RSS Feed

Ponta trebuie să-și dea singur demisia. Mitologia științifico-politică din jurul plagiatului său

vezi toate articolele de
02 Jul 2012 la 03:13 44 comentarii 4191 vizualizari.

În România doar intoxicările sunt ca bulgării de zăpadă care înghit tot ce prind în cale și devin tot mai mari pe măsură ce se rostogolesc la vale. Scandalurile politice sunt ca bulgării de pământ, care se fărâmițează cu fiecare rotire, aruncând în jur miriade de fragmente, până ce se transformă în fire de nisip.

După ce revista “Nature” l-a luat pe Victor Ponta în colimator, marea suspiciune de plagiat a început să se spargă în tot felul de comitete și comiții, iar acoliții săi, de la Ecaterina Andronescu la Ioan Rus, au pus umărul, după puteri, la domolirea incidentului. USL-iștii n-au spus că nu e plagiat, ci au scos la înaintare tot felul de argumente menite să atenueze gravitatea cazului. Iată cele mai populare trei argumente, cu demascările care se impun:

1. Doar specialiștii în științe juridice pot stabili dacă Victor Ponta a plagiat sau nu.

De ce? Pentru că în Drept se lucrează cu legi, texte imuabile care nu pot fi și nu trebuie să fie modificate. Ok, sunt perfect de acord, dar cum se explică atunci următorul pasaj:

Lumea dorea o instanță internațională creată departe de tumultul războiului, în timp de pace, pentru a nu se răsfrânge în activitatea ei aura învingătorilor, instanță în care legea odată convenită pentru instrumentarea și sancționarea celor mai grave crime internaționale să fie aplicată în mod egal și imparțial pentru toate părțile responsabile, indiferent de momentul istoric în care se săvârșește crima: pace sau război.

În teza sa de doctorat, finalizată în 2003, Victor Ponta a copiat pasajul de mai sus din volumul “Curtea Penală Internațională. Istorie și realitate” al lui Dumitru Diaconu, care apăruse cu patru ani înainte, în 1999. Ghilimelele sunt inexistente. Vi se par vouă că formulările “tumultul războiului” și “aura învingătorilor” țin de științele juridice? Mie nu, iar teza lui Victor Ponta abundă în astfel de pasaje. Dacă n-ați făcut-o deja, puteți vedea aici, așezate față în față, textele originale și cele plagiate de premierul României.

Vrăjeala cu “am menționat cărțile din care am preluat fragmente în bibliografie” nu ține. Toți studenții învață în anul I de facultate cum să citeze corect. Victor Ponta n-a făcut-o, așa că verdictul e cât se poate de clar: plagiat.

Apărătorii lui Ponta n-au denunțat doar faptul că CNATDCU n-ar avea atribuții în sesizare plagiatelor, ci și că, vezi Doamne, verdictul nu poate fi corect de vreme ce niciunul dintre membri nu este specializat în științe juridice. Tocmai am demonstrat mai sus falsitatea acestei afirmații. Nu trebuie să fii doctor în Drept ca să vezi că Ponta a plagiat.

Adevărata problemă e însă alta. Nici în Consiliul Național de Etică, organism pe care USL-iștii îl consideră îndreptățit din punct de vedere legal să dea un verdict în cazul Ponta, nu există vreun membru specializat în științe juridice. Reamintesc faptul că Guvernul Ponta a schimbat componența Consiliului Național de Etică de curând, în urma scandalului legat de suspiciunea de plagiat care a planat asupra lui Ioan Mang.

Drept urmare, mă aștept ca, la sfârșitul celor 90 de zile pe care le are din punct de vedere legal pentru a se pronunța pe tema tezei de doctorat a lui Victor Ponta, CNE să spună că nu a putut ajunge o concluzie  din cauza faptului că niciunul dintre membri nu se pricepe la Drept. Ceva asemănător s-a întâmplat în cazul soției lui Mang. Puteți citi aici, vă garantez că vă veți revolta.

2. Săracul Victor Ponta, e victima unui atac politic

Atac politic sau nu, asupra lui Victor Ponta planează, la nivel internațional, o suspiciune de plagiat. Asta e tot ce contează. Dacă ar fi convins de nevinovăția sa, premierul ar avea  la dispoziție suficiente pârghii pentru a dovedi-o, într-un mod cât se poate de transparent. E în interesul său ca scandalul să se stingă cât mai repede.

În schimb, Victor Ponta a ales să se pună la adăpost, cu ajutorul lui Liviu Pop, care a desființat de pe o zi pe alta CNATDCU, singurul organism care s-a pronunțat până acum asupra tezei de doctorat a lui Ponta. Asta în condițiile în care Consiliul de Etică al Facultății de Drept și-a declinat competența, iar proaspeții membri ai Consiliului Național de Etică tac ca mutu-n păpușoi.

Mai mult, Liviu Pop, acest dătător de speranțe pentru toți mediocrii care vor să parvină în funcții importante, i-a acuzat pe membrii CNATDCU, într-un mod abject, de partizanat politic. La fel a făcut-o și PSD-ul, într-un comunicat în care granturi de cercetare evaluate de experți internaționali au devenit șpăgi împărțite de fostul ministru Daniel Funeriu.

Ripostele fără temei aruncate în direcția PDL-ului îl incriminează și mai mult pe Victor Ponta. Premierul ar trebui să-și cheltuiască energiile pentru a-și dovedi nevinovăția, nu pentru a identifica sursele și cauzele acuzațiilor de plagiat care i se aduc.

3. Ce? Victor Ponta e singurul care a plagiat?

S-ar putea ca evenimentele din ultimele luni să scoată la iveală faptul că România e plină nu doar de diplome de licență fără valoare, ci și de teze de doctorat încropite cu copy/paste-uri, însă asta nu-l privește pe Victor Ponta. Rolul său s-a încheiat: ne-a demonstrat că este nevoie de o o discuție serioasă pe tema sistemului de învățământ din România, care trebuie reformat din temelii.

Dacă se va stabili că a plagiat, premierul va trebui să-şi dea de urgenţă demisia. Va rămâne în istorie nu ca “Micul Titulescu”, ci ca “Marele Plagiator”, însă va dobândi meritul indirect de a fi declanşat o aprigă vânătoare de plagiate.

Articol apărut şi pe http://cristianbandea.ro/ponta-trebuie-sa-si-dea-singur-demisia-mitologia-stiintifico-politica-din-jurul-plagiatului-sau/.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter LinkedIn
Jurnalist, 28 de ani
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!