RSS Feed

PSD, marele partid care nu poate să guverneze. Concluzii după o zi ciudată

vezi toate articolele de
15 Jun 2017 la 08:54 6 comentarii 1998 vizualizari.

Într-o criză de autoexigență, PSD și-a dat guvernul jos. Cu ce rămânem după ciudata zi de 14 iunie 2017.

  • Nu există câștigător după ziua de ieri. Dragnea și-a făcut de râs propriile cadre desemnate să-i fie marionete. Din orice scenariu Dragnea iese șifonat. Dragnea are un singur bilanț de făcut: a câștigat alegerile zdrobitor și a reușit să facă praf legitimitatea câtigată în decembrie. Un partid mare care nu reușește să simtă puterea, se plânge continuu că cineva îl sapă, binomul statul paralel etc. Numai că statul paralel e și el plin de pesediști, se pare.
  • Grindeanu a spus că nu e corect ce i s-a întâmplat. Grindeanu e un cadru ultradisciplinat. ”Defecțiunea” de ieri ne arată că pur și simplu și-a găsit aliați mai puternici, deocamdată discreți, fie pe la Cotroceni, fie, cum îl acuză colegii de partid, prin vechea trupă a lui Coldea (pe omul acestuia de încredere l-a angajat personal). Nu au rost glorificările pentru marele dizident Grindeanu. E un yesman care spune ”yes” în altă parte de câteva zile.
  • PSD se plânge că e sabotat. Nu cumva principalul sabotor e chiar propriul program? Sunt acolo bombe cu ceas. Vâlcov reproșează inclusiv că nu se modifică codul fiscal, probabil cu acelșe ”detalii” în care trec taxele toate la angajat, o măsură profund de dreapta care poate ataca grav chiar măririle de salarii, așa cum sindicatele bîănuiau deja.
  • tot la capitolul autosabotaj e chiar dreapta de colțul mesei pe care o practică PSD și în taxare și în măriri de salarii. Pentru cei cu bani mulți și mai mult, pentru cei cu puțin le dăm acolo ceva. Apoi, atâta au urlat la multinaționale că acestea sunt istoric de puțin taxate în acest moment. La nerealizări s-a trecut neadaptarea directivei CE e taxare a profitului în țara în care a fost făcut. Dar de ce nu ați luat alte măsuri de taxare până la măreața directivă? De unde luați banii pentru măriri? A, din celebra pseudogândireeconomică: sigur vin banii de undeva dacă lăsăm capitalul să zburde.
  • neînțelegerea esenței sau neacceptarea ei: creșterea economică a României are legături strânse cu o industrie care exploatează la greu mână de lucru ieftină. E și consum, dar e departe de a fi doar consum.
  • PSD se plânge că a a juns la guvernare dar nu prea poate să guverneze. Nu e prima dată când aud asta: ba sunt de vină camarile de funcționari care sapă politicul, ba e un stat paralel, ba e un lobby puternic pentru marile afaceri. Eu îi cred. Sunt un partid puternic electoral care se lovește de ”statul minimal”, un stat care nu mai deține puterea pentru decizii importante economic, dar și un partid care nu face altceva decât să mimeze puterea și să extragă ce rente mai rămân.
  • nu sunt de acord cu psihologizarea explicațiilor: a înnebunit Dragnea, de aia se întâmplă ce se întâmplă. De acord, Dragnea are o imensă frustrare. Oricât de dictator ar fi însă, e clar că România are prea multe manete și mai are prea puține pârghii reale de control. Dragnea, cu gândirea lui rudimentară, știe că are o pătură groasă de afaceriști de hrănit și nu prea e de unde, economia României s-a schimbat, se fură privat mult mai mult, păienjenișul extragerii banului public e mult mai complex. Ori îl posezi prin SRI ca Ghiță, ori stai acasă.
  • chestiunea cu justiția. PSD a dat-o de gard din disperarea unor lideri primitivi ca-n Olt et comp. Scandalul în justiție este că a fost făcut praf statul de drept în numele statului de drept. În loc să preseze pentru lămurirea unor abuzuri, PSD a vrut să-și rezolve niște oameni. Prin legi, nu prin negociere în vie ca Ponta. Mai bine alegeau via, că se pare că în ROmânia nimeni nu e preocupat că instituții militarizate se amestecă cu procurori și judecători ca să facă ”dreptate”.
  • în sfârșit: ce cadre are PSD, cu cine mai iese Dragnea la înaintare după echipa dezastru Grindeanu? De unde scoate numele noi miraculoase. Pentru că PSD nu poate să guverneze și pentru că e extrem mimetic, ca și PNL. Au văzut că se poartă Trump și Orban, repetă ca papagalii că vor autonomie, mai pupă în fund și coaliții ridicole pentru familie și de fapt n-au nici un plan, nu au oameni capabili să sesizeze corect ce se întâmplă economic și social. Așa cum nu știu exact de ce crește economia acum, la fel nu vor înțelege ce i-a lovit când lucrurile nu vor mai marge la fel de bine, asta e drama. Fiecare criză din România lasă o clasă de mijloc și mai agresivă, și mai restrânsă, și un și mai mare popor de precari.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!