RSS Feed

Poporul prost nu mai vrea băieți deștepți. Cea mai simpla metodă de a scapă de FMI

vezi toate articolele de
30 Jan 2013 la 11:50 18 comentarii 865 vizualizari.

Erik de Vrijer, șeful misiunii FMI în România, le-a arătat pisica guvernanților români: dacă nu-și îndeplinesc țintele în trei luni, Fondul își face bagajele și pleacă. Amenințător. Și nu prea. De Vrijer și-a făcut însă un calcul greșit. Perspectiva retragerii FMI din România nu e chiar o amenințare. Nu atâta vreme cât Victor Ponta ar fi dispus să învețe ceva din lecția argentiană a negocierilor cu FMI. În Argentina, la începutul anilor 2000, după două decenii de aplicare a politicilor FMI, a neo-liberalismului de tip Bretton-Woods și a unei uriașe corupții interne, populația ajunsese la o sărăcie extremă (în octombrie 2003: 57,7% sărăcie și 27,5% sărăcie extremă, conform standardelor și statisticilor Băncii Mondiale). Noile cerințe ale FMI au fost refuzate de oficialii argentieni. Mai mult, în urma opoziției FMI la solicitarea de restructurare a datoriilor, argentienii pur și simplu nu le-au mai plătit. Au reluat plățile și au achitat împrumuturile doar după ce țara a început să-și revină. În 2008, sărăcia fusese redusă la 15,3%, iar sărăcia extremă la 4,4% (conform acelorași date de la Banca Mondială). După ce plecase val-vârtej trântind ușa, FMI s-a întors în Argentina. Cu mai puține pretenții și cerințe.

Dincolo de acest exemplu, situația din România arată că nici o foarte mare presiune publică nu se va exercita asupra Guvernului Ponta în cazul în care FMI își plimbă papucii sparți în talpă pe alte meleaguri. Dimpotrivă. Poporul prost s-a săturat de băieții deștepți. Inclusiv de cei de la FMI și de susținătorii lor care se consideră deținătorii adevărului absolut, deși singurul argument pe care îl pot invoca în favoarea lor e un șir neîntrerupt de eșecuri. Atitudinea sfidătoare cu care De Vrijer a evacuat jurnaliștii de la discuțiile cu reprezentanții Parlamentului României denotă nu doar un grav deficit de democrație (asta nu e o noutate în cazul FMI), ci, mai ales, dovada lipsei argumentelor. A celor economice reale, pe care să le înțeleagă și poporul prost. Ăla care e adevărata țintă a FMI și care va trebui să plătească factura finală.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!