![]() |
Plînsul ipocrit al alegătorului deştept şi inteligent. De ce e Cetăţeanul Turmentat cel mai enervant personaj al lui Caragialevezi toate articolele de Costi Rogozanu
06 Dec 2012 la 16:14
11 comentarii 1716 vizualizari.
|
Există un plîns ipocrit al alegătorului prea deştept pentru lumea în care trăieşte. Alegătorii nehotărîţi îşi afişează dispreţul pentru toată mizeria din jur. Alegătorii hotărîţi repetă mantrele cu Antonescu cel somnoros şi tiran-ozaurul Băsescu. Nehotărîţi sînt mulţi în clasele ultractive sau rentiere. Iar complexul lor de superioritate devine în prag de alegeri insuportabil. Aproape la fel de insuportabil precum hotărîrea unor Gîdea et comp. de a juca sceneta angajamentului pînă la capăt.
Noi sîntem mai presus de politica de rahat. Adică mai presus de corupţia zilnică. Sîntem protejaţi. Dispreţuim nepotismul, corupţia, colcăiala de clan. În aceste atitudini sînt însă două pericole: primul ar cere o analiză mai atentă a propriului rol în societate (cît de băgat în rahat eşti tu însuţi, pe cîţi îi calci în picioare pentru bunăstarea ta) şi a doua un discurs plin de neînţelegere asupra unor fenomene extrem de complicate (sărăcia, rasismul, sexismul pe care cetăţeanul deştept superior le tratează drept corupţie aproape genetică a unor pături sociale).
Cine nu înţelege de ce iau românii plase pentru vot în alegeri suferă de maximă ipocrizie. Păi e singurul lucru concret cu care se poate alege un elector în aceste competiţii fără miză, complet adormite. Dacă politicienii n-au nimic de spus, dacă nici chef de minţit nu mai au, măcar să le luăm plasa.
Apoi, mai văd înfierarea la grămadă a nepotismului şi relaţiilor de rudenie. În ce s-a tradus asta în această campanie electorală? Am văzut vreo două-trei femei linşate pentru că sînt tinere şi pentru că şefii le-au pus candidate sau le-au plasat în locuri cheie guvernamentale. Toată furia sexistă mediatică şi politică s-a revărsat asupra lor. E de ajuns să te uiţi la sutele de imbecili bărbaţi din aceeaşi campanie şi să-ţi dai seama cît de aiurea e această superioritate de tip: “ia uite-l şi pe ăsa cum îşi pune amanta în funcţie”. Sigur, nu e în regulă în unele cazuri, dar linşajul nu e justificat în nici un fel.
Şi aşa ajung la motivul acestui text – o analiză foarte bună a lui Florin Poenaru care porneşte şi de la întrebarea “Eu cu cine votez”.Interpretarea sintagmei din Caragiale:
La un prim nivel, întrebarea “Eu cu cine votez?” denotă o indistincție, o lipsă de diferență structurală între competitorii politici. Alegerea este posibilă numai în măsura în care există o alteritate sesizabilă între opțiuni, creând astfel posibilitatea de a decide în baza unor criterii ce pot fi mobilizate în mod relativ rațional. Altfel, alegerea e pur aleatorie și complet contingentă, precum datul cu banul.
Aici merge o nuanţă. “Eu cu cine votez” a fost interpretat în fel şi chip. Ce se uită mereu e că e întrebarea unui oportunist. Lumea citeşte “Scrisoarea pierdută” şi empatizează cu cetăţeanul turmentat. El e singurul care pare în afara mizeriei. Nu e aşa. Personajul cu pricina joacă cel mai bine cartea şantajului. Întrebarea alegătorului (era vot cenzitar, să nu uităm asta) nu vine dintr-un zbucium interior. Întrebarea e de fapt “cine cîştigă ca să votez şi eu cu el?”. Nu vrea să dea cu banul, vrea să nu greşească. De altfel, argumentul îl găsim tot în textul lui Florin, ceva mai jos:
Așadar, ceea ce pare a caracteriza spațiul social românesc actual este această luptă din interiorul clasei dominante, în fapt o luptă între clanuri și familii cu legături naționale pentru resurse și acumulare. Modelul familiei extinse și al clanului devine astfel forma generală de imaginare a societății, precum și felul specific de identificare a solidarităților sociale: interese economice private de grup, dublate de o moralitate specifică, în care primează sentimentul datoriei față de rude și familie.
(Adaug aici şi că apreciez munca de gestionare a corupţilor, a “imoralilor” candidaţi care au afaceri cu statul făcută de Romania Curată. Dar ce facem cu ăştia? Cum îi scoatem din calcul? Nu există decît o soluţie. Statul trebuie să ţină evidenţa muncii la alb pe care o produc aceşti bani. Cîţi ai angajat, cîţi ai plătit cu toate taxele la zi, cîţi au contracte solide, asta e întrebarea pentru cei care iau sute de milioane. E clar că se va conserva casta asta. Şi atunci luptăm cu ce avem. Dacă nu mergem la efectul acestui tip de corupţie, ne vom mira la nesfîrşit de clanuri şi clienţi. Dacă interzici subcontractarea şi măsori efectul banilor publici direct asupra pieţei muncii, atunci te poţi alege măcar cu ceva palpabil. Guvernul ar trebui nu să ne spună cîţi bani bagă în infrastructură, ci cîţi bani a băgat ca să producă cîte locuri de muncă.)
Revenim la eucucinevotez-ul lui Caragiale şi la plînsul ipocrit al alegătorului deştept. Întrebarea asta şi-o pun de obicei ăştia care iau contractele, nu cei care vor munci propriu-zis la deszăpezire sau construcţii de poduri şi şosele. Aceştia din urmă nu mai joacă piesa de foarte mult timp. Ei spun simplu: nu am cu cine să votez aşa că încerc să smulg de la ei ce se poate o dată la patru ani, votez în funcţie de interesul strict imediat, e singurul mod cinstit de a te mai raporta la democraţie. Cetăţeanul Turmentat în schimb profită în tot restul intervalului, el e nedumerit de jocul în sine, dar e şi tipul care îşi consumă rentele date de sistem.
Dispreţul “cenzitar” camuflat în beţie, asta-l face pe Caragiale cel din “O scrisoare pierdută” actual. Eu îl bănuiesc pe cetăţeanul turmentat că nu e nici o clipă turmentat. E din categoria ălora care beau puţin şi mimează orgasmul bahic. Cetăţeanul Turmentat vrea să ştie cîştigătorul dinainte ca să mimeze mai cu spor orgasmul democratic, al “alegerii”. Nu cunosc bine teatrul românesc, dar aş aprecia dacă un regizor l-ar pune (sau l-a pus) în scenă pe Cetăţean ca pe un tip perfect treaz care-şi pune o întrebare cinică şi caută răspunsul foarte eficient. Sînt mult mai umani Zoe şi Caţavencu decît acest abstract cetăţean care se pretinde în afara jocului şi e tot timpul în mijlocul faptelor.
Etichete: caragiale, cetateanul turmentat, eu cu cine votez, florin poenaru
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Costi Rogozanu 19 Apr la 15:12
|
O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 17 Apr la 16:02
|
De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? [ citeşte mai departe ]
Dora Constantinovici 13 Apr la 12:35
|
Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 11 Apr la 11:44
|
De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 06 Apr la 12:32
|
Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.
Marx, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 05 Apr la 17:22
|
Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 02 Apr la 11:15
|
Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 30 Mar la 16:49
|
Până vin specialiştii (care sunt de trei feluri: arondaţi la X, la Y sau [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 29 Mar la 16:21
|
BNR nu e bancă. E episcopie. Funcţionează printr-o voce a autorităţii care seamănă cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Mar la 14:33
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 22 Mar la 10:27
|
FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu azi la 16:16
|
Scandalul Cambridge Analytica a generat o nouă competiţie a mirărilor. Uau, se colectează date. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Mar la 20:40
|
Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Mar la 10:05
|
”Familia joacă un rol central în viața micii burghezii, în jurul acesteia organizându-se [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 14 Mar la 17:36
|
Nimic nu este mai grotesc si deranjant decat o confirmare dar doar indirecta si la nivel declarativ [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 09 Mar la 18:02
|
Pentru că tot văd caricatura de bătălie pesedistă cu niște goarne precum Codrin Ștefănescu, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 08 Mar la 14:26
|
"Cifrele nu mint, sunt reci, obiective", spunea Iohannis zilele trecute. Să [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 07 Mar la 15:35
|
Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 06 Mar la 10:22
|
Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 02 Mar la 13:58
|
Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Feb la 17:22
|
Tudorel Toader (TT) și Laura Kovesi (LCK) s-au confruntat la CSM (secția procurori). Meciul a [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 23 Feb la 15:25
|
O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 22 Feb la 12:34
|
Printr-un miracol greu de estimat ca s-ar fi putut intampla sub guvernarea PSD-ALDE, care a decretat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu azi la 12:46
|
Teza: în România, am naţionalizat entertainmentul ultracomercial am relansat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 20 Feb la 16:36
|
Tudorel face ceva
Tudorel Toader are diverse misiuni rezultate din jocul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 16 Feb la 18:15
|
Republica România e alcătuită din cetățeni, adică niște entități semiabstracte de drepturi, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 16 Feb la 10:30
|
La nici o saptamana de la lansarea atacului blitzkrieg in studiourile de la A3 si RTV cu sustinere [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Feb la 13:14
|
Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 14 Feb la 16:39
|
Vorbim foarte puțin despre justiția ”mică”, în spațiul public interesează doar lupta [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 12 Feb la 13:55
|
E fascinant cât de "aeriene" sunt totuşi şi scandalurile de culise DNA-antiDNA. Rişti să te [ citeşte mai departe ]
1It really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.... | ||
2you're actually a good webmaster. The site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you've done a excellent... | ||
3thanks you thanks... | ||
4I simply had to thank you very much once again. I'm not certain the things I might have carried out in the absence of the actual hints provided by you over this question. It became an absolute terrifying... | ||
5Telegram Proxy... Roskomnadzor...... | ||
6Telegram Proxy... Roskomnadzor...... | ||
Ioana Secu
102 citiri |
Gabriel Avăcăriţei
99 citiri |
Costi Rogozanu
84 citiri |
83 citiri |
81 citiri |
71 citiri |
64 citiri |
Costi Rogozanu
2 postari |
634 citiri |
Ioana Secu
549 citiri |
428 citiri |
Costi Rogozanu
413 citiri |
371 citiri |
330 citiri |
320 citiri |
Costi Rogozanu
9 postari |
2 postari |
o postare |
© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.