RSS Feed

Politicienii și accidentul aviatic

vezi toate articolele de
22 Jan 2014 la 08:57 3 comentarii 946 vizualizari.

Preambul

Scriam într-un precedent articol că ISU, 112, STS-ul, IGPR-ul (cu aprobare sau nu de la judecător) și alte organisme care pot localiza un telefon mobil cu softul lui Ghiță sau alt soft se bazează pe triangularea GSM sau pe multialterație E-OTD. Cu date provenite de la operatorii de telefonie mobilă.

În zonele urbane unde antenele de telefonie sînt în număr foarte mare triangularea poate da un rezultat cu o precizie de circa 50 de metri. În zonele rurale sau în cele nepopulate și/sau accidentate unde densitatea antenelor este extrem de mică precizia poate ajunge și la 15 km.

Instituția la care trebuie să ne uităm pentru localizarea avionului este ROMATSA.

Într-un articol publicat de ziarul Gândul pe 21 ianuarie la ora 23 :00 putem citi :

« Un amănunt interesant vine însă din partea pilotului Valentin Ialomiţianu, care în urmă cu două săptămâni a pilotat chiar avionul care s-a prăbuşit ieri. Invitat la GÂNDUL LIVE, el a susţinut că avionul are un sistem de localizare în situaţii de urgenţă, ELT, iar ROMATSA ar fi trebuit să aibă datele exacte. ”Nu înţeleg de ce ROMATSA nu a putut să-i localizeze”, a spus el. » (sublinierea mea)

Tot în precedentul articol vorbeam de baliza ELT (Emergency Locator Transmiter). Baliza transmite două semnale. O alarmă audio în banda de frecvență 121,5 MHz ( care a fost auzită și semnalată controlorului de zbor de la Cluj (LRCJ) de un echipaj Wizzair. Alarmă auzită cu siguranță de încă două zboruri comerciale care se aflau în zonă la ora accidentului. Un al doilea semnal este transmis în banda de frecvență 406 Mhz la fiecare 50 de secunde. Codat,  semnalul conține datele de localizare este transmis via un sistem de 11 sateliți centrelor (MCC  – Mission Control Center) COSPAS-SARSAT. Centrul de control care controlează satelitul care a recepționat mesajul transmite mai departe centrului Search and Rescue (SAR) din zona în care se află baliza. În ocurență SAR ROMATSA.

Acestea fiind spuse să trecem la (cîteva) reacții citite în presă.

Doi miniștri locul unu

Pe primul loc, un PSD-ist care s-a trezit vorbind cerînd demsia miniștrilor de Interne și al Apărării Naționale.  Finul preaînaltului prostănac țopăitor Geoană, deputatul  Florentin Gust  a găsit ocazia să atace doi miniștri liberali :

«[…] În acelaşi timp, nu pot să nu remarc lipsa de comunicare, de coordonare şi, până la urmă, de intervenţie şi de competenţă a structurilor din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale. Dacă aceste instituţii nu pot face faţă unui incident în care au fost implicaţi şapte oameni, oare la ce ne-am putea aştepta în cazuri de o gravitate mult mai mare? […] Faptele sunt de o asemenea gravitate încât semnalul demisiilor sau al demiterilor ar fi în măsură să zguduie un sistem altfel anchilozat şi nepregătit să răspundă realităţii din teren. »

Radu Stroe, ministrul de interne ar trebui într-adevăr să își dea demisia. Dar asta în fiecare minut de la începutul mandatului. Dar cel al Armatei ? Din cîte am înțeles armata pregătise 2 elicoptere medicalizate și un Spartan care nu au putut decola din cauza condițiilor meteo.  Bun faptul că nu au putut decola din cauza frigului și ceții poate în cel mai rău caz stîrni un surîs și o discuție pe tema « războaiele pe timp de iarnă se amînă »

Un singur ministru … locul doi ex æquo

Pe locul doi, un deputat european. PDL-istul Petru Luhan. Căruia i-a cășunat tot pe un liberal. Eugen Nicolăescu.

« […] În primul rând, de ce Autoritatea Națională de Transplant – instituția care organizase acest zbor – folosea o aeronavă veche de 45 de ani, în condițiile în care SMURD dispune de un avion de ultimă generație pentru transportul pacienților, avion ținut într-un hangar în ziua accidentului? […] În orice tară civilizată, un astfel de ministru și-ar fi prezentat demisia în cinci minute! Dar, fiindcă trăim în România Guvernului USL, nu avem decât să exclamăm: Rușine, domnule Nicolăescu! »

Avionul care s-a prăbușit, YR-BNP, avea onorabila vîrstă de 36 de ani. Exact cît fosta aeronvă prezidențială Boeing 707 imatriculată YR-ABB la data la care a fost scoasă la pensie din motive de poluare fonică. (1974 -2010). Avionul SMURD ului cumpărat din donații și sponsorizări era la reparat. Foarte bine că se verifică și repară.

Tot pe locul doi tînărul Eugen Tomac de la Mișcarea Populară.

« Tragedia aviatică din judeţul Cluj a demonstrat incompetenţa guvernamentală pe toată linia de intervenţie pentru salvarea supravieţuitorilor. Dacă prefectul Clujului ar fi acţionat responsabil, victimele accidentului nu ar fi fost descoperite de nişte pădurari, după ce toate autorităţile s-au bâlbâit ore în şir. Şeful prefecţilor este Radu Stroe, ministrul de Interne. Domnul Stroe e prompt în reprimarea cu jandarmii a protestelor paşnice, dar nu ştie să salveze vieţi aflate în pericol extrem. Partidul Mişcarea Populară îi cere acestui demnitar plătit degeaba să iasă din guvernul Ponta. Domnul Radu Stroe nu e capabil să acţioneze responsabil. Sub conducerea sa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă e doar o firmă de apartament. »

Măi, Mișcare, Stroe e un incapabil. Ok. Dar de ce doar sub conducerea sa ISU este o firma de apartament ? Și Prefectul Clujului cum ar fi trebuit să reacționeze dacă era responsabil ? Spuneți-ne domnule Tomac ! Oamenii aia de la ISU patronați de Stroe și de prefectul iresponsabil NU AVEAU COORDONATELE EXACTE. Unde să se ducă ? De unde să înceapă. Coordonatele alea trebuiau să vină de la ROMATSA ! Nu să le găsească ISU prin triangulare GSM. Dacă toți pasagerii erau grav răniți și nu aveau telefoanele deschise ISU, STS, Poliția, Procuratura, SRI-ul Stroe sau Prefectul iresponsabil NU ÎI PUTEAU LOCALIZA.

Domnilor deputați ! Demisia unui ministru nu schimba situția. Nici cauzele (încă nedeterminate). Faptul că profitați de un accident ca să vă mai arătați moaca în presă debitînd niște tîmpenii populiste nu face decît să confirme că locul dumnevoastră este mai curînd într-un birt de colțul străzii decît în parlament.

Premiul pentru schizofrenie

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman.

« Dacă ai un accident şi suni la 112 şi spui că eşti rănit şi nu cunoşti zona în care te afli pur şi simplu nu poţi fi identificat şi localizat. În schimb, dacă eşti un infractor,  legislaţia permite localizarea prin telefon. O problemă mare în evenimentul din Apuseni a constituit-o faptul că acolo nu există semnal GSM decât pe alocuri şi practic din acest motiv cred că cei de la STS au greşit localizarea. »

Păi domnu’ Vice, 112 și STS același lucru. Localizare GSM. Dacă nu-s destule antene (care aparțin operatorilor telecom) cum chiar dumneavostră afirmați, atunci cu legislație sau fară, infractor sau nu, localizarea e aceiași.

Fără legatură cu politica.

Premiul special Facebook.

Pilotului amator Lucian Mândruță pentru întrebarea retorică

« Cine a verificat ultima oară sistemele de degivrare (antigheaţă) ale aparatului BN2, vechi de mai bine de 40 de ani. Erau în stare de funcţionare? Când au fost înlocuite ultima oară? Cine a decis să se ia riscul acestui zbor, în condiţiile în care un front de vreme rea (temperaturi scăzute, umiditate crescută) tranzita România? »

Pilotul domnu’ prezentator « am și eu permis de zbor », așa scrie la carte. Așa se învață la scoală. « Un front de vreme rea tranzita România » România e mare, domnu’… Frontul ăla (mai mic cu siguranță) tranzita (deci se mișca) într-o anume zonă, la o anume altitudine, într-o anumită direcție. Cînd au plecat era într-o zonă. Între timp s-a deplasat. Avionul prăbușit nu avea radar meteo. Probleme de îngheț soldate cu catastrofe s-au produs și cu avioane mult mai moderne și perfecționate ( vezi zborul Rio-Paris AF447 . 228 de morți)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments
 • 1

  Mie argumentatia, cu toate detaliile tehnice, mi se pare impecabila. Ceea ce e socant, in afara pierderii unor vieti omenesti, esta ca nu e o tragedie care sa ramina neacoperita de grohaielile politrucilor de toate culorile. Parca ii costa bani sa pastreze un moment de pioasa tacaere… Cit priveste profesionalismul presei…

 • 2

  Exact se omit din greu lucruri importante. De ce MAI nu a cerut ajutorul armatei pentru a ridica un elicopter militar in zona ?
  Un elicopter care sa zboare pe ceata ? Era ora de zbor prea scumpa probabil..
  Cine naibii din MAI a coordonat tot dezastrul asta sa fie dat urgent afara impreuna cu seful/sefii care l-au girat in acea pozitie.

 • 3

  Excelent articolul. Poate ne explicati si ce inseamna E-ODT, e prima oara cand aud de asa ceva.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!