RSS Feed

PSD a atacat salariații care au produs creşterea economică. Kovesi, despre cuvântul “curaj”

vezi toate articolele de
15 Feb la 13:14 79 comentarii 2 vizualizari.

Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul cât de hotărât și-a bătut joc PSD de ceea ce se cheamă angajat, mai ales de acei 80% angajați din mediul privat.

Întrebarea era simplă. A fost creștere economică, una record, de ce forțezi angajații să se milogească de patron să le mențină măcar salariile de anul trecut? Nimeni n-a răspuns decât legând-o de urgența de a-și rezolva promisiuni nebunești în zona bugetară. La partea bugetară, treburile sunt destul de clare: i-a durut în cot de precarii angajați pe bani publici, dar, în ansamblu, au mărit salariile mai mult ”pe brut” decât ”pe net”. Pe brut, pe net, aceste expresii barbare au fost esența păcălelii. S-a discutat enorm despre bugetari și nu se vorbește despre ce se întâmplă în privat, cum faci să mai iei banii pe care PSD ți i-a luat din buzunar și i-a pus în mână patronului.

Pesediştii se laudă cu creşterea economică. Criticii lor îi dau cu consumul. Esenţa creşterii a fost însă ponderea importantă a creşterii exporturilor, a industriei în general. Iar această creştere se face pe plată mizerabilă a mâinii de lucru. Deci ce trebuie PSD să înţeleagă e că, prin revoluţia fiscală, au atacat fix cetăţenii care au adus creşterea economică spectaculoasă.

Critica cu “creşterea din consum” e o glumă. Creşterea aşa se face. Mărirea salariilor a existat dar a rămas prea mult în urma creşterii economice şi a fost ţinută aşa. La adăpostul lui “dăm bani la oameni”, guvernările PSD au mărit spectaculos facilităţile şi rentabiiltatea capitalului.

Dar discuţiile se pierd mereu în irelevant: nu se discută decât prea puţin despre dificultăţile reale ale salariaţilor. Aşa cum nu se vorbeşte despre enorme facilităţi pentru cei cu averi prin reducerea sporită a taxării.

Deficitul ăsta de democraţie reală în Est (aici intrând şi libertatea de asociere la locul de muncă) produce profituri la greu investitorilor. Aceste profituri, această creştere economică este departe de a fi redistribuită echitabil. Mărirea salariului minim şi câteva măriri la bugetari (mai ales ălora care aveau deja salariu foarte mare) sunt mai mult anestezice decât redistribuire reală.

Am discutat săptămâna trecută cu doi oameni din sindicate care cunosc bine mediul privat, Florian Marin, președinte la Federația Sindicatelor Libere din România, și cu Bogdan Andrei, de la Sindicatul Liber Massa – compania Yazaki.

În companii precum Yazaki (14000 de angajaţi, o treime cu salariul minim), foamea de mână de lucru a dus la mărirea salariilor brute pentru păstrarea netului (la minimum sunt obligaţi prin lege să o facă), însă în vară sindicaliştii care ar trebui să obţină noi măriri vor sta în faţa unui patronat care le va zice “păi, v-am mărit”. Am vorbit despre multe din aceste probleme aici: emisiunea integrală.

Kovesi, despre cuvântul “curaj”

Kovesi a ieşit cu o declaraţie politică la DNA. Am doar câteva observaţii, atitudinea mea faţă de ce face DNA o veţi fi ştiind de acum.

Folosirea repetată a cuvântului “curaj” este complet aiuristică. În România reală se duc lupte de supravieţuire sub salariul mediu de 450 de euro pe lună şi această doamnă ne povesteşte despre curajul de a-ţi face treaba cu mii de euro pe lună într-un job sigur, cu chiria decontată de stat, de unde ieşi la pensie tânăr, verde şi bogat. A se slăbi.

Folosirea repetată a lui “ne-am făcut treaba”. Nu v-aţi făcut treaba. Treaba se pare că e să te cerţi cu miniştri. Numai că marea corupţie mituitoare tot scapă, aproape fără excepţie, şi nu e vorba doar despre Microsoft. E vorba despre bănci, despre mari constructori, despre tot soiul de pompe ataşate la ţeava banului public care NU AU FOST DERANJATE.

În fine, o mulţime de dosare îi caută pe politicieni de mizilicuri. Cum poţi să te uiţi la averi imense şi să nu faci un dosar ca lumea măcar de evaziune. Cum poţi să vii şi să-mi spui senin că nu vorbeşti de Ghiţă, când Ghiţă (alături de prietenul tău Coldea) a supt bani publici la nivel industrial şi nimeni nu l-a întrebat măcar cum, de unde.

Amuzanţi sunt fanii Kovesi care o văd acum prezidenţiabilă în locul lui Iohannis. Dar nimeni nu mai vede cât de multă eroizare se creează pornind de la o muncă mai degrabă modestă, martirită crescută pe o anticorupţie de butic.

Kovesi este omul fostului regim Băsescu. Singurul ei merit e că a rezistat cel mai mult după ce s-a schimbat puterea. Mai întâi dându-i preşedeintelui Iohannis muniţie ca să-l ţină în şah pe Ponta, apoi ţinând în şah adeversari politici direcţi. Toate aceste chestiuni s-au petrecut în sfidarea regulilor statului de drept, mai ales prin acea mixtură indigestă de SRi cu justiţie. Da, aseară şi-a anunţat autonomia faţă de alte instituţii, e stat în stat şi e iubită de o masă de manifestanţi. În toate aceste “dezbateri” se duc dracului şi discuţiile despre stat de drept şi ultimele spoieli despre ce-ar trebui să însemne democraţie. Şi asta şi pentru că forţele anti-Kovesi nu au pic de legimitate să schimbe ceva, vor doar control pe arma numită DNA, nu vor să facă justiţie pe bune.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

79 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!