RSS Feed

Politica start up, Macron președinte. UE, ca un dumnezeu

vezi toate articolele de
08 May 2017 la 12:45 comenteaza acum 703 vizualizari.

Macron a fost ales președinte. Se repetă o schemă postBrexitTrump, vizibilă și în Olanda acum câteva săptămâni, un front europenist unit într-un front antiextremadreapta. Sigur, Le Pen trebuia respinsă, dar cu ce am rămas? E simplu să ”ne dezamăgim” doar urmărin discursurile și interpretările taberei victorioase. Exultarea se învârte în jurul unor predicate de-a dreptul propagandistice. Ce independent și ieșit din spuma mării era MAcron! Oameni buni, a lucrat în guvern, a avut sprijinul unor forțe politice  și de capitol ca nici un alt candidat, despre ce vorbim?

Frontul europenist include o spoială ”de social” și vine cu propuneri ferme de neoliberalism. Se pare că avem două forme din ce în ce mai autoritare de neoliberalism. Unul tip Orban, care face scandal cu Soros în timp ce pregătește legi ale muncii și mai defavorabile angajaților. Altul, de tip ”europenist”, deși până și cei mai centriști analiști spun că sunt mari probleme cu democrația însăși în felul în care se iau deciziile valabile pentru zona euro. Sigur, al doilea trebuie să fie preferabil epntru toată lumea, altfel, vorba aia, un stângist critic n-ar mai avea nici măcar unde vorbi. Să ne mulțumim cu atât, spuneți săru`mâna UE.

Trebuie să observăm că acest gen de ”independenți” precum Macron sunt foarte la modă, însemnând după unii cu mult orgoliu și puțină educație politică ”o nouă etapă extraordinară, dincolo de ideologii blabla”. Am văzut sclipiri cioloșiene și în ochii unor facebookiști, treaba e destul de clară. Europenismul a însemnat propulsarea unor caste noi de funcționari, afaceriști, aspiranți, iar acesta produce un discurs motivațional tip start up pentru conservarea unor privilegii oligarhice deloc moderne și flexibile așa cum vor să ne vândă mesajul astfel de ”marșuri ale schimbării”.

Deși postistoria e o glumă de ceva timp pentru cei preocupați de analize politice, îmi pare că a ajuns abia acum un limbaj dur oficial al ”schimbării”. Sigur, structurile interne claselor s-au modificat, mai ales în bază, dar asta nu înseamnă că nu avem tensiuni între angajat și angajator, complicate și de relația cu mâna de lucru foarte ieftină a migranților. Stânga radicală Melenchon nu s-a prezentat pe cât de bine putea, dar măcar a prezentat clar 20% care au emis mesajul ”ne-am săturat de șantajul neoliberalism vs. fascism”.

Inconsistența lui Macron e compensată de discursul de pe poziții de forță, eu sunt modernul, eu înțeleg piața și noua lume, voi sunteți învechiți, îmbătrâniți, chestiune care prinde îngrijorător de bine și care de fapt nu transmite mai nimic. Ce mare schimbare e să încurajezi și mai mult afacerile. Nu asta a slăbit preaiubita UE și până acum? Nu asta a ridicat mase împotriva neoliberalismului transnațional? Nu asta a creat și un front de extremă dreapta care nu mai poate fi ignorat? Logica asta de reality-show, băiatul tânăr și frumos care trebuie să câștige, îl va decredibiliza probabil chiar mai repede decât procesul decredibilizării unor Sarkozy-Hollande.

Ce trebuie musai spus despre alegerile de ieri:

Voturi nule și albe, peste 4 milioane. Absenteism (în condițiile în car eîn franța trebuie să te înscrii înainte ca să votezi) aproape un sfert, lucru care nu s-a mai văzut în Franța din 1969.

Macron a promis măsuri de dreapta care vor scoate mulți angajați în stradă, a promis destul de vag compensări pentru tăieri și flexibilizarea muncii. Și mai vin și legislativele unde bătălia continuă. Melenchon și Le Pen se bat pentru statutul de principala forță a opoziției. Nici partidele clasice, social-democrați sau conservatori, nu vor sta degeaba, vor să recupereze câte ceva după dezastrul de la prezidențiale. Le Pen a fost învinsă, dar lucrurile sunt departe de a se fi liniștit.

UE, ca un dumnezeu

Și fiindcă tot e europenismul așa de pe val, să o cităm pe șefa comisiei europene din București, Angela Cristea:

Vorbind despre fondurile europene şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a amintit de o cunoscută vorbă de duh românească: „Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă”. „Aşa e şi cu UE, îţi dă dar nu îţi bagă în traistă, în traistă îşi bagă cei care văzând o oportunitate ştiu să o şi folosească”, a punctat Cristea,
sursa
Gluma nu e doar o glumă, arată cât de puțin înțeleg elitele europeniste să explice cu adevărat ce probleme grave sunt în relația UE – cetățean-neatins-de-beneficiile-UE. Explicația vine mai jos în interviul sus-citat:
Conform datelor Ministerului de Finanţe, în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, în România au intrat sub formă de fonduri europene nerambursabile 40,5 miliarde de euro. În acest timp, contribuţia României la bugetul UE s-a ridicat la circa 13,6 miliarde de euro. Asta înseamnă că România a încasat, în deceniul care a trecut de la aderare, aproximativ 26,9 miliarde de euro de la UE.
România ”a încasat”. Reprezentanții Comisiei de aici nu au trecut nici măcar de acest nivel de mistificare a unui proces complex. România nu ”a încasat”, România a cedat diverse forme de suveranitate (politică, bancară, de piață), a liberalizat chiar excesiv în unele zone, contra acestor fonduri. Or, tot ce-am reuști a fost să mai creștem o pătură de birocrați și afaceriști cu fonduri europene cu rezultate slabe în teren. Propaganda simplistă UE nu ajută pe nimeni. POliticienii autohtoni încep să dea vina pe UE pentru nerealizări, dar UE nu are alt discurs decât învinuirea autohtonului pentru neîmpliniri. Birocrația UE în România n-a produs decât yesmeni în spațiul public de dezbateri. Iar fondurile alocate sunt plătite cu vârf și îndesat de români, și asta ar trebui să fie clar. Atitudinea aceasta de-a dreptul colonialistă ar trebui să fi încetat de ani de zile. În loc de asta avem pături noi de ”colonialiști” din interior care în numele europenismului ar propune metode din ce în ce mai puțin democratice și de dezvoltare și de purificare socială. Există un extremism europenist care poate avea rezultate de-a dreptul fasciste ca în Ucraina, sau forme mai ușoare de intoleranță față de sărăcime și neeuropenizați care vor produce antagonizări din ce în ce mai dure.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!