RSS Feed

Propunere legislativă pentru a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. UPDATE: forma propunerii legislative depuse la Senat

vezi toate articolele de
22 Aug 2014 la 18:49 32 comentarii 3696 vizualizari.

Sesiunea parlamentară va începe în câteva zile, dar va fi probabil acoperită în mare măsură de luptele predominant sterile și purtate într-un registru prea puțin ancorat în valori, pentru alegerile prezidențiale.

Totuși, ca o introducere la seria de propuneri legislative pe care le voi depune în parlament și la cauzele în care mă voi implica în această toamnă, vă ofer, mai jos, draftul unei propuneri legislative și expunerea de motive pe care le voi depune luni, la Senat, ca primă Cameră a Parlamentului sesizată.

Am făcut și o petiție online care sper să fie semnată de multe mii de oameni pentru a îndemna parlamentarii români să voteze în favoarea unei astfel de legi. O puteți semna aici: http://chn.ge/1ohUe5F

Până duminică, 24 august, inclusiv, aștept din partea dumneavoastră observații privind textul acestei propneri legislative și expunerea de motive.

Legea privind protecția animalelor pe care propunerea mea legislativă o amendează poate fi găsită aici.

UPDATE: Mai jos este forma finală a propunerii legislative care a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, luni, 25 august 2014:

Proiect de lege

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Camera Deputaţilor                                                                           Senatul

LEGE

pentru modificarea Art. 17 și 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor (republicată în 30 aprilie 2014), în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1. Art. 17 se completează cu punctul (2), textul actual fiind numerotat cu (1),  după cum urmează:

“(2) Este interzisă folosirea animalelor sălbatice, fie ele capturate din natură, fie născute în captivitate, în spectacole de circ și în orice alt tip de spectacol ori expoziție.

Art. 2. Art. 25 se completează cu litera g), după cum urmează:

“g) Folosirea animalelor sălbatice, fie ele capturate din natură, fie născute în captivitate, în spectacole de circ și în orice alt tip de spectacol ori expoziție.”

Art. 3. (1) Prezenta lege intră în vigoare la 12 luni după publicarea ei în Monitorul Oficial.

(2) Animalele sălbatice aflate în responsabilitatea unor instituții publice vor fi relocate prin grija acestora în rezervații ori sanctuare, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Iniţiator:

Remus Cernea – deputat independent

Expunere de motive

la propunerea legislativă

pentru modificarea Art. 17 și Art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor (republicată în 30 aprilie 2014), în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri

Animalele sălbatice încă sunt folosite în spectacole de circ, fiind astfel chinuite în numele divertismentului, dar acest lucru se petrece în tot mai puține locuri de pe glob. Lei, tigri, elefanți, urși, girafe, hipopotami, rinoceri, girafe, lei de mare și multe alte animale sunt luate cu forța din mediul lor natural pentru a fi ținute pentru restul vieții în spații strâmte și supuse unor proceduri de control și de dresaj care le afectează grav din punct de vedere fizic și psihic.

Habitatele acestor specii se întind pe zeci sau sute de kilometri pătrați, însă cuștile animalelor de la circ sunt de doar câțiva metri pătrați. Ele nu se pot mișca nici pe departe așa cum ar putea-o face în natură. Suferința lor este evidentă. Sunt ținute în lanțuri, adesea bătute, alimentația de care beneficiază este îndoielnică și conduce la subnutriție, transportul pe distanțe lungi al celor care sunt captive în circuri ambulante reprezintă de stres major pentru ele. Spre exemplu, un leu care, în natură, trăiește într-un habitat de cca 40.000.000 de metri pătrați, de obicei, la circ, stă închis într-o cușcă de cca 12 metri pătrați în care se învârte ore întregi dorind să scape și se mișcă într-o arenă de doar cca 50 metri pătrați atunci când se fac repetiții sau au loc spectacole. Un tigru ținut în aceleași condiții are nevoie de un spațiu de 1.000.000.000 m pătrați. Elefanții, binecunoscuți pentru viața socială complexă pe care o duc în sălbăticie, sunt la rândul lor traumatizați de viața dusă la circ.

Cei responsabili de rele tratamente față de animale încearcă să scape de controalele autorităților atunci când sunt raportate astfel de abuzuri, pur și simplu mutându-se dintr-un loc în altul. Tot mai multe fotografii și filme cu condițiile precare de viață și cu scenele de violență și cruzime pe care le îndură animalele sălbatice la circuri revoltă opinia publică pretutindeni în lumea civilizată.

Aceste animale sălbatice folosite la circuri încearcă să evadeze și au uneori răbufniri de violență față de oameni. Acțiunile lor trădează o durere și o disperare care răscolesc emoțional pe foarte mulți. Știrile din presă despre astfel de cazuri, soldate atât cu victime umane, cât și cu uciderea animalelor în cauză, au generat reacții pe scară largă. Foarte mulți s-au surprins cu ochii în lacrimi, empatizând cu drama respectivelor animale care au dorit să se elibereze de lanțurile și cuștile în care au fost chinuite pentru foarte mult timp.

De altfel, este un lucru cunoscut acela că și copiii înțeleg adesea că animalele de la circ nu sunt fericite. Așadar, scopul presupus, probabil, inițial al folosirii animalelor la circ, acela de a amuza și, eventual, de a educa publicul, se dovedește astăzi ca fiind unul nu numai de neatins, dar el este umbrit iremediabil atât de imoralitatea profundă a mijloacelor utilizate (chinuirea animalelor sălbatice), cât și de efectele obținute care sunt contrare celor scontate (empatia cu animalele aflate în suferință).

Conștientizarea pe scară largă a faptului că animalele sălbatice de la circ suferă foarte mult și că în spatele unei industrii de divertisment care le utilizează stau prăbușite valori morale importante pentru o societate civilizată, a dus la adoptarea unor legislații de  pentru stoparea acestor spectacole în multe țări.

14 țări membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Grecia, Estonia, Finlanda, Austria, Anglia, Danemarca, Belgia, Malta, Polonia, Suedia, Ungaria, Olanda, Cehia) și 31 dintre Statelor Unite ale Americii, dar și alte țări de pe alte continente (Brazilia, Canada, Israel, India, Singapore, Costa Rica) au adoptat până acum astfel de legi aplicate parțial sau integral pe teritoriile lor (unele țări au astfel de reglementări în unele orașe, Croația spre exemplu) cu privire la unele sau la toate animalele sălbatice.

Numeroase organizații neguvernamentale, experți și voci publice se pronunță pentru renunțarea la folosirea animalelor sălbatice în circuri. Vă ofer mai jos o serie de declarații făcute pe această temă dintr-un material mai amplu realizat de Fundația Vier Pfoten pentru protecția animalelor:

“Mulți dresori au admis că bat animalele în timpul dresajului. În multe cazuri abuzul este groaznic. Răul produs astfel animalelor la nivel psihologic este un handicap cu care rămân toată viața și care pune în pericol atât viața lor cât și pe cea a celor care lucrează cu ele. Având în vedere mijloacele moderne de divertisment incluzând proiecții și simulari 3D computerizate, nu există nici o justificare pentru ca animalele sălbatice să sufere în continuare doar pentru amuzamentul oamenilor.“Dr. Jane Goodall, cercetător al vieții cimpanzeilor, fondator al Institutului Jane Goodall și ambasador al păcii la Națiunile Unite


“Ținerea animalelor sălbatice în circuri este o formă modernă de sclavie. Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învățat; trucuri care sunt cu totul anormale și neconforme naturii lor. Este imposibil pentru circuri să poată oferi animalelor condițiile de viață corespunzătoare celor din libertate. De aceea, o legislație parțială nu poate fi o alternativă. Este absolut necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri”Elke de Vries-Becker, fost dresor de tigri

“Elefanții din circuri sunt cumpărați și vânduți, sunt separați de semenii lor, sunt legați în lanțuri și mutați dintr-un vagon în altul. Sunt forțați să facă lucruri pe care nu le-ar face niciodată în natură. Pe scurt, sunt tratați ca niște obiecte de amuzament pentru oameni. Viața lor în circuri nu are nimic din modul lor natural de viață“Cynthia Moss și alți experți implicați în „Proiectul de Cercetare a Elefanților din Ambosel”


„A pune un elefant să stea într-o mână sau așezat este o cruzime de necrezut. Din această cauză, adesea animalele sunt înlocuite pentru că astfel li se distrug articulațiile.“ - Karl Kock, fost ingrijitor de elefanți într-o grădina zoologică din Germania

“Suferința animalelor sălbatice din circuri este inimaginabilă. Mulți dresori lovesc cu brutalitate animalele sălbatice și chiar recunosc acest fapt. Consecințele psihologice sunt handicapuri definitive pentru animalele folosite la circ și pun în pericol viețile dresorilor și îngrijitorilor. Suntem în secolul XXI. Avem la dispoziție mijloace sofisticate de divertisment, incluzând simulări 3D computerizate. Nu mai există nici o justificare pentru ca animalele sălbatice să sufere în continuare doar pentru amuzamentul oamenilor.” - Veronica Tulpan, coordonator programe naționale, Vier Pfoten România.“Animalele sălbatice trebuie să traiască libere, chiar și cele născute în captivitate având nevoi similare cu cele ale semenilor lor din sălbăticie. Nu vor putea fi niciodată domesticite și nu se adaptează la viața în captivitate. Suprafața vitală a unui leu ajunge până la 400 km2 iar leii de mare înoată până la adâncimi de 250 m. În circuri li se asigură condiții minime pentru supraviețuire. Nici o companie de circ nu poate oferi acestor animale condiții pentru o viață normală, în concordanță cu nevoile lor native.” - Thomas Pietsch, specialist în animale sălbatice al fundației Vier Pfoten

“Din cauza particularităților anatomice și a nevoii de spații mari, aceste specii de animale nu pot călători în astfel de condiții. Folosirea girafelor în circuri trebuie să fie interzisă“ - H.Gsandtner (Responsabil cu protecția animalelor în Parlamentul de la Viena), Dr. H Pechlaner (fost Director la Grădina Zoologică Viena), Dr. H. Schwammer (Director Adjunct la Grădina Zoologică Viena)


“Un circ este un loc pentru râsete și vise. Dar animalele salbatice nu își au locul aici! O alternativă grăitoare în acest sens sunt circurile care se bucură de un succes răsunător cu un program din care lipsesc reprezentațiile cu animale: circul german “Flic Flac” sau circul canadian “Cirque du Soleil”. Pentru animalele sălbatice viața de circ nu este o bucurie. În sălbăticie nici un tigru nu ar trece printr-un cerc în flăcări, nici un elefant nu ar sta în mâini. Aceste scamatorii sunt întotdeauna rezultatul unor metode îndoielnice de dresaj și nicidecum o bucurie, o relaxare sau evadare din viața sedentară pe care animalele o au la circ, așa cum mulți cred în mod eronat.” - Vier Pfoten România

Remus Cernea

Deputat independent

https://www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

32 comments
 • 1

  Aceasta lege poate fi respinsa de consiliul concuretei. Cum Parlamentul Romaniei este un circ, se poate spune ca parlamentarii vor sa elimine concurenta, sa nu intre decat “domesticile” in menajerie. Vorbiti cu parlamentara Biro, care nu are bipezi in familie, ca poate are niste amendamente.

 • 2

  Doamnelor si domnilor, pentru prima oara in circul de stat-la stat-RemusCernea va prezinta: dresura de gîste si porci de casa, numar nemaipomenit cu omul care isi baga capul in gura ciobanescului caucazian, pisica care trece prin cercul de foc, gaina care se urca seara in copac, rata care macane si da repede din coada, lumeee, lumeee, oaia care sta sa fie mulsa si capra care maninca salcîm !

  Asa vrei sa arate spectacolele de cir, domnule Cernea ?

  florin
  2014-08-22 22:24:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @florin: DRAGUL MEU florin TU SI CEI CA TINE SUNT ADEVARATII DOBITOCI IN ECUATIA ASTA.DE CE TE BAGI IN LUCRURI PE CARE NU LE-NTELEGI SI IN MOD VADIT TE DEPASESC ? NU MAI AI LA CE ASCULTA MANELE ? SAU TE-A SUPARAT REGELE TAU GUTA?

  DANIEL
  2014-08-22 23:31:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @florin: Porneşti de la premisa greşită conform căreia animalele sălbatice au fost întotdeauna, ca un fapt normal, la circ. Animalele sălbatice nu au ce căuta la circ.
  Circul este un lucru bun întrucât trapezişti, jongleri şi aşa mai departe îşi etalează talentele dobândite prin muncă perseverentă pentru a-i distra pe cei ce vin să îi vadă. Nimeni nu ar trebui să sufere aici pentru distracţia altora. Circul ar trebui să aducă fericire şi amuzament.
  Ok, o imagine face cât o mie de cuvinte.
  https://www.youtube.com/watch?v=CDj-LSPxtxQ

  Alice
  2014-08-23 00:02:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Jan si florin sunt doua rebuturi baso-udriste care inca mai supravietuiesc din pensiile taiate de boc.Nu-i luati in seama.Sunt innebuniti de foame!

  L.alex
  2014-08-23 01:22:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Alice
  Mie circul imi aduce fericire si amuzament cind sint adusi elefantii pe scena. Saltimbancii de toate felurile ma sperie, ma nelinistesc. Cel mai mult mi-ar place sa-i vad pe Basescu si Nastase muscindu – se unul pe altul de koor, in cusca. Dar numai al doilea a fost domesticat pina acum. Acusica.

  victor L
  2014-08-23 05:36:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @5 – @6
  Iata ca a aparut clona pontista. Era normal sa fie un ierbivor biped, dresat cu ciolanul, provenit din menajeria de la Haznaua 3, al carei Motan este cazat in cusca statului. Ce meniu i-a recomandat dr. Menci colegului sau de celula, Felinul ? Am auzit ca astazi Pastoru si Bufofonul, merg cu Ursul in vizita la Rahova, nu la reduta bulgareasca ci la puscaria romaneasca.

 • 8

  @Jan: dimpotriva. aceasta lege ar crea premisele unei concurente de pe pozitii de egalitate intre circ si parlament. fara animale salbatice, sa vedem unde e circul mai mare

 • 9

  @Alice: Ai dreptate. Numai ca eu subliniam discriminarea “salbatice” din proiectul lui Cernea. Plus ridicolul in care se baga cu fiecare proiect asemanator. Militantismul ecologic nu e chiar pentru orice…oops, era sa zic “papagal” dar intram iar pe teritoriul in discutie…

  P.S. Animalele salbatice n-ar avea ce cauta nici la Balc, mai ales iarna, nu-i asa ?

  florin
  2014-08-23 11:59:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  CERNEA DACA N-AR FI TAMPIT AR FI TAMPIT
  DAR E BINE CA I-A DAT PONTA SA MANANCE O PAINE LA 40 DE ANI CA ERA SOMER SI STATEA CU PARINTII

  huzaru-kultural
  2014-08-23 12:44:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  pune si asta: este interzisa folosirea copiilor la olimpiade scolare, serbari si alte spectacole

  ispirescu
  2014-08-23 13:04:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  din majoritatea comentariilor si cunoscand cat de mult “iubesc” romanii animalele, reiese ca aceasta petitie, de altfel, foarte civilizata si constructiva, nu va avea nici o sansa intr-o tara precum Romania.

 • 13

  apropo, hai macar voi astia, care “iubiti” asa de mult animalele, fiti pe fata si faceti si voi o petitie unde abuzul si tortura fata de animale sa devina sport romanesc national. macar sa stie lumea ce poama zace in gradina macii domnului sau mai bine spus, buricul pamantului.

 • 14

  “maicii domnului” – pt carcotasii fruntasi :D

 • 15

  @14
  “Maicii Domnului” – dar numai Ponta este ortodox fruntas. Restul PSD-istilor sunt atei de rit bolsevic, liber mugetatori sau delfinofili.

 • 16

  Am rămas pur şi simplu perplexă!în loc să vă bucuraţi că , cineva s-a gândit să iniţieze o astfel de petitie/care până la urmă dove!deşte că locuim într-o ţară civilizată/ voi vă bateti joc !cum a spus o prietena care locuieste în londra şi a fost în vizită în românia!nici în 200 de ani nu o să ajungem la nivelul de civilizaţie vestic!ruşine

  claudia
  2014-08-23 17:26:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Apăru şi kkpitalistul Jan cara mănâncă NON-Stop kkpitalism pe pâine.

  Hopa ţopa
  2014-08-23 18:08:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Folosirea animalelor în circ este un mod învechit și barbar de a prezenta animale exotice locuitorilor din orașe.

  Având la dispoziție televizoare și canale specializate în prezentarea animalelor de orice varietate în mediul lor natural, spectaculele de circ în care sunt folosite animale, devin nu doar nenecesare, dar și un simbol reminiscent al unui trecut primitv în care oamenii, uitând legătura lor cu natura, încearcă să domine sălbaticul in loc să caute o armonizare cu acesta.

  Astfel oprirea folosirii animalelor captive ca divertisment, nu doar în circuri ci și în grădinile zoologice este un simbol al civilizației, al înțelegerii și al armonizării omului cu mediulu natural din care până la urmă facem parte și de care depinde inevitabil existența noastră pe Pământ.

  memory.of.a.dream
  2014-08-25 15:00:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Nu mai mergeti la circuri care au animale! e anormal si inuman sa pui bietele animale sa invarta cercuri de foc, sa faca tumbe si sa “danseze”! nu mai sponsorizati nebunia si cruzimea! Multumim, Remus Cernea.

 • 20

  Felicitari domnului Remus Cernea pentru propunere! Nu va lasati pana nu va fi VOTATA! Doamne ajuta!

  Gabriela Albu
  2014-08-26 02:52:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Sper din tot sufletul sa se intample ceva bun pentru bietele animalute !
  Doamna ajuta !

  Adina
  2014-08-26 15:28:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Mereu ma uimeste pasiunea comentatorilor de pe internet. Cum dezbat ce e bine si ce e rau, cum hotarasc cine are dreptate si cine nu, cum anuleaza prin cateva invective pe cei cu idei diferite de ale lor. Caraghiosi in exprimare si convingeri trebuie ei neaparat sa se pronunte chiar daca nu au nimic de spus. O zi buna!

  Altul
  2014-08-26 17:43:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Sustin cu incredere initiativa domnului Cernea. Este momentul sa mai scoatem capul din groapa in care traim. Ultima oara cand am fost la circ cu animale, in 2008, in Sibiu am ramas cu un gust amar. Dresorul se chinuia sa faca un tigru sa execute niste manevre pe care evident animalul nu si le dorea. Rezultatul: un numar nereusit pe care animalul nu l-a mai executat si a fost chinuit degeaba. Parerea mea este ca nici macar gradiniile zoologice nu isi au sensul intr-o tara ca Romania unde nu avem bani sa ne tratam bolnavii, apai sa ingrijim animalele (vezi cazul tigrului scapat din Zoo Sibiu si impuscat pentru ca oamenii nu aveau pusti cu tranchilizant). Trista societatea in care traim.

  Adrian
  2014-08-29 09:52:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  no coment

 • 25

  interzicerea canalelor unde sunt prezentate ucideri de animale. dementii de la fh channel si altii

  interzicere pseudoteleviziune
  2014-10-04 03:20:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Zgarda electrica de ciine fanutionecza pe niste baterii care dau un mic soc electric la animal. Chestia e ca electricitatea trebuie sa treaca prin blana, si daca blana e prea groasa/uleioasa sau daca animalul are pielea groasa sau multa grasime sub piele, atunci nu prea simte mare lucru. Una e ciinele si alta e ursul.Similar e si cu tazers: cele mici de mina nu sint eficace intotdeauna, mai ales cind omul are o jacheta mai groasa sau de piele. De aceea cele de politie sint cu ace, ca sa treaca prin haine si prin piele (unii oameni mai solzosi au pielea ca animalul de groasa ).

 • 27

  I’m really into it, thanks for this great stuff!

 • 28

  I’d venture that this article has saved me more time than any other.

 • 29

  normal copii trebui sa fie itintsoi de adulti, care adulti tre sa aiba grija de ei( sau asa ar trebui) sa nu sara la uris, sa nu bage mana printre gratii, sa nu scuipe animalele, sa nu le irite, sa nu le hraneasca chestii d’astea. ursi urcati unul pe umerii celuilalt vezi la circ:) si e normal sa aiba ura in priviri. aia din Racadau chiar daca sunt flamazi sunt liberi, astialalti.. sunt ingraditi. si tu daca te-ar inchide cineva intr-un spatiu atat de mic cu inca cativa preteni, ai incepe sa ai ura in priviri o Doamne..sper ca nu la adresa mea:)

 • 30

  I appreciate you taking to time to contribute That’s very helpful.

 • 31

  It’s great to find someone so on the ball

 • 32

  Hey, you’re the goto expert. Thanks for hanging out here.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!