RSS Feed

Bucureşti, 1 septembrie 2013. Update-uri: ce zic criticii?

vezi toate articolele de
02 Sep 2013 la 01:35 55 comentarii 4423 vizualizari.

Update. Hai să vedem ce zic criticii. Bine, nu ce zic toţi – un blogăr din cunoscutul cerc al blogărilor pişcotari a scris o inteligentă demascare – ăia de acolo erau drogaţi. Aşadar, nu ne coborîm chiar la din ăia:

- cele mai “inteligente” şi “speculative” se referă desigur la agenturili străine. Ăia de la Bârlad sînt cumpăraţi de ruşi, ăia cu Roşia sînt cumpăraţi de unguri. A zis-o clar un europarlmetar de doi lei precum Paşcu. Ambele părţi uită de principalii “cumpăraţi” – ăia care fac legi servite şi îi tot trag că se creează locuri de muncă. Paşcu era suspicios pentru că erau tinerii “bine îmbrăcaţi”.

- mai rafinat, unul de pe contributors zice că s-ar putea să fie complicitatea statului în aceste proteste ca să se creeze adversitate şi să se voteze pentru exploatare. O, dzeule. Şi mai dă nişte lecţii despre cum schimbi lumea stînd în casă şi semnînd petiţii online. Recunosc însă valoarea contorsionării: deci dacă Ponta şi serviciile ar fi atît de inteligenţi ar trăi practic numai din campionate demonstrative de şah, n-ar mai trebui să se obosească nici să fure.

- altul, prieten bun altfel, spune cît e de greu e să faci un business în România şi că ăştia care protestează sînt hipsteri răsfăţaţi care nu înţeleg cum e. La acuzaţia de hipster i-aş răspunde cu definiţia aia bună “hipsterii sînt persoanele alea care se plîng de prea mulţi hipsteri”. La aia cu businessul… eu nu pot să aud văicărindu-se angajatori. Să vezi cum e să fii angajat. După aia vorbim.

- criticii care îi tot dau cu “înţelegerea economică” nu înţeleg cît de neeconomic e să rişti atît de mult pentru foarte puţine locuri de muncă. Ei sînt naivii.

- autorităţile din Alba, de la prefect la cine vreţi, au defilat (mai ales pe la B1) cu declaraţii despre cum e mană cerească investiţia cu pricina. Îi cred pe bieţii îmbuibaţi, o duc greu. Ăia la festivalul Dilema Veche or fi terminat de intelectualizat pe acolo? Prefectul se poate duce, poate agaţă ceva spirit intelectual, cum le spunea reclama.

- îl mai văd şi pe un amic jurnalist care face teoria neimplicării jurnalistului, a neutralităţii lui totale, a lipsei de emoţie. Nu e doar asta, nene. Există peste tot în lume jurnalişti angajaţi în diverse scheme de interpretare, cu vederi asumate. Poţi să faci şi relatare seacă, poţi să şi manipulezi absolut cu relatare seacă şi uneori poţi învăţa mai mult dintr-o relatare subiectivă. Pe de altă parte, normal că a fost exagerată chestia cu presa: o spun pentru că totuşi lucrez la un trust care a dat grupa mare de la evenimente. Sînt şi protestatari care cred că presa trebuie să le stea în genunchi. Nu, de cele mai multe ori îi foloseşte, tocmai de aia se iese în stradă şi nu se trimit scrisori la redacţie… Antena 3 s-a comportat lamentabil, dar lamentabil s-a comportat şi în ianuarie 2012 cînd tria “revoluţionarii” în băsişti şi nonbăsişti.

- Daniel Oanţă se plînge chiar pe vox că-l deranjează protestul. Că de ce nu s-a stat la guvern etc. Protestul ăsta a ieşit bine pentru ce condiţii anti-protest sînt acum. Cinism cît casa. Văicăreală de “deranj”. Unii dintre noi chiar trăiesc în altă ţară.

Text iniţial. Protest împotriva exploatării de la Roşia Montană,  Bucureşti, 1 septembrie 2013. Cum a fost, pe scurt.

Întîi şi întîi, o poză. E importantă ca să nu uităm că nu e vorba doar despre Roşia Montană. La Bârlad au fost manifestaţii de 5000 de oameni împotriva gazelor de şist. Vor veni probabil manifestaţii cu facturi după ce vor privatiza ăştia toată energia. Nu vom avea încotro. Pentru că algoritmul Roşia se tot repetă; cine vine la proteste şi pierde din vedere latura anticapitalistă a bătăliei vine ‘geaba. De aia zic să încep cu poza:

Sau, cu varianta asta:

Sursa: pandoras; alte galerii de imagini şi filme aici

Şi acum mici chestii:

 • eu zic că au fost 5000 minimum. Altfel n-ai cum să umpli trei benzi de sens de la Universitate la Victoriei via Romană. Apoi, am mai fost la manifestaţii la viaţa mea. Dacă ar fi fost cîteva sute sau o mie cum au zis agenţiile de presă nu se crea masa critică, numărul de manifestanţi de la care jandarmii stau totuşi cuminţi.
 • cînd îi iei mai repede, nu-ţi pun garduri şi nu te îngrădesc
 • îEu n-am mai văzut de ceva timp Bucureştiul ocupat în felul ăsta. Au fost zeci scene care ar fi interesat orice televiziune, strada ocupată la Inter, marş dus şi întors Universităţii Victoriei, slogane bune, bătutul cu sticla de plastic în asfalt etc. Realitatea a anunţat protestul, a dat dezbateri înainte de eveniment (că doar am urlat şi eu pe acolo, deci ştiu:) şi a dat imagini, aşa că acum ţin cu trustul la care lucrez (cunoscătorii ştiu că n-o fac necondiţionat). Au dat  şi cei de la Digi24 plus cîteva siteuri. Unii s-au trezit pe parcurs, şi-au dat seamă că dacă eviţi aşa ceva te pişi practic pe propria meserie (hotnews, gandul). Lamentabil: adevărul, antena3, evz. Dar n-a fost creat interesul din ianuarie, nu au fost multe care multe live-uri şi tot tacîmul, clar. În marea de presă cumpărată au fost locuri unde o reclamă n-a contat şi evenimentul a fost tot timpul acoperit. Susţineţi-i pe ăia – adică voxpublica, bineînţeles.
 • e vorba doar de banii de la RMGC? Nu, e vorba şi de forţa reală pe care a căpătat-o Ponta în relaţie cu unele televiziuni, patroni şi de muşchii politici pe care i-a făcut doar din joc de culise, nu din politică clară şi populară.
 • Ponta a dat înapoi în ultima zi. Importantă e presiunea pentru “votul la vedere” în PArlament. E cel mai important. Altfel vor repeta a mia oară scenariul de la Bechtel încoace: se duc la tribună şi urlă că “se fură”, dup-aia se votează secret şi iese ce trebuie şi toţi parlamentarii sînt mulţumiţi. Votul la vedere e următoare prioritate. De aceea trebuie ca parlamentarii care au anunţat că votează împotrivă să ceară şi vot la vedere
 • am văzut cînd am ajuns acasă că Antonescu îi trăgea că el nu susţine “populisme”, ci dezvoltare economică – o să analizeze şi el şi PNL-ul cu mare atenţie datele proiectului RMGC. Eu aş aminti o legătură între Adina Vălean, firme de PR şi lobby nesimţit pentru exploatare la Roşia Montană (vezi aici). 100 000 pe an… eu zic că-i un scor bun. Chiar şi pentru un europarlamentar.
 • am recunoscut multe feţe din ianuarie 2012. Deci intoxicatorii care bagă din alea cu “plătiţii” protestatari nu fac decît să repete scenariul băsescian de acum un an şi jumătate.
 • de ce au fost totuşi calmi jandarmii? Poate au învăţat şi ei cîte ceva din ianuarie 2012.
 • de ce au fost mult mai multe pancarte antisistem şi mai puţine glumiţe cu “singura soluţie, propria evoluţie”? Poate şi protestatarii au învăţat ceva
 • un atac frecvent la adresa protestatarilor am văzut că e ăla cu hipsterii neserioşi care îi tot trag cu Roşia. Pentru criticii de acest tip am un singur lucru de spus: o să vă vină rîndul şi o să vă zică lumea că vă plîngeţi ca hipsterii că statul şi cu vreo corporaţie v-au strivit ca pe nişte gîndaci.
 • au fost iarăşi amestecaţi protestatarii, de diverse culori, ideologii? Da. Tocmai de aia dacă totul se opreşte aici vom avea un eşec. Conştientizarea trebuie să meargă către contradicţiile enorme, către demascarea în masă a oprimării economice. Roşia Montană e departe de a fi DOAR Roşia Montană.

Evident, băgaţi şi voi impresii dacă aţi fost pe acolo.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

55 comments
 • 1

  Excelenta remaraca din ultimul punct ”dacă totul se opreşte aici vom avea un eşec”. As adauga: DACA TOTUL CONTINUA, CU O FORTA DIN CE IN CE MAI MARE, IAR MANIFESTANTII NU SE VOR LASA MANIPULATI DE DIVERSE CULORI POLITICE, VOM AVEA UN IMENS SUCCES!

  Acum
  2013-09-02 02:11:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Nu intelegi. Intr-un fel sau altul Romania trebuie sa vinda ceva ca sa plateasca datoria externa. Ori cedezi resurse ori reduci nivelul de trai care si-asa e la limita suportabilitatii. De undeva trebuie sa faci rost de valuta . Intelege odata: chiar daca ai avea pentru consumul intern , n-ai din ce plati datoria externa. Mai bine v-ati declara o natiune in faliment si ati cere audit si executor judecatoresc , reimpartirea pe provincii istorice si suzeranitate fatza de cine si-o face mila sa va preia. Sinteti ca stat si ca natiune un esec.

  degeaba
  2013-09-02 02:47:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Gata cu protestele ca nu pot sa-mi fac somnul de frumusete!!

  Daniel Cloanta
  2013-09-02 02:59:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @degeaba: ai un nume predestinat :)
  vorbesti cu sinteti in loc de sunteti, deci esti din generatia de secyristi expirati
  unde mai pun ca vorbesti la persoana a 3-a, deci nici macar nu esti roman. ar fi bine s-o tai de aici, vai steaua ta!

 • 5

  ok. jos capitalismul, Sus, ce? Socialissmul? Pai, am fost acolo si stim cum e. Altceva?
  “…dacă totul se opreşte aici vom avea un eşec.”
  Asa e. Dar pentru ca suntem un popor ne-ispravit, pentru ca incepem multe si terminam putine, pentru ca suntem palavragii si nu oameni de actiune, pentru ca ne plictism repede si mai ales, pentru ca suntem fundamental neseriosi,aceste actiuni vor esua.
  Proiectul Rosia Montana va fi amanat dar nu abandonat.
  Si-acu o aritmetica simpla: ce inseamna cateva mii, sau poate zeci de mii de constiinte lucide, in raport cu milioane de aburiti?

  liberalul cu pumnalul
  2013-09-02 05:36:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @degeaba: Tu esti deja preluat ,cred ca si-a facut mila cineva de pe sectie!Tratament linistit!

  metereze
  2013-09-02 08:31:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Cretinoidul cu pancarta cu “Jos Capitalismul” ar trebui dus putin pe la Pitesti, sa suporte cateva zile de comunism glorios.
  De fapt, TOTI cu idei de genul poate ar fi bine sa le facem cunostinta cu cateva oferte de cazare stil NKVD.
  Poate asa s-or satura de binefacerile comunismului.

 • 8

  Felicitari Costi Rogozanu pentru că ai fost aseară în stradă ! Nici articolul nu e rău :)

  Maxa
  2013-09-02 09:36:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  In primul rand ca exista o diferenta masiva intre “capitalism” si “fascism corporatism”. Corporatia nu face legislatia in capitalism dar o face in fascismul corporatist.

  Nu vad cum se poate vorbi despre capitalism intr-o tara in care statul ia cam 80% din venituri sub forma de taxe si impozite ca apoi sa ofere “servicii gratuite”.

 • 10

  Ma jignesti si imi jignesti prietenii care au fost ieri acolo sustinand ca prima idee aberatia unui derutat cu “Jos Capitalismul!”.

  @all: costi rogozanu e confuz, dupa cum bine l-a etichetat Nicolae Manolescu. Oameni buni, protestul asta n-a fost despre ametitul ala anarhist.

  adrianss
  2013-09-02 09:45:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Rogozanu: Cei cu pancartele din a doua poza “Jos Fascismul Corporatist” au inteles mai bine ca cei cu pancarta din prima poza si decat tine despre ce e vorba. “Jos Capitalismul” momentan n-are sens, cata vreme nu e cristalizata nici o “treia cale” iar comunismul a dat clar chix. Caci si modelul suedez (sau altele de genul), de stat social, sunt in esenta capitaliste. Megacorporatiile, monopolurile/oligopolurile si Marea Finanta, cu puterea lor globala, transnationala exagerata, manifestata si politic prin guvernanti atarnatori la ele sunt problema. Sunt in esenta antiliberale, anticapitaliste si antidemocratice, si automat antisociale. Paraziteaza si distrug sistemul economic, politic si social, inclusiv capitalismul. De aici se trag si problemele sociale. Un capitalism cu multi actori economici de puteri similare nu duce nici la polarizare sociala accentuata.

  Goth
  2013-09-02 09:56:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Logosfera.ro: Excelent sintetizat!

  Goth
  2013-09-02 09:59:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  m-am intors din anglia special sa iau parte la protestul asta

  cca 5000 de oameni lejer la el
  ma doare in cuc de binomul marxism capitalism, NU am fost la protestul asta sa imi ewxprim simpatii de stinga sau dreapta
  mie imi pasa doar de rosia montana

  ps: a fost si b1tv, filmau de la o distanta sigura in fata guvernului

  beherit
  2013-09-02 10:04:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Alunecos, manipulant cu scrisul, ca la tv nu-l urmaresc; ori sa-l intreb pentru ce a fost “acolo”?
  (De dl Rogozanu e vorba.)
  – pentru “jos capitalismul”? dece nu ai avut curajul sa ai o pancarta cu “sus socialismul”?
  - contra exploatarii de la Rosia Montana?
  – sau doar contra legii trimise de guvern in Parlament, redeventele fiind prea mici si prea putine garantii ca nu se va intimpla o catastrofa cu cianuri?
  – despre “fascismul” cooperativizat a auzit Costi?
  Ar mai fi si altele, dar un corolar la astea 3 ar fi: dece nu o pancarta cu “jos guvernul”? ori jos prim plagia, pardon, prim dottore?
  Si o amintire de la “lectiile politice: “Conştientizarea trebuie să meargă către contradicţiile enorme, către demascarea în masă a oprimării economice.”
  Urmeaza: “hai la lupta cea mare/rob cu rob sa facem din nou o utopie”.

  victor L
  2013-09-02 10:15:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  ah, roogozanu & restul.
  banuiesc ca e evident a cui e militia si jandarmeria dupa protestul de aseara. nu am vazut in viata mea militieni mai pro rosia montana ca aseara. toti gaborii si jandari aproape ma inviau sa protestez si mai tare, si sa urlu si mai vinjos. (unul din “poliitistii buni”, incercind sa ma faca sa nu mai traversez aiurea, mi-a spus ca si el. zic si tu ce, ma? si el vrea ca sa fie impotriva, pt sanatate si copilul lui.

  sa aiba astea vreo legatura cu bunicul basescur?

  beherit
  2013-09-02 10:16:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @ beherit,
  la “sa aiba astea vreo legatura cu bunicul basescur?” raspunsul e clar: “m-am intors din anglia special” ca sa arat ca nu numai la Paris se poate merge cumva, si sa te intorci “evoluat” :P

  victor L
  2013-09-02 10:22:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @degeaba: sa ma pis pe ma-ta

  ukip
  2013-09-02 10:23:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @victor L: deci politia cea proasta are legatura cu basescur cel mic. ok, mersi de clarificare.

  beherit
  2013-09-02 10:24:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Un model perfect de protestatar:

  “19

  @degeaba: sa ma pis pe ma-ta

  ukip
  2013-09-02 10:23:12″

  Proletati din toate tarile, uniti-va!

  victor L
  2013-09-02 11:05:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @beherit: corect. cei mai multi am mers pentru a spune, indiferent ce alte optiuni avem si inainte de orice: UNITI SALVAM ROSIA MONTANA.

  orice alte preocupari de logos sunt inutile. asta este spiritul a ce a inceput aseara si a continuat tarziu in noapte. si va reincepe azi si pana obtinem ce vrem: Rosia UNESCO.

  paul
  2013-09-02 11:21:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  indiferent ce va spune televizorul, sau nu spune deloc, au fost cel putin 5-6000 de oameni. pentru inceput e foarte bine.

  paul
  2013-09-02 11:24:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Realitatea Vox si cateva site-uri… Nu pritene, B1 a prezentat protestul live ore intregi.
  Dar deh, sa ne pisam si noi cum ne cere mogulul.
  P.S.: care prost din Vox crede ca s-au terminat IP-urile? Sau cum era pancarda aia cu Liberatatea de Exprimare?

 • 23

  Mai las-o cu trasul apei la moara ta! A fost un act de nesupunere civic burghez (aia de ii tot jignesti tu)

  Mai usor cu furtul protestelor
  2013-09-02 11:52:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @Unu Poate B1Tv a prezentat prostestul, dar de ce a facut-o?? Pentru ca era indreptat impotriva unei masuri a lui Ponta. Asa ca baietii oportunisti, l-au preluat, asa cum fac tot ce e anti-USL. Iar in cazul asta si mai si, pt ca Rosia Montana vad ca devine un motiv de propaganda al lui Basescu. Sper sa nu incepem sa fim asociati cu el… Daca era ideea lui Basescu, nimeni de la B1 nu venea la protest. De-asta nu merita laudati… Oricum, astia de la Realitatea au aratat ceva, dar la emisiune… a fost dezastru, ori oameni interesati, ori direct oameni cumparati de lobbyisti

  vlad
  2013-09-02 12:07:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  guvernul asta interesat de locurile de munca ar putea crea dintr-o semnatura mii de locuri de munca necianurate – REDUCAND TAXAREA MUNCII.
  pentru niste locuri de munca de scurta durata, garantat necalificate pentru localnici – ia spuneti, mineri ai aurului cu lampas in casca, voi credeti ca exploatarea cu cianuri are nevoie de palmasi? – se da aur pentru cianuri, parte in parte.
  cui prodest? in niciun caz romanilor.
  inconstientii care “sustin” proiectul pentru ca sunt convinsi ca ajuta vor striga din gura de sarpe daca ajunge sa fie prea tarziu… treziti-va acum! excelent apel – “trezeste-te popor de oi, ca te mananca lupii!”

  clar
  2013-09-02 12:40:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Nu ma deranjeaza protestul ci forma lui idioata de manifestare de la 2,45 dimineata.Oricum hai la referendum.

  Daniel Oanta
  2013-09-02 13:19:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @Daniel Oanta:
  ce opinie poate exprima un reprezentant al bancherilor decat una in favoarea corporatiilor? cu un ‘plus’ pentru tonul fascistoid al dlui Oanta care instiga la lichidarea fizica a inamicilor care-l deranjeaza noaptea

  cu boicotul evident al presei, politicienilor, bancherilor s.a.m.d. si cuplarea jmechereasca de tip ba sist a referendumului cu alegerile europarlamentare este previzibil rezultatul unui asemenea referendum de manipulatori

  trolu
  2013-09-02 13:57:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Daca nu ati mai freca buhu si taia frunze la caini IN SECTORUL DE STAT, ca sa nu mai vorbesc de opritul din furat, poate ca nu mai era nevoie sa privatizati nimic, domnu’ Rogozanu.

  Sper sa se privatizeze tot, macar asa mai exista vreo sansa sa ramana ceva in tara asta.

  Chianti
  2013-09-02 14:01:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @Chianti: Ramane pe frasz si daca se privatizeaza. Se vede ce a ramas din ce s-a privatizat deja. Nimic. Nu ca in rest n-ai avea dreptate in ce ai scris.

  Goth
  2013-09-02 14:48:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @Goth

  se prea poate, pt ca firmele de stat au fost devalizate, DE CLIENTELE DE PARTID SI ANGAJATII SECTORULUI DE STAT, astfel incit de multe ori e imposibil sa le mai pui pe roate. Exemplul clasic e Oltchim. Dar poate cu unele mai avem ceva sanse, asta cu conditia ca privatizarea sa fie facuta cu cap, nu cu heirupisme gen CFR Marfa sau Oltchim si mai ales nu in stadiul de metastaza.

  Chianti
  2013-09-02 14:55:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Daca azi se va da o lege care sa dea voie unei companii private sa exproprieze oameni pentru o mina, la preturile pe care chiar compania respectiva le va stabili, atunci maine te poate anunta cineva ca in locul casei tale are chef sa construiasca un mall si ca ar trebui sa te cari repede de acolo pentru ca vin buldozerele.
  Nu este o comparatie exagerata pentru ca ambele ofera locuri de munca si implica profit… dar cu ce pret?
  Cand ar trebui sa iesim din case? Acum cand este o cauza publica sau atunci cand vei fi singur impotriva unui Becali sau Corduneanu?

  Gogu
  2013-09-02 15:53:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Goth

  Spune cineva:
  “Eu sunt pt. extragerea aurului la Rosia Montana si pt. exploatarea gazelor de sist.
  Sunt dusmanul poporului ?”

  Raspuns:
  Nu , nu neaparat ‘dusman’, dar nu-ti pasa,
  esti indiferent fata de consecinte, ‘non-patriot’.
  Esti mai curand fascinat de profitul pe cate-l vor face unii, pe care nici nu-i stii si nici nu ti-e ingaduit sa-i stii ; si asta dupa o schema simplista, brutala , primitiva,
  care nu are nicio legatura nici cu liberul arbitru, cu libertatea economica, cu piata libera, cu prosperitatea decenta si binele individual si/sau colectiv;
  profitorii maximalisti nu sunt sprijinitorii unui ‘bun’ capitalism ci mai curand ucigasii acestuia, in ritm mai lent sau mai rapid,
  niste ‘lichidatori’ lacomi si cinici;
  de ce au fost impotriva unor astfel de ‘vanatori de resurse’ oameni bravi si demni anticomunisti, cu zeci de ani de puscarie politica grea: ing prof constantin Iulian, Pr. Iustin Parvu ?

  Raca esti pro Rosia M. :
  - din punct de vedere Etic -> esti amoral sau imoral

  - din punct de vedere Economic, tinand, cont de bilantul catastrofal, daca n-ai vreo plata directa (+ daca nu esti cinic, daca nu esti imoral)-> validezi o nenorocire economica, o pierdere de resurse, o poluare colosala si o distrugere si uratire de mediu ireversibila.

  - din punct de vedere al splendorilor naturale locale
  -> esti antinatura,

  - din punct de vedere al patrimoniului cultural
  -> esti anticultura
  -din punct de vedere al distrugerii bisericilor vechi esti ateu, sau anticrestin

  Cam asa ceva

  despre contemporani
  2013-09-02 16:21:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @Chianti
  unele au fost devalizate ‘noii veniti’: rusi, cehi, indieni sau alti asiatici,
  altii – nordatlantici- nu si-au facut deloc treaba si au
  aranjat niste mariri ‘fulminante’ de tarife.
  Altii au venit ca lichidatori
  si/sau sunt interesati numai de resurse stategice, gratis,
  sau aproape gratis – la pret ridicol.
  Maioritatea privatizarilor este esuata grav, din lacomia si cinismul si minciuna unora, din lacomia, nesimtirea criminala si prostia altora.
  Nu programe, nu strategii, nu bun simt si decenta ci Jaf

  despre contemporani
  2013-09-02 16:26:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @Gogu

  s-a mai intamplat deja,
  prin retrocedari mincinoase de terenuri mari, unor impostori cu mob in spate.

  Pentru adevratii proprietari furati/nationalizati ilegal de
  bolsevici/comunsti nu s-a gasit nicio reparatie corecta,
  in 2005, la Primaria Bucuresti, erau cateva sute de dosare de familii bucurestene care au fost rezolvate, dintr-un total de 40000, prin 2008 putin mai multe.
  Majoritatea rezolvarilor importante , pentru mari impostori si samsari
  Jaf tata…

  despre contemporani
  2013-09-02 16:31:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  Stiu, “Noi nu ne vindem tara”. Am auzit asta prin 1990. Venea la pachet cu “Voi n-ati mancat salam cu soia” si celebra “Noi muncim, nu gandim”.

  Accept ca unele privatizari au fost un esec, pentru ca au fost prost pregatite. Cele mai multe insa au esuat pt ca au fost vindute cind nu mai era nici o speranta: aveau datorii mari, tehnologii vechi, forta de lucru supradimensionata. Nici un investitor serios nu mai venea pt ca stia ce inseamna asta. Au venit oligarhii rusi sau indieni care striga azi ca ei vor energie ieftina.

  Cresteri fulminante de tarife? As vrea sa aud unde sunt cresterile alea fulminante de tarife. Poate te referi la preturi, care sunt date de balanta intre cerere si oferta. Da, cind privatizezi ceva nu mai ai si instrumentele prin care sa vii sa spui ca cineva trebuie sa vinda in pierdere sau la un pret “acceptabil”. Ghinion.

  Chianti
  2013-09-02 17:09:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @Chianti: Si ca ” am mai auzit asta cu <>” am tot auzit si uite ce bine am ajuns.

  se tot aud unele lucruri
  2013-09-02 17:17:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Si ce inseamna asta, ca mediul privat a distrus economia Romaniei??? Voi stiti cum erau anii ‘90 cu 10 firme private si 99% firme de stat? Firmele private au distrus economia sau miliardul pierdut de stat la CNH Hunedoara, miliardul pierdut la CFR, sutele de milioane pierdute la Posta, sutele de milioane subventii la carbune, sute de milioane de euro pierderi in sectorul de termoficare???

  Vorbim prostii sa ne aflam in treaba. Uitati-va la datele de la INS si vedeti cine asigura cresterea economica in Romania: industria de masini, serviciile si agricultura, cind ploua. Este undeva aici vreo firma de stat?

  Atunci tineti-le la stat sa-i imbuibe pe politicieni! E mai simplu sa punem lozinci de prost gust despre capitalism decit sa ne punem neuronii la treaba.

  Chianti
  2013-09-02 17:24:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @chianti
  “Noi nu ne vindem tara” – a fost un mizerabil slogan populist, folosit intre 01/1990 – 06/1990 de niste securisti, pentru a fi votati + a sta linistiti fara revolte radicale si a-si imparti niste halci mari de patrimoniu.
  Tot acesti secursiti, cqre nu stiu decat sa aduca raul in lume si care, inqinte de 1990 s-au bazat pe sclavizarea unor ingineri/tehnicieni foarte ok, unor oameni din industrii diverse, specialisti foarte ok si multi dintre ei fosti detinuti si persectuati politic.

  Apoi acesti mizerabili securisti au devenit colaboratri intimi + parteneri ai unor globalisti-corporatisti
  la fel de cinici si lacomi.
  Cu orice pret. Pe nimic pentru neamul lor. pentru foarte mult pentru ei.

  Din vreo 50 de intreprinderi industriale bucurestene, mari si foarte mari, din interbelic anii 1920 si chiar mai vechi de 1914, daca mai sunt una – doua, in stare ‘grava’;
  nu sunt nici RELOCATE! nu ami sunt nicaieri, industriile alea s-au pierdut ireversibil.
  Nici terenurile mari ale lor, in majoritar pradate, nu se mai vand pe piata imobiliara.
  Dezindustrializare grava, economie subtzire pana la atrofiere,

  despre contemporani
  2013-09-02 17:55:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  @Chianti: Nu mediul privat ci coruptia, concurenta neloiala asistata de stat au distrus tara! Rosia Montana este un astfel de exemplu in care organele statului favorizeaza o persoana juridica si o metoda de prelucrare a aurului in detrimentul altora.
  Da e adevara, “Nu ne videm tara” e frecvent asociata cu retarzii doritori de liniste si desene animate care au aplaudatt minerii in iunie 90. Dar aceasta asociere a dus la efectul invers: oferirea “tarii” pt niste comisioane derizorii care macar de le-ar fi dat ocazia coruptiilor de a deveni ei insisi capitalisti veritabili. S-au distrus zeci de obiective econonmice doar pentru ca unii doreau sa faca afaceri cu fier vechi. Protestele de ieri semnaleaza un prag de saturatie care a fost atins.

  PS Din cate stiu nu prea au existat revendicari care sa soicite revenirea la o ecoomie etatista, oricat s-ar chinui Rogozanu sa le gaseasca. Ca or fi fost si vreo doi-trei purtatori de tricouri cu che guevarra printre protestatari…
  PPSPPS la Barlad au fost altii. Alta categorie sociala si de varsta. Faptul ca au fost organizati de catre clerul ortodox e deja dubios si te face sa iti pui intrebari in privinta reperelor acelor oameni.

  se tot aud unele lucruri
  2013-09-02 18:02:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @Dl.Rogozanu
  as spune ca este un articol ok,aproape impartial,lasand la o parte fotografia cu “Jos capitalismul”
  Traiti in Bucuresti de ceva vreme.Moartea unui copil,ucis de cainii nostri comunitari,va trezeste vreo emotie?
  Sau si dvs. sunteti un realist si nu va mai mira nimic?

  nepotu lu tamara
  2013-09-02 18:07:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  Ce i s-o fi parand autorului, anti-capitalist in sloganul “Nu vrem sa fim/o natie de sclavi!”, nu tiu.

  In traducere: “NU vrem sa ni se ia!” nu socialistul “Vrem sa ni se dea!”

  nedumerit
  2013-09-02 18:10:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  @se tot aud unele lucruri
  am vorbit cvasi simultan despre aceleasi lucruri

  Cred insa ca si
  la Barlad/Vaslui legitimitatea este cel putin la fel de mare, daca nu mai mare decat la Bucuresti (unde au fost si aiureli exotice de extrema-stanga ciudatzica).
  Iar nu ‘clerul’ i-a ‘organizat’[ ci au participat si 1-2 preoti de parohie, care fusesera deja criticati de ‘ierarhii’ mai mari ca s-au implicat si in trecut

  despre contemporani
  2013-09-02 18:13:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  @45
  da, exact, se ia ieftin, foarte ieftin cu consecinte otravite.

  Nu mai revin la problematica ‘economica’, de aici:

  voxpublica.real../

  despre contemporani
  2013-09-02 18:17:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  @despre
  tu esti preot de parohie sau doar un biet tarcovnic?

  nepotu lu tamara
  2013-09-02 18:18:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  @despre contemporani:
  Nu am tinut neaparat sa-i jignesc pe oamenii aia. Da stiu ca am fost rautacios
  Dar in general, astia care se duc undeva ca le zice popa, sunt mai predispusi si sa aiba mai multa incredere intr-o pictura(destul de prost realizata) decat in oncolog, in exorcist decat in psihiatru, in apa sfintita decat in sapun, sa ii ceara lui’ domnu’ politist doar numele hotului “ca au ei grija sa dea blestem”.

  Banuiesc ca in orasul ala sunt si oameni inteligenti si educati care au participat la proteste. Dar tare ma tem ca aia adusi de preot au facut-o pentru ca undeva in Apocalipsa dupa Ioan au gasit ceva trimitere la exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

  Repet, e o parere rautacioasa care probabi constituie un caz singular nefiind impartasita de alti sustinatori ai opozitiei fata de RMGC.

  se tot aud lucruri
  2013-09-02 18:29:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. (Burke)

  Popor de oi, te mananca lupii!

  anca
  2013-09-02 18:31:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  “Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”… se pare ca asta e destinul nostru de secole… Mai schimbam “portile”…
  Japonezii daca locuiau aceste meleaguri erau no. 1 in lume la toate capitolele: turism, industrie, agricultura…
  Un referendum ar fi un dezastru: unii nici nu stiu ce E Rosia Montana… Ar fi cel mai “elegant” mod al politicienilor de a scapa de aceasta “belea” creata tot de ei ! Unde e “musiu” Ghise cu Constitutia lui ? Ca nu i-am mai auzit “trompeta” de mult ! Sau a fost “conservat” la Antipa cu tricoul ? “Alesii neamului”…
  Daca poporul a votat “majoritate USL” sa fie sanatosi !
  Daca nu am invatat ca politicienii de azi. de ieri si de maine una spun si alta fac: succes la VOT !
  Vor vota “la secret” iar la Tv TOTI vor declara ca au votat contra ! Speranta e in Ungaria: astia stiu sa faca scandal eficient !

  bebe
  2013-09-02 18:43:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 48

  D-le Rogozanu, va rog sa scoateti postarile alea de mai sus. Nu-mi apartin. Stiu cine a scris in numele meu. Va multumesc !

 • 49

  @x: Si tu ai vazut cum e scris articolul asta?

  Anon
  2013-09-02 21:40:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 50

  Am fost ieri la protest si in timp ce mergeam spre Victoriei am intrebat un jandarm daca au o estimare a numarului de participanti. A zis ca nu, dar ca lui, dupa ochi i se par 4-5000.
  Despre participantii la proteste: multe fete, foarte implicate in scandari, multi hipsteri, cu ochelari de toate felurile, oameni tineri in marea majoritate. Atmosfera mi s-a parut uneori chiar de meci, poate din cauza felului cum se strigau scandarile.
  Mie mi-a placut foarte mult ca protestul a fost despre Rosia Montana si nu a fost ideologizat. Eu nu impartasesc vederile de stanga, dar mi-a placut ca am putut participa la un protest cu alti oameni care aveau poate alte convingeri politice pentru un subiect ne-politic. Mi s-a parut ca asa a gandit si lumea pentru ca toate scandarile au fost legate de Rosia Montana, chiar atunci cand s-a strigat “USL si PDL aceeasi mizerie” si pentru ca scandarile de genul “Jos comunistii” sau cele de genul asta nu au avut prea mare priza.

  cristi
  2013-09-02 22:29:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 51

  Ion Cristoiu, mai lucid ca de obicei, spune (surprinzator!) in EvZ cam acelasi lucru ca si Rogozanu:
  “Aceasta deoarece în opunerea faţă de Proiect se regăsesc toate spaimele românilor din anii postdecembrişti şi nu doar spaima de cianurare.

  Spaima de pervertirea mediului de către capitalismul fără scrupule.
  Spaima de companiile străine care au pus mîna pe bogăţia ţării.
  Spaima de banul care cumpără conştiinţe: de politicieni, de ziarişti, de intelectuali.
  Încercînd să descoperim o notă comună a acestor spaime, vom constata că toate se reunesc într-o Spaimă mult mai mare, pitită în adîncurile societăţii româneşti încă din decembrie 1989:
  Spaima faţă de ceea ce are mai rău capitalismul.”

  sorin
  2013-09-03 02:19:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 52

  Exploatarea cu cianuri este cea mai moderna tehnologie din lume la ora actuala in domeniu si este practicata inclusiv in Finlanda. Aveti vreo problema cu capul si va e jena sa mergeti la medic ?
  Romania voastra draga datoreaza o gramada de bani strainilor si are nevoie de si mai multi bani, nu este capabila sa-si exploateze eficient si sigur resursele dar nici pe straini nu-i lasa.
  Aveti datorii, nu aveti din ce le plati dar refuzati sa fiti ajutati.
  Ok, scoateti voi singuri aurul cu tarnacopul si sita , vindeti-l si platiti.
  Si protejati mediul asa cum ati dovedit la Baia Mare si prin defrisari ca va pricepeti si ca va pasa.
  Sinteti o tzara mizerabila, plina de maidanezi cu patru dar si cu doua picioare, plina de gunoaie si de nespalati care put, nu aveti nici macar veceuri publice, dar azi s-a umflat brusc ecologia in voi , ecologia aia pe care pina ieri va pisati din balcon. Voi sinteti mai destepti decat americanii si finlandezii la un loc.
  NU exista in lume metoda mai eficienta si mai sigura decat aceea propusa de RMGC , take it or leave it. E metoda folosita de toate statele civilizate, dezvoltate si responsabile inclusiv fatza de mediu.

  turma behaitoare fara motiv
  2013-09-03 07:17:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 53

  [...] i-a numit cineva, să-i facă pe oamenii din Piaţa Universităţii hipsteri. Ba am mai auzit de la Costi Rogozanu că unul, Paşcu, altfel europarlamentar, a spus c-ar fi prea bine îmbrăcaţi pentru nişte [...]

 • 54

  Doar o vorba si plec mai departe:

  “La aia cu businessul… eu nu pot să aud văicărindu-se angajatori. Să vezi cum e să fii angajat. După aia vorbim.”

  Sa fiu a naibii daca inteleg. Daca e asa misto sa fii angajator si asa naspa sa fii angajat, de ce nu ne bagam toti sa fim angajatori? Sau daca nu toti, macar aia un pic mai destupati, adica aia care stim sa scriem, sa citim si sa postam pe net. Ma intreb si eu ca prostu’.

  silicon_v
  2013-09-03 16:19:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 55

  [...] fie că sunt de dreapta, fie de stânga, cei mai mulți oameni trăiesc în lumea lor. Costi Rogozanu, care, cu cât înaintează în vârstă, cu atât am impresia că înțelege mai puțin: [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!