RSS Feed

Bucureşti, 1 septembrie 2013. Update-uri: ce zic criticii?

vezi toate articolele de
02 Sep 2013 la 01:35 55 comentarii 4420 vizualizari.

Update. Hai să vedem ce zic criticii. Bine, nu ce zic toţi – un blogăr din cunoscutul cerc al blogărilor pişcotari a scris o inteligentă demascare – ăia de acolo erau drogaţi. Aşadar, nu ne coborîm chiar la din ăia:

- cele mai “inteligente” şi “speculative” se referă desigur la agenturili străine. Ăia de la Bârlad sînt cumpăraţi de ruşi, ăia cu Roşia sînt cumpăraţi de unguri. A zis-o clar un europarlmetar de doi lei precum Paşcu. Ambele părţi uită de principalii “cumpăraţi” – ăia care fac legi servite şi îi tot trag că se creează locuri de muncă. Paşcu era suspicios pentru că erau tinerii “bine îmbrăcaţi”.

- mai rafinat, unul de pe contributors zice că s-ar putea să fie complicitatea statului în aceste proteste ca să se creeze adversitate şi să se voteze pentru exploatare. O, dzeule. Şi mai dă nişte lecţii despre cum schimbi lumea stînd în casă şi semnînd petiţii online. Recunosc însă valoarea contorsionării: deci dacă Ponta şi serviciile ar fi atît de inteligenţi ar trăi practic numai din campionate demonstrative de şah, n-ar mai trebui să se obosească nici să fure.

- altul, prieten bun altfel, spune cît e de greu e să faci un business în România şi că ăştia care protestează sînt hipsteri răsfăţaţi care nu înţeleg cum e. La acuzaţia de hipster i-aş răspunde cu definiţia aia bună “hipsterii sînt persoanele alea care se plîng de prea mulţi hipsteri”. La aia cu businessul… eu nu pot să aud văicărindu-se angajatori. Să vezi cum e să fii angajat. După aia vorbim.

- criticii care îi tot dau cu “înţelegerea economică” nu înţeleg cît de neeconomic e să rişti atît de mult pentru foarte puţine locuri de muncă. Ei sînt naivii.

- autorităţile din Alba, de la prefect la cine vreţi, au defilat (mai ales pe la B1) cu declaraţii despre cum e mană cerească investiţia cu pricina. Îi cred pe bieţii îmbuibaţi, o duc greu. Ăia la festivalul Dilema Veche or fi terminat de intelectualizat pe acolo? Prefectul se poate duce, poate agaţă ceva spirit intelectual, cum le spunea reclama.

- îl mai văd şi pe un amic jurnalist care face teoria neimplicării jurnalistului, a neutralităţii lui totale, a lipsei de emoţie. Nu e doar asta, nene. Există peste tot în lume jurnalişti angajaţi în diverse scheme de interpretare, cu vederi asumate. Poţi să faci şi relatare seacă, poţi să şi manipulezi absolut cu relatare seacă şi uneori poţi învăţa mai mult dintr-o relatare subiectivă. Pe de altă parte, normal că a fost exagerată chestia cu presa: o spun pentru că totuşi lucrez la un trust care a dat grupa mare de la evenimente. Sînt şi protestatari care cred că presa trebuie să le stea în genunchi. Nu, de cele mai multe ori îi foloseşte, tocmai de aia se iese în stradă şi nu se trimit scrisori la redacţie… Antena 3 s-a comportat lamentabil, dar lamentabil s-a comportat şi în ianuarie 2012 cînd tria “revoluţionarii” în băsişti şi nonbăsişti.

- Daniel Oanţă se plînge chiar pe vox că-l deranjează protestul. Că de ce nu s-a stat la guvern etc. Protestul ăsta a ieşit bine pentru ce condiţii anti-protest sînt acum. Cinism cît casa. Văicăreală de “deranj”. Unii dintre noi chiar trăiesc în altă ţară.

Text iniţial. Protest împotriva exploatării de la Roşia Montană,  Bucureşti, 1 septembrie 2013. Cum a fost, pe scurt.

Întîi şi întîi, o poză. E importantă ca să nu uităm că nu e vorba doar despre Roşia Montană. La Bârlad au fost manifestaţii de 5000 de oameni împotriva gazelor de şist. Vor veni probabil manifestaţii cu facturi după ce vor privatiza ăştia toată energia. Nu vom avea încotro. Pentru că algoritmul Roşia se tot repetă; cine vine la proteste şi pierde din vedere latura anticapitalistă a bătăliei vine ‘geaba. De aia zic să încep cu poza:

Sau, cu varianta asta:

Sursa: pandoras; alte galerii de imagini şi filme aici

Şi acum mici chestii:

 • eu zic că au fost 5000 minimum. Altfel n-ai cum să umpli trei benzi de sens de la Universitate la Victoriei via Romană. Apoi, am mai fost la manifestaţii la viaţa mea. Dacă ar fi fost cîteva sute sau o mie cum au zis agenţiile de presă nu se crea masa critică, numărul de manifestanţi de la care jandarmii stau totuşi cuminţi.
 • cînd îi iei mai repede, nu-ţi pun garduri şi nu te îngrădesc
 • îEu n-am mai văzut de ceva timp Bucureştiul ocupat în felul ăsta. Au fost zeci scene care ar fi interesat orice televiziune, strada ocupată la Inter, marş dus şi întors Universităţii Victoriei, slogane bune, bătutul cu sticla de plastic în asfalt etc. Realitatea a anunţat protestul, a dat dezbateri înainte de eveniment (că doar am urlat şi eu pe acolo, deci ştiu:) şi a dat imagini, aşa că acum ţin cu trustul la care lucrez (cunoscătorii ştiu că n-o fac necondiţionat). Au dat  şi cei de la Digi24 plus cîteva siteuri. Unii s-au trezit pe parcurs, şi-au dat seamă că dacă eviţi aşa ceva te pişi practic pe propria meserie (hotnews, gandul). Lamentabil: adevărul, antena3, evz. Dar n-a fost creat interesul din ianuarie, nu au fost multe care multe live-uri şi tot tacîmul, clar. În marea de presă cumpărată au fost locuri unde o reclamă n-a contat şi evenimentul a fost tot timpul acoperit. Susţineţi-i pe ăia – adică voxpublica, bineînţeles.
 • e vorba doar de banii de la RMGC? Nu, e vorba şi de forţa reală pe care a căpătat-o Ponta în relaţie cu unele televiziuni, patroni şi de muşchii politici pe care i-a făcut doar din joc de culise, nu din politică clară şi populară.
 • Ponta a dat înapoi în ultima zi. Importantă e presiunea pentru “votul la vedere” în PArlament. E cel mai important. Altfel vor repeta a mia oară scenariul de la Bechtel încoace: se duc la tribună şi urlă că “se fură”, dup-aia se votează secret şi iese ce trebuie şi toţi parlamentarii sînt mulţumiţi. Votul la vedere e următoare prioritate. De aceea trebuie ca parlamentarii care au anunţat că votează împotrivă să ceară şi vot la vedere
 • am văzut cînd am ajuns acasă că Antonescu îi trăgea că el nu susţine “populisme”, ci dezvoltare economică – o să analizeze şi el şi PNL-ul cu mare atenţie datele proiectului RMGC. Eu aş aminti o legătură între Adina Vălean, firme de PR şi lobby nesimţit pentru exploatare la Roşia Montană (vezi aici). 100 000 pe an… eu zic că-i un scor bun. Chiar şi pentru un europarlamentar.
 • am recunoscut multe feţe din ianuarie 2012. Deci intoxicatorii care bagă din alea cu “plătiţii” protestatari nu fac decît să repete scenariul băsescian de acum un an şi jumătate.
 • de ce au fost totuşi calmi jandarmii? Poate au învăţat şi ei cîte ceva din ianuarie 2012.
 • de ce au fost mult mai multe pancarte antisistem şi mai puţine glumiţe cu “singura soluţie, propria evoluţie”? Poate şi protestatarii au învăţat ceva
 • un atac frecvent la adresa protestatarilor am văzut că e ăla cu hipsterii neserioşi care îi tot trag cu Roşia. Pentru criticii de acest tip am un singur lucru de spus: o să vă vină rîndul şi o să vă zică lumea că vă plîngeţi ca hipsterii că statul şi cu vreo corporaţie v-au strivit ca pe nişte gîndaci.
 • au fost iarăşi amestecaţi protestatarii, de diverse culori, ideologii? Da. Tocmai de aia dacă totul se opreşte aici vom avea un eşec. Conştientizarea trebuie să meargă către contradicţiile enorme, către demascarea în masă a oprimării economice. Roşia Montană e departe de a fi DOAR Roşia Montană.

Evident, băgaţi şi voi impresii dacă aţi fost pe acolo.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!