RSS Feed

Ponta îi trage lui Antonescu (și) Roșia Montană de sub picioare. De ce i-o dă lui Șova. Și Ponta în grațiile Hotnews și B1TV

vezi toate articolele de
26 Jan 2013 la 12:33 22 comentarii 2404 vizualizari.

”Probabil se va stabili cine trebuie să câștige și atunci se va da drumul proiectului”

Ovidiu Tender, despre afacerea Roșia Montană, în vara lui 2012

***

Victor Ponta, ieri, în cadrul unui interviu acordat pentru ”Hotnews”: Intrebat dacă e pentru sau împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, Ponta a spus: “Nu mi-am modificat poziția publică și nici cea personală. Sunt trei condiții: standardele de mediu, redevențele și participarea statului român. Când acestea trei se îndeplinesc, poate să înceapă. Dar deocamdată nu sunt îndeplinite… Trebuie făcută o negociere, pentru că altfel o să avem un proces”.

Ponta a adăugat că negocierea cu investitorul va începe “imediat”, când proiectul va trece în portofoliul lui Dan Șova, la mari proiecte, “pentru că e un mare proiect”. (sursa: ”Hotnews”)

***

Mai întâi un ”amănunt”: povestea asta cu ”un mare proiect” e o glumă bună – o fabrică de mobilă din Câmpeni oferă mai multe locuri de muncă și pe termen nedeterminat, comparativ cu cele câteva sute de locuri de muncă (pe maxim 20 de ani) pe care le-ar crea proiectul de la Roșia Montană (conform propriilor studii de fezabilitate ale RMGC). De ce nu intră și fabrica de mobilă din Câmpeni la categoria ”mari proiecte”?

Apoi: din punct de vedere legal situația proiectului de la Roșia Montană nu se schimbă prin trecerea lui de la Ministerul Economiei la Ministerul Marilor Proiecte. Se schimbă doar persoana care ar trebuie să-și pună semnătura: Dan Șova în loc de Varujan Vosganian. PSD în loc de PNL. Și se mai schimbă persoanele pe lângă care RMGC trebuie să facă lobby (cu toate consecințele care decurg din asta – printre altele, Adina Vălean poate fluiera a pagubă: după ce ani la rând a militat și a băut cafele cu cianură pe coridoarele și prin birourile de la Bruxelles vine altcineva și-i suflă caimacul).

Mai apoi: am scris încă din momentul anunțării componenței noului Guvern (aici și aici) despre modul în care PSD e mai egal decât PNL (cu administrația lui Dragnea peste Internele lui Stroe, cu autostrăzile luate de la Fenechiu și pasate lui Șova, cu Voinea și ”Bugetul” rupând din ”Finanțele” lui Chițoiu ori cu ”Dialogul Social” al Doinei Pană peste Maria Câmpeanu și al ei minister al Muncii).

Așadar, ideea că Șova mai ia ceva și de la Vosganian intră în aceeași schemă. Și nu e vreo surpriză, ci o confirmare a războiului dintre Ministrul Economiei și premier. După ce, pe 20 ianuarie, Vosganian a publicat un comentariu pe blogul personal în care critica tocmai aceste gen de permutări de atribuții și competențe ale ministerelor, în funcție de persoanele care le conduc și partidele care le controlează. Cu un răspuns explicit al lui Victor Ponta care i-a arătat ușa (cu sensul de ”ieși!”, nu de ”intră!” lui Vosganian): ”Dacă cineva e nemulţumit de structura Guvernului, nu-l ţine nimeni cu forţa. Poate să plece. Dacă e vreun ministru nemulţumit de ceea ce face, am spus că nu-l ţine nimeni cu forţa. Sugerez oricărui ministru care este nemulţumit de activitatea sa în Guvern că nu este de neînlocuit, ba, dimpotrivă, fac imediat propuneri pentru altcineva. Dacă cineva nu e mulţumit de ce face la Guvern, pleacă şi vine altcineva care e mulţumit. Amatori de funcţii de miniştri sunt întotdeauna” (Victor Ponta, citat de ”Gândul”).

***

BONUS: Pentru a înțelege un pic în plus de ce îl interesează pe Victor Ponta controlul afacerii Roșia Montană o să vă ofer un scurt fragment din corespondența electronică a doi foști ambasadori ai Canadei în România. Mai întâi personajele. Între 26 iunie 2000 și 1 august 2003, Raphael Girard a fost ambasador al Canadei în România. Funcția deținută a fost ”începutul unei frumoase prietenii” cu Alan Hill, CEO al Gabriel Resources (2005 – 2009, compania care deține 80,69% din proiectul RMGC de la Roșia Montană). Atât de frumoasă încât după încheierea carierei diplomatice, Hill l-a cooptat și i-a oferit un post de director la Gabriel și l-a promovat în Consiliul de Administrație în aprilie 2005, funcții ocupate până în iunie 2010. Marta Moszczenska a fost ambasador al Canadei în România între august 2006 și septembrie 2009.

Și acum fragmentul promis. Ce îi scria Girard Martei Moszczenska pe 20 iulie 2007, în contextul în care în Parlament fusese inițiat un proiect de lege anti-cianură, iar Guvernul Tăriceanu dădea semne că susține inițiativa:

”This leads me to conclude that not only would it be desirable to have you and Ambassador Taubman intervene with Tariceanu but it would be useful to convey our discontent with the pospect of such a ban with the heads of the PSD and PD one of whom would have to support the government if the ban came to a vote.”

Acest fragment este, însă, doar promisiunea unor articole (studii de caz) mai în detaliu despre cine face și cum funcționează lobby-ul cu implicații pentru România. O să faceți cunoștință cu personaje din prima linie la Casa Albă și pe coridoarele Uniunii Europene, pe lângă care Corina Vințan e doar o palidă adiere de vânt.

***

P.S.: O simplă constatare: pe la amiază, Victor Ponta discută extrem de realaxat cu Dan Tapalagă la ”Hotnews”. Mai spre seară, se prezintă, la fel de relaxat, în emisiunea lui Cristoiu de la ”B1TV”. Coabitarea e bună ;) . Mă rog, nu știu dacă de aceeași părere sunt și Crin Antonescu și Dan Voiculescu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!