RSS Feed

Poveste despre birocraţie. Cu şi fără Boc

vezi toate articolele de
30 Aug 2010 la 21:54 11 comentarii 885 vizualizari.

S-a stricat baza, nu mai merge. Cei zece oameni rămaşi de servit renunţă la ticul căpătat ad-hoc, de a se muta de pe un picior pe altul, înalţă captele şi privesc înciudaţi către doamna în uniformă, plinuţă şi volubilă. Mai sunt zece din suma totală de 18 care aşteptaseră vreo jumătate de oră la un ghişeu pustiu din motive de probleme personale ale funcţionarei care trebuia să-l deservească. Doamna cu baza stricată este amabilă. Este neaşteptat de amabilă. Ia telefonul şi sună să vadă unde se mai găseşte o bază bună.

Cei născuţi în Bucureşti pot merge la secţiile 10 şi 11, că lor le merge. Oamenii oftează. Pleacă resemnaţi, în vreme ce eu, băiat născut la ţară, aştept să văd spre ce bază mă va purta destinul, că 12 e clar că s-a molipsit de ghinion de la soră-sa mai mare. Oricum, eram ultimul la coadă. Noroc că nu-i răspunde nimeni la următorul apel, aşa că se gândeşte să mai dea un telefon, sfântă inspiraţie, la it-istul insituţiei.

Internet Explorer. Aşa, da, dau click, încă un click. Domnu’, nu plecaţi, că s-a reparat. Mă bucur meschin că am rămas singur în sala de aşteptare, după câteva minute ies cu o foaie pe care scrie „cazier judiciar”. Este 10.25, sunt plecat de acasă de la ora 8.00, aşa că mă iau la întrebări pe unde am umblat până la ora aceea, în condiţiile în care toţi bucureştenii s-au dus să aglomereze Albena sau Halkidiki. Îmi răspund spăşit, prin rememorarea dimineţii. Păi, am fost la Trezorerie, să plătesc taxa de urgenţă pentru cazier. Aici, deşi nu era aglomerat, am pierdut vreo 15 minute, că nu e simplu deloc să dai bani statului român. Am mers la un ghişeu, unde am dat buletinul, după care am întrebat cât costă. Mi s-a răspuns că 10 lei. Prevăzător cu timpul meu, am pregătit banii. Când am dat să plătesc, doamna din spatele geamului s-a răţoit la mine, ce nu ştiu să citesc? Ea DOAR EDITEAZĂ CHITANŢELE, PLATA SE FACE LA ALT GHIŞEU, DOAR SCRIE MARE PE GEAM, BIROU EDITARE CHITANŢE. S-a mai foit un pic, apoi a strecurat chitanţa printr-o fantă din zidul care o despărţea de colega ei, după care mi-a făcut un semn scurt şi decis, ca de la gardian SS la deţinut evreu şi polonez. Am depus banii la ghişeu, ofrandă adusă birocraţiei româneşti, chiar uşor jenat că le-am stricat moţăiala matinală celor două doamne.

La poliţie, la tejgheaua cu probleme personale, coada mi-a spus că am nevoie şi de timbre, care nu se găsesc decât la Poştă, care instituţie s-a dovedit a fi nu chiar uşor de găsit. Am aflat, apoi, la întoarcere, că e musai să completez şi o cerere tip, dar aceleaşi necazuri împiedicau cererile să ajungă la doritori. Am găsit formular la un chioşc cu sucuri şi pâine din vecinătate, iar restul poveştii îl ştiţi, că l-am spus mai sus.

Ce n-am amintit este că nici acum n-am ajuns să semnez amărâtul acela de contract de muncă pentru care mi-am stricat o dimineaţă frumoasă de august, întrucât mai e nevoie şi de altele, cum ar fi certificatul de naştere, pe care eu nu-l găsesc neam. Acum, nu contează că este obligatoriu să prezinţi şi cartea de identitate, neapărat trebuie şi certificatul de naştere, că dacă, Doamne fereşte, tu, de fapt, nu te-ai născut, dar ai făcut rost cumva de vreun buletin.

Dacă ţineţi morţiş să aibă şi o morală povestea asta, atunci ar fi acesta, că am obosit cumplit să văd cum statul ăsta este modernizat de oameni care intră în contact cu realitatea doar prin intermediul şoferului, pe care mai că l-ar trimite în locul lor până şi să facă pozele pentru paşaport.

PS

A se citi şi textul acesta

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
jurnalist Realitatea-Caţavencu
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!