RSS Feed

PSD iar ia măsuri de dreapta în timp ce electoratul de dreapta urlă la el

vezi toate articolele de
20 Apr 2017 la 12:37 comenteaza acum 1001 vizualizari.

PSD ia măsuri de relaxare fiscală din nou. După ce a ratat șansele de a reinventa ceva în locul taxei de stâlp, după ce tot ratează șanse să taxeze măcar o fărâmă din profitul marilor companii (alea, multinaționalele ”rele” la care țipă în timp ce le protejează), după ce scoate taxarea speculei cu apartamente și locuințe, trebuia să vină și cu ideea taxării ”gospodăriei”, de fapt o schimbare radicală propusă pentru a muta înă o dată responsabilitatea de pe marii contribuitori pe micul taxat disciplinat.

Realitatea: ăia mari nu plătesc sau plătesc puțin, ăia mici sunt foarte disciplinați. Rezolvarea: Păi de ce să nu scutesc de responabilități nesimțiții mari și să mut banii acolo unde îi pot lua cu biciul, adică înspre salariați?

(Să spunem și că receptarea măsurilor PSD este haotică, isterică. Zilele trecute se panica lumea de dreapta – adică lume bună de facebook, plus niște formatori de dreapta partinici – că se taxează moștenirea mai mare de 100 000 de euro și ceva din proprietățile retrocedate și revândute. Nici nu cred că PSD va avea tupeul s-o ducă la capăt, dar această măsură ar fi oricum timidă față de cum ar trebui taxate proprietățile în Ro. De partea cealaltă, televiziunile guvernamentale tip A3 fac showuri glam în loc să explice măcar punctul de vedere PSD.)

Ne întoarcem la isteria cu gospodăria. De fapt, marea schimbare, una negativă după capul meu, este scoaterea taxării la sursă. Adică nu angajatorul, ci angajatul trebuie să plătească tot ce are de plătit. O prostie cât casa, dar o prostie cu sens, pentru că ajută teribil angajatorii care se vor mai putea juca cu diverse marje la salarii (practic ele vor ”crește” până la prima taxare, nu-i așa?).

Apoi PSD mai introduce o categorie de bugetari plătiți deja bine și netaxați. Asta în timp ce grosul colectării vine în continuare din zona slaariilor modeste.

PSD e victima unei gândiri profund de dreapta, gândire economică. Teoria e una veche și bine bătută, cum că nu poți fiscaliza și scoate bani la suprafață decât dacă scazi taxe sau oferi posibilități de deducere. Cine va face aceste deduceri?, cei care o educație economică sau își permit contabil. Va dura până vom învăța toți să facem chestii ”simple” de astea. Și va dura până vom avea consultanți fiscali în condițiile în care stai în continuare la cozi și pleci lămurit buștean de pe la diverse administrații fiscale.

De ce am spus că PSD iar ia măsuri de dreapta în timp ce electoratul de dreapta urlă la el. Asta arată și distribuiri aberante ale ideologiei în funcție de venituri, dar și ipocrizie cât casa. Să văd optimizatori fiscali cum se plâng – unii ”tehnocrați” cunoscători de paradisuri fiscale gen Biriș -, asta da amuzament. Pentru că PSD n-o să le ia clienții sau piața, nici vorbă. Ideile fiscale ale PSD vin să completeze de fapt o hartă a privilegiaților care plătesc oricum puțin la stat. Despre scutirea celor cu venituri foarte mici știm că se va întâmpla cândva, nu știm exact când.

Și, ca să fiu acoperit, s-o spun că am deja destul de puțină încredere despre cum pot fi duse la capăt măsuri radicale de acest tip. Iar radicalismul schimbării ar trebui să se justifice prin amploarea încasării: or, a propus PSD să impoziteze serios proprietatea sau industrii tip monopol? Nu, a propus ceva radical plin de ambiguități. De exemplu, să pot să-mi deduc plata școlii pentru copii. Păi stai așa, cine își dă copiii la școală privată?

Da, senzația apăsătoare e că mereu sub pretextul ”poporului” celui mult, iar se gândesc la probleme apăsătoare pentru îmbuibații vremii.

Să notăm și o observație corectă făcută de Iulia Popovici pe pagina ei de facebook despre reținerea la sursă:

”Din salariu se plătesc mai multe contribuții (sociale+sănătate, ale angajatului+angajator) – alea se vor reține în continuare la sursă. Nu se va mai reține la sursă impozitul, fiindcă reținerea la sursă e incompatibilă „contabil” cu sistemul propus de praguri neimpozabile+deduceri (adică devine imposibil de anticipat la nivelul persoanei salariate impozitul datorat la nivel de gospodărie). Cea mai proastă idee de pe planetă, ca Stat, e să renunți la reținerea la sursă.”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!