RSS Feed

Ponta cel cuminte. Sfârșitul USL sau sfârșitul lui Antonescu? Și cine poate câștiga cu adevărat

vezi toate articolele de
09 Feb 2012 la 16:28 51 comentarii 2489 vizualizari.

Apreciat de majoritatea comentatorilor ca fiind ”echilibrat”, discursul lui Victor Ponta i-a luat prin surprindere nu doar pe analiști ori pe adversarii politici ai liderului social-democrat, cât, mai ales, pe colegii din USL, în frunte cu Crin Antonescu. Aceștia din urmă ar fi vrut ”sânge pe pereți”. Și n-au avut. Iar acum se simt trădați. Să fim însă serioși. Cu toată ”cumințenia lui”, Victor Ponta și-a păstrat suficiente gloanțe pentru campania electorală: de la salariul minim de 850 de lei, asumarea unui deficit de 3%, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea austerității și până la dezbaterea ACTA și cazul Roșia Montană. Întrebarea e dacă mai e dispus să-și consume aceste gloanțe alături de Crin Antonescu ori o va face pe cont propriu.

Spre deosebire de momentul înființării USL, Victor Ponta se află într-o poziție mult mai stabilă. În special în propriul partid, din care l-a exclus pe Mircea Geoană, în timp ce Adrian Năstase (”tutorele” său pe care nu-l putea ataca direct) a fost scos din joc de justiție. În acest timp, Crin Antonescu s-a risipit în discursuri agresiv-justițiariste (care pot puncta la un electorat pe care se mai bat Dan Diaconescu și Vadim Tudor, dar într-o mică măsură pot convinge electoratul tradițional liberal), mizând mai mult pe audiența Antenelor decât pe argumente. Între timp, nici poziția lui în partid nu este prea albastră, neoferind nimic nemulțumiților deranjați de pactele cu PC și PSD și negăsind niciun înlocuitor la nivelul lui Dinu Patriciu. Mai mult, dacă în urmă cu doi ani încă mai exista o cerere socială consistentă pentru politici de dreapta, după ultimii ani de criză și după modul în care Băsescu-PDL au guvernat, trendul s-a schimbat destul de mult în România.

O eventuală ruptură a USL (atenție, e vorba doar de o ipoteză de lucru) ar fi favorabilă în acest moment lui Victor Ponta și PSD. Cu PC și Voiculescu la braț, Crin Antonescu ar avea toate șansele să îngroape PNL. Asta, desigur, dacă PNL nu s-ar trezi la timp (încă mai are timp) pentru o schimbare majoră. Mă gândesc (o altă ipoteză de lucru) cum ar arăta un PNL cu Adriana Săftoiu președinte. Ori, de ce nu, cu revenirea în prim plan a lui Călin Popescu Tăriceanu (singurul politician pe care Traian Băsescu nu l-a putut învinge)?

Cine spunea (și credea) că protestele străzii din ianuarie nu au schimbat mare lucru se înșeală. Chiar și fără ocuparea Palatelor, strada a clătinat serios status-quo-ul în care adormise politica autohtonă. De câștigat (din punct de vedere politic) vor câștiga cei care vor înțele primii acest lucru și, mai ales, cei care vor acționa în consecință. Băsescu a mutat primul, i-a retras pe Emil Boc și Elena Udrea din prim-plan și l-a aruncat în luptă pe MR Ungureanu (e drept, împiedicat de serviciul din ultimii ani și de o falangă de tineri cel puțin criticabili). Victor Ponta a făcut, la rândul lui, o jumătate de pas înafara USL. E rândul lui Crin Antonescu să mute. Și/sau al PNL. Înainte ca șah-ul în care se află acum să se transforme în mat.

***

Urmează zile, săptămâni și luni interesante. Nu doar pentru clasa politică, ci și pentru societatea civilă (cea autentică și nu cea inventată pentru a mima democrația). Ar fi o greșeală să se mulțumească cu ce a obținut până acum. O presiune constantă, punctuală, pe legi și proiecte de legi, pe strategii politice, direct pe politicieni și instituțiile de decizie, inclusiv pe mass-media, are toate șansele de reușită. Reinvestirea lui Raed Arafat, demiterea lui Baconschi,  într-o primă fază, apoi a Guvernului Boc-Udrea,  amânarea taxei auto, stoparea comasatelor (dinspre Putere), precum și cele ”15 propuneri ale USL pentru Guvernul Ungureanu” (multe dintre ele preluate punctual, nu generic, din revendicările nemulțumiților) arată că frigul și (în unele cazuri) bastoanele jandarmilor nu au fost îndurate degeaba. La primăvară și la vară, sigur va fi mai cald.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!