RSS Feed

Protestele pentru salvarea Roșiei Montana continuă la Cluj și București. La sediul TVR, Jandarmeria a intervenit în forță. La Cluj, activiștii au fost protejați de suporterii lui ”U” (FOTO&VIDEO)

vezi toate articolele de
09 Nov 2011 la 12:10 82 comentarii 2657 vizualizari.

Marți, 8 noiembrie 2011, ora 18.00, sediul TVR Cluj: Un grup de 30-40 de membri ai Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” s-au întâlnit în fața sediului TVR Cluj și Radio Cluj, de pe strada Donath. Cu gura acoperită și cu diferite mesaje adresate conducerii Societății Române de Televiziune, prin care i se solicita să lase reproterii instituției să-și facă onest munca. Toată întâlnirea a durat 15-20 de minute. În liniște, fără scandări, cu calm. Ardelenește cum ar veni. Au apărut și reprezentanții Poliției și Jandarmeriei, care s-au limitat însă să-i legitimeze pe câțiva dintre cei prezenți. Singurul moment mai ”tensionat” a intervenit când Miki Braniște, organizatorul Temps D Images, a fost legitimată. Pentru că Miki nu venise la întâlnire, ci tocmai ieșise dintr-o emisiune de la TVR Cluj în care fusese invitată. Situația s-a lămurit însă repede. Reprezentanții autorităților păreau mai degrabă că se justifică, pentru că ”trebuie să prezinte un raport” despre ceea ce se întâmplă. O intervenție în limitele normalului. Jandarmii și polițiștii s-au convins că nu există nicio stare de ”pericol” și, la final, și-au dat mâna și s-au salutat cu protestatarii.


Marți, 8 noiembrie 2011, ora 19.00, sediul TVR (București): Situație total diferită. Nici măcar n-au apucat oamenii să se salute, că jandarmii au trecut la rețineri (ridicarea activiștilor cu duba). Priviți filmările de mai jos cu atenție. O să aveți supriza să vedeți cum DUPĂ ce îi ridică pe primii protestatari, unul dintre jandarmi anunță la megafon: ”Activitatea d-voastră din acest moment (s.a.) este ilegală!”. Păi dacă din acel moment (după avertizare, procedură absolut obligatorie) activitatea devenea ilegală, pentru ce au fost ridicați primii oameni?

Marți, 8 noiembrie 2011, ora 19.00, Sala Sporturilor ”Horia Demian”, Cluj, meci internațional de baschet masculin. Stewarzii îi controlează ”la sânge” pe spectatori, inclusiv pentru mesajele inscripționate pe tricouri (!). Cu toate acestea, o parte din membrii Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” și ai galeriei Universității Cluj au reușit să intre la meci cu tricouri și banere împotriva proiectului RMGC. U” Mobitelco RMGC nu este echipa mea și “Spirit universitar vândut!”, au fost două dintre mesajele afișate (protestul vizează asocierea campioanei naționale la baschet masculin, ”U” Mobitelco, cu RMGC, asociere anunțată luni). “Am observat două tricouri cu Rosia. Ce facem?”, a fost întrebarea adresată în stație de un steward și surprinsă de un reporter de la Clon.ro. A urmat intervenția stewarzilor ajutați de jandarmi, pentru a-i evacua pe protestatari. Galeria lui ”U” a făcut însă zid între aceștia și forțele de ordine, care au bătut în retragere. ”Afară, afară cu cianura din țară!” s-a putut auzi astfel pe tot parcursul partidei.

Considerații de final. La multiplele legitimări din ultimele două zile (luni am bătut ”recordul”, am fost legitimat de trei ori în câteva ore), i-am întrebat pe polițiști și jandarmi, care este problema. Mereu au invocat Legea 60/1991, referitoare la adunările publice și autorizarea acestora. Le-am cerut să-mi indice articolul din lege pe baza căruia fac distincția între o întâlnire publică și o adunare publică și, mai ales, articolul în care se prevede necesitatea ”autorizării” adunărilor publice. Pentru că un astfel de articol NU există – declararea adunărilor publice, atunci când e vorba de adunări publice, nu este ”autorizare”. Libertatea de exprimare nu are nevoie de ”autorizare” sau ”avizare”. ”Autorizarea adunărilor publice” este, pur și simplu, un mit, fără nicio acoperire legală (cel puțin până în momentul de față). Singurul lucru care, eventual, ar justifica intervenția autorităților în astfel de cazuri ar fi tulburarea liniștii și ordinii publice. Întâlnirea unor grupuri (de 10 ori o sută sau două sute de persoane) cu baloane ori foi A4 nu este o ”tulburare a liniștii și ordinii publice”. E, pur și simplu, o exercitare a libertății de exprimare, garantată de Constituție și prevăzută expres, în primul articol al Legii 60/1991: ”Libertarea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege.” Orice interpretare a legii se poate face doar în condițiile îndeplinirii scopului acesteia – garantarea libertății de exprimare. Modul în care au intervenit jandarmii în București reprezintă, astfel, un abuz. O încercare de intimidare, pentru care cei responsabili trebuie să răspundă conform legii. Asta dacă respectarea legii mai are vreo importanță în România.

UPDATE: Pentru cei care sunt din Cluj. În această seară (miercuri, 9 noiembrie), de la ora 20.00, în Piața Unirii, lumea va juca ”Țară. țară, vrem ostași!” pentru Roșia Montană. Pentru reprezentanții autorităților (care sunt așteptați să se alăture jucătorilor):, art. 3, din Legea nr. 60/1991: ”Nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de …interes public sau privat” (amănunte aici)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!