RSS Feed

Pleacă ruşii din Transnistria? Nu prea curând, să nu ne amăgim…

vezi toate articolele de
24 Jun 2010 la 09:42 12 comentarii 557 vizualizari.

Serghei Lavrov nu a spus nicio clipă că Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria. A spus că ar fi posibilă şi prezenţa unui contingent european în zonă, ceea ce înseamnă că europenii se pot alătura “trupelor de menţinere a păcii ruse” – aşa sunt calificate ele de Moscova (identificate însă ca o ameninţare în Strategia de Apărare a României). Ba mai mult, dă de înţeles că prezenţa trupelor europene în regiune ar fi condiţionată, ca şi în 2003, de acceptarea planului Kozak.

Între declaraţiile diplomatice şi faptele din teren, atunci când vorbim de Moscova şi de Serghei Lavrov, distanţa este uneori imensă. Rusia se angajase, la summiturile OSCE din 1999 şi 2001, să îşi retragă trupele din Transnistria, ceea ce nu s-a întâmplat nici până acum.

Faptul că Angela Merkel a preluat problema transnistreană în discuţiile cu Rusia este mai mult decât îmbucurător, iar ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, vorbeşte de o apropiere a relaţiilor dintre Moldova şi Germania fără precedent. Totuşi, cererile de până acum ale comunităţii internaţionale ca Rusia să îşi cheme acasă militarii, inslusiv din partea Statelor Unite (observator în procesul de pace 5+2, ca şi UE), chiar în plină “resetare” a relaţiilor, au rămas fără ecou. Pe de altă parte, nu mai demult de jumătatea lunii mai, preşedinţii rus şi ucrainean semnau un acord privind reglementarea conflictului din Transnistria prin care vorbeau de “identificarea unui statut special garantat pentru Transnistria în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, neutralităţii constituţionale şi formării unui stat unitar de drept, cu spaţiu economic şi militar comun”. Statutul special pentru Transnistria, la care cei doi au făcut referire, aminteşte de nimic altceva decât de planul Kozak, o opţiune inacceptabilă pentru moldoveni. Rusia şi Ucraina sunt mediatori în procesul de pace 5+2 din Transnistria.

Dacă Triunghiul de la Weimar a fost gândit ca o metodă de apropiere între Polonia şi fostul său invadator, Germania, prezenţa Rusiei la întrunire era pasul firesc pentru ca Berlinul să intermedieze o reapropiere între Varşovia şi Moscova, importantul partener economic al Germaniei. Cu o nouă putere mai puţin rusofobă la Varşovia (fraţii Kaczynski reprezentând primul front al rusofobilor), o deschidere a relaţiilor către Moscova, o “pragmatizare” a acestora, era previzibilă. De altfel, pe agenda discuţiilor Transnistria a fost doar un punct. S-a discutat şi despre Kaliningrad, şi despre Kîrgîstan, şi despre politica de vecinătate a UE, ca şi despre Acordul de Parteneriat şi Cooperare cu Rusia.

De la anunţarea creării unui Comitet Politic şi de Securitate UE -Rusia, un proiect propus de Germania şi Rusia la începutul lunii, până la crearea sa, va mai dura ceva timp. Sunt voci din Comisia Europeană şi cu siguranţă voci din Consiliul European care nu sunt aşa de încântate de această perspectivă. Chiar dacă Polonia “s-a dat pe brazdă”, rămân statele baltice şi chiar şi România care îşi păstrează reticenţele faţă de Moscova. Oricum, ar fi doar încă un comitet UE-Rusia, pe lângă Consiliul UE-Rusia şi zecile sale de niveluri de întâlniri. Iar cum politica externă a UE este doar numitorul comun al politicii externe al celor 27 de state membre, Catherine Ashton va avea şi aici o misiune foarte dificilă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!