RSS Feed

Politicienii cinstiţi pot fi extrem de periculoşi: Brătianu & Boc

vezi toate articolele de
17 Feb 2011 la 14:14 29 comentarii 1411 vizualizari.

Nu cumva cinstea, onestitatea ajunse în politică distrug tot ce apucă pentru că vin la pachet cu idei fixe şi eronate. De ce mă gîndeam la asta? Pentru că Theodor Stolojan declara următoarele despre Emil Boc:

Boc este nepotrivit pentru unii, pentru că este un om corect”. (sursa)

Nu e neapărat o miciună. Boc e implicat direct în puţine scandaluri de corupţie, nici măcar în bîrfe despre corupţie. Ceva nepotism, avere deloc mare şi o camarilă care e o palidă arătare pe lîngă polarizarea Blaga-Udrea. E unul din politicienii de linie iliesciană – credinţa subtilă: un activist cinstit poate acumula capital simbolic important dacă nu întinde mîna, dar îi lasă pe alţii. Cinstea politică va fi întotdeauna în pericol de a fi pusă în rol de girant.

Ce mi-a venit cu Brătianu? O declaraţie a profesorului Bogdan Murgescu într-un interviu pe care i l-am luat împreună cu Vasile Ernu. Întrebat ce măsuri greşite au marcat România ultimului secol, profesorul îl pune pe Ceauşescu pe primul loc, dar îl include în top şi pe Vintilă Brătianu, un alt om corect legendar.

Dacă revenim la România este greu de spus cine este cel mai responsabil e de cele mai mari erori. Tentaţia mea a fost să-l plasez pe primul loc pe Ceauşescu, de departe, dar sînt grupuri, mai degrabă decît strict persoane singulare, care au contribuit la politici eronate şi în alte perioade istorice. Unul dintre candidaţii puternici, la un loc de frunte, ar fi de exemplu Vintilă Brătianu, care a fost însă un om de o onestitate desăvîrşită material, a fost un om foarte muncitor şi dedicat dar care din cauza unor idei fundamental greşite a împins ţara în direcţii nefericite din punct de vedere economic.

Cinstea în politică merge mînă în mînă cu dogmatism extrem şi lipsă de viziune – dacă eşti doar cinstit şi atît, funcţionăreşte aşa, creierul devine un burete pentru formule guvernamentale dezastruoase. Un alt sărac şi cinstit pe lîngă care a înflorit un capitalism feroce a fost şi Ion Iliescu, la urma urmei. În schimb, o perioadă bună economic a fost patronată de un premier de o lăcomie legendară pe care numai de cinste nu-l poţi bănui: Adrian Năstase.

Cuplul cinstit-necinstit, Iliescu-Năstase a funcţionat de bine de rău. Poate secretul e să pui cinstitul în Cotroceni, simbolic şi să pui rapacele la Guvern. Nu invers. (Multă vreme am crezut că şi Băsescu suferă de goană după capital simbolic, mai mult decît după bani pur şi simplu. Nu era aşa.)

Cinstea e periculoasă pentru politică? Asta să fie concluzia? Nu, nu e. Dar trebuie să mai şi rîdem, nu?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!