RSS Feed

Ponta a declanşat războiul civil. A fost lansat PROIECTUL LEGII SPECIALE PENTRU ROŞIA MONTANĂ. “Dreptul” la tâlhărie

vezi toate articolele de
05 Aug 2013 la 14:27 78 comentarii 5902 vizualizari.

„Art. 3. – (1) Exploatarea minereurilor auro-argentifere propusă de Societatea comercială „Roşia Montană Gold Corporation” – S.A. („RMGC” sau „Titularul Licenţei de exploatare) în perimetrul minier Roşia Montană, judeţul Alba, se supune regimului juridic instituit de Legea nr. 85/2003 a minelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor prezentei legi.

(2) Exploatarea minereurilor auro-argentifere menţionată la alin. (1) este o lucrare de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit (s.a.).”

Acest articol reprezintă, în esenţă, întregul proiect de Lege Specială destinat distrugerii localităţii Roşia Montană şi a Munţilor Apuseni. Şi un precedent revoltător (dacă proiectul va fi adoptat de Parlament) pentru modul în care se va „rezolva” orice problemă legată de furtul resurselor naturale ale României, de distrugere a mediului şi a patrimoniului cultural, de deposedare de terenuri, case, proprietăţi şi alte drepturi ale cetăţenilor români, când şi cum vor muşchii unei companii private .

Ce înseamnă “INTERES PUBLIC NAŢIONAL DEOSEBIT”, în sensul proiectului de lege (care a fost trimis „spre consultare” Consiliilor Judeţene din România – cu micul „amănunt” că această consultare se face într-o perioadă de vacanţă)? În rezumat:

Exproprierea în interes privat – dreptul companiilor de a expropria (în numele statului!) orice imobile doreşte (terenuri sau case);

Încălcarea (prin instituirea unei stări de excepţie!) a oricărui act normativ care contravine intereselor companiei private – în această categorie intră legi şi alte acte normative privitoare la: minerit, scoaterea terenurilor agricole din circuitul civil, tăierea pădurilor, protecţia patrimoniului şi a apelor, înfiinţarea societăţilor comerciale, regimul fiscal al societăţilor comerciale, proceduri administrative şi juridice, fiscalitate, regimul drumurilor şi imobilelor proprietate publică, respectarea şi aplicarea hotărârilor judecătoreşti definitive, libera concorenţă etc.; ATENŢIE: proiectul legii speciale nu modifică sau abrogă prevederile „deranjante” pentru compania privată, ci, pur şi simplu, instituie faptul că aceste norme NU SE APLICĂ în cazul proiectului de la Roşia Montană!

Obligarea autorităţilor publice (locale, judeţene şi centrale – ministere şi agenţii guvernamentale) să încalce legile (enumerate, exemplificativ, mai sus – eliberarea de avize, scoaterea a mii de hectare de teren din circuitul agricol şi forestier, cedarea drumurilor publice şi a altor proprietăţi publice etc.); mai exact „să cureţe drumul companiei”.

Înlăturarea oricăror posibilităţi de apărare a cetăţenilor români şi a drepturilor lor împotriva abuzurilor (proceduri judiciare şi administrative , consultări şi dezbateri publice).

***

Asupra acestui ultim punct voi insista (până în septembrie, când legea va intra în Parlament, voi avea ocazia să detaliez toată această avalanşă de abuzuri). Pentru că reprezintă esenţa legii speciale pentru Roşia Montană şi echivalează cu o declaraţie de război a guvernanţilor la adresa cetăţenilor români. Oare care îşi închipuie Victor Ponta că va fi reacţia oamenilor când TOATE, dar ABSOLUT TOATE mijloacele şi procedurile de apărare împotriva abuzurilor şi distrugerilor (aşa cum sunt prevăzute ele minimal în legislaţia autohtonă) sunt anulate? Când, prin instituirea stării de „excepţie”, sunt desfiinţate „de drept”? Când singurul lucru care ţi-a mai rămas de făcut (dacă îţi pasă de tine şi de viitorul familiei tale) e, pur şi simplu, să-ţi înfrunţi (fizic) hoţul care ţi-a băgat mâna în buzunar?

În „expunerea de motive” a proiectului legii tâlhăriei naţionale se arată că sistemul legislativ românesc ar fi prea „birocratic” şi ar conţine un „exces de reglementare” în cazul unui proiect de „interes naţional desoebit”.

Necesitatea unei reglementări speciale a Proiectului derivă din faptul că experienţele anterioare şi semnalele primite de la mediul de afaceri demonstrează că procesul de autorizare a unui asemenea proiect este extrem de îndelungat şi anevoios, din cauza unui exces de reglementare care generează un cadru normativ birocratic, deseori necoerent şi necorelat cu nevoile de dezvoltare a afacerilor.”

În realitate, sistemul legislativ românesc este unul prea permisiv şi, dacă există un exces, atunci e vorba de un exces de de-reglementare. Dar, chiar şiaşa permisiv, sistemul legsilativ conţine un minim de norme menit să apere interesele cetăţenilor şi comunităţilor locale. Pentru că ăsta e rostul legilor: să apere, în mod egal şi echitabil, interesele şi drepturile oamenilor, NU SĂ LE ÎNCALCE.

Practic, adoptarea unei astfel de legi echivalează cu instituirea discreţionarismului, a arbitrariului şi, în cele din urmă, a HAOSLUI. A acelei stări în care nu mai există vreo regulă şi singurul lucru care contează e forţa. Încă mai am minime, dar absolut minime speranţe, că relaxarea pe o plajă însorită îi va repune în mişcare neuronii premierului. Făcându-l să înţeleagă efectele şi consecinţele proiectului de lege care a fost pus în circulaţie. Să-şi dea seama ce demon a eliberat şi a pus în mişcare. Să se documenteze şi să mai vadă care au fost reacţiile oamenilor din întreaga lume când le-au fost încălcate într-un mod atât de arbitrar drepturile. De la greve, poteste generalizate, incendieri, conflicte civile. Soldate cu mari pierderi economice şi, mai grav, cu victime umane. Dacă miniştrii, premierul, parlamentarii şi preşedintele se bazează pe eterna blazare mioritică apreciez că şi-au făcut calcule greşite. Când torni benzină (şi cianură) peste o ţară întreagă e doar o problemă de timp până la prima scânteie. Dacă mai şi laşi la îndemână şi cutii de chibrituri e o totală inconştienţă să speri că explozia nu se va produce. La fel cum e o amăgire să-ţi închipui că atunci când institui haosului vei fi şi în stare să-l controlezi.

***

P.S.: Dincolo de aberaţiile şi abuzurile prevăzute, proiectul Legii Speciale pentru Roşia Montană are şi o mare calitate: aceea de a evidenţia, dincolo de orice dubiu, cât de mare e mizeria afacerii. Tăvălugul de legi şi alte acte normative care trebuie ÎNCĂLCATE pentru a-l face posibil demonstrează de ce un astfel de proiect NU POATE FI POSIBIL. Cât e de ilegal şi absurd. Şi pe câte minciuni se bazează. Proiectul legii speciale nu grăbeşte demararea exploatării, ci îi urgentează sfârşitul. Cum spuneam, până la toamnă, voi reveni cu analizele punctuale asupra absurdităţilor şi minciunilor cianuriste.

***

Alte articole pe tema mizeriilor legate de resursele minerale ale României (sau ale cui interese le reprezintă Guvernul):

“Ponta, ai habar cu cine negociezi pentru Roşia Montană? Citeşte “The Guardian” şi mai întreabă pe la FBI cum e cu “marii investitori””

Ponta, citeşte şi “The New Yorker” şi “Financial Times”. Un director din grupul cercetat de FBI pentru corupţie la cel mai înalt nivel în Guineea este mare şef şi în Afacerea Roşia Montană

“De ce gazele de şist nu sunt Roşia Montană. Şi de ce sunt”

***

NE VEDEM LA ROŞIA MONTANĂ, PE 15-18 AUGUST. AVEM MOTIVE!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

78 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!