RSS Feed

Ponta sau Băsescu la brutărie? Și DUBLĂ VICTORIE în Justiție pentru Roșia Montană

vezi toate articolele de
15 Apr 2014 la 18:50 90 comentarii 833 vizualizari.

Ține de o strategie de marketing electoral să transmiți cetățenilor iluzia deținerii puterii absolute și a controlului. E o lecție din abecedarul PR-ului. În acest sens merită deslușit/interpretat recentul război mediatic în care premierul și președintele se amenință unul pe altul cu pușcăria. În realitate, nici unul, nici altul nu au atribuțiile nici la nivel teoretic, nici la nivel faptic pentru a influența anchetele procurorilor și deciziile Justiției. Singurul avantaj competitiv poate rezulta din controlul serviciilor de informații: accesul prioritar la amănuntele anchetelor penale poate oferi șansa elaborării unor strategii ofensive sau defensive (în funcție de situație) înaintea adversarului. Cum ar fi (ca exemplu) să știi că un dosar de cercetare penală vizând un ministru, un parlamentar, președinte de consiliu județean, primar etc. se apropie de finalizare și va intra în curând în faza de urmărire penală (și de proces judiciar), devenind public. Cel care deține o asemenea informație o poate folosi anticipat, lăsând apoi impresia că actul de justiție este influențat de puterea funcției pe care o deține. Că acest lucru aduce deservicii justiției în sine (prin perpetuarea percepției de control politic a acesteia) contează mai puțin în bătălia electorală, unde miza reală (pentru a strânge voturi) e mesajul de putere. Iar din punct de vedere electoral, puterea reală și iluzia puterii (credința electoratului că are de a face cu o persoană puternică) are același efect în privința votului.

În realitate, nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu nu sunt personaje într-atât de puternice pe cât vor să lase impresia că ar fi. Ponta nu este în stare să-și apere baronii (și, în ipoteza mutării la Cotroceni nici nu prea are motive să-și dorească baroni puternici într-un partid pe care nu îl va mai putea controla direct). Iar exilul în sediul ”mai sigur” al Ministerului Apărării Naționale îi scoate în evidență nu atât lașitatea, cât lipsa de putere. Băsescu, nici măcar la apogeul puterii lui n-a fost în stare să o scoată cu basma curată pe una dintre favoritele lui, Monica Iacob Ridzi, ori pe Videanu și Berceanu, doi dintre locotenenții din prima linie care au susținut ascensiunea lui. Desigur, pe ici, pe colo, ambii mai au conexiuni cu jusitiția, mai pot trage niște sforicele (în ciuda revigorării evidente din ultimele luni încă suntem departe de o justiție perfectă), dar asta îi ajută cel mult să mai câștige timp.

Din păcate, această strategie electorală a umflatului în pene are efecte sociale colaterale negative. Unul l-am amintit deja: perpetuarea percepției publice în privința existenței unui control politic al Justiției (implicit, neîncrederea în echilibrul actului de justiție). Un alt efect negativ e ignorarea, neglijarea ori minimalizarea unor teme electorale importante în campaniile electorale, prin ocuparea spațiului mediatic și prime-time-ului cu declarații bombastice. Nu în cele din urmă, efectul terțului exclus (tertium non datur): Ponta sau Băsescu, a treia (a patra…) varianta e exclusă. Deloc paradoxal e o situație din care ambele tabere (reprezentate de cei doi) câștigă. Și din care perdanți nu sunt ceilalți oponenți politici, ci tot cei tradiționali: alegătorii. Nimic nou sub soarele patriei, același fum. Și fumuri…

***

BONUS:

DOUĂ VEȘTI EXCEPȚIONALE PENTRU ROȘIA MONTANĂ, ÎN ACEEAȘI ZI! Curtea de Apel Suceava a respins recursul RMGC împotriva suspendării certificatului de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, iar Tribunalul Covasna a anulat decizia de aviz de mediu eliberată în favoarea companiei de către Agenția Regională Sibiu. Deciziile instanțelor judecătorești sunt din aceeași zi (astăzi, 15 aprilie).

Mai multe detalii pe România Curată (aici)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

90 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!