RSS Feed

Protestul Salvaţi Roşia Montană. Cine mai vrea să confişte, ce ameninţări mai sînt?

vezi toate articolele de
23 Sep 2013 la 14:15 61 comentarii 2155 vizualizari.

Unele capcane noi, altele vechi, dar din punctul meu de vedere nu mai puţin periculoase. În rest, spectaculos şi aseară, lume puhoi, Bucureştiul blocat binişor. Nu am simţit vreo slăbire a intensităţii.

  • Îmi place cum după cîte un protest mare de duminică sar repede gînditorii băsescieni sau încremeniţi într-o dreaptă ba neoliberală, ba conservatoare, după cum cere momentul, să mai explice frumuseţea ei, caracterul ei cu totul aparte, eventual în ciuda mesajelor anticapitaliste (pe care, în bună tradiţie, le echivalează rapid cu prostiile extremei drepte)
  • după ce îi lăudăm frumuseţea, începem cu delimitările: ăştia ar fi exact oamenii care nu vor să se amestece cu nimeni, nu votează, ei sînt un soi de elitişti social – o prostie şi tactică, şi analitică, să vorbeşti astfel despre 20.000 de oameni
  • Există o categorie mai ales mediatică, dar care se mai sparge în figuri şi pe la protest, care s-a agăţat de argumentul “proiectul lui Ponta e rău”, dar atît. Dacă îi iei la bani mărunţi te trezeşti că-s proexploatare. Sau, mai lax, parcă nu e ok cu Roşia, dar merge gazul de şist. Ca şi cum n-ar fi acelaşi rahat cu legislaţia şi corporaţia. Mai toţi sînt cu dreapta politică şi se ascund în fantezii ale neutralităţii
  • puţin deranjant a fost anunţul oficial Salvaţi Roşia Montană unde se cerea doar demisia Ponta, Barbu, Şova, Plumb, Duţu. Nimic despre Băsescu. Treaba s-a rezolvat în stradă unde erau destule cereri de demisie Ponta-Băsescu. Sînt de acord cu Ciprian Şiulea în chestiunea demisiei: demisia lui Ponta e fixpix, important e să mai şi reuşim să oprim proiectul dacă tot ne-am apucat. Cu Şova şi ăilalţi e mai mult o chestie de igienă care ar trebui dusă la capăt de premier.
  • o mişcare de eschivă a puterii e defilarea comisiei parlamentare pe la Roşia Montană. Zgonea mai spune o dată la Roşia Montană că PSD-ul e pro. Am înţeles. Să vedem dacă aveţi tupeul să vă puneţi cu strada, că pînă acum luaţi culoarea mediului în care vă duceţi
  • sînt purtători de cuvînt naivi ai pieţei prin materiale ca nişte baloane de săpun care intră într-un joc politicianist aranjat fără scrupule de Băsescu, imediat după prima zi de protest. “Statul de drept”, “proiectul de lege”, pînă şi astea sînt secundare – dacă tot ieşim cu zecile de mii noi trebuie să tranşăm această poveste, trebuie să obţinem închiderea definitivă a acestor fantasme cu aurul ca soluţie economică şi socială. Să nu mă trezesc cu aceiaşi iubitori de clasă de mijloc (mai mult sau mai puţin fictivă) că după ce se respinge proiectul lui Ponta, tac mîlc cînd vine Băsescu cu unul cu cianuri roz. Au mai făcut-o.
  • Dacă tot am dezvoltat un ochi vigilent, poate n-ar fi rău să vedem ce nenorociri mai vor să facă între timp – trebuie renegociate redevenţele, mare atenţie! Iar Niţă anunţa entuziast cum a vîndut el 10%  din Nuclearelectrica la un preţ aproape de minimum.
  • O altă diversiune e anunţarea unui eventual proces deja pierdut cu RMGC. Dar am să le opun o altă temă – poate faceţi totuşi ceva să şi cîştigaţi procesul demarat cu distribuitorii de energie. Acolo sînt de cules cîteva miliarde de dolari după ce au taxat cetăţenii şi n-au făcut investiţiile.
  • Opoziţia PDL e varză, nu reuşesc să capitalizeze nimic din contestarea populară a Guvernului. Crin Antonescu şi-a asumat o poziţie clară pe care o ţine, iată, de trei săptămîni (asta după ce a fost printre primii care păreau pro-exploatare). Dar omul joacă şi alt soi de joc cu PSD – mă-susţii-nu-mă-susţii. Băsescu în schimb tot îi trage speranţă cu formaţiuni politice noi. De aceea văd că multe dintre fantasmele încă unei formaţiuni pentru “clasa de mijloc” se concretizează în analize “neutre şi imparţiale” ale unora, intelectuali, ziarişti şi oengişti, care au tăcut asurzitor cu ocazia unor decizii cu dezastruos impact social în ultimul deceniu.

Protestul este aşadar ameninţat din două direcţii. Ponta vrea s-o lungească şi să anemizeze revolta. Băsescu ar vrea să confişte măcar nişte felii. Apolitismul pieţei se ţine încă tare, dar îşi are ipocriziile lui pe care nu are rost să le evităm – şi apolitismul a fost o politică. Poezia oengistică Toma-Pippidi cu neimplicarea politică şi buna guvernare, am mai văzut asta în cîteva ocazii blocînd o radicalizare binevenită.

Cît despre politicieni, să ne rugăm să rămînă laşi şi atunci îi vom învinge cu proteste. Sper să nu-i apuce vreo criză de curaj injectată cu cine ştie ce capital nou.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!