RSS Feed

Premiul Nobel pentru Literatură 2014. Patrick Modiano

vezi toate articolele de
09 Oct 2014 la 17:05 9 comentarii 932 vizualizari.

PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2014 i-a fost acordat lui Patrick Modiano. NU l-am citit, din recenzii părea un plicticos fără speranţă. Acum o să-l citesc, vorba aia, să înţeleg. Comentatori de tote felurile s-au arătat dezamăgiţi. Citesc şi-mi fac mea culpa dacă o fi cazul. Oricum toată situaţia e aiurea, comisia Nobel e şi ea o biată comisie, cu tradiţie şi cu un premiu de un milion de parai, desigur, dar e doar o comisie! Cum s-alegi între Pynchon, McCarthy şi cîţi alţii? Simplu, îl alegi pe Modiano. I-am tot citit interviuri şi am tradus o bucăţică despre cum scrie. E ziua lui, deci merită omul:

Găsiţi vreo plăcere în scris?

Nu, nu chiar. E o muncă dureroasă, monotonă mai ales. Pentru că durează foarte mult şi atunci dificultatea stă în păstrarea impulsului. Asta-mi dă poftă cîteodată să mă fac pictor, merge mai repede, cîteva gesturi… Scrisul e ceva dificil pentru mine. Era groaznic cînt eram ceva mai tînăr, mergea foarte greu, îmi dădeam cel puţin un an ca să termin acele cărţi, totuşi, nu prea lungi (multe dintre romane au în jur de 150-200 de pagini, nota mea). E foarte presantă şi faza corecturii, foarte lungă, care vine după faza de scris propriu-zis.

Cum scrieţi, cum se desfăşoară procesul propriu-zis?

Scriu în fiecare zi. Cum procesul de scriere nu-mi e deloc plăcut, încerc să scap cît mai repede. Aşa că scriu în fiecare zi, dacă nu, pierd firul. Dacă mă opresc o zi sau două risc să abandonez cartea. Trebuie  un cadru precis, altfel o iau toate razna.  În schimb, niciodată nu reuşesc să scriu pentru mult timp. Mă fascinează să aud scriitori zicînd că pot să scrie şase ore în şir. Eu nu-s capabil de aşa ceva. Mă gîndesc la asta toată ziua, dar momentul în sine, actul scrierii, abia dacă durează o oră. Chestia asta mă face să mă gîndesc la anumiţi chirurgi care sînt obligaţi să facă lucrurile foarte rapid ca să nu le tremure mîna. Scriu întîi un prim text, apoi vine faza corecturii care e interminabilă, durează mai mult decît redactarea în sine. Corecturi de detaliu, tai, schimb cuvinte, nu se mai termină… În faza asta pot sta 8 ore la lucru. Nu scriu la computer. O regret, dar nu mai e posibil, e prea tîrziu ca să mai învăţ să-l folosesc. Mi-ar fi uşurat mult chiar munca asta a revizuirilor. (sursa)

În loc de ramă pentru tot evenimentul: Mai nou, nu mai putem promova şi consuma nici literatură fără ceva pariuri. Avem tot soiul de favoriţi, facem listă, le facem cote. Tot apar Roth, Murakami, Pynchon şi alţii într-un amestec nedefinit. Organizaţii româneşti de scriitori se umflă în pene că-i propun pe unii sau pe alţii (cum observa Mihai Iovănel, nu-s în stare nici să observe că regulamentul Nobel e clar: dacă propui o nominalizare trebuie să fie secretă ca să conteze). Numele lui Cărtărescu, campion naţional la literatură, revine frecvent şi el. Victor Ponta îl încurajează prezidenţial, uitînd vechile lupte politice la baionetă.

Viitorul literaturii trebuie probabil să fie un soi de clasament global ca la tenis, cine e în top 100, top 200 etc.

Dincolo de mizantropismele astea, dacă vă uitaţi pe listele de favoriţi, găsiţi totuşi nume interesante – eu am fost absolut surprins plăcut de Ngugi wa Thiong’o, scriitor african aflat anul ăsta în topul pariurilor. Puteţi profita de toată daravera cu pariurile să descoperiţi şi altceva decît veşnicii idoli.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments
 • 1

  N-ai ghicit de astă dat’ ! :)

  Mircea
  2014-10-09 17:49:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Luandu-l in deradere,il numiti pe Cartarescu campion national la literatura,care revine si el.Ca si cum Cartarescu ar avea,deocamdata,concurent in arena LITERELOR romanesti.Sunteti voi ce de pe voxpublica cumva?
  In ce-l priveste pe plagiatorul Ponta,Cartarascu i-ar refuza si un cuvintel de incurajare ce sa vorbim despre platforma de dezbatere comuna.Sunt incompatibili!

  maur
  2014-10-09 17:53:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  O chestie interesanta despre banii care vin cu Nobelul pentru literatura. Suma e si acum cit era prin anii ‘60-’70, putin peste 1 milion de dolari. Dar in anii aia un Mercedes nou costa in jur de 5.000 de dolari (60-70.000, azi), iar US Median New Home Price era $20,100 in 1968, pentru ca in 2007 sa ajunga la $223,700. Am vazut recent in California o darapanatura din tabla si carton presat cit un cotet mai mare, cu aspect de magazie de unelte agricole, poreclita casa de locuit – de vinzare cu vreo 800.000$.

  Iar de ce a luat Nobelul scrie in washingtontimes in 4-5 fraze scurte (dar lamuritoare), mai mult nici nu cred sa fie de spus despre cenusiul asta:
  https://tinyurl.com/qf5bobu

  Cit mai valoreaza Nobelul pentru literatura? Si nu la bani ma gindesc in primul rind.

  Cit mai valoreaza Nobelul?
  2014-10-09 18:10:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  maur-ica

  “In ce-l priveste pe plagiatorul Ponta,”

  iubesti institutiile statului? ca esti cu ele in gura toata ziua si te si culci cu ele in brate.
  Daca da, atunci RESPECTA deciziile A DOUA INSTITUTII ALE STATULUI ROMAN care s-au pronuntat si au decis ca NU A FOST PLAGIAT.
  Eu in locul lui ponta va dadeam in judecata si ramineti si fara casa si fara bani in cont.
  Cit despre refuzul si la un “cuvintel de incurajare” nu face decit sa arate caracterul impricinatului.De aceia va ramine un vesnic candidat .Ca sa iei un nobel trebuie ca pe linga talent literar sa fii si educat, sa te comporti ca un aristocrat, ceia ce la el s-a dovedit a-i lipsi cu desavirsire.
  nu-i un titlu de glorie dimportiva iar tu te-ai bucurat de pomana.Omul s-a autofaultat adica si-a dat singur cu stingu in dreptu

 • 5

  dacă nu l-ai citit, de ce ai mai scris? ca să te bagi în seamă?

  în altă ordine de idei: ura, naționalizări, cum îți plac ție. hait, e vorba de firme rusești, așa că scriem despre un scriitor francez de care nu avem habar.

  berenger
  2014-10-09 20:36:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  pariu neliterar ca n-o sa-ti placa Mondiano. Ti-e scris in fisa prostului. O sa te plictiseasca, o sa casti, o sa-ti activeze sictirul, o sa-ti scoata hipsterul din casa. Pe linga Mondiano, Schiop e artist. “Romanul perfect”, nu?

  saineanu
  2014-10-09 20:48:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  E un club ceva al celor care n-au auzit de Modiano? vreau si eu.

  just mac
  2014-10-09 21:21:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Ahh…cum va sta-n gat Cartarescu, ha, ha !
  Cred si eu, e lung Drumul spre Verticalitate, lipsa talentului, a charismei literare, invidia & tentatia slugarniciei in fata Puternicului Zilei, de regula …mizantrop cu amicii textieri, da frisoane…

 • 9

  @saineanu: Da, mare artist acest A. Schiop!
  Cine stie prin ce aranjamente, s-a numarat si printre scriitorii romani invitati la FILIT!!!!
  A si citit din” capodopera” porno “Soldatii…”.. in auditoriu erau si copii…

  Alina Popescu
  2014-10-11 06:57:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!