RSS Feed

Politicienii cinstiţi pot fi extrem de periculoşi: Brătianu & Boc

vezi toate articolele de
17 Feb 2011 la 14:14 29 comentarii 1410 vizualizari.

Nu cumva cinstea, onestitatea ajunse în politică distrug tot ce apucă pentru că vin la pachet cu idei fixe şi eronate. De ce mă gîndeam la asta? Pentru că Theodor Stolojan declara următoarele despre Emil Boc:

Boc este nepotrivit pentru unii, pentru că este un om corect”. (sursa)

Nu e neapărat o miciună. Boc e implicat direct în puţine scandaluri de corupţie, nici măcar în bîrfe despre corupţie. Ceva nepotism, avere deloc mare şi o camarilă care e o palidă arătare pe lîngă polarizarea Blaga-Udrea. E unul din politicienii de linie iliesciană – credinţa subtilă: un activist cinstit poate acumula capital simbolic important dacă nu întinde mîna, dar îi lasă pe alţii. Cinstea politică va fi întotdeauna în pericol de a fi pusă în rol de girant.

Ce mi-a venit cu Brătianu? O declaraţie a profesorului Bogdan Murgescu într-un interviu pe care i l-am luat împreună cu Vasile Ernu. Întrebat ce măsuri greşite au marcat România ultimului secol, profesorul îl pune pe Ceauşescu pe primul loc, dar îl include în top şi pe Vintilă Brătianu, un alt om corect legendar.

Dacă revenim la România este greu de spus cine este cel mai responsabil e de cele mai mari erori. Tentaţia mea a fost să-l plasez pe primul loc pe Ceauşescu, de departe, dar sînt grupuri, mai degrabă decît strict persoane singulare, care au contribuit la politici eronate şi în alte perioade istorice. Unul dintre candidaţii puternici, la un loc de frunte, ar fi de exemplu Vintilă Brătianu, care a fost însă un om de o onestitate desăvîrşită material, a fost un om foarte muncitor şi dedicat dar care din cauza unor idei fundamental greşite a împins ţara în direcţii nefericite din punct de vedere economic.

Cinstea în politică merge mînă în mînă cu dogmatism extrem şi lipsă de viziune – dacă eşti doar cinstit şi atît, funcţionăreşte aşa, creierul devine un burete pentru formule guvernamentale dezastruoase. Un alt sărac şi cinstit pe lîngă care a înflorit un capitalism feroce a fost şi Ion Iliescu, la urma urmei. În schimb, o perioadă bună economic a fost patronată de un premier de o lăcomie legendară pe care numai de cinste nu-l poţi bănui: Adrian Năstase.

Cuplul cinstit-necinstit, Iliescu-Năstase a funcţionat de bine de rău. Poate secretul e să pui cinstitul în Cotroceni, simbolic şi să pui rapacele la Guvern. Nu invers. (Multă vreme am crezut că şi Băsescu suferă de goană după capital simbolic, mai mult decît după bani pur şi simplu. Nu era aşa.)

Cinstea e periculoasă pentru politică? Asta să fie concluzia? Nu, nu e. Dar trebuie să mai şi rîdem, nu?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!