RSS Feed

Problemă. Până și PSD, PNL sau USR o pot înțelege

vezi toate articolele de
29 Jun la 14:15 108 comentarii 2 vizualizari.

Ne dă Ziarul Financiar o veste. Profituri istorice pentru investițiile străine:

Investiţiile străine directe în economia românească s-au menţinut şi în 2017 la acelaşi nivel ca în 2016, 4,5 miliarde de euro, iar societăţile care au investit în România au continuat să îşi reinvestească profituri totale de peste 1 miliard de euro, explică Dumitru Pîrvu, şef serviciu, Direcţia Statistică BNR.

„Profitul companiilor cu capital străin a ajuns la 8,4 miliarde de euro, un nivel pe care nu l-am avut nici înainte de criză. Societăţile care au investit în România au continuat să reinvestească profituri totale de peste 1 miliard de euro. Ne bazăm pe profit reinvestit. Nu intră încă destul capital nou în economie. Soldul total al investiţiilor cu capital străin în economie se ridică la 74 miliarde de euro”, spune Dumitru Pîrvu în cadrul Conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie 2018.

Dumitru Pîrvu spune că „OECD a identificat cinci canale prin care investiţiile străine directe influenţează economia rezidentă. Printre acestea, sunt o sursă importantă de know-how şi tehnologie, contribuie la dezvoltarea societăţilor şi la restructurarea acestora – în cazul României investiţiile străine directe contribuie la 74% din comerţul cu bunuri şi 58% din piaţa de servicii – dezvoltă comerţul internaţional şi integrarea în economia mondială. Creşte competitivitatea şi dezvoltă capitalul uman”.

N-o dați pe naționalisme. Profituri bune au avut și marile și mai micile afaceri în România. Salariile însă s-au simți doar la unii bugetari. Creșterea e mult mai lentă sau deloc în privat, la nivelul salariaților.

Marea dilemă a zilei e cam așa. Capitalistul autohton suferă o mai mare presiune de taxare decât cel multinațional. Răspunsul lui: indisciplină fiscală, subterfugii diverse (politică, încercări de optimizare și mai ales abuzarea angajaților). Dacă ești ditai compania multinațională, ai optimizarea fiscală în sângele birocratic – îți împumuți și vinzi servicii și freci taxele până la subțiere în mod natural. Dacă ești un pește mai mic cu câteva milioane de euro e mai greu să plimbi banii așa. Primii îi pot curăța de taxe în mod (extra)legal, ultimii pot pune presiune pe Parlament să le dea legi favorabile pentru semi-evazionism. Este o tensiune continuă rezolvată periodic prin consens politic. Evident, lipsește acest consens când nu vorbim de milioane de euro, ci de sute de lei.

Ce ne spun aceste cifre bune pentru afacerile mari?

Că PSD și-a dat sieși reduceri de taxe dând și marelui business un puseu incredibil cu prea mic câștig social. Știința taxării unor astfel de afaceri este cea care ar putea da un brânci modernizării României. Dar PSD acționează ca și în cazul codurilor penale. Are unul de prin partid câteva sute de mii/milioane  de euro și nu vrea să-i ”strice”? Dă scutiri în masă, de la petrol până la speculă imobiliară și retail.

Că dincolo de neînțelegerile pe justiție există consensul absolut pe susținerea afacerilor de orice fel. Nu mai coroborează nimeni asta cu faptul că totuși mare parte din Românie nu se dezvoltă, ba chiar pierde din drepturi elementare la sănătate, locuință, educație.

ANAF a promis că am intrat în epoca taxării la sursă a afacerilor. Acest efort a venit la pachet cu mutarea contribuțiilor și scăderea spectaculoasă a impozitului pe venit. La asta mai adăugați și alte facilități, inclusiv subvenții pentru mari angajatori.

Este și motivul pentru care profiturile acestea mari sunt legate direct de legea votată săptămâna trecută, prin care oamenii sunt forțați să muncească până și  pentru bruma de bani din venitul minim garantat – adică scoaterea lor din sistemul gratuit de sănătate și punerea la lucru în sistem semisclavagist.

Axiomele zilei:

  • Valoare adăugată mică, spoliere a mâinii de lucru
  • spoliere de gradul doi – aministiere și slabă poliție fiscală – din nou sunt toți de acord
  • legislație laxă cu taxe mici și optimizări ușoare – celebrul ”cetățean simplu” este agresat de 3 ori – servicii publice mai puține, taxe neplătite în dreptul lui, exploatare directă – cam astea sunt și cele trei forțe politice care cică se bat, pesediști capitaliști autohtoni, useriști capitaliști de birou european și lobbyști, liberali reprezentanți ai rentierilor și ai clasei de mijloc din urbanul mare

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

108 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!