RSS Feed

Poliţia Română, câteva adevăruri simple

vezi toate articolele de
10 Jan la 13:55 un comentariu 2 vizualizari.

Scandalul cu pedofilul a adus în prim plan o situaţie gravă: complicităţi, “înţelegere” pentru un om care avea antecedente diverse muşamalizate, o secţie întreagă de poliţie care-şi poate vedea liniştită de treabă în astfel de situaţie.

Cum credeţi că vor reacţiona aceşti poliţişti nu în cazuri de pedofilie, ci în cazuri mult mai comune de hărţuire sexuală, la locul de muncă, pe stradă, cazuri de violenţă domestică şi câte alte forme de abuz de acest tip?

Vor acţiona fix cum au povestit atâtea femei în reţelele de socializare, când fenomenul #metoo a atins şi România. Plângeri inutile, poliţişti ridicând din umeri şi rezultate pe măsură. De fapt, la nivel instituţional Poliţia Română nu e capabilă să apere victimele unei întregi game de abuzuri. (Un reprezentant al poliţiei în diverse declaraţii părea că amestecă nonşalant homosexualitatea cu pedofilia).

Şi câte din astea nu ştim deja şi fără să avem nevoie de teste psihologice făcute pe genunchi (apropo, cei care-i tot dau cu descoperirea pedofiliei prin teste psihologice cred că nu ştiu despre ce vorbesc). Ce poţi descoperi cu teste psihologice dar şi cu teste simplu civice în Poliţia Română este o masă mare de inşi plătiţi bine, pensionaţi devreme şi cocoloşiţi de stat, este tocmai o predispoziţie către tratament abuziv, o indiferenţă teribilă faţă de victimele abuzurilor “mărunte” care n-au putere politică sau economică. Nu sunt toţi aşa, dar sunt mulţi aşa. Sunt destui cât să vorbim despre “fenomen”, nu despre fapt divers.

Veşnica ascundere în spatele lui “ai depus plângere?”, ridicările din umeri şi cazuri în care cetăţenii sunt descurajaţi să deranjeze poliţistul pentru chestiuni “mărunte”, neînţelegerea limitelor anchetei, toate sunt de discutat măcar în al 1000-lea ces.

Despre abuzatorul pedofil, tratat cu atâta grijă de colegii, se ştia că a hărţuit sexual o colegă. Nu s-a luat nici o măsură. Acum câţiva ani se declanşa un soi de sondaj anchetă instituţională în care angajatele din poliţia erau invitate să spună dacă sunt hărţuite – o aşa iniţiativă idioată a avut rezultatul scontat, mai nimeni nu s-a plâns, Poliţia Română reieşea drept cea mai ne-sexistă instituţie.

În 2016 o agentă de la Brigada Rutieră a fost şi ea implicată într-un incident cu Eugen Stan. Femeia a povestit colegilor că bărbatul ar fi încercat să o pipăie de câteva ori în momentul în care erau în misiune. ea ar fi spus superilorilor de incident şi despre comportamentul inadecvat al colegului ei însă aceştia nu ar fi luat nicio măsură, spun surse din Brigada Rutieră. (Ştirile ProTV).

Multe straturi poliţieneşti, private, locale, centrale, secrete. Şi indicii din ce în ce mai multe că se confirmă acea suspiciune comună cum că se tot acoperă cazuri importante. Pedofilia e una dintre puţinele infracţiuni care mai sensibilizează public.

Dar  tratamente indulgente, fără demisii de mari capi ai poliţiei şi jandarmeriei, putem avea şi dacă te iau nişte mascaţi pe stradă şi te bat până aproape de comă:

Doi bărbaţi din Timişoara susţin că au fost bătuţi cu sălbăticie de opt jandarmi şi poliţişti. S-ar fi ajuns în această situaţie în timp ce oamenii legii erau pe urmele unui individ căutat pentru furt şi alte acuzaţii.

Victimele au fost transportate în stare gravă la spital, dar acum, spun medicii, sunt în stare stabilă. (întâmplare din noiembrie trecut)

Muşamalizarea şi indulgenţa pentru forme de violenţă diverse este la nivel de masă. Şi toleranţa se întinde evident şi în funcţie de cât de baştan eşti în oraş.

Există un soi de piaţă liberă a violenţei care se autoreglementează crud şi discret sub ochii plictisiţi ai Poliţiei. Din când în când mai abuzează şi Poliţia însăşi, iar plângerile cetăţenilor par a fi un moft…

În perioada 2012 – 2014 au fost făcute 3034 de plângeri penale, referitoare la abuzuri ale forțelor de ordine. Numai 14 din tre ele au ajuns în fața instanțelor de judecată. În aceeași perioadă IGPR a primit 3301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al polițiștilor, și doar 47 dintre acestea, adică aproximativ una din 70, s-au soldat cu sancțiuni disciplinare.
În 2015, în România, 2461 de cetățeni au făcut plângeri împotriva polițiștilor. 828 de plângeri au vizat purtarea abuzivă a „organului”, dar numai 391 de plângeri au fost soluționate, și doar una dintre ele a ajuns în instanță.
(Cifrele au fost furnizate de cele 42 de parchete din țară, la cererea APADOR-CH – fragment din raportul lor pe 2016)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Comportamentul politistului este o ramasita din vecime care sta la apararea guvernantilor sprijinul de care au ei nevoe de sustinere la orce moment.

    Anton
    2018-01-12 19:59:00 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!