RSS Feed

Protest anti-fracking la Amabasada Americii. ”Poți să ai ura noastră!” Și Soli-Party cu ”Gagica mea” (FOTO & VIDEO – jv 4)

vezi toate articolele de
20 Jan 2014 la 15:12 11 comentarii 1722 vizualizari.

Nu la celebra piesă care face legătura dintre piston și bielă face trimitere denumirea de Boltzmanngasse, ci la cunoscutul fizician și matematician austriac Ludwig Boltzmann, cel care a inventat mecanica statistică pentru a studia gazele. Pe Aleea Boltzmann din Viena se găsește însă Ambasada SUA, blocând aproape toată strada cu garduri de fier. Pentru a nu pierde antrenamentul, aici am fost ieri la primul protest al anului, împotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist din România. Pe numărate, am fost nouă persoane la un dispozitiv de șapte polițiști (trei dintre ei au plecat la ceai după jumătate de oră, ceilalți patru au rămas însă la datorie, extrem de zâmbitori). Trecătorii, de toate felurile: indiferenți, doar curioși sau chiar foarte interesați (din categoria No fracking in UE, nu doar în România).

***

Marele protest al începutului de an la Viena se anunță însă a fi pe 24 ianuarie. E marșul (sau blocada) împotriva balului grupurilor Burschenschaft. Pentru protestatari (de la stânga radicală până la cea moderată și centriști), Frățiile (Burschenschaft) reprezintă o organizație nazistă (cu descendențe național-socialiste datând din 1933). În acest sens invocă simbolistica sloganului-fondator (”Onoare, Patrie și Libertate”), modul de inițiere a membrilor (despre care există o întreagă mitologie, care ar presupune inclusiv un duel de scrimă în timpul căruia ar fi tăiați pe obraz – cicatricea urmând să rămână semnul distinctiv pe viață), dar și selectarea și ierarhizarea (arieni, conducere masculină, femeile având doar rol decorativ – de companie, de însoțire a membrilor). Dincolo de mitologie însă, manifestanții susțin că membrii Frățiilor sunt preluați de Partidul popular, de dreapta, din Austria, și că au o influență foarte mare (și chiar control) la nivel politic, economic și în Poliție, lucru care ar echivala cu acceptarea nazismului. Ce îi deranjează în mod deosebit pe manifestanți e că Balul Frățiilor se desfășoară într-un spațiu academic. Orașul e plin deja de manifeste și afișe care sub sloganul ” UNSEREN HASS DEN KÖNNT IHR HABEN!” (”Poți să ai ura noastră!”) cheamă lumea la protest, așteptându-se o prezență de zeci de mii sau chiar peste o sută de mii de persoane din Viena, alte orașe ale Austriei (Graz, Salzburg), dar și din Germania (Berlin, Munchen, Koln, Leipzig), Franța ori Suedia. Și se mai așteaptă și confruntări cu Poliția la mitingul ăsta (aici punctele de vedere sunt împărțite: unii spun că Poliția va interveni în forță oricum, alții că poți evita confruntările dacă ești atent să nu nimerești în zonele cu grupuri AntiFA (anti-fasciste) extremiste (de altfel, din punctul ăsta de vedere nu e nicio surpriză: violențele și injuriile acestor grupuri sunt reluate la nesfârșit pe la unele televiziuni, pentru a decredibiliza protestul în ansamblu).

VIDEO de la demonstrația de anul trecut:

***

Fluc (foto, ziua, respectiv noaptea) și Tuwi sunt două cluburi pe care nu aveți prea mari șanse să le găsiți în recomandările și ghidurile turistice ale Vienei. Primul e în Pratestern, nu departe de celebra Roată din Prater. În ciuda comercializării turistice a zonei, Fluc a supraviețuit. Mă rog, în prezentările de pe site-ul oficial, locul arată mult mai mainstream decât e în realitate. Dar tot un fel de Gambrinus Pub e (clujenii știu la ce mă refer). E drept că s-a întâmplat să nimeresc la Fluc vineri seara, în timpul unui Soli-Party  (chefuri de strângere de fonduri pentru diferite cauze – cel la care am ajuns era legat de susținerea azilanților din Austria, îndeosebi a celor amenințați cu expulzarea).

Și tot cu ocazia unui Soli-Party am ajuns și la Tuwi, la parterul unei clădiri a Facultății de Agricultură, de pe strada Peter Jordan. Aici am înțeles că se adună îndeosebi ecologiștii. Într-o atmosferă mai degrabă de cămin cultural (mai ca la țară, dar fără niciun sens peiorativ, cui nu-i place, asta e). Din păcate, până am găsit străduța de legătură cu Peter Jordan, am pierdut spectacolul de circ și foc (era și Flavia de la Shadows Art în program). Așa că mi-am luat un White Russian (vodcă, lichior de cafea, câteva boabe de cafea, smântână și gheață) și am făcut ochii mari. Și, de la un moment dat, și urechile. Pentru că dinspre trupa care performa pe scenă (saxofon, trompetă, chitare, tobe) se auzea ceva care suna ”Dulcea mea/ Gagica mea”). Și chiar asta și era. După care au trecut pe rusă. Bănuiala mi s-a confirmat repede: e o trupă din Moldova. Dincolo de text (”Gagica mea” e manea, mă rog, pe aici i se spune muzică balcanică), suna chiar foarte bine. Mahagon le spune și au ceva din sound-ul Sarmalelor Reci de pe la începutul anilor 90, un pic și de Zdop și Zdup, upgradad cu balcanismul. Cu un White Russian a mers la perfecție.

Ieri am aflat că mai am de testat Arena și ceva braserie cu bere belgiană. Pe un sfârșit de săptămână viitor.

VIDEO – Mahagon:

***

O dedicație pentru niște părelologi, mai mult sau mai puțin lucrători prin presa din România (și, în special, din Cluj). De aproape două săptămâni de când sunt în Viena am avut ocazia să discut cu tot felul de persoane despre preocupările mele din domeniul presei (și modul de abordare a subiectelor). Nu s-a întâmplat încă să întâlnesc pe cineva care să fie mirat de subiectele pe care mi le-am ales. Dimpotrivă, s-au arătat mai mult decât interesați. Când le-am spus că prin România a scrie despre subiecte care au legătură cu civismul (ori a vorbi despre ele într-o piață publică) e considerat un activism incompatibil cu jurnalismul au făcut ochii mari. Asta dacă nu au dus direct degetul arătător la tâmplă, răsucindu-l ușor. Vreo două persoane mi-au semnalat că ar fi existat o discuție de genul ăsta și pe aici. Prin anii 70 ai secolului trecut. Căreia i s-a cam pus punct pe la sfârșitul anilor 80. De atunci, subiectul mai e reluat doar sporadic, pentru a mai ataca vreun jurnalist (când nu au argumente să atace ceea ce scrie) ori pentru a justifica propriile lașități și mizerii (ale celui care atacă). Dar nu mai sunt prea mulți care să ia în serios o asemenea controversă. Mă rog, nu mă aștept să înțeleagă lucrul ăsta cei cărora le este dedicat în mod special mențiunea.

Visiting Fellowship, sponsored by the Institute for Human Sciences, Vienna and Erste Foundation, Vienna

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Las’ ca o sa vina acum toti securistii de pe EVZ-Contributors-RL sa urle la tine ca esti anti-american. Ca ei atat au inteles, sau atat au fost platiti sa-nteleaga..

  jos_iliescu
  2014-01-20 15:50:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Fratiile respective sunt studentesti. De asta balul respectiv se desfasoara in mediu academic. Originea lor este cu peste un secol mai veche decat orice 1933… Asemenea si deviza.
  Partidul nazist din Germania le-a desfiintat. La fel si regimul comunist din DDR, dupa razboi.
  Practicile lor nu sunt, probabil, cele mai putin teribiliste si nici foarte amuzante pentru un om civilizat. Desi ele (practicile) pot fi tratate cu mult umor, ca in “Trei pe doua biciclete” a lui Jerome K. Jerome.
  Cititul ajuta.

  viorel popescu
  2014-01-20 16:24:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  nu cred sa fie parerologi respectivii, dimpotriva, vorbim de presa aservita si de oameni platiti pentru a ataca jurnalismul independent si a oculta orice critica puterii (fie in presa sau in strada).
  civismul reprezinta, pana acum, singura sansa de renastere a unei prese independente in Romania. iar o democratie fara presa independenta… nu e democratie.

  p.s. si in Bucuresti, Ambasada SUA inseamna tot garduri intinse pe vreo doua strazi, probabil din solidaritate cu Chevronul.

 • 4

  @viorel popescu:

  national-socialismul nu a apărut în 1933 (atunci a devenit dominant), originile lui sunt tot în secolul al XIX-lea;

  și Hitler, și Stalin au interzis (sau desființat) grupările care le făceau concurență pe aceeași linie ideologică;

  ”puritatea” în sine a frățiilor (și exclusivismul lor) ar trebui să-ți dea de gândit; de altfel, după cum ai și remarcat, protestul nu e împotriva frățiilor, ci împotriva organizării balului în mediul academic (spațiu public, care ar oficializa astfel purismul și exclusivismul) – dacă vor să se distreze în mod exclusivist, să o facă într-un spațiu privat;

  mă rog, nu creditez aprioric o parte (vineri n-o să mă duc să protestez efectiv, ci să mă clarific mai exact despre ce e vorba); n-are sens însă nici să fiu ipocrit: din ce am citit până acum tind să le dau dreptate protestatarilor – un astfel de bal nu-și are locul în mediul academic (e și un argument subiectiv la mijloc: am văzut câteva ”știri”, postate și pe youtube, de la demonstrația de anul trecut, ”construite” în stilul antenelor când îl atacă pe băsescu, ori a b1-ului când se ia de ponta/antonescu; când văd asemenea abordări mi se aprind instant beculețele de atenție. pe invers)

 • 5

  Viorel Popescu, Fratiile poate au fost inaite de 1933 studentesti, dar in 1933 au fost dati afara toti evreii si s-au aliat cu NSDAP, in fine de exemplu H.C Strache seful FPÖ este de asemenea Buschenschaftler, si stii nu a studiat nimic, e tehnician dentar, deci a facut un fel de colegiu. Acesti indivizi de extrema derapta se ascund dupa perdeaua mediului academic. Si iti spun trebuie sa ii traiesti odata live si aici nu e vorba de practici e vorba de ideologie. Asa ca mai cititi si dumneavoastra, stiti cum este fiecare invata o istorie, oare care este cea adevarata si cea manipulata???

 • 6

  Pana la PROTESTE in fata unor Ambasade ar trebui organizate mitinguri in fata marilor trusturi de presa care au refuzat sau refuza sa dea informatii de la protestele din ultima jumatate de an.
  Sau mai rau servesc minciuni toxice sa denigreze protestatarii. Televiziunile sunt la fel de manjite ca si USL-ul sau Basescu atat de catre RMGC cat si de CHevron si frackisti in general. Patronii si ziaristii sunt aserviti si corputi. In top Felix TV, GHita TV si Base1 TV.

 • 7

  @A:

  pt. televiziuni și ziare există cel mai mare protest posibil: boicot (nu le mai urmărești, nu le mai citești);
  e simplu: ai de ales: te uiți la ele sau le citești, nu doar că te enervezi, dar le mai și bagi câte un cent în buzunar… pe nervii tăi

 • 8

  macar aici, pe voxp sa citesc ce mai face alexandru popescu si celilalti care continuat greva, mai mult sau mai putin (zile)

  macar
  2014-01-20 19:35:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Fratiile astea imi plac si ma intreb ce cauta acolo Gotiu sa protesteze. Din cate stiu ele existau in facultati si pe vremea cand Eminescu si Ciprian Porumbescu studiau acolo. Ciprian Porumbescu a facut parte dintr-o fratie a studentilor romani.

  Ce cauta stangistii sa protesteze impotriva unei traditii existente in facultati de 200 de ani, pe motiv ca nu le place lor? zapaceala tipica de stanga.

 • 10

  si “puteti avea ura noastra” pe un subiect de care va leaga nimic. Domle dar ce ieftin va puneti sa urati.

 • 11

  @mac gregor:

  1. în frățiile astea de acum, Eminescu și Ciprian Porumbescu nu prea aveau cum să facă parte (din motive de etnie)
  2. cum am mai scris și în alt răspuns, originile național-socialismului se află în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, iar organizațiile exclusiviste etnice (puriste) au avut o contribuție importanta la apariția și dezvoltarea fascismului
  3. protestul nu e împotriva frățiilor, ci împotriva organizării balului în mediul academic
  4-5. după cum am scris și într-un comentariu anterior, nu mă duc la protest ca să protestez (când fac asta menționez în mod expres), ci ca să văd ce se întâmplă la protest; și sper că înțelegi care e semnificația utilizării ghilimelelor – de unde ai înțeles că ar fi vorba de ura mea?

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!