ajuns la cote naționaliste absolut îngrijorătoare, dar în aceeași paradigmă. Iar Bostan e un explozibil politic sintetic deja marcă înregistrată: coaliții de afaceriști, bani publici, servicii secrete, mese rotunde strategice ultraamericaniste care să arate că ”e de partea binelui”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


107 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!