RSS Feed

Propaganda orchestrei de partid

vezi toate articolele de
14 Dec 2009 la 15:58 77 comentarii 5677 vizualizari.

Am văzut ‘Concertul’ lui Mihăileanu. Pentru cei care mai cred că Radu Mihăileanu e un talentat regizor român care trăieşte la Paris şi face filme extradordinare, ţinem să facem câteva corecţii.

Radu Mihăileanu este un ins care a şters-o din ţară în condiţii dubioase prin anii 80. Ca să se poată căpătui rapid s-a dat victimă a istoriei, a încasat pesemne şi ceva bani de la statul evreu, iar ca să aibă şi patalama de spirit revoluţionar s-a înscris la  şcoală oarecare de cinema din Paris. Chinuit de talent şi carierist din fire, a turnat nişte filme cu ţigani pentru care a primit niscaiva premii obscure şi, absolut întâmplător, un Cesar pentru o producţie neglijabilă. Nu ar intra, desigur, în sfera noastră de competenţă dacă, prin exercitarea cu aceeaşi greutate a dreptului de vot în diaspora, nu ar periclita în mod inacceptabil progresul patriei.

Biografia unui om poate fi simplă sau distorsionată de insinuări ca oricare întâmplare a istoriei sau a vieţii. Reminiscenţe ale acestui tip de propagandă puteţi urmări încă zilele acestea la televizor şi constat că a fost cultivată cu nesaţ în rândurile tinere ale cadrelor de partid. Problema nu e neapărat tipul de viziune, care poate reprezenta o opţiune, ci instrumentele folosite pentru impunerea sa. Mă uit consternată cum unii încearcă insistent şi agresiv să convingă poporul de fraudă, deşi nu există dubii că înaintea altora, ei au fost cei dintâi care ne-au furat. Impunerea falsului cu cele mai virtuoase instrumente e şi tema ‘Concertului’ scris şi regizat de Radu Mihăileanu. De aceea îl aduc acum în atenţie.

Talentatul regizor român, care trăieşte de ani buni în diaspora, pune în discuţie efectele pe termen lung ale aberaţiilor politice instaurate în numele binelui, frumosului şi adevărului. Andrei Filipov este măturător la Balşoi Teatrî şi primele scene ne arată un nebun care dirijează pe furiş partiturile orchestrei oficiale. Cu ani în urmă, pentru că n-a vrut să se despartă de artiştii evrei ai Moscovei, Brejnev i-a lăsat moştenire celui mai mare dirijor rus o bagheta ruptă şi un destin frânt. Şi dacă după treizeci de ani, în Rusia oligarhilor, n-ar fi nimerit tocmai la el invitaţia ca Balşoi Teatrî să concerteze la Paris, maestrul Filipov ar fi dirijat mult şi bine Tchaikovski prin culisele amintirilor, în timp ce spăla toaletele artiştilor oficiali. Dar cumva i se iveşte această ocazie providenţială. Să se furişeze în Occident cu un fals Balşoi, pe care-l construieşte cu artişti de odinioară rejectaţi de ‘morala’ comunistă sau periferici ai lumii oligarhice de acum. Aceasta e figura de stil care face constructul regizoral şi dă un sens politicii aberante în care noi încă trăim. Că pentru a recupera adevărul, trebuie să plăsmuieşti, la rândul tău, un fals. Şi numai într-o lume cu adevărat liberă, adevărul va căpăta sens.

Într-un fel ironic şi capabil de un umor devastator, Mihăileanu vorbeşte aici despre propriul drum. Despre curajul de a te sustrage falsului şi a păcăli destinul, plecând într-o lume în care te poţi arăta aşa cum eşti, oricât s-ar abera la tine acasă şi oricâtă propagandă ar fi. Mihăileanu nu face filme ca să se împăuneze cu premii, deşi le merită din plin. Face filme pe post de catharsis ca să ne încurajeze să fim liberi chiar şi atunci când greşim.

În semn de respect pentru votul care a făcut diferenţa, dedic acest articol fratelui meu din diaspora.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi masterand în Lingvistică, mi-am început activitatea în presă în biroul BBC România
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!