RSS Feed

Prostii

vezi toate articolele de
22 Oct 2013 la 14:35 19 comentarii 1855 vizualizari.

Ce prostii am mai auzit în ultimele zile, pe lîngă cele deja clasice de anul ăsta:

 • pe primul loc, Mirel Palada se întrece în intoxicări cu SRI-ul. Ba chiar SRI pare civilizat cu ecoanarhiştii faţă de variantele propuse de guvern: “legionari”, “fascişti” etc. După mişcarea făcută de Palada cu sondajul pentru “exploatarea aurului”, corpul profesional din care face parte ar trebui totuşi să reacţioneze simplu şi clar: aşa nu.
 • o prostie care deja a demobilizat simţitor piaţa, “apărarea capitalismului”. Parlamentari, europarlamentari, ziarişti, lanţ viu în jurul capitalului. Un intelectual gedesist-băsescian, Andrei Cornea, enunţă perfect:

“Ce ne rămâne de făcut? Cu tot dez­gus­tul, trebuie să susținem aici Gu­vernul Ponta, cerându-i ca, pe de o parte, să nu cedeze înaintea presiunii mili­tan­ților ecologiști – fie ei stân­giști, fie ra­dicali de dreapta, cu toții xenofobi și antiamericani, pe de alta, să-i con­vingă pe săteni de propriile lor in­te­rese, care merg în direcția ex­ploatării resurselor de gaze de șist, dacă aces­tea există.”

 • esenţa protestului produce nedumerire pentru că contestă ingenuu un contract considerat pînă acum de la sine înţeles între un stat român cu pîine şi sare şi un investitor care ne face onoarea să aterizeze pe la noi. E firesc să şocheze o minimă opoziţie cînd discursul economic-social a fost atîta timp unul singur, univoc. Acest “anticapitalism” are şi el variaţiuni. De ce corporaţia a făcut legislaţia în mai mică măsură în cazul Chevron?
 • Am pus anticapitalism între ghilimele pentru că protestul e mult mai la început de atît. Nu se chestionează sistemul atît de radical. Mulţi întreabă simplu, fie că sînt din Pungeşti, fie că sînt din buricul Bucureştiului: ce aţi semnat mai exact cu Chevron, ce garanţii sînt, ce redevenţe vreţi, unde se duc banii, noi o să mai avem apă de băut şi de cultivat în zonă?, ne-aţi vîndut cu tot cu pămînturile pe nimic (nu că dacă aţi fi luat un preţ mai bun ne-ar fi încălzit cu ceva…). O cohortă de analişti fac astfel de întrebări absolut fireşti să fie dintr-o dată “extremiste”. În curînd o să fie radical să tuşeşti.
 • Atacuri la preoţii din Moldova care s-au coalizat împotrivă. Unul prin Adevărul reuşeşte performanţa să ceară sancţiuni de la conducerea BOR (apropo, nu m-aş mira să apară aceste sancţiuni, Daniel ar fi în stare să-i vîndă pentru acoperiş la Catedrală). Aici apar meditaţiile legate de primitivismul bisericii şi naţionalismul ei colorat divers de-a lungul istoriei. Din nou e evitată esenţa mişcării: neliniştea şi întrebările oamenilor au pus şi biserica în mişcare – faptul că acei preoţi s-au aliat cu enoriaşii e atît de anormal?

Apărarea de poporul prost, nedemocratic, antieconomic şi necapitalist, iată din nou metamorfozată o schemă mai veche în spaţiul public. Cum nu se poate mai potrivit, Ştefan Guga a tradus un text clasic al lui Bourdieu care conţine nişte pasaje foarte actuale:

O mulţime de răspunsuri care sunt luate drept răspunsuri politice sunt în realitate produse de etosul de clasă şi pot în aceeaşi măsură să capete o semnificaţie complet diferită când sunt interpretate în termeni politici. Drept exemplu voi face referire la o tradiţie sociologică, răspândită mai ales în rândul unor sociologi ai politicii din Statele Unite, care vorbesc la ordinea zilei despre un conservatorism şi un autoritarism al claselor populare. Aceste idei se bazează pe comparaţia la nivel internaţional a sondajelor sau a alegerilor care tind să arate că de fiecare dată când întrebăm clasele populare, indiferent de ţară, despre probleme ce privesc raporturile de autoritate, libertatea individuală, libertatea presei, etc., ele dau răspunsuri mai „autoritare” decât celelalte clase. Se ajunge astfel la concluzia generală că există un conflict între valorile democratice (în cazul autorului la care mă gândesc, Lipset[3], este vorba de valorile democratice americane) şi valorile interiorizate de clasele populare, valori autoritare şi represive. (…)

Pe scurt, propoziţia „Clasele populare sunt represive” nu e nici adevărată nici falsă. Este adevărată în măsura în care, când vine vorba de un set de probleme cum sunt cele privitoare la morala domestică, la relaţiile dintre generaţii sau dintre sexe, clasele populare tind să se dovedească mult mai rigoriste. Însă, când vine vorba de întrebările de structură politică, care pun în joc conservarea sau transformarea ordinii sociale, şi nu doar conservarea sau transformarea modurilor de relaţionare între indivizi, clasele populare sunt mult mai favorabile inovaţiei, cu alte cuvinte, transformării structurilor sociale.

P.S. Daniel Oanţă s-a străduit să explice ce vrea să zică cu anti-economic şi n-a ieşit decît scuipat anti-protest. Păi anti-economic era să şi interzici munca la copii, să dai şi zile libere şi concedii la oameni etc. E o diversiune asta cu absolutizarea ecologismului ca un soi de eden cu hipioţi în el, am tot demontat-o. Nu mai revin.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

19 comments
 • 1

  Exercitiu: numara-le si pe a lu’ matale.

  cristina
  2013-10-22 16:27:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  rogo: tie chiar nu ti-e jena sa dai citatele alea doua din bourdieu? care se refera la TOT, diferentiaza, dar nu spun nimic. zero informatie, la misto chiar.

  poate-s prea represiv cu tine, ma scuzi :)

 • 3

  ““Ce ne rămâne de făcut? Cu tot dez­gus­tul, trebuie să susținem aici Gu­vernul Ponta”

  “Victor Ponta, care efectueaza o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, a jucat baschet cu celebrul sportiv roman Ghita Muresan, potrivit imaginilor postate pe contul de Facebook al primului ministru.”
  Oare o sa-l bata pe big Ghita?

  victor L
  2013-10-22 17:20:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  acum intelegem de ce trompetele Aligica &Co au fost buimaci zilele astea. Ponta le-a tras presul de sub picioare. Ponta are exact aceleasi politici ca si Basescu. asa ca ei sunt intr-o dilema. pe o parte trebuie sustinute politicile astea si trebuie sustinute marile corporatii, pe de alta parte asta inseamna… sa sustina guvernul Ponta. uh, urat. colegii americani de la Democracy Institute nu aveau greturi sa-l laude pe Ponta (acest Blair balcanic ), dar ei nu sunt legati de pix de lupte bi-partizane dambovitene. pana la urma domnul Andrei Cornea a avut curajul sa ridice in public polonicul cu cacat “Cu tot dez­gus­tul, trebuie să susținem aici Gu­vernul Ponta, cerându-i ca, pe de o parte, să nu cedeze înaintea presiunii mili­tan­ților ecologiști – fie ei stân­giști, fie ra­dicali de dreapta, cu toții xenofobi și antiamericani, pe de alta, să-i con­vingă pe săteni de propriile lor in­te­rese…”

  Popica cel Viteaz
  2013-10-22 18:37:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  io am auzit o prostie si mai mare:cica e unu rogozanu care de pe o platforma capitalista,angajat la capitalist,face si el un pic de propaganda comunista.
  pe banii prostilor de capitalisti.
  io nu stiu zau de ce nu-si da demisia in semn de protest anti capitalist.

  capitalu lu marckxs grucho
  2013-10-22 18:55:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  daca as fi un stangist inrait, as simti o mare usurare vazand ca ‘aparatorii capitalismului’ au ajuns de calibrul lui Ponta,Finii,Nasii& Pupezele cu Vuvuzea;

  dar propun un pariu: urmare modului in care s-a prezentat in fata ‘investitorilor americani’ , este deja concediat;
  vom avea in dec. un Prim-Ministru nou ori alegeri anticipate pana la primavara.

  pariaza cineva impotriva?

  nu imi este clar insa cine va prelua stafeta: anul trecut,dupa referendumul-concurs ‘noi suntem slugi mai bune ca Basescu’,stiam cum se vor numara voturile in alegeri.

  mitzu baston
  2013-10-22 19:17:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  blogosfera.piat../

  Zick
  2013-10-22 19:32:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Zick:
  Am citit doar titlu din link-ul respectiv, eu cred ca de 2000 de ani se pregatesc.

  Flav
  2013-10-22 19:53:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Cine stie sa ne povesteasca cum e cu cei patru ofiteri de politie de frontiera carora statul roman trebuie sa le returneze cate 70000 de euro contravaloarea salariilor pentru 3 ani?
  Cine au fost procurorii? Papici si Bucsan !
  De ce? Fabricare de probe false.
  Cand? Cand s-a laudat basanauu-makak la Bruxelles ca se vor face arestari in domeniul securitatii frontierelor si pentru accelerarea intrarii Romaniei in Schengen!
  De aia nu ne mai primesc astia in Schengen!

  Liicheanu si Pleașcu
  2013-10-23 01:12:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  70000 de euro sau 300000 RON pentru fiecare ofiter de politie rezultand 280000 euro sau 1200000 RON.

  Liicheanu si Pleașcu
  2013-10-23 01:15:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ligheanu
  Ai dreptate, ofiterii de la frontiera sunt un munte de onestitate – stie si Bruxelles-ul asta , ca tot timpul ne-a presat sa le dam medalii şi diplome ! – deci numai cu niste “falşuri” grosolane pot fi deviati acesti sfinti ofiteri de la misiunea lor crestineasca.

  Si cine umbla cu cu aceste falşuri şi grosolănii? Toată lumea îi ştie: procurorii ! Ei sunt răul şi mucegaiul acestei societăţi (îţi dai seama , daca au ajuns acesti derbedei să se lege de cinstitul suprem, Felix !!)

  Bună observatia ta cu Schengen-ul ! Până nu-i punem la racoare pe procurori, pa, Schengen !

  PS. Eşti realmente bun ,lighene. Dacă ţie şi altora ca tine vă mai şi fată mintea, ţara noastră viitor de aur are !! Uraaa!

  Mircea
  2013-10-23 07:20:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  E chiar absurd de data asta. Nu e vina lui Basescu!

  victor L
  2013-10-23 08:37:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  O …clonă la timpul ei, face cât două femei.

  Mircea
  2013-10-23 09:40:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  un prost ce poate scrie daca nu prostii?

  prosti dar multi
  2013-10-23 10:32:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  De ce Realitatea TV nu prezinta adevarul, asa cum o face Nasul TV? De ce nu transmite in direct protestele, din toate orasele in care au loc? De ce deformeaza adevarul?
  Faptul ca tu, Costi Rogozanu, scrii doua vorbe bune aici, pe VoxPublica, inseamna prea putin! Oamenii din tara asta nu citesc VoxPublica, dar la Realitatea TV se mai uita! As vrea sa aud si eu adevarul la Realitatea TV. Incercarile voastre de pana acum sunt prea timide! Jurnalismul se face cu tupeu!

 • 16

  Tov. Rogozanu indignarea afisata este legitima. Prin vizita la Marele Licurici, prin tradarea cu Chevron si RMGC pt. vagonele cu “malai” aduse cu GFR Marfa, Ponta a tradat nobilele idealuri ale comunismului. Sinergia faptelor arata ca si in timpul revolutiei si reformei este greu sa plagiezi simultan, cum face Che Gargara, pe Lenin, Mao, Ghita Muresan si pe Mr. Bean.

 • 17

  Jan-e

  lasa labareala prtocalie si zi-mi tu me care este hotul mai mare chiorul sau ilici.Cu subiect si predicat.Lasa abureala cu dogaru sinergii,mao si multe alte abureli portocalii.
  Adica ceva de genul “ala da si ala nu”.Atit.Asta daca esti barbat si vrei sa iesi din statutul de ordonanta colonelului.

 • 18

  daca guvernul ponta este performant, sa revina la 19% TVA!

  yehudy
  2013-10-24 00:02:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  ERM is a global provider of environmental, health, safety, risk, and social consulting services. The company has about 4,600 employees, nearly half of whom work in the United States.
  [url=gyorimuhely.hu/../ 1300 ネイビー[/url]
  ニューバランス 1300 ネイビー

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!