RSS Feed

Ponta îşi pregăteşte miniştrii de război. De ce le spune că nu supravieţuiesc? Bonus: care e cea mai imprevizibilă coabitare

vezi toate articolele de
23 Aug 2012 la 22:55 20 comentarii 3954 vizualizari.

Cam bizară „îmbărbătarea“ aplicată ca un dos de palmă miniştrilor de către premierul Victor Ponta: „Regret foarte mult că oameni pe care-i consider în continuare şi prieteni, şi buni colegi, au fost supuşi acestui atac nedrept (al lui Traian Băsescu, n.m.), dar important este să ajungem la capăt. Poate nu vom ajunge toţi în formula de miniştri, dar în mod sigur ajungem la capăt cu sentimentul că ne facem datoria“.

Ponta îşi asumă cu subiect şi predicat continua decimare a cabinetului său? Corina Dumitrescu, Ioan Mang, Andrei Marga, Mircea Diaconu, Ioan Rus, Victor Paul Dobre, Lucian Isar – o listă consistentă de „foşti“ ai unui Guvern care nu prea reuşeşte a se ţine măcar pentru câteva zile întreg.

Dacă prognoza meteorologică lansată de Ponta se adevereşte, atunci te poţi gândi că, din formula iniţială, până la parlamentare, în afara sa, nimeni nu are vreo garanţie. „Vă urez succes, dar nu prea cred c-o să fie cazul“, pare să fi profeţit Ponta. Cu câteva zile în urmă, nici măcar doamnei Pivniceru, cea care a demisionat din magistratură pentru ministeriat, nu se învrednicise să-i dea vreo garanţie că va fi şi la iarnă pe aceeaşi funcţie dacă USL câştigă alegerile, deşi reporterii l-au întrebat insistent ce speranţe îi dă.

Ce se poate întâmpla în perioada următoare într-atât de grav, încât numărul victimelor din rândul liniei I a USL să crească? Ne putem gândi, bunăoară, la apropierea unui deznodământ al anchetei Parchetului şi a DNA privind fraudele de la referendum. O serie de grei, şefi de Consilii Judeţene, ar putea fi puşi oficial sub acuzare. Poate mai apar stenograme sau poze. Mai greu ca până acum n-ar avea cum să fie.

Necunoscutele sunt mai adânci chiar în interiorul USL. Pe câte voturi se mai poate baza Guvernul în Parlament din septembrie? Destui parlamentari USL au părăsit pentru posturi de primari sau şefi de CJ scaunele din Palatul Parlamentului. Cât de disciplinat va fi UNPR-ul? Aliat la tribunal cu PSD, în clipa asta, la nivel public, nu mai există, nici un lider al formaţiunii nu a făcut nici cea mai mică declaraţie pe durata vacarmului generat de suspendare. Minorităţile naţionale merg în general cu „şefu“, adică „Guvernul“, dar s-a creat o opinie comună în grupul lor parlamentar sau în continuare fiecare va vota cum va crede de cuviinţă?

Dar nici problema majorităţii în Parlament nu e cea mai gravă, opoziţia însăşi s-ar vedea poate mai câştigată în a susţine Guvernul actual în aşteptarea votului din 2 decembrie.

Un „greu“ din PNL, Varujan Vosganian, vocal în timpul campaniei pentru referendum, dispărut subit de la TV până la decizia CCR, a scris pe blog că partidul trebuie să se „reaşeze“ şi că „lucrurile nu trebuie să fie cum vrea un om, indiferent care e acela“. Din poza de grup de la sediul PNL, după anunţarea deciziei CCR, Vosganian lipsea, la fel şi Călin Popescu Tăriceanu. Cum va răspunde Antonescu nemulţumiţilor din PNL şi cât de determinaţi vor fi aceştia pentru a-şi impune punctul de vedere rămâne de văzut.

O altă întrebare este cât timp va rămâne exprimată în limite decente nemulţumirea unora dintre liberali faţă de social-democraţi, de Victor Ponta în special.

Ponta pare acum, dincolo de vorbele spuse la televizor, mai preocupat de funcţionarea Guvernului decât de lupta cu preşedintele (încă) suspendat, îngrijorat de felul în care să nu mai irite Bruxelles-ul, mai decis să nu-l mai perturbe pe Georgescu de la Finanţe, care tot încearcă să facă împrumuturi de pe piaţă pentru cheltuielile curente şi nu-i iese întotdeauna.

„Rus, vinovat major că s-a întors Băsescu“ pare să fie păcatul „originar“ imputat premierului dinspre tabăra PNL, a cărei portavoce media vorbeşte deja de vreo două zile, cu insistenţă, de riscul ca USL să piardă guvernarea, fără să-i fi întrebat nimeni.

Cum va fi coabitarea lui Ponta cu Băsescu, putem intui, cum vor coabita un PNL radicalizat în discurs şi acţiuni cu PSD care încearcă parcă să mai dreagă busuiocul, va fi măcar la fel de interesant de urmărit.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
George Onofrei este jurnalist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!