RSS Feed

Propunerea legislativă a celor trei milioane și viețile altor oameni

vezi toate articolele de
25 May 2016 la 20:35 un comentariu 819 vizualizari.

Trei milioane de romȃni au decis: familia trebuie ȋntemeiată doar de către un bărbat și o femeie. Trei milioane de romȃni vor să decidă cum trebuie să ȋși trăiască viața alți oameni. Nu ceruse nimeni legalizarea căsătoriei gay, dar “Coaliția pentru Familie” a reușit să strȃngă trei milioane de semnături cu ajutorul BOR. Biserica avea o cotă de credibilitate ȋn cădere liberă după stȃngăciile din ultimii ani, stȃngăcii care au culminat, pe deasupra, cu reacția bizară de după tragedia din clubul Colectiv, așa că avea nevoie de o acțiune prin care să-și recapete ȋncrederea pierdută. Cum bine spune Sorin Cucerai, un număr mult mai mic de semnături ar fi fost de ajuns; au strȃns ȋnsă de șase ori mai multe, s-a dorit a fi o demonstrație de forță, nu doar o simplă propunere legislativă.

Nu cred că cei trei milioane ar trebui insultați, cum văd că se ȋntȃmplă deja ȋn spațiul public. Sunt ȋnsă de părere că anumite chestiuni ar trebui explicate cu răbdare și ȋnțelegere, și anume: că orientarea sexuală nu este o alegere; că eventuala legalizare a căsătoriei gay (oricum extrem de improbabilă pe termen scurt și mediu) nu duce nici la distrugerea familiei, nici la sfȃrșitul lumii; că Biserica nu poate, și nici nu trebuie să aibă monopol pe instituția numită “căsătorie,” pentru că suntem din fericire (ȋncă) stat laic, că există și cununie civilă, nu doar cununie religioasă; că poți să fii creștin iubindu-ți aproapele, încercând să-l înțelegi, empatizȃnd, fără să-i iei neapărat la șuturi pe homosexuali; că, da, lumea se schimbă, cel puțin ȋn Occident: categorii ȋntregi de oameni care ȋnainte erau oprimați primesc treptat o parte din drepturile pe care majoritatea le avea deja, iar asta nu i-a afectat cu absolut nimic pe majoritari. Legalizarea căsătoriei gay a avut loc printre altele ȋn țări ca SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Uruguay, Suedia etc. iar societățile lor nu s-au schimbat, țările respective nu au fost distruse de asteroizi, nu s-au scufundat ȋn ocean, au rămas aceleași.

Trei milioane de semnături. Să ne gȃndim cȃtă energie risipită pentru a interzice ceva ce oricum nu era permis; cȃt de multe am reuși să facem dacă măcar jumătate, o treime, măcar o cincime din energia asta s-ar consuma pentru cauze care ȋntr-adevăr ne influențează viețile – viețile noastre, nu pe cele ale altor oameni. Ȋn loc să ceară dreptul la sănătate, educație, condiții bune de muncă, nivel de trai decent, protecție egală ȋn fața legii, dreptul la libertatea de conștiință și convingeri religioase, la libertatea opiniilor și exprimării, trei milioane de oameni cer să fie siguri că limităm de pe acum, preventiv, drepturile altor oameni, drepturile unor oameni pe care nu-i cunosc și pe care, se pare, nici nu vor să-i cunoască. E poate una dintre cele mai triste reacții posibile la criza economică globală, criză care ne afectează deja de mai mulți ani, și de care încercăm să uităm cu orice mijloace.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Cat se poate de corect. Dar nu te astepta ca vei fi inteles. Intoleranta si ignoranta sunt (inca) la putere in Romania. Ce importanta are ca altii se nasc diferiti din punct de vedere sexual? Pentru majoritate sunt un fel de gunoi care trebuie ascuns sub pres. Si ca sa nu fie loc de vreo interpretare, sunt casatorit si am un copil. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa decid eu pentru vietile altora.

    Michael
    2016-05-26 13:05:57 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!