RSS Feed

Poliția a intervenit în forță împotriva protestatarilor de la Cluj. Și a fost umilită. Radicalizarea cazului Roșia Montană (FOTO&VIDEO)

vezi toate articolele de
08 Nov 2011 la 12:53 119 comentarii 4704 vizualizari.

Poliția, Jandarmeria și Primăria Cluj au fost umilite luni de activiștii din Campania ”Salvați Roșia Montană!”. Ocuparea clădirii fostului Hotelul Continental i-a pus într-o situație inedită (pentru ei) în fața căreia habar nu aveau cum să reacționeze. Știau că ”trebuie să facă ceva” pentru a întrerupe protestul, dar habar nu aveau ”ce” și ”cum”.

Citez din relatarea evenimentelor de pe Oradecluj.ro . Ora 10.40 (la aproape 4 ore de la ocuparea hotelului). ”Comisarul Zaharia Ciorbă, adjunctul şefului Poliţiei Cluj-Napoca, s-a deplasat la hotelul Continental, unde a declarat că manifestaţiile neautorizate sunt de competenţa Jandarmeriei. Generalul Aurel Litan, şeful Jandarmeriei, aflat şi el la faţa locului, a spus că Jandarmeria are competenţă numai pe spaţiul public, iar hotelul este spaţiul privat, aşadar problema “ocupării” este de resortul Poliţiei. Ca atare, reprezentanţii autorităţilor stau pe trotuarul din faţa hotelului şi se uită la activiştii aflaţi înăuntru.”

Așadar, ceață totală. Cu atât mai mult cu cât, au înțeles și ei, că problema proprietarului fostului Hotel Continental (care, eventual, ar fi putut să se plângă pentru tulburare de posesie) este una extrem de controversată.

Ora 12.10 (tot de pe Oradecluj.ro): ”Comisarul-şef Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei municipale, a declarat pentru OradeCluj.ro: “Căutăm soluţii pentru a interveni în stoparea acestei manifestaţii neautorizate. Este o proprietate privată. Căutăm soluţii şi vom găsi”. Proprietarul de drept al hotelului Continental, Dorel Tamaş, este dat în urmărire generală, bănuindu-se că a fugit în Dubai. Teoretic, el ar trebui să dea autorizaţia pentru intervenţia Poliţiei.”

Atenție la declarația comisarului-șef. Într-un final, a acceptat că e de competența Poliției să intervină. Dar scopul intervenției e, conform lui Marcel Bonțidean, ”stoparea acestei manifestații neautorizate”. Din nou, ceață. ”Stoparea unei manifestații neautorizate” e de competența Jandarmeriei, nu a Poliției (manifestațiile au loc în spațiu public, nu în spațiu privat). Eventual, ar fi putut invoca ”tulburarea liniștii publice”. Declarația lui Marcel Bonțidean trădează clar intenția Poliției. Legea e doar un pretext (”Căutăm soluții și vom găsi”) pentru a stopa protestul, nu scopul unei eventuale intervenții.

Într-un final, s-a găsit și pretextul. Administratorul judiciar al societății care deține clădirea ar fi semnat, în numele proprietarului (!), o declarație prin care reclamă ocuparea imobilului (atenție, însă, acest lucru nu echivalează cu o plângere prealabilă pentru tulburarea de posesie). Și începe intervenția Poliției, cu amănunte comice memorabile. După ce-i ridică pe primii patru contestatari constată că nu mai este loc în dubă pentru ultimii doi (două fete). Cineva are ideea să cheme un… taxi. ”Să chemăm un taxi?” se aude replica unuia dintre polițiști pe înregistrările video ale momentului. Se renunță, totuși, la idee, iar fetele sunt duse din nou în clădire, până se întoarce duba. Un grup de susținători ai protestatarilor se așează pe jos în fața intrării, astfel încât, a doua oară, fetele sunt scoase pe sus (la propriu) din fostul hotel.

Ceața a continuat și la secția de Poliție, unde anchetatorii nu au putut să le spună protestatarilor în ce calitate dau declarații, de făptuitori sau de învinuiți. Și unde aceeași anchetatori s-au supărat când au aflat că protestatarii au un avocat care îi reprezintă. În cele din urmă, declarațiile au fost date doar în calitate de făptuitori.

Comunicatul de presă al Poliției este de-a dreptul înduioșător: ”În cursul zilei de astăzi la Secţia 1 Poliţie Cluj-Napoca a fost înregistrată  plângerea penală privind săvârşirea infracţiunii de tulburare de posesie, formulată de către administratorul unei societăţi comerciale, cu privire la faptul că mai multe persoane necunoscute au ocupat, fără drept, un imobil situat în centrul municipiului Cluj-Napoca fără a avea consimţământul acestuia şi refuză să îl elibereze. Având în vedere cele sesizate, poliţiştii clujeni efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor suspecte, iar în funcţie de rezultatul cercetărilor se va propune o soluţie procedurală.”, se arată în comunicat.

Niciunuia dintre ”suspecți” nu i s-a prezentat plângerea penală. ”Administratorul unei societăți comerciale” nu are nicio relevanță juridică. În plus, acea societate comercială trebuie să fie proprietarul clădirii pentru ca eventuala plângere să aibă vreo valabilitate. Ori calitatea de proprietar nu poate fi stabilită de către Poliție, ci doar de către instanțele judecătorești. Acesta este, de fapt, și motivul pentru care în comunicat nu se precizează numele societății: Poliția trebuia să transmită două mesaje: că intervenția a fost legală și că are situația ”sub control”.

Declarațiile reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca sunt în aceeași notă. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, fiecare protestatar ar fi fost amendat cu câte 2.500 de lei (amenda maximă) pentru afișaj ilegal. La fața locului nu s-a întocmit însă niciun proces-verbal care să fie adus la cunoștința protestatrilor. Astfel, cel mult, pentru afișaj ilegal poate fi amendat proprietarul clădirii. Care proprietar… ia-l de prin țările arabe. În plus, de mai bine de doi ani, geamurile Hotelului Continental din Cluj sunt acoperite cu afișe publicitare imense. Credeți că a fost amendat cineva până acum pentru afișaj ilegal?

Povestea nu s-a încheiat, însă, aici. Mai înspre seară, pe la ora 20.00, în jur de 60-70 de persoane și-au dat întâlnire în fața fostului Hotel Continental. Cu ei aveau și baloane pe care scrie ”Salvați Roșia Montană!”. Doi polițiști au început să-i legitimeze. Eu m-am oferit voluntar. Pentru a afla care e motivul legitimării. ”Păi e o adunare… mare… și aveți… baloane”, s-a bâlbâit agentul. ”Așa, și…?”, am insistat. ”Păi… avem dreptul să legitimăm”, a mai spus, după care a încercat să mă convingă că ar fi vorba de o ”adunare publică neautorizată”. L-am rugat să-mi spună legea și articolul în temeiul căruia a ajuns la concluzia că întâlnirea din față de la Conti ar fi fost o adunare publică și, de asemenea, articolul din lege care prevede că și dacă ar fi fost vorba de o adunare publică aceasta ar fi trebuit autorizată. Și-a scos smartphone-ul și a căutat Legea 61/1990, referitoare la adunările publice. A căutat însă în zadar articolul referitor la necesitatea autorizării adunărilor publice (subliniez, autorizarea, nu declararea, acestea fiind două lucruri care, din punct de vedere juridic sunt total diferite). Nu a găsit, pentru că nu avea cum să găsească din moment ce un asemenea articol nu există.

Legitimările au avut însă un efect coagulant. În jurul orei 21.00, în față la Conti se strânseseră deja mai mult de 150 de persoane. Desigur, și numărul forțelor de ordine s-a mărit. Mai glumind cu ei, mai povestind cu prietenii, timp de mai bine de o oră ne-am plimbat de pe o parte pe alta a străzii. Într-un final am plecat. Polițiștii ne-au mulțumit că pot să meargă și ei acasă.

***

După prima zi de ”Occupy Conti”, câteva concluzii sunt necesare:

  • Autoritățile locale au încercat să stopeze un protest public care îi deranja, folosindu-se de orice pretext legal. Au fost umilite însă, pentru că protestatarii au dovedit că-și cunosc suficient de bine drepturile;
  • Autoritățile au fost luate pe nepregătite (habar neavând cum să reacționeze), făcând gafă după gafă. Acest lucru e rezultatul și unei ”lipse de experiență” (n-au mai fost puși în situații similare), dar și a unor mentalități autoritare greșite, conform căreia ”trebuie să facă ceva”, ”să găsească soluții”. Asta deși primul lucru la care ar fi trebuit să se gândească ar fi fost dacă e necesară sau nu o intervenție (dacă faptele în sine reprezintă un pericol social real sau reprezintă doar o modalitate inedită de exprimare a opiniilor);
  • Blocada presei a fost spartă într-o măsură mult mai mare decât în cazul altor acțiuni legate de Roșia Montană. Totuși, în continuare, o mare parte a mass-media mainstream a ocolit subiectul (deși a avut reprezentanți la eveniment). În acest sens, ”glumița” unui cameraman al unei televiziuni centrale e edificatoare: ”Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră”. Intervenția în forță (ridicarea pe sus, la propriu, a unor protestatari) nu a fost suficientă; aparenta ilegalitate în care s-ar fi aflat protestatarii a atras însă mult mai mulți jurnaliști decât în alte cazuri;
  • Și astfel ajungem la radicalizare. Mesajul activiștilor din Campania ”Salvați Roșia Montană!” a fost extrem de clar: dacă încălcarea legilor și a hotărârilor judecătorești în cazul Roșia Montană de către autoritățile publice va continua, dacă opinia specialiștilor va fi ignorată în continuare și dacă politicienii vor ignora pe mai departe opinia publică, sunt dispuși să-și apere drepturile și convingerile inclusiv prin asumarea riscurilor care decurg din încălcarea de către ei a unor legi;
  • Faptul că, din punct de vedere legal, autoritățile publice nu au reușit să oprească protestul spulberă mitul conform căruia indiferent de ce vor face reprezentanții societății civile, ”proiectul RMGC de la Roșia Montană se va face”. Ieri, s-a demonstrat cât de slabă e ”autoritatea”. În fața unor oameni care își cunosc foarte bine drepturile și care nu sunt dispuși să renunțe la ele.

***

P.S.: A nu se confunda sintagma ”intervenție în forță” cu ”intervenție cu violență”. Sper să nu se ajungă și la așa ceva.

Notă: Revendicările protestatarilor din Conti le puteți citi a

ici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!