RSS Feed

Proteste împotriva ordonanței traseismului politic la București, Cluj, Timișoara, Sibiu. Cât de prost poate fi Ponta

vezi toate articolele de
30 Aug 2014 la 10:28 27 comentarii 2970 vizualizari.

Mă tulbură gândul că Ponta va ajunge președintele României pentru (cel puțin) cinci ani (dacă nu chiar zece). După zece ani cu Iliescu și zece cu Băsescu, e deja prea mult. La fel cum mă îngrozește ideea că în pachetul Ponta președinte de România e inclus la ofertă și Dragnea premier. Dincolo de un asemenea scenariu de coșmar, ce îmi dă cu adevărat fiori e prostia lui Ponta. Capacitatea lui (și a consilierilor pe care îi ascultă mecanic) incredibilă de a genera conflicte sociale.

Am mai tot scris despre asta. Anul trecut, pe 27 august, a trimis în Parlament proiectul de Lege Specială pentru Distrugerea Roșiei Montane. A făcut-o într-un moment în care iritarea publică legată de acest subiect atinsese un nivel critic, de revoltă. Venea după FânFest, unde proiectul fusese deja popularizat și dezbătut și după celebra vizită la Roșia Montană a Comisiei pentru UNESCO, cu Daniel Barbu, Gabriela Firea, dar și cu ”celebra” Sanda Lungu care ”f**e buha” în prim-plan. Sute de mii de oameni erau la curent cu subiectul (vezi aici analiza pe care am publicat-o pe 25 august anul trecut), erau indignați de capturarea statului de către compania minieră și așteptau doar o scânteie pentru explozie. Iar Ponta a ieșit la înaintare cu ditamai torța.

Scenariul s-a repetat în acest an. Îmbălsămat de strategiile de marketing care i-au adus zeci de mii sau chiar sute de mii de like-uri (mincinoase sau cumpărate) pe Facebook, Ponta, Dragnea și consilierii lor n-au dat atenție unei mobilizări reale, discuțiilor și evenimentelor reale din rețelele sociale, care anunțau marșuri aniversare, în țară și în diaspora, pentru data de 31 august. Au ignorat că mai mulți oameni decât anul trecut au participat la FânFest și că e pe ultima sută de metri mobilizarea pentru primul festival anti-fracking din România (ManiFest, Puiești, 6-8 septembrie, detalii aici). Adică exact grosul și cea mai activă componentă a protestatarilor din toamna trecută. Ce a găsit de cuviință Ponta, la inițiativa lui Dragnea, să facă? Fix la un an după lansarea proiectului de Lege Specială de Distrugere a Roșiei Montane a făcut public proiectul Ordonanței de Urgență care permite traseismul aleșilor locali pe o perioadă determinată (!), iar a doua zi, pe 28 august, a adoptat-o în ședința de Guvern. Ca semnificație, ordonanța asta de urgență e același lucru cu Legea Specială de anul trecut. În cazul Roșiei Montane, nu ar fi urmat să se modifice legi, ci acestea trebuiau exceptate sau nu se aplicau pentru exploatările miniere de aur. La fel cum ordonanța asta nu modifică Legea Statutului aleșilor locali ci doar instituie o perioadă în care aceasta ar urma să nu fie aplicată!

Nota bene, Ponta și Dragnea au ignorat faptul că la pachet va veni și revolta adversarilor politici, a ambasadelor și a criticilor tradiționali din mass-media (nu insist asupra unei anumite doze de ipocrizie a unora dintre aceștia – despre asta a scris deja Costi Rogozanu aici). E de așteptat ca într-o măsură mult mai mare decât anul trecut să acorde și ei o atenție sporită protestelor, dar e de dorit să nu încerce să confiște mișcările de stradă – asta dacă vor să aibă cu adevărat efect.

Pentru că da, mobilizarea pentru proteste s-a produs instant. Și nu sub motivul aniversării Toamnei Românești de anul trecut, ci cu un obiectiv cât se poate de concret și fierbinte: retragerea ordonanței care pune legea între paranteze. Din câte am văzut există deja (în această dimineață) evenimente anunțate pentru duminică la București (vezi aici), Cluj (aici), Timișoara (aici) și Sibiu (aici). Dacă sunt și în alte orașe, vă rog semnalați-le cu un link, la secțiunea comentarii.

Un prim set de revendicări a fost postat deja pe evenimentul de la București:

Retragerea imediată de către Guvern a ordonanței de urgență pentru migrația primarilor

► Semnarea de către partidele principale și candidații acestora a unui Pact Național împotriva Migrației Politice, prin care se angajează să nu mai accepte aleși locali și parlamentari ai altor partide

Simplificarea procedurii de recall a primarilor (legea 286/2006) prin care cetățenii să poată solicita în mod real referendumuri pentru demiterea edililor în culpă

Reformarea legii partidelor și a legilor electorale.

În acest an, Toamna Românească începe cu o zi mai devreme și se anunță lungă din cauza prostiei lui Ponta. Pe de altă parte însă, și mulțumită prostiei lui Ponta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!