RSS Feed

Ponta, ai habar cu cine negociezi pentru Roşia Montană? Citeşte “The Guardian” şi mai întreabă pe la FBI cum e cu “marii investitori”

vezi toate articolele de
31 Jul 2013 la 13:59 31 comentarii 5700 vizualizari.

“Magnatul, soţia dictatorului şi afacerea de 2,5 miliarde de dolari din Guineea” (“The tycoon, the dictator’s wife and the $2.5bn Guinea mining deal”) este titlul unui amplu material publicat ieri de “The Guardian” în ediţia online. Un articol care prezintă cu lux de amănunte modul în care miliardarul Beny Steinmetz, unul dintre acţionarii principali şi la Gabriel Resources (compania care controlează Afacerea Roşia Montană), a pus mâna pe rezerve minerale impresionante în Guineea, ajungând însă, în cele din urmă, în atenţia FBI.

Imaginea capitalei Conakry scoate în evidenţă diferenţele majore dintre hotelurile strălucitoare care îi găzduiesc pe directorii companiilor europene, din Australia şi Brazilia şi viaţa localnicilor care colectează resturi din “gropile de gunoi plutitoare”, de pe malul Atlanticului (foto: “The Guardian”). Din aceste hoteluri strălucitoare, afaceriştii închiriază avioane pentru a ajunge la siturile îndepărtate, cu rezerve abundente de diamante, aur, uraniu, minereu de aluminiu şi bauxită. “Această ţară este un exemplu aproape clasic de ceea ce unii numesc “paradoxul abundenţei”: Gunineea se află deasupra unora dintre cele mai importante rezerve minerale neexploatate din lume, în timp ce oamenii ei trăiesc în mizeri, fără apă curată, electricitate, educaţie sau infrastructură”, scriu reporterii “The Guardian”.

Explicaţia e simplă: majoritatea acestor rezerve minerale au ajuns în mâna unor companii străine, contra unor sume, de cele mai multe ori derizorii, în special în perioada conducerii autoritariste a generalului Lansana Conté (1984-2008). Oficial, Lansana Conté a lansat un program de reforme economice (inclusiv devalorizarea monedei şi reducerea cheltuielilor guvernamentale), cu sprijinul şi aprobarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi o deschidere către naţiunile occidentale pentru încurajarea investiţiilor străine. În anii 2000, s-a dovedit însă că regimul lui nu era în mod esenţial diferit de al predecesorului Ahmed Sékou Touré. În august 2006, Human Rights Watch a prezentat un raport de 30 de pagini, în care erau condamnate încălcările drepturilor omului în Guineea. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2006, Transparency International a actualizat indicele anual de corupţie. Guineea se plasa pe locul al doilea în lume (după Haiti) în topul celor mai corupte ţări din lume. Conform raportului Transparency International, companiile străine “sunt în imposibilitate de a funcţiona în Guineea fără a plăti mite uriaşe oficialilor guvernamentali cu funcţii înalte, dar dacă sunt prinşi că fac acest lucru se pot confrunta cu acţiuni în justiţie în ţările lor de origine”.

“Steinmetz, cel mai apropiat alb de dictator”

Cunoscând această stare de fapt, Beny Steinmetz a ajuns în Guineea în ultimele zile ale regimului lui Lansana Conté. “Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a venit aici, spun sursele, cu o misiune clară. “Beny Steinmetz a vrut să se asigure că era cel mai apropiat om alb de președintele Conté,”, a declarat un fost consilier prezidențial al lui Lansana. Magnatul, de asemenea, a vrut, și a obținut, dreptul la exploatarea minelor din Simandou – un lanț muntos care conține milioane de tone de minereu de fier. Conform unor estimări, minereul din Simandou ar putea genera in jur de 140 de miliarde de dolari în următorii 25 de ani, mai mult decât dublarea PIB-ul țării”, notează “The Guardian”. “Până acum bogățiile din Guineea au fost exploatate într-un mod aleatoriu, de care a beneficiat un număr mic de persoane în țară. Responsabilitatea pentru această stare de lucruri o are Lansana Conté, al cărui guvern a fost caracterizat nu numai prin “abuzuri sponsorizate de stat și represiune”, ci şi de “o incriminarea tot mai mare a statului”, în care activele au fost sechestrate și exploatate de către colaboratorii săi apropiați”, conform raportului Human Rights Watch (din 2011 n.a.).

O “lovitură” uluitoare

“Regimul Conté a acordat inițial dreptul de exploatare firmei anglo-australiene Rio Tinto, în anii ‘90. În 2008, Rio Tinto a fost îndepărtată – în ceea ce se spune că a fost unul dintre actele finale de guvernare ale dictatorului înainte de moartea sa – iar jumătate au fost acordate BSGR (Beny Steinmetz Group, compania lui Beny Steinmetz – n.a.). Tranzacţia a fost remarcabilă nu numai pentru că expertiza BSGR era, mai degrabă, în exploatarea diamantelor şi nu în extragerea şi exportul minereului de fier, ci şi pentru că premiul strălucitor de la Simandou a costat compania atât de puţin: în loc să plătească Guvernului Guineei pentru concesiune, aceasta a investit 165 de milioane de dolari într-un program de explorare în zonă. Acest lucru nu reprezintă o practică neobişnuită în domeniu, iar BSGR insistă că a făcut această investiţie “fără nicio garanţie a succesului”. Regiunea era însă cunoscută ca fiind foarte bogată în minereu de fier, iar valoarea concesiunii a devenit clară în aprilie 2010, când BSGR a anunţat că a vândut 51% din pachetul de acţiuni – adică un sfert din minereul de fier din munţi – companiei braziliene de minerit Vale. BSGR şi Vale au format o companie joint-venture, VBG, care ar urma să extragă aproximativ 2.000 de tone de minereu pe an, şi care a promis să suporte şi un miliard de dolari pentru a construi o cale ferată pe care să fie transportat minereul pe coastă. Preţul plătit de Vale pentru tranzacţie: 2,5 miliarde de dolari (preţ plătit pentru jumătate din concesiunea pe care BSGR a cumpărat-o cu 165 de milioane de dolari – s.a.).

Chiar şi în lumea speculatorilor minieri din Africa, acordul a fost considerat ca fiind uluitor. Pentru o investiţie de doar 165 de milioane de dolari, BSGR-ul lui Steinmetz şi-a asigurat o valoare a activelor de aproximativ 5 miliarde. Un veteran al mineritului din Africa, citat în presa financiară, spunea că Steinmetz a luat “jackpot”-ul. Cu toate acestea, multor afacerişti din regiune nu le-a venit să creadă. Reacţia miliardarului african din telecomunicaţii Mo Ibrahim nu a fost atipică: “Cei din Giuneea care au făcut asta sunt afacerişti idioţi sau criminali?”, a întrebat el. “Sau ambele?””. Conform celor de la “The Guardian”, răspunsul trebuie căutat în preajma fostului dictator.

“În perioada regimului Lansana Conté prospectorii resurselor minerale au avut acces la preşedinte tot mai mult prin intermediul celor patru neveste, dăruindu-le cadouri generoase şi mită pentru a obţine favoruri. “Toate soțiile lui Lansana Conté au fost implicate în tranzacții miniere și de afaceri”, a declarat Abdoul Rahamane Diallo, coordonatorul programului pentru Guineea al Open Society Initiative for West Africa, și specialist în comerț la ambasada SUA în timpul regimului Conté. În special o soție a fost favorizată de către președintele bătrân: al patra și cea mai tânără mireasa a lui, Mamadie Touré. “Mamadie a fost considerată ca soţia cea mai influentă – a trăit în orașul natal unde locuia Conté, este tânără, a fost aproape de el, a avut o influență reală”, a spus Diallo. “Orice ar fi vrut oamenii să aducă în Guineea, orice ar fi vrut să scoată, trebuia să treacă pe la una din soţiile sale””.

Indignarea populară

După primele alegeri integral democratice din Guineea, din decembrie 2010, noul preşedinte, Alpha Condé (unul dintre principalii opozanţi ai lui Lansana în timpul regimului), a promis că va pune capăt anilor de corupţie şi de guvernare proastă şi, de asemenea, că va examina îndeaproape controversatele proiecte ale predecesorilor săi cu marile companii miniere. Departamentul de Justiţie al SUA s-a alăturat Guvernului din Guineea pentru a stabili dacă cea mai profitabilă şi controversată dintre aceste afaceri – concesionarea zăcămintelor din Simandou – s-a făcut cu încălcarea legii americane privind practicile de corupţie a firmelor înafara SUA şi a legii împotriva spălării banilor. Acest lucru a dus la investigarea lui Steinmetz de către FBI. Conform “The Guardian”, Steinmetz neagă cu fermitate că ar fi plătit orice mită sau că ar fi comis alte infracţiuni. Steinmetz spune că nu e vorba de BSGR, ci de o companie înregistrată în Guernsey, controlată prin intermediul trustului familiei. Magnatul insistă că acuzaţiile sunt “absurde” şi sunt înrădăcinate “în invidia pentru marele lui succes”. “The Guardian” trece în revistă şi indignarea publică provocată de această afacere. “Oamenii sunt indignaţi de ceea ce s-a întâmplat cu BSGR şi sunt mobilizaţi”, a declarat Abdoulaye Bah, un jurnalist de la cel mai popular site de afaceri naţional, “Guineea News”. “Se vorbeşte despre asta la radio, se scrie în ziare. Nimeni nu se înţelege ce s-a întâmplat, dar sunt siguri că în cazul Simandou şi a tuturor celorlalte contracte miniere există o mare corupţie. Toată lumea ştie că atunci când acordul a fost făcut Conté era bolnav și nu mai deţinea controlul”.

“Ştim despre diamante şi de fier, dar nu ştim nimic despre ce fac să-l exploateze”, a declarat Adama Camara, de 20 de ani, student la “științe politice” la Universitatea din Conakry, citat de “The Guardian”. “Nu e vorba că noi suntem împotriva companiilor străine care vin aici. E vorba dacă acestea vin și se duc sau dacă doresc să rămână și să se implice în dezvoltarea țării. Uită-te la sărăcia și mizeria din jur… Se vede pur şi simplu!”.

“Oamenii de pretutindeni din Guineea sunt foarte săraci. Mai mult, când călătoreşti în interiorul țării, situaţia este şi mai rea”, a declarat Dr. Faya Millimono, liderul unui nou partid de opoziție, Blocul Liberal, care provine dintr-o regiunea de pădure din apropiere de Simandou . “Lucrurile pe care le cer sunt de bază: școli pentru copiii lor, spitale pentru bolnavi. Există spitale, dar dacă cineva s-ar interna în ele cu malarie, s-ar externa cu două sau trei alte boli. Cei din Conakry sunt suficient de bogaţi pentru a zbura la Dakar pentru tratament medical. Cei din interior mor”.

Sprijin de la Blair, Soros şi FBI

Cel puţin la nivel declarativ, Alpha Condé a început reconstruirea ţării şi folosirea minelor ca sursă de venituri în acest scop. În acest sens, Alpha Condé a cerut sfatul Iniţiativei de Guvernanţă a Africii, condusă de fostul premier britanic Tony Blair şi miliardarului american George Soros. “Cu guvernele din partea de vest (a Africii – n.a.) cântând imnul din aceeaşi foaie şi cu Blair şi Soros promiţând sprijin public, noul preşedinte a avut în mod clar nişte aliaţi puternici”, notează “The Guardian”. “Guvernul Condé a elaborat un nou cod de minerit, destinat să combată corupția și să ofere o mai mare protecție a mediului. După mai multe revizuiri, un investitor în Conakry a declarat noul cod ca fiind “excelent”. Cu ajutorul lui Soros, Condé a angajat avocați din SUA şi anchetatori cu experienţă în investigarea afacerilor corupte. Aceste persoane au asistat o comisie de anchetă stabilită în Conakry. De asemenea, din luna ianuarie FBI-ul a fost convins că ar trebui să investigheze afacerea Simandou, pentru a stabili dacă legile din SUA au fost încălcate.”

“Pe măsură ce munca comisiei de anchetă a progresat, au apărut rapoarte în “The Financial Times” şi, ulterior, în “The New Yorker” care acuză faptul că o serie de cadouri de lux şi plăţi au fost făcute către rudele şi asociaţii lui Lansana Conté înainte de moartea lui, precum şi către conducerea militară de scurtă durată care i-a urmat. În acestea sunt incluse şi o miniatură a unei maşini de Formula 1, încrustată cu aur şi diamante, care i-a fost dată unui fost ministru. BSGR a răspuns la această acuzaţie spunând că mașina nu ar fi valorat mai mult de 2.000 de dolari, și a fost dată Ministerului Mineritului, nu unui individ, într-o ceremonie care a avut loc în public. Comisia, anchetatorii şi FBI au început să caute documente care ar pune în lumină modul în care concesionarea pentru Simandou a fost încheiată.”

Angajatul BSGR, arestat de FBI

“În martie un asociat al lui Steinmetz, Frederic Cilins, de 50 de ani, de naţionalitate franceză, a contactat văduva lui Conté, Mamadie Touré, la casa ei din Jacksonville, Florida. Ce Cilins nu știa era că Touré fusese deja abordată de către FBI, și fusese de acord să coopereze cu ancheta. Apelul telefonic a fost înregistrat, iar atunci când Touré s-a întâlnit cu Cilins la o cafenea din aeroportul Jacksonville şi încă de trei ori ulterior, avea cu ea microfoane. După întâlnirea finală, când urma să urce la bordul unui avion pentru Miami, Cilins a fost arestat. El se așteaptă acum procesul.

Când Cilins a apărut în instanță pentru o audiere preliminară, a devenit clar că FBI-ul încearcă să descopere dacă BSGR au plătit mită oficialilor din Guineea, în scopul de a garanta drepturile la bogățiile Simandou-lui. Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Cilins că încearcă să obstrucţioneze ancheta prin eliminarea unora dintre dovezi. Conform probelor prezentate la o audiere preliminară, Cilins e înregistrat oferindu-ui lui Touré o mită substanțială pentru a distruge o serie de documente. “Avem nevoie urgent, urgent.. Distruge urgent toate acestea,” ar fi conţinutul înregistrării. Cilins neagă că a încercat să influențeze cursul justiției – o infracțiune a cărei pedeapsă ajunge la 20 ani de închisoare. El insistă că a vrut să distrugă doar documente false, care au fost folosite într-o încercare de a-l şantaja pe el și BSGR.

Când a auzit de arestare, BSGR a căutat să minimalizeze orice conexiune între companie şi Cilins. Ian Middleton, purtătorul de cuvânt al lui Steinmetz la Powerscourt, o firmă de PR din Londra, a declarat: “Cilins nu este un agent al companiei lui Steinmetz”. Cu toate acestea, uterior, Powerscourt a recunoscut că Cilins a fost anterior angajat al BSGR în Guineea.

“CC-1” e Steinmetz?

După prima apariţie în faţa Curţii a lui Cilins, FBI a depus o plângere oficială în instanţă, în care sunt arătate motivele pentru arestarea lui. Documentul face trimitere la faptul că o altă persoană este, de asemenea, în curs de investigare. În document e descrisă o conversație telefonică în care Touré se presupune că l-a întrebat Cilins dacă un individ identificat ca “CC-1” a fost de acord cu plata pe care ea urmează să o primească. Se presupune că Cilins a răspuns: “Desigur.”. Încă de la începutul lunii trecute, atât ziarul israelian “Yediot Aharonot”, cât și “The New Yorker” au au prezumat că CC-1 – sau “co-conspirator numărul unu” – a fi Beny Steinmetz. Persoane care sunt familiarizatecu ancheta au afirmat pentru “The Guardian” că presupunerea este corectă.

Mai mult, “The Guardian” a văzut documente care arată că până în momentul arestării lui Cilins, FBI îl investiga deja pe Steinmetz, într-o încercare de a stabili dacă a jucat vreun rol în presupusa infracţiune. Întrebat despre acest aspect al investigației, Departamentul de Justiție al SUA a declarat: “Departamentul nu comentează.”. Steinmetz și BSGR au negat puternic orice plata de mită și orice alte infracţiuni. Într-un interviu pentru “ Yediot Aharonot”, în iunie, a respins acuzațiile , afirmând că se confruntă ca “zvonuri ridicole”, determinate de invidie. “Nu există schelete în dulap”, a spus el. “Compania nu plătește nimic la nimeni.” Întrebat despre ancheta SUA și Steinmetz, Middleton, purtătorul său de cuvânt la Powerscourt, a răspuns amenințând Guardian, cu o acțiune de calomnie. “Linia interogatoriului dvs. implică riscuri defăimătoare la adresa domnului Steinmetz și poate da naștere la o acțiune în justiție”, a spus acesta. Câteva ore mai târziu “The Guardian” a primit o scrisoare de avertizare de la Mishcon de Reya, una dintre firmele de avocatură din Londra, care reprezintă Steinmetz.

Middleton a emis, de asemenea, o declarație spunând: “Nu avem nici un motiv să credem că domnul Steinmetz este în curs de investigare în SUA sau în altă parte. Domnul Steinmetz este un om de afaceri extrem de respectat, care a operat în zeci de țări de 35 de ani și nu s-a confruntat cu acuzații dovedite undeva”. Într-o declarație ulterioară a spus: “El nu a fost abordat de către autorități și neagă orice cunoaștere a unor fărădelegi”. Middleton a adăugat că întrebările “The Guardian” despre ancheta din SUA au fost rezultatul direct a ceea ce el a descris ca fiind o “campanie de defăimare disperată” a lui Steinmetz, care ar fi condusă de către Condé, într-o încercare de a distrage atenția de la problemele politice interne. Aceasta afirmație a fost negată de președintele din Guineea.

La începutul acestei luni încercarea lui Cilins de a obține eliberarea pe cauțiune a fost respinsă, iar procesul său a fost stabilit pentru luna decembrie. Directorul BSGR pentru Guineea, Asher Avidan, a primit interdicţie de a intra în Guineea și doi dintre directorii locali firmei – Scuze Touré și Issaga Bangourain – au fost arestați și sunt deținuți în închisoarea centrală. Avocaţii francezi care îi reprezintă pe cei doi directori au declarat că încarcerarea lor a fost “tulburătoare” şi o încălcare a drepturilor lor şi a constituție Guineei. Powerscourt a emis o declarație în numele BSGR plângându-se că cei doi au fost “reținuți ilegal” de ceea ce este descris ca fiind un “guvern ilegitim”, și că BSGR a fost, de asemenea, vizată ca parte a unui complot de șantaj”.

“Un rezultat mai bun pentru Guvern” (Vă sună cunoscut?)

Oficialii din Giuneea intervievaţi de “The Guardian” au declarat că reprezentanţii BSGR refuză în mod sistematic să coopereze în cadrul anchetei guvernamentale, care încearcă să afle cum e posibil ca jumătate din resursele din Simandou să fie cedate în contul unei investiţii de 167 de milioane de dolari, iar la scurt timp după aceasta, 51% din afacere să fie vândută cu 2,5 miliarde de dolari. Fără ca Guvernul să câştige ceva din asta. Aceeaşi oficiali susţin că BSGR plăteşte avocaţi francezi, specializaţi în drept constituţional, care încearcă să dovedească că întregul proces este ilegal. Pe alocuri, declaraţiile guvernamentalilor din Guineea seamănă cu cele ale lui Victor Ponta legate de “negocierile” din cazul Roşia Montană. “Obiectivul comisiei de anchetă este de a ajuta guvernul să gestioneze sectorul minier, pentru a obţine un rezultat mai bun din resursele noastre naturale. Nu este o acţiune împotriva domnului Steinmetz personal sau a unei anume companii. Trebuia să începem de undeva… Primul caz a fost BSGR”, afirmă Nava Touré, actualul ministru al Finanţelor.

După ce purtătorul de cuvânt al BSGR a fost rugat să răspundă la observațiile lui Touré, “The Guardian” a primit o a doua scrisoare din partea avocaților lui Steinmetz, în care e amintit pericolul unei acțiuni de calomnie. Se înțelege că poziția BSGR și a lui Steinmetz este că “acuzațiile de corupție sunt nefondate și acest lucru va fi suportat atunci când BSGR si Steinmetz vor fi absolviţi de orice vină”.

Momentan, proiectul Simandou stagnează, iar partenerul lui Steinmetz din VSG, grupul brazilian Vale, e mai rezervat în declaraţii, afirmând că se pune la dispoziţia Guvernului SUA pentru a coopera în cadrul investigaţiilor. Vale a plătit 500 de milioane de dolari din suma convenită cu BSGR, şi spune că va plăti restul de 2 miliarde doar dacă proiectul avansează.
***

***

BSG şi Roşia Montană

BSG Capital Markets, parte a BSGR, a intrat în Afacerea Roşia Montană pe 18 decembrie 2009, după negocieri care au durat (cel puţin la nivel oficial) mai bine de o lună. BSG a cumpărat atunci un pachet de 30 de milioane de acţiuni (9%), cu clauze privitoare la mărirea participaţiei, contra sumei de 67,5 milioane de dolari. Tranzacţia a fost perfectată la doar câteva ore după ce Adriean Videanu (viitor ministru al Economiei) anunţase că proiectul de la Roşia Montană va intra în programul de guvernare al noului Cabinet Boc (anunţul făcut de Videanu a fost făcut într-un moment în care nici măcar nu se încheiaseră negocierile cu UDMR pentru formarea unui nou guvern).

Amănunte despre BSG în domeniul afacerilor imobiliare în România, dar şi despre istoricul grupului (în special despre “diamantele însângerate” din Sierra Leone) au mai apărut în mass-media autohtone înainte de această dată. Pe 12 noiembrie 2008, “Evenimentul Zilei” a publicat articolul ”Steinmetz, imperiul nevăzut”, în care sunt descrise relațiile și conexiunile diviziei imobiliare a BSG (Beny Steinmetz Group) la București. ”BSG şi-a asumat investiţiile de peste jumătate de milion de euro rulate prin firma Seven Hills, care ridică apartamente şi vile în Bucureşti, Corbeanca, Săftica şi Ploieşti”.

Legăturile Seven Hills cu lumea politică autohtonă au fost nediscriminatorii. Cel care le-a facilitat dezvoltările din România a fost Remus Truică, fost director al cancelariei premierului Adrian Năstase (PSD), dar și membru al Cabinetului Tăriceanu (PNL). Principalul prieten s-a dovedit a fi însă Adriean Videanu, primar al Capitalei între 2007 și 2008, perioadă în care divizia imobiliară a BSG și-a extins afacerile în București. Prin Seven Hills, Steinmetz a început, în 2006, numeroase proiecte imobiliare. După șase ani, într-un articol despre marile eșecuri imobiliare în România, realizat de ”Capital”, Steinmetz figura la loc de frunte. ”Miliardarul Beny Steinmetz (56 de ani), cu activităţi în industria diamantelor, este prezent pe piaţa imobiliară locală prin firma Seven Hills, divizie a grupului BSG. Compania a cumpărat în 2006, pentru 14 milioane euro, proiectul rezidenţial West Park din Militari, început de Rom Canada. Proiectul trebuia să ajungă la 1.400 de apartamente, însă a rămas doar la prima fază, care cuprinde circa 200 de locuinţe. Reprezentanţii miliardarului vorbeau, în 2007, despre încă un proiect în Pantelimon, cu 1.000 de apartamente, un altul în zona Cotroceni, încă două în Săftica şi Corbeanca, cu 2.000-3.000 de vile şi unul în Ploieşti, cu 250 de locuinţe. Cele cinci proiecte presupuneau investiţii de 500 milioane euro, însă până acum nu a fost finalizat niciunul”. În total, Steinmetz anunțase, de fapt, investiții de 1 miliard de dolari în România. Conform ”Capital”, a investit… 14 milioane.

***

Tender şi Timiş, în Africa de Vest

În afacerile cu rezervele minerale ale ţărilor din Africa de Vest (Sierra Leone, Senegal, Guineea, Guineea-Bisasu, Coasta de Fildeş şi Liberia) se regăsesc şi “părinţii afacerii Roşia Montană”, Frank Timiş şi Ovidiu Tender. Aceştia deţin concesiuni uriaşe în aceste ţări. Spre deosebire însă de Beny Steinmetz, cei doi par a fi mai apropiaţi noului regim politic din Guineea. Pe 5 mai 2013, presa anunţa că African Minerals Limited (compania lui Frank Timiş) este văzută foarte favorabil de către Guvernul lui Alpha Conde: “Guvernul Guineei este încurajat de modul în care o companie mai mică, cum ar fi African Minerals Limited, care operează în Sierra Leone şi e condusă de omul de afaceri român Frank Timiş, ar putea construi o astfel de operaţiune uriaşă la Mona Tonkolili cu doar 2 miliarde de dolari investiţii”. Încrederea era dată de faptul că afacerea lui Timiş în Sierra Leone a dus la creşterea substannţială a PIB-ului acestei ţări. Faptul că creşterea PIB-ului nu a generat şi o creştere a calităţii vieţii celor din Sierra Leone (compania lui Tender beneficiind de “facilităţi” uriaşe) este un lucru mai puţin important pentru preşedintele Guineei.

***

Cele de mai sus sunt doar o mică (foarte mică) parte a dosarului “marilor investitori” din spatele Afacerii Roşia Montană (ale căror antecedente le-am mai prezentat şi cu alte ocazii). În aceste condiţii, afirmaţiile premierului Victor Ponta despre condiţiile “mai avantajoase” pentru România pe care le-ar fi obţinut (le-ar obţine) de pe urma renegocierii contractului de la Roşia Montană sunt cel puţin caraghioase. Dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce face (cel puţin la nivel declarativ) Guvernul din Guineea este mai mult decât ceea ce întreprinde Guvernul Ponta: a instituit o comisie de anchetă pentru a afla modul în care resursele minerale ale ţării au ajuns să fie cedate aproape gratuit “onorabililor” investitori străini. Ţinând cont că originile proiectului de la Roşia Montană se regăsesc în fostele guvernări PSD, nu e de mirare de ce Ponta se fereşte de aşa ceva. Şi vorbeşte de la sine despre buna-credinţă (sau lipsa acesteia) în tratarea Afacerii Roşia Montana.

***

O recomandare (pe Criticatac), legată tot de modul în care se fac afacerile cu resurse: “De ce gazele de şist nu sunt Roşia Montană. Şi de ce sunt”

***
BONUS: O invitaţie pentru FânFest 2013 (15-18 august 2013):

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

31 comments
 • 1

  Alt articol despre acelasi Steinmetz:
  newyorker.com/r../

  Petre
  2013-07-31 17:36:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  nu-i supriza
  dar cat ne uitam dupa Rosia Montana au dat drumul la Organismele Modificate Genetic in Monitorul Oficial.
  cand ziceam ca lupta cu programul PDL era pe fata si se puteau folosi mijloace legala voi Batman Batman
  cea mai cinstita ultramajoritate v-a promis una si va da alta de nici nu stiti ce va loveste
  pana acum
  gaze de sist – check70%
  OMG – check
  Rosia – pending
  daca intr-un an au reusit asta puteti sa va imaginati cat le ia sa atinga ultima treaba
  70% si la mai mare

 • 3

  @OMG:

  nu te inflama degeaba; sub guvernările pdl s-au emis acte ilegale pt. RM (si ministrul Justiţiei din guvernările pdl a afirmat “să nu generalizăm excepţiile” – “excepţii” fiind încălcarea hotărârilor judecătoreşti definitive de către autorităţi publice locale şi centrale); guvernările pdl au avut la agricultură minisştri modificaţi genetic (foşti directori la monsanto) – singura frustrare a pdl-ului e că au venit alţii şi se înfruptă din ciolanul lor;

  fără sprijinul pdl Afacerea RM era deja încheiată, aşadar niciun regret pt. ei; nu sunt nimic “mai puţin răi” decât usl-ul; şi cu unii şi cu alţii e aceeaşi luptă

 • 4

  @Mihai Goţiu:
  gotiule tu da-i-nainte cu basescu si pdl nu te sfii
  daca ridicolul ar durea,ai urla pe forum!,,

  monarhistu modificat genetic
  2013-07-31 21:46:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Mihai Goţiu: da, dar i-ati votat (voi cei 70%) ca sa nu mai faca la fel. Apropo, ce sentimente aveti cand vedeti cum USL finalizeaza cu succes toate afacerile necurate ale PDL-ului? De triumf, nu-i asa? “…singura frustrare a pdl-ului e că au venit alţii şi se înfruptă din ciolanul lor;” Mama lor de pedelaci, le aratam noi cum se pune pe butuci o tara, caci ei nu au indraznit “s-o rezolve” mai repede. Sic!!!!
  Sa nu cumva sa aveti tupeul sa-mi spuneti ca, vezi Doamne, au pus tara pe butuci pedelacii, caci marile “nerealizari” PDL-iste (de ex. finalizarea afacerii Rosia Montana, a inceperii exploatarii gazelor de sist -despre care PDL-ul nici n-a amintit, dar ce sa-i faci trebuie si Ponta sa-si aduca mareata-i contributie la propasirea neamului – cumpararea avioanelor F16 second hand, privatizarea cu dedicatie a Postei Romane, a CFR-ului Marfa, a Tarom-ului etc.) arata exact contrariul. In schimb promisiunea de creare a milionului de locuri de munca s-a definitivat prin reducerea cu 4% a anumitor angajati ai statului. Felicitari si la mai mare domnilor “70%”.

  irinapop
  2013-07-31 21:51:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @irinapop:

  din motive pe care le-am mai prezentat şi cu alte ocazii, nu am votat în decembrie 2009 (munca de jurnalist m-a obligat să fiu în altă localitate, nu în cea de domiciliu);

  dacă aş fi votat cu USL-ul nu aş fi avut vreun sentiment diferit faţă de cel pe care l-am avut după 2004, când am votat cu Alianţa D.A. şi Băsescu (cu menţiunea că, totuşi, în 2004, speram că Băsescu e cu mult mai diferit decât Năstase – între timp, m-am mai dumirit însă că diferenţele nu sunt esenţiale)

  cât despre procentul de 70% al USL-ul i se datorează în întregime lui Băsescu şi PDL-ului, nu celor care au scris despre mizeriile lor

 • 7

  d-le gotiu — un site care cred ca o sa va placa (cel putin ideea): pontaminte.ro../. e oricum greu sa tii pasul cu toate minciunile lui victoras, dar cred ca o sectiune speciala roasia montana ar fi binevenita…

  bunicuta
  2013-08-01 03:57:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Mihai Goţiu: pare ca trebuie sa imi asum ca am ratat sa exprim esentialul. mai incerc o data:
  cum se simte cand cu pdlistii va ‘duelati’ fata in fata…ei spuneau si luptau pt RM, OMG si gaze de sist, transeele erau sapate si conflictul se baza pe un Rules of engagemenr iar cu USL
  te trezesti direct cu nucleara in cap?
  cinstit inca nu m-am prins daca esti tru sau nu pe treaba asta sau e doar o supapa dar avand prieteni implicati in Salavti RM ce am inteles de la ei este exact ce ma chinui sa transmit aici:
  daca cu pdl se putea lupta, se stiau pozitiile, mai aveau si ei ‘tradatorii’ lor gen Macovei, cu astia sunt total debusolati….se intampla tot peste noapte, nu inteleg de ce nu mai funcioneaza ce functiona in blocarea proiectrlor similare pe timpul pdl
  in acelasi fel de gandire cui i se datoreaza ce pot sa arunc si eu ca pierderea RM e vina voastrra cand ati crescut sarpele usl la sun si va susura Salvarea RM pe la urechi. acu aveti o anaconda care v-a cam inghitit
  dar vorba cui mai zicea…da cu baselu inainte ca ponta tace si face.
  succesuri maxime

 • 9

  @OMG:

  nu ştiu cât de direct sunt implicaţi prietenii d-voastră în Salvaţi RM şi, mai ales, de când; cei mai cu vechime ştiu că primul care a întors-o în cazul RM a fost Năstase, pe când era premier; apoi, în 2007, când cu proiectul de lege anti-cianură, oamenii PSD-ului au fost cei care şi-au încălcat promisiunea publică de a o vota;
  aşadar, nu văd de ce ar fi debusolaţi: drept dovadă că cei implicaţi f. activ ştiau cu cine au de a face sunt campaniile de afişe MindBomb (cele cu “Jos masca!”) din vara şi toamna anului
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.430104777037944.94275.173010142747410&type=3
  sau modul în care l-au întâmpinat activiştii, tot anul trecut în vară, pe Ponta la Cluj
  e posibil ca, la nivel de percepţie publică să fi existat ideea că Ponta şi sau USL ar fi împotriva proiectului, dar cine a urmărit cu atenţie cazul ştie că nici Ponta, nici USL-ul nu s-au exprimat oficial împotriva proiectului, drept doavadă:

  voxpublica.real../
  voxpublica.real../
  voxpublica.real../

 • 10

  @Mihai Goţiu:

  …dar cine a urmărit cu atenţie cazul ştie că nici Ponta, nici USL-ul nu s-au exprimat oficial împotriva proiectului

  Ee nu ! Chiar in primul link postat de Dvs scrie negru pe alb ca USL se va impotrivi acestui proiect daca nu sunt indeplinite o serie de conditii. S-au indeplinit?!

  Vad ca va deranjeaza mai mult ideea (evidenta) ca USL a mintit, decat pozitia in sine a USL-ului in chestiunea RM.

  Mircea
  2013-08-01 09:47:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Mircea:

  oare ce e aşa de greu de înţeles? prin poziţia respectivă, USL mima împotrivirea faţă de proiect, nu o împotrivire reală; reacţiile celor din Campania Salvaţi Roşia Montană (înainte ca USL să ajungă la guvernare şi înainte de alegerile din decembrie) arată destul de clar că nu au avut aşteptări mai mari decât era cazul (altfel nu aveau de ce să solicite o poziţie clară, tranşantă);

  Extras din poziţia CSRM referitoare la viziunea de mediu a USL (poziţie exprimată public în decembrie 2011): “Programul actual al USL este conceput astfel încât rămân deschise opţiunile pentru negocieri ulterioare cu RMGC. Astfel CSRM nu salută viziunea USL asupra proiectului de la Roşia Montană în forma actuală şi cere o poziţie fermă şi un angajament concret pentru respectarea legilor şi dreptului cetăţenilor la un mediu curat”, poziţia integrală aici:
  regenerationrom../

  îmi pare rău pt. cei care au citit în poziţia USL o împotrivire legată de proiectul rmgc, de-asta am şi precizat “cine a urmărit CU ATENŢIE cazul” ştie că USL nu a fost împotrivă şi nu şi-a pus speranţele în USL; sloganul “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”, din ianuarie 2012, avea o legătură cât se poate de directă (şi) cu cazul RM – CSRM a atenţionat în numeroase rânduri că USL nu e împotriva proiectului, ci doar mimează împotrivirea (şi, inclusiv aici, pe VoxPublica, au existat atenţionări în acest sens) ;

  nu e deloc “evident că USL a minţit” pt. că din poziţia lor oficială rezultă că erau dispuşi la “negocieri” în acest caz, nu că ar fi împotrivă;
  poziţia USL în sine e cea care deranjează, la fel cum e deranjantă (şi absurdă) acuzaţia “v-am spus eu că USL susţine proiectul” adresată tocmai celor care, în numeroase rânduri, înainte ca USL să ajungă la Putere, au spus asta!

 • 12

  @Mihai Goţiu:
  o dai de gard gotiule,cum doar tu stii s-o faci.
  pai bine ba gotiule cine manca kakat ca nu vrem fmi nu vrem exploatari miniere,pe la toate televiziunile?
  tu cand auzeau toate astea acu un an,ai scris ceva aratand pulimii ca ponta mimeaza?
  si daca tu stiai de ce mama dracu i-ai votat?
  sau tu ai votat tot cu dictatorul?

  regele duda
  2013-08-01 10:45:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Regimul Ponta-Basescu sau alea de dinainte nu a fost cu multe mai diferite decat regimurile din Guineea. Romanika se siteaza din multe puncte de vedere mai mult prin Africa decat Europa. Aia din Guineea sunt vai de capul lor nici romanii (si Romania implicit) nu mai au mult pana sa ajunga asa. Evident coruptie cat incape, aur si alte resurse si … Corporatii.

  Multimutia pesedeului, pedeleului si altora
  2013-08-01 11:29:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @regele duda:

  chiar aşa, cine mânca kkt? citeşte link-urile de la răspunsul #9 şi ai şi răspunsul;

  iar “pulime” eşti matale, nu oamenii care au mers la vot – întreabă-te mai bine de ce, fără să-şi facă mari iluzii în privinţa USL, lumea a votat în aşa mare măsură cu ei

 • 15

  Lobbyistii expediati de tot felul de corporatii sau de guvernul USA inclusiv ambasadorul ala au cei mai multi muschi. Ii doare in basca pe americani ce fac capushele lor corporatiste prin Romanika ca doar ei le detin si ei le-au trimis. Mai ales ca… capitala USA nu e in USA. Basescu controleaza useleu.
  Pe astia cine ii controleaza oare …

  Lobby pe paine
  2013-08-01 11:42:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Cu USA si corporpatiile amerlocilor e de “bine”. Insumate realizarile rusilor si chinezilor nu reusec sa-i bata pe amerloci la realizari “de bine”. OMG, fracturare hidraulica, cianuri gaze de b..shist si multe altele. Ne apara NATO de rusi si de “chineji”. Dar de amerloci si de slugile lor cine ne mai apara ?

  Made in USA
  2013-08-01 11:51:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Au lansat mult fum si tot felul pocnitori si bumuri (ultima aia cu Hayssam) sa acopere afacerile puterii cu gaze de sist si aur vanzarea de resurse, achizitionarea de rable F-16 etc etc. USL-ul se straduieste (si chiar reuseste) sa dovedeasca ca il depaste pe ala de dinainte. Cum il regreta lumea pe Ceasescu va incepe sa-l regrete si pe Boc (cel bun, cica). Acum fac uselistii s-au apucat de facut afaceri si cu interlopi si puscariabili internationali. Au sarit de nivelul firmelor de partid conduse de rude si cu conexiuni infipte in bugetul de stat.

  BANU cel Mare
  2013-08-01 13:31:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  [...] să scriu articole precum cele din ultima săptămână. Le puteţi citi la link-urile de mai jos:“Ponta, ai habar cu cine negociezi pentru Roşia Montană? Citeşte “The Guardian” şi mai…“De ce gazele de şist nu sunt Roşia Montană. Şi de ce sunt”Ei bine, măcar din când [...]

 • 19

  Daca ne lasam calcati la fel o sa faca si la noi.Si capitala SUA e Telaviv ,dar cei mai multi dintra americani sunt prea tampiti sa vada asta.Asa sunt ei .Evreii mai putini ,mai abitiosi ,mai verosi cei mai multi i-au incalecat pe americani.Adevarul ca nici nu era mare smecherie.Americanii sunt Goliat si evreii celebrul David.Oricum evreii aia originali din coasta lui David sunt altfel,dar sunt din ce in ce mai putini.Aia sunt evreii puri.Stii care e cea mai tare smecherie a raului sa convinga lumea ca nu exista …:))).

  Ce tare
  2013-08-02 00:08:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  [...] Guardian” şi mai întreabă pe la FBI cum e cu “marii investitori” În urmă cu două zile am prezentat articolul din „The Guardian” despre scandalul în care e implicat miliardarul Beny Steinmetz, unul dintre principalii acţionari [...]

 • 21

  El a moștenit de la Geneva pe baza de Steinmetz Group Diamond de la tatăl său. [1] Ca fondator al Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), care se bazează, de asemenea, la Geneva, acum el acționează într-un rol consultativ pentru Consiliul de Administratie al companiei. [3]…..Deci se stie foarte bine ce si unde este Geneva…in Imparatia baniilor negri si ai baniilor de sange…..Elvetia…

 • 22

  [...] uitaţi, ne vedem pe 15-18 august, la FânFest.***Alte recomandări de lectură (pe aceeaşi temă):“Ponta, ai habar cu cine negociezi pentru Roşia Montană? Citeşte “The Guardian” şi mai în…Ponta, citeşte şi “The New Yorker” şi “Financial Times”. Un director din grupul cercetat [...]

 • 23

  Ponta este un copil tanar care nu s-a documentat despre istoria locurilor de la Rosia Montana. Acolo se alfa o mare bogatie istorica si culturala. Dar analfabetii sunt in stare sa-si vanda si parintii , pentru un pumn de dolari. La fel cum vrea sa distruga si combinatul de la Curtici , pentru expleotarea de gaze de sist. Acest gen de om este specific celui lipsit de intelpciune, om fara radacini, fara neam si fara tara; Regele “ban” este statpanul sufletului acestor oameni lipsiti de credinta; Ei nu cred in teoria pacatului ce poate fi facut fata de istorie; aceste pacate se vor intoarce impotriva lui si a familiei sale prin accedente si boala. Alaturi de primul ministyru mai exista multi altii la fel de lisiti de intelepciune ; cum ar Dragnea de exemplu; Genul ce merge la biserica sa-si arate hainele si pozitia sociala; In fapt ei sunt lipsiti de credinta ; sunt fariseii zilelor de azi, ce nu reusesc sa vada prin necunoasterea ce le inceptoseaza ochii . Crescuti , cum s-ar spune in spatele blocului, pe banii paritilor, fara munca si fara responsabilitate au devenit intimplator , prin demagogie sprijinita pe banii parintilor, ceea ce sunt ; suflete reci handicapate de puterea contemplarii , a cumpatarii si a intelegerii. Din cauza unor asemena oameni sau distrus multe in acc. tara si se vor distruge si mai multe; Este de judecat un singur lucru grav. Poluarea; in intreg mediu rural WC-urile sunt canalizate in emisarii apropiati. NIci o apa nu mai are puterea naturala de autoepurare. Iar aceasta infestare este facuta in ultimii 20 de ani, si este facatuta pentru 90-100 de ani. Cum intelept spunea regele Mihai, am imprumutat aceste pamanturi de la copii nostri pentru scruta perioada a vietii noastre, si inainte de a o returna, o distrugem.
  Din pacate distrugerile facute pentru zeul “ban”, zeu ce l`a inlocuit pe Isus in prea multe suflete de romani, sunt ireversibile. Primii care ar trebuii sa ia atitudine sunt tinerii; dar ei sunt scoliti intr-un sistem bulversat, ce nu doreste a crea intepeciune ci doar forme de “descurcareala” temporara. Ei, tinerii, vor suferii cel mai mult. Deosebit de ciudata este lipsa lor de atitudine, chiar si in randul celor mai inteligenti si mai scoliti dintre ei.

  Gheorghe
  2013-08-04 09:29:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  [...] a se repeat într-o altă colonie economică a FMI, România? Iată mai jos două fragmente din articolul de pe VoxPublica a lui Goțiu, vajnic apărător al Roșiei Montane: în loc să plătească [...]

 • 25

  @OMG: Adica Ponta trateaza chiar cu aia cu “diamantele insangerate”? E tare! Mama, ce parura de diamante o sa-si traga Daciana! Chiar ma intrebam de ce-a plecat familia asa de grabita spre Miami, Florida!

  Dora
  2013-08-05 18:42:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  [...] [27] În Vox Publica, 31 iulie 2013, pe voxpublica.real../ . [...]

 • 27

  Trist, ponta braveaza cum ca aproape nimeni nu-l mai intreaba de basescu.Pai cred si eu ca nu-l mai intreaba nimeni odata ce face treaba mai buna ca basescu. Se dovedeste ca este foarte eficient in risipirea a ce a mai ramas din tara….

  Florin V
  2013-10-24 00:27:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  daca guvernul ponta este performant, sa revina la 19% TVA!
  guvernul Boc a marit TVA de la 19% la 24% ponta s-a opus!
  basescu a sustinut gazele de sist, ponta s-a opus!
  basescu a sustinut rmgc, ponta s-a opus!
  acum ponta are 70% din parlament sa faca ceea ce vrea!
  ce a spus si ce face?
  cu ce difera guvernul ponta de basescu? amandoi o apa si un pamant!

  yehudy
  2013-10-24 00:35:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  [...] [27] În Vox Publica, 31 iulie 2013, pe voxpublica.real../ [...]

 • 30

  [...] Justiție al SUA și al FBI, unul dintre directorii companiei fiind arestat (detalii pe VoxPublica, aici și [...]

 • 31

  [...] din Apuseni au ajuns pe mâna unora ca Steinmetz. Am mai prezentat și cu alte ocazii (aici și aici) și au mai scris și cei de la The New Yorker, The Guardian ori Financial Times, la ce s-a ajuns [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!