RSS Feed

Protest anti-fracking la Amabasada Americii. ”Poți să ai ura noastră!” Și Soli-Party cu ”Gagica mea” (FOTO & VIDEO – jv 4)

vezi toate articolele de
20 Jan 2014 la 15:12 11 comentarii 1721 vizualizari.

Nu la celebra piesă care face legătura dintre piston și bielă face trimitere denumirea de Boltzmanngasse, ci la cunoscutul fizician și matematician austriac Ludwig Boltzmann, cel care a inventat mecanica statistică pentru a studia gazele. Pe Aleea Boltzmann din Viena se găsește însă Ambasada SUA, blocând aproape toată strada cu garduri de fier. Pentru a nu pierde antrenamentul, aici am fost ieri la primul protest al anului, împotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist din România. Pe numărate, am fost nouă persoane la un dispozitiv de șapte polițiști (trei dintre ei au plecat la ceai după jumătate de oră, ceilalți patru au rămas însă la datorie, extrem de zâmbitori). Trecătorii, de toate felurile: indiferenți, doar curioși sau chiar foarte interesați (din categoria No fracking in UE, nu doar în România).

***

Marele protest al începutului de an la Viena se anunță însă a fi pe 24 ianuarie. E marșul (sau blocada) împotriva balului grupurilor Burschenschaft. Pentru protestatari (de la stânga radicală până la cea moderată și centriști), Frățiile (Burschenschaft) reprezintă o organizație nazistă (cu descendențe național-socialiste datând din 1933). În acest sens invocă simbolistica sloganului-fondator (”Onoare, Patrie și Libertate”), modul de inițiere a membrilor (despre care există o întreagă mitologie, care ar presupune inclusiv un duel de scrimă în timpul căruia ar fi tăiați pe obraz – cicatricea urmând să rămână semnul distinctiv pe viață), dar și selectarea și ierarhizarea (arieni, conducere masculină, femeile având doar rol decorativ – de companie, de însoțire a membrilor). Dincolo de mitologie însă, manifestanții susțin că membrii Frățiilor sunt preluați de Partidul popular, de dreapta, din Austria, și că au o influență foarte mare (și chiar control) la nivel politic, economic și în Poliție, lucru care ar echivala cu acceptarea nazismului. Ce îi deranjează în mod deosebit pe manifestanți e că Balul Frățiilor se desfășoară într-un spațiu academic. Orașul e plin deja de manifeste și afișe care sub sloganul ” UNSEREN HASS DEN KÖNNT IHR HABEN!” (”Poți să ai ura noastră!”) cheamă lumea la protest, așteptându-se o prezență de zeci de mii sau chiar peste o sută de mii de persoane din Viena, alte orașe ale Austriei (Graz, Salzburg), dar și din Germania (Berlin, Munchen, Koln, Leipzig), Franța ori Suedia. Și se mai așteaptă și confruntări cu Poliția la mitingul ăsta (aici punctele de vedere sunt împărțite: unii spun că Poliția va interveni în forță oricum, alții că poți evita confruntările dacă ești atent să nu nimerești în zonele cu grupuri AntiFA (anti-fasciste) extremiste (de altfel, din punctul ăsta de vedere nu e nicio surpriză: violențele și injuriile acestor grupuri sunt reluate la nesfârșit pe la unele televiziuni, pentru a decredibiliza protestul în ansamblu).

VIDEO de la demonstrația de anul trecut:

***

Fluc (foto, ziua, respectiv noaptea) și Tuwi sunt două cluburi pe care nu aveți prea mari șanse să le găsiți în recomandările și ghidurile turistice ale Vienei. Primul e în Pratestern, nu departe de celebra Roată din Prater. În ciuda comercializării turistice a zonei, Fluc a supraviețuit. Mă rog, în prezentările de pe site-ul oficial, locul arată mult mai mainstream decât e în realitate. Dar tot un fel de Gambrinus Pub e (clujenii știu la ce mă refer). E drept că s-a întâmplat să nimeresc la Fluc vineri seara, în timpul unui Soli-Party  (chefuri de strângere de fonduri pentru diferite cauze – cel la care am ajuns era legat de susținerea azilanților din Austria, îndeosebi a celor amenințați cu expulzarea).

Și tot cu ocazia unui Soli-Party am ajuns și la Tuwi, la parterul unei clădiri a Facultății de Agricultură, de pe strada Peter Jordan. Aici am înțeles că se adună îndeosebi ecologiștii. Într-o atmosferă mai degrabă de cămin cultural (mai ca la țară, dar fără niciun sens peiorativ, cui nu-i place, asta e). Din păcate, până am găsit străduța de legătură cu Peter Jordan, am pierdut spectacolul de circ și foc (era și Flavia de la Shadows Art în program). Așa că mi-am luat un White Russian (vodcă, lichior de cafea, câteva boabe de cafea, smântână și gheață) și am făcut ochii mari. Și, de la un moment dat, și urechile. Pentru că dinspre trupa care performa pe scenă (saxofon, trompetă, chitare, tobe) se auzea ceva care suna ”Dulcea mea/ Gagica mea”). Și chiar asta și era. După care au trecut pe rusă. Bănuiala mi s-a confirmat repede: e o trupă din Moldova. Dincolo de text (”Gagica mea” e manea, mă rog, pe aici i se spune muzică balcanică), suna chiar foarte bine. Mahagon le spune și au ceva din sound-ul Sarmalelor Reci de pe la începutul anilor 90, un pic și de Zdop și Zdup, upgradad cu balcanismul. Cu un White Russian a mers la perfecție.

Ieri am aflat că mai am de testat Arena și ceva braserie cu bere belgiană. Pe un sfârșit de săptămână viitor.

VIDEO – Mahagon:

***

O dedicație pentru niște părelologi, mai mult sau mai puțin lucrători prin presa din România (și, în special, din Cluj). De aproape două săptămâni de când sunt în Viena am avut ocazia să discut cu tot felul de persoane despre preocupările mele din domeniul presei (și modul de abordare a subiectelor). Nu s-a întâmplat încă să întâlnesc pe cineva care să fie mirat de subiectele pe care mi le-am ales. Dimpotrivă, s-au arătat mai mult decât interesați. Când le-am spus că prin România a scrie despre subiecte care au legătură cu civismul (ori a vorbi despre ele într-o piață publică) e considerat un activism incompatibil cu jurnalismul au făcut ochii mari. Asta dacă nu au dus direct degetul arătător la tâmplă, răsucindu-l ușor. Vreo două persoane mi-au semnalat că ar fi existat o discuție de genul ăsta și pe aici. Prin anii 70 ai secolului trecut. Căreia i s-a cam pus punct pe la sfârșitul anilor 80. De atunci, subiectul mai e reluat doar sporadic, pentru a mai ataca vreun jurnalist (când nu au argumente să atace ceea ce scrie) ori pentru a justifica propriile lașități și mizerii (ale celui care atacă). Dar nu mai sunt prea mulți care să ia în serios o asemenea controversă. Mă rog, nu mă aștept să înțeleagă lucrul ăsta cei cărora le este dedicat în mod special mențiunea.

Visiting Fellowship, sponsored by the Institute for Human Sciences, Vienna and Erste Foundation, Vienna

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!