RSS Feed

Prejudicii de 12 miliarde lei din banul public constatate de Curtea de Conturi concomitent cu doua Strategii Nationale Anticoruptie trecute prin CSAT. Statul a vandut bunuri confiscate de doar 20,5 milioane lei.Tipic romanesc: Curtea de Conturi constata, SRI informeaza, DNA aresteaza, Justitia trimite in puscarii dar si elibereaza, ANAF se face ca recupereaza, Penitenciarele ii tin in puf pe unii penali de rang inalt si mai sunt si altii care se fac ca lucreaza

vezi toate articolele de
23 Oct 2017 la 11:52 18 comentarii 800 vizualizari.

Miracol tipic romanesc: recenta Carte Alba a Curtii de Conturi povesteste pe numai putin de 668 de pagini ca prejudicial la bugetul de stat, local si central, in perioada 2008-2017 s-a ridicat la numai putin de 12 miliarde de lei. In acelasi timp, prin Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), organismul suprem care reuneste cei mai importanti factori decizionali ai Romaniei, au fost trecute nu una ci doua Strategii Nationale Anticoruptie pentru perioadele 2012-2015 si 2016-2020.

Culmea este ca valoarea prejudiciilor a crescut tocmai in perioada in care cele doua strategii nationale anticoruptie erau deja aprobate si in vigoare, fiind aplicate, cel putin teoretic,s cu motoarele turate la maxim. In plus exista o diferenta uriasa intre prejudiciile constatate de Curtea de Conturi de 12 miliarde de lei si valoarea bunurilor indisponibilizate de catre Agentia Nationala a Bunurilor Indisponibiizate (ANBI) de 706 milioane de lei, ca sa nu mai vorbim de faptul ca bunurile valorificate este de doar 20,5 milioane lei.

Exista motivari juridice pentru aceste diferente- nu toate prejudiciile constatate de Curtea de Conturi sunt de natura penala, poate fi doar o cheltuiala ineficienta a banului public, risipa prosteasca etc- insa distanta este deranjanta pentru ochiul oricarui platitor de taxe si impozite indiferent de gradul lui de educatie.

Cum sunt posibile astfel de discrepante extrem de nefericite si deranjante iar toti cei care populeaza institutiile romane de forta sa fie multumiti si sa nu aiba nimic sa-si reproseze altceva decat niste ridicari de umeri cand camerele de luat vederi nu filmeaza?

Din cauza ca fiecare din institutiile din arhitectura de forta a Romaniei ramane in zona ei de confort, multumindu-se sa ne zica de fiecare data ceva de genul noi atat putem mai departe e de vina fie lipsa cadrului legal, fie alte institutii, fie lipsa finantarii, fie orice altceva decat o mai mare implicare si urmarirea unui scop pana ce este indeplinit, propria incompetenta, lipsa de autoritate etc

La anumite intervale de timp, rapoartele Curtii de Conturi vin sa socheze opinia publica. O face si ultimul (http://www.curteadeconturi.ro/Publicatii/Cartea_Alba.pdf) care sustine ca prejudiciile descoperite asupra bugetelor locale au fost in valoare de 4,58 miliarde lei iar cele la bugetul de stat de 3,75 miliarde lei iar cele la agentii economici de stat de 2,37 miliarde lei. Cele mai mari prejudicii la bugetul de sta au fost constatate in anul 2013 – 1,48 miliarde lei iar cele mai mici in 2009, 108 milioane lei. La bugetele locale situatia e oarecum similara: cele mai mari prejudicii au fost in anul 2015- 867 milioane lei, si in 2014-700 milioane lei, fata de doar 185 milioane de lei in 2008.

Desi PIB-ul Romaniei a avut o evolutie in crestere in perioada 2008-2017 este totusi de remarcat inca o data ca prejudiciile constatate de Curtea de Conturi au avut o crestere semnificativa chiar dupa ce au intrat in vigoare cele doua Strategii Nationale Anticoruptie trecute cu mare tam-tam prin CSAT, perpelite si rumenite prin tot traseul decizional de forta al statului roman dupa care au fost ingropate in uitare, ineficienta si poate chiar intentionata si greu observabila franare tocmai de cei care ar fi trebuit sa le aplice.

Raportul Curtii de Conturi scoate in evidenta grozavia si dimensiunea modului absolut ineficient in care este cheltuit banul public si cam atat. Vorba ceea, dupa raportul nostru potopul de indiferenta. Noi ne-am facut treaba. Sa si-o faca si altii. Altii care aplica exact aceeasi reteta.

Acesta este de fapt sablonul clasic la nivelul institutiilor de forta de pe tot lantul decizional al statului roman. Fiecare se face ca lucreaza pe feliuta lui, nu paraseste niciodata zona de confort iar la final nimeni nu raspunde pentru o recuperare derizorie a prejudiciului dincolo de spectacolul inerent si necesar al incatusarii penalilor.

Cu alte cuvinte Curtea de Conturi constata, SRI la randul ei informeaza, DNA aresteaza si ce mai aresteaza si trimite in judecata in unele cazuri putine pe dosare subtirele, Justitia condamna dar in ultimul timp elibereaza pe banda rulanta, ANAF prin ANBI se face ca recupereaza iar Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) se preface ca tine pestii cei mari in aceleasi conditii cu borfasii de rand insa zvonurile sustine cu totul altceva: un regim de detentie pentru acestia cu opulenta pentru niste puscariasi.

Pe langa toate aceste institutii mai sunt si altii care se fac ca lucreaza: Agentia Nationale de Integritate (ANI) mai trimite, din cand in cand, in ultimul timp mai deloc, niste gusteri de prin comune in fata instantei pentru incompatibilitate dar si pentru ca veniturile nu li se pupa cu nivelul de trai, iar unele ONG-uri, care au mai ciugulit niste maruntis in cadrul strategiilor nationale anticoruptie, mai fac niste mese rotunde unde se mai cheltuie niste bugete de la niste sponsori generosi.

Pentru ca DNA si Laura Coduta Kovesi se simt extrem de confortabili cu critica de tip A3 papusarita de mogulul din dotare trebuie sa fac precizare ca nu pledez pentru stoparea luptei anticoruptie ci trag un semnal de alarma ca, in acest ritm, pedalarea in gol se va adanci, penalii vor reusi sa iasa pe banda rulanta din spatele gratiilor si isi vor inteti finantarile aparatului lor mediatic care, in 99% din cazuri arunca doar cu rahat in ventilator dar reuseste sa produca 1% informatie extrem de stanjenitoare pentru cativa procurori. Miorlaiala de astazi din instanta de judecata a celebrului procuror Negulescu Portocala cel care a intrat in relatii extrem de toxice tocmai cu cei pe care-i ancheta este o victimizare pe dos fata de cea pe care o auzim ca pe o rasnita stricata din partea intregului cor de penali si orcii lor mediatici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

18 comments
 • 1

  la ce aberatii publicati inteleg de ce aveti asa multi cititori! nici macar Curtea nu se oboseste sa citeasca aceste ineptii (copy paste) fara macar un studiu.Uite o intrebare pentru tine: Cate procese pierde anual Curtea de Conturi pe aberatii lenumite rapoarte? Stiu e greu pentru voi . Avea dreptate Eminescu, nu sunteti decat fie nebuni fie misei!

  tudor
  2017-10-25 00:04:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  PREVENTIE mon cher nu mai face nimeni. Importante sunt retinerile/arestarile/catuselor…..SPECTACOLUL PUBLIC !!!!

  Gigi
  2017-10-27 13:53:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Articolul pare a avea și erori de redactare ?
  Considerați că pentru cea mai mare parte a prejudiciilor constatate Curtea de Conturi nu ar fi constatat prejudicii de competența Ministerului Public, probabil îndeosebi la “instituții publice” ,Curtea de Conturi având și o “competență jurisdicțională” ? Remarcați și “vărzuiala” din legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi, care stabilete independența activității instituției condusă de Plenul Curții de Conturi,atribuțiile organizatorice ale activității executive, pentru la articolele mai de la urma legii, parlamentul să desemneze funcții de conducere și să decidă despre sancționarea membrilor Curții de Conturi ? Considerați că legea Curții de Conturi conține nu puține “încălcări de competențe” între Parlament și Plenul Curții de Conturi, referitore la principiile de funcționare și atribuțiile Curții de Conturi ,stabilite de Constituție și de legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi ?

  ??????
  2017-10-27 22:30:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Remarcați și că membrilor Curții de Conturi li se aplic aceleași regul precum judecătorilor ?
  Într-o astfel de “speță”,considerați că Plenul Curții de Conturi ar trebui să fie organizat asemăntor cu organizarea CSM, consilierii de conturi având reglementate independența , inamovibilitatea și aceleași incompatibilități ca și judecătorii, deci ar trebui și să își stabilească reprezentanții pentru funcțiile executive după aceleași pricipii și criterii ca cele din justiție ? Remarcați și că este reglementată de Constituție și numirea și revocarea consilierilor de conturi, în mandatele pentru care au fost numiți ,și nu și a altor funcții din conducerea Curții de Conturi sau dintre cele executive din instituție ?

  ??????
  2017-10-27 22:53:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Deci, “(…) aceleași principii și criterii ca și cele din justiție ? (…)” ?

  ??????
  2017-10-27 23:09:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Sau, “(…) ca acelea din justiție ?(…)” ?

  ??????
  2017-10-27 23:11:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Deci, referitor la legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi, numirea de către un parlament structurat politic a președintelui executiv și a vicepreședinților , chestiune nereglementată prin Constituție, considerați că știrbește din independența consilierilor de conturi, independenți įn activitatea lor, așa după cum stabilește Constituția ?

  ??????
  2017-10-28 09:25:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Deci, referitor la legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi, numirea de către un parlament structurat politic a președintelui executiv și a vicepreședinților , chestiune nereglementată prin Constituție, considerați că
  “știrbește” din independența consilierilor de conturi, independenți įn activitatea lor, așa după cum stabilește Constituția ?

  ??????
  2017-10-28 09:26:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Domnule Negrea, dacă tot vă consideraţi un jurnalist atât de matur din punct de vedere profesional, de ce nu redactaţi articolele în limba română? Din ce motiv nu folosiţi diacritice?

  Marcu
  2017-11-29 09:47:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Multumim pentru articol!

 • 11

  D-le Negrea,nu stiu ce sa cred.Am impresia ca d-voastra tineti cu Dragnea.Atata timp cat legile justitiei sunt facute de parlamentari mafioti,acompaniati de tinerii parlamentari,totul este in interesul lor.Le da salarii si pensii speciale,nu le traseaza nicio raspundere,cum credeti d-voastra ca acesti justitiari isi vor face treaba?.Niciodata.Toti mafiotii din politica,indiferent de partid,au oameni in justitie,acei justitiari ai PSD nu-i ataca pe cei PNLsi tot asa.Dupa mine,cea mai mafiota institutie a statului este justitia,ne duce de nas pe toti.Ar trebui ca toate tv-urile,presa sa fie mai dur cu institutiile de forta,nu stiu dar eu vad totul pe dos de cum vad altii si este pacat daca ajungem sa vedem diferit.

  stef
  2017-11-30 15:16:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  La asemenea sume, se pot plati si tv, presa, net… Plus postaci din CCC, serviciul combaterea combaterii coruptiei!

 • 13

  Stelian Negrea un asa zis ziarist jegos.

  neculai
  2018-02-08 09:19:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  “jegos” esti tu 13 ce nici macar un nume nu ti-ai dat ci un numar ca la puscarias. E drept ca gunoaiele intotdeauna se aduna si imput aerul. Du-te si pupa-i in fund pe borfasii jegosi a caror sluga esti . Intr-adevar PSD=partidul slugoilor lui dragnea,intaiul borfas al tarii, demn urmas a lui nastcase.

 • 15

  Rapoartele Curtii de conturi pe 2009 (deficit minim) si 2013(deficit maxim) se refera la anii 2008 si 2012! Intre 2009 si 2014 se desfasoara al doilea mandat al lui Basescu! Anii de jaf!

  ruxandra marilena clit
  2018-04-25 12:17:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Propun ca Domnul Negrea sa candideze la Presedntia Romaniei intrucat stie foarte bine ce trebuie facut in aceasta calitate si stie foarte exact si sigur unde greseste dl. Johannis.
  “… Sa ne fereasca Dumnezeu de burghezia proletara!” – Vladimir Ilici Lenin

  RAVI
  2018-04-27 11:44:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Penal ,ticalos, monstruos, criminal, violator, terorist , preot , Diavol este Domnul barbat. Castrare! Aceasta este Solutia. Dupa aceasta sfanta si curata doctorie , in lume nu vor mai fi aceste rele. Nu va mai fi nici Diavol si nici Dumnezeu iar omul va fi Zeu.Vom traii ani multi si fericiti .Vom imparti bunurile acestei lumi in mod egal , pana si la animalele domestice.Pamantul va fi un imens parc natural si din Cer vor cadea flori de lumina si stele vor canta.

 • 18

  Domnule noi romanii am inteles (o mare parte dintre noi)ca statul Roman cu tot aparatul bugetar formeaza o tara aparte .Ei au nevoie de salarizare extra ,pensii speciale,(apropo de pensiile speciale date pt cei care ies la pensie din SRI nimeni, dar ninemi nu zice nimic),si toate astea le sustinem noi prostii care mai muncim si care nu ne intrebam cine le da dreptul unor oameni sa decida ca a fi bugetar e deasupra oricarei alte meserii ?Cat despre DNA ,politie ,SRI,justitie ANAF si cine stie cate alte formatiuni platite cu bani grei ca sa acopere de fapt furturile de sute de miliarde pe care Romania le-a suferit de-a lungul anilor.
  Murim cu zile in spitalele Romanesti si o spun din experienta proprie ,900 de scoli n-au apa curenta ,au WC in fundul curtii ,n-avem autostrazi ,daca ai nenorocul ca mai bine de 80%din noi si nu locuiesti in cele 9 orase mari unde mai misca ceva ,n-ai decat sa-ti iei lumea in cap .
  D-le jurnalist n-am nici un drept sa comentez ce scrii dumneatale ,dar daca poti sa te uiti in jos in lumea astalalta in care ne zbatem noi pe umerii carora sta tara asta ti-as fi recunoscatoare .In tara sau cel putin in Caras asa zisi jurnalisti sunt ai clasei politice ,indiferent cum se cheama si daca i-ar musca de cur problemele adevarate ale judetului ,nimeni nu scrie nimic pana nu primesc girul elitelor.
  Si daca nu-i prea mult ai putea sa adopti subiectul ALRo ,ce-i cu marele combinat de aluminiu (stiam ca-l au rusii 82%),de ce fac reclama la TV ,de fapt ce -i in spatele taraseniei asteia?

  simona
  2018-07-03 18:28:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!