RSS Feed

PSD, dintele stricat care nu cade. Chirică, dacă eşti patriot, de ce umbli să strici casa?

vezi toate articolele de
16 Feb 2017 la 18:25 115 comentarii 1973 vizualizari.

Am avut ocazia să petrec o săptămână în Havana, Cuba. Închipuiţi-vă magazinele goale din comunism şi cozile la alimente; Centrul Vechi din Bucureşti în anii 90, înainte de renovări; hotelurile din Eforie Sud în anii 90; cartierul Ferentari; centrele comerciale gen IDM în anii ’90. Închipuiţi-vă şi oamenii, agresivi, nepoliticoşi, cu două viteze: fie dispreţuitori, fie încercând să obţină bani. În această atmosferă atât de familară am înţeles legătura profundă dintre corupţie şi comunismul autoritar: orice poziţie de autoritate vine cu puteri discreţionare. Nu vorbim de un dictator, ci fiecare funcţie de conducere din ţară are dictatorul ei, fie că vorbim de directori, de funcţionari, de şoferi sau de portari: fiecare interacţiune cu aceşti oameni este o interacţiune cu un cerber, din care ieşi jumulit de câţiva pesos. Fiecare individ devine stăpân şi dictator pe tarlaua lui. Corupţia apare natural în acest peisaj: nu există abuz în serviciu, câtă vreme eşti jupân pe tarlaua ta.

De la Havana, Cuba, la Alexandria, Teleorman, distanţa este surprinzător de mică. După ce conducerea mai elegantă (cea care dosea tablouri) a PSD a fost decimată de DNA, au ajuns la putere aprozariştii, băieţii de sandvişuri, cei care nu pretind că au scrupule. Ei funcţionează în aceeaşi logică a gestionarului de magazin, a portarului. La nivel local, au susţinerea unor indivizi care operează la fel ca ei, doar la un nivel mai redus. Să îi numeşti pe aceşti oameni baroni este eronat: nu au nimic nobiliar, sunt doar pitecantropi autoritari, care păzesc cu dinţii funcţiile pe care le acaparează.

Democraţia internă în acest partid de aprozarişti a avut întotdeauna doar valenţa unei lupte de putere pentru resurse. PSD nu s-a putut sparge în mai multe partide, oamenii nu au contestat modelul, ideologia (vai!) sau politicile, ci cel mult au atacat lideri şubrezi: este leadershipul capabil să menţină modelul în care toţi pot fura în linişte? Cu ocazia protestelor împotriva OUG13, primarul Iaşiului Mihai Chirică a adus recent critici mai ample:

“1. Comunicarea în interiorul partidului, apoi comunicarea în organizații.
2. Schimbarea atitudinii manageriale. Un management într-un partid nu este ca acum 20 de ani. A bătut domnul Băsescu cu pumnul în masă până nu a mai rămas partidul.
3. Alegerea oamenilor din jurul conducătorului: pe nivel de credibilite şi competență. Nu poți să aduci de fiecare dată mesaje învechite.  “

După ce Chirică a adus în discuţie greşelile lui Dragnea în privinţa OUG 13 şi instalarea la guvern a camarilei teleromănene dubioase, a fost atenţionat că va pierde banii pentru Iaşi, şi sancţionat de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău: “”Eu îl cunosc foarte bine pe domnul primar Chirică, am avut încredere în el, cred că are o scăpare de moment, la urmatorul Comitet Executiv voi discuta şi subiectul ăsta, dar, el fiind preşedinte interimar la Iaşi, consider că e suficient sa îl schimbăm din funcţia de preşedinte pentru că nu îi face cinste

Mi-aş dori ca oameni precum Chirică sau Cătălin Ivan să formeze un nou partid în baza unor diferenţe fundamentale de viziune cu liderii actuali ai PSD. Cele câteva demisii şi poziţii critice din PSD cu ocazia OUG 13 li s-ar putea alătura: Aurelia Cristea de la Cluj, primarul PSD din Sighişoara, ministrul pentru mediul de afaceri, Florin Jianu, Ciprian Necula, etc. Alţii oamenii “spălaţi” de stănga, altfel curtaţi de hipsterii bucureşteni, ar putea trece într-un astfel de partid. Deocamdată pesediştii spălaţi au tăcut chitic cu ocazia OUG13, probabil nu au curajul să facă pasul separării de maşinăria PSD, să urmeze calea lui Remus Cernea, ales pe listele PSD in 2012, pierzând alegerile când a candidat independent in 2016.

De ce nu se grăbesc toţi aceşti oameni să creeze un nou partid? Cătălin Ivan a primit un post de europarlamentar de la PSD, are trei copii de întreţinut; Chirică sau primarul Sighişoarei depind de bunăvoinţa centrului pentru bugetele pe următorii patru ani, dacă PSD rămâne la putere. Alţi PSD-işti tineri, spălaţi, probabil se bucură de noul lor statut de parlamentari. Mai mult, au mişcările reformiste din PSD sprijin din partea presei sau a analiştilor? Nici vorbă. Costi Rogozanu pe voxpublica de pildă:

“Vocile dizidente pesediste, precum primarul  Chirică de la Iaşi, vin însă tocmai dinspre falanga cică reformată, de fapt businessificată în stil nou. Mai puţin vamă directă pe capital şi mai multe relaţii cu mediul de afaceri servile şi cu mai puţine pretenţii. Cam ăsta e Chirică, simte cine are puterea mai nou. Şi dacă reforma vine dinspre ei, reforma va fi tot spre dreapta şi tot o comedie pentru social-democraţie.”

Bietul Chirică de la Iaşi, ghiocel dizident în PSD, e respins de Rogozanu pe criterii ideologice: e prea de dreapta ! în loc să patroneze o discuţie despre reforma în PSD, din poziţia lui de înalt prelat de stănga cu acces pe sticlă, Rogozanu adoptă metoda Iliescu din dotare: oricine critică partidul e burghez, neoliberal,“businessificat”. [Cu fiecare ocazie cu care îi critic ideile, Rogozanu îmi aplică altă etichetă clasică comunistă: sunt nebun, am o obsesie clinică faţă de el. Din păcate comunismul are o istorie sinistră de închis gura criticilor sub pretextul că sunt nebuni. Îl asigur pe Rogozanu că am acelaşi nivel de interes clinic pentru el ca şi pentru Mircea Badea sau Gâdea, mă limitez la a critica ocazional manipulările lui Rogozanu doar din motive ideologice]

Deocamdată PSD funcţionează ca o ierarhie de gestionari lacomi, care fură la cântar. Modelul de conducere este autoritar: corupţia este o consecinţă naturală a acestui mod de conducere: abuzul în serviciu este un nonsens: când jupânul local are puteri discreţionare, nu se poate vorbi de abuz în serviciu. Chirică a fost luat la întâmpinare de toţi aprozariştii locali din PSD : oameni ca el trebuie încurajaţi în  schimb, PSD nu poate fi condus exclusiv de camarila lui Dragnea. Dezbaterile din PSD trebuie sprijinite din exterior: acum ar fi momentul perfect ca fundaţia Friedrich Ebert, grupul Demos, CriticAtac sau alte grupuri şi publicaţii de stânga să sprijine dialogul pornit de Chirică: social democraţia românească nu poate continua ca o afacere de aprozar.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

115 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!