RSS Feed

PSD, mic raport seismic înainte de CEX

vezi toate articolele de
21 Sep la 11:33 4 comentarii 2 vizualizari.

“Să citesc acea epistolă. N-am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înţeles de fapt care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI-ul cu SPP-ul, cu DNA-ul şi cu partidele de opoziţie. Eu ca preşedinte nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii care nu trebuie să se implice în politică”

Dragnea s-a apărat cu aceste vorbe după scrisoarea opoziției din partid condusă de Gabi Firea. Nu cred că a fost o mirare de-a lui, mai curând un diagnostic destul de precis al fracturii din propriul partid. Pentru că parte din PSD simte abia cum gustul puterii, tocmai când începe să se mai înțeleagă fix cu SRI, SPP, DNA, Iohannis etc. Pe scurt, acea scrisoare asta și spunea: Liviule, să știi că totuși sunt mulți băieți buni și de ispravă, poate e cazul să nu ne mai încordăm. Firea mai compensează din dezastrul București și-i mai dă și lecții de negociere omului care era renumit că negocia tot.

Ce s-a întâmplat pe zece august? Încă nu cred că Dragnea a pus singur la cale o bătaie generală. E clar că a jucat foarte prost punând la cale intimidare prin Jandarmerie care a ieșit rău. De ce să ataci în halul ăsta și să învii o opoziție civică sau partinică care adormise pe plajă? Înainte de 10 august, frontul anti-Dragnea ațipise, dușul cu gaze și bastoane i-a trezit, iar Dragnea și-a autoaccelerat căderea. Dacă a făcut-o intenționat e chiar mai prost lider decât credeam, dar l-au mai ajutat și alții, fie soldați de partid prea scrupuloși, jandarmi prea obedienți etc. De ce să nu aplici strategia celorlalți de prin zonă, Orban și Kaczinski, să lași manifestațiile să se autoepuizeze?

Eu prefer explicația bulgărelui de zăpadă istituțional. (Așa cum o prefer și în cazul SRI-DNA – n-a pus Băsescu tot la cale, dar a creat o competiție a oportunismului și a dat autonomie prea mare unor instituții care au luat-o pe ulei și nu au putut fi controlate corect). Sunt sigur că Jandarmeria a căzut prin șefii ei în exces de zel, la îndemnuri politice diverse. Dar și îndemnuri mediatice – sunt ziariști care au instigat la bătaie de ani de zile deja. Sunt politicieni care fac asta din diverse zone politice. Abuzurile din 10 august i-au făcut un mare rău politicianului Dragnea. Și și un șef de scară ar fi putut prevedea asta; Dragnea, nu.

Mi se tot spune că intervenția în forță încurajată de Dragnea și ai săi a fost generată de disperarea lui și a lui Vîlcov cu dosarele. Păi și dacă ar fi așa, tot o metodă furișată în forță în Parlament sau Guvern le-ar fi asigurat impunitatea, așa cum și începuseră să învețe de la Tudorel Toader după calamitatea Iordache. De ce să fi agitat apele? S-au isterizat, spun unii. Eu zic că sunt depășiți, poate ei simt că nu au preluat puterea, dar bună parte din partid a preluat puterea deja.

Principala vină rămâne a Jandarmeriei, ajunsă de ani de zile un executant periculos, nu te obligă nimeni să faci exces de zel la comenzi politice, am mai văzut-o la treabă și în 2012 cu violență brută gratuită (dar manifestanții de azi nu vor să-și amintească de 2012, nu dă bine).

Chiar și așa e clar că două fronturi de putere în PSD au ajuns să aibă două viteze. Cele două viteze puteau fi citite superb sub freza din ce în ce mai nefirească a lui Gîdea, în zilele astea fierbinți. În timp ce băga la greu un adevertorial cu Apanova și Primăria București, trebuia să joace ”echilibrat” între bugetele Gabrielei Firea și interesul cu Dragnea și statul paralel. Un ziarist de bani gata prins între două mâini de pupat. Înduioșător.

Serios vorbind, da, avem un PSD Vâlcov-Dragnea et comp. care au apăsat tare pedala antistatparalel și alte conspiraționisme (nefăcând mai nimic pentru reala lămurire a unor abuzuri trecute, ba chiar și mărind bugetele enorm, înainte de acea micuță tăiere de la SRI). Numai că, așa cum spuneam de la început, o altă parte din PSD deja se simte bine merci instalată la putere și nu prea mai are chef de haiducie decât așa, de divertisment, uitându-se la emisiune la Mircea Badea.

Scrisoarea protestatară era o compilație relaxată din retorica dură antiPSD pentru că era clar un obiect de renegociere a puterii, renegociere periodică extrem de plăcută pentru polurile de putere adevărate de prin București, Constanța etc. (Aveau trecută în scrisoare nevoia urgentă de o lege a lobbyului :) )). Folosirea poncifelor antiPSD sunt singura apărare a lui Dragnea și singura cale de atac pentru talibanii anteniști. Dar ei nu vor să înțeleagă că au ajuns minoritari în PSD.

Dacă ne uităm pe harta ”insurgenților”, foarte mulți sunt baroni grei, sunt învingătorii din PSD, sunt zone tip Brăila, Constanța, Giurgiu, București care au avut rezultate foarte bune (unii se mai sucesc acum, dar nu asta contează). Ei îl tot presează pe Dragnea, ei îi tot iau din putere. Epoca Ghiță-Ponta i-a pus cu botul pe labe, și prin dosare, dar mai ales economic, li s-a mai luat din pîrghii măcar prin faptul căp Ghiță era hotărât să acumuleze mult ”la centru”. Epoca ”consiliului județean” este culmea descentralizării – au câștigat de fapt vătafii federalizați ai României.

Dragnea se bazează pentru amortizarea căderii pe micii pesediști, pe pierzătorii tradiționali din Ardeal de exemplu.

Oprișan tocmai explică ce căuta Dragnea cu Maior, Kovesi etc.: ”încerca și el să le câștige bunăvoința, ca să nu-i facă dosar”. Tocmai de aceea fotografia cu pricina nu este vreo mare lovitură pentru șefii PSD. Toți fac la fel. Și puterea în Buzău, Brăila s-a schimbat cu ajutorul DNA, s-au retras baronii de tip vechi, au venit unii mai vioi, mai cu înțelegere pentru România ”strategică”. Asta e puterea în România, așa arată, alta n-avem, mai un business, mai o strategie pe bani publici cu binecuvântare externă, mai o pleașcă pentru corporații și atât.

Să ne întoarcem la cele două viteze ale PSD. Există așadar camarila Dragnea extrem de combativă mediatic. Dar există și un PSD bogat și așezat care deja a trecut la toate pârghiile puterii. Dragnea s-a tot plâns că a câștigat alegerile, dar că n-are putere. Corect, dar parțial. Poate el n-are. Dar alții din partid au făcut tranziția, și-au preluat sarcinile.

Instituțiile care le creau probleme s-au obișnuit cu ei, la nivel local concordia a fost obținută: totul e bine, ce rost are să ne mai certăm cu SRI, DNA etc. Și aceste instituții au făcut mai greu tranziția spre noua putere, dar au făcut-o. Au mai fost vreo doi ani de agonie Coldea-Kovesi, dar Hellvig a lucrat la pace, în ciuda unor războaie de adâncime între facțiuni. Dragnea a rămas în urmă în această mare pace. Firea e pe mână cu toată rețeaua polițienesc-politică ex-UNPR, cu mediul de business comunitar bucureștean, cu Ilfov, cu tot ce înseamnă putere în capitală. Stroe e regele liniștit al Constanței. Și tot așa. Baronii care îl sugurmă încet pe Dragnea au intrat deja în armonia puterii cu unele instituții rămase în inerția vechii epoci. Dar și în SRI, și în justiție reorientarea către noua putere se produce încet de jos în sus.

Marea problemă a PSD rămâne dezastruoasa selecție guvernamentală, cu Dăncilă în frunte. Dar ei o consideră ”de imagine”, în rest mai sunt funcții de redistribuit, de împărțit. Cam asta e de spus înainte de CEX-ul unde cel mai probabil Dragnea va mai rezista o dată, cu încă o felie de putere cedată. Un lider slab, care tot vinde funcții va sfârși prin a vinde și cămașa de pe el. Slăbiciunea PSD a fost de la început faptul că șeful nu putea fi premier (nu întâmplător, și Oprișan, și Doina Pană au pomenit de acea primă condamnare a lui Dragnea, de la referendumul din 2012).

Să-i repetăm lui Dragnea ce se întâmplă: o parte din partid asta a făcut și asta vrea, să instaureze pacea cu instituțiile pe care încet-încet încep să le perceapă drept ce sunt, parte din aparatul puterii, adică SRI, DNA, Iohannis blabla. Vor pace, vor să facă banul liniștiți. Între timp, oricum, cu EXXOn și OMV văd că PSD se înțelege să le dea resurse moca, până la urmă. Apanova, acuzată aici și în Franța pentru mite uriașe date în București, țopăie cu Firea prin fântâna de la Unirii. Așa arată puterea, nu ca privirile injectate de frustrare Dragnea-Vâlcov.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments
 • 1

  Eu nu prea sunt la curent cu detaliile acestei “afaceri” insa dupa cele 5 minute pe care le-am sacrificat pt a culege informatii am impresia ca multi se inseala , mai ales profesionistii in analiza. Cred ca Dragnea si PSD vor iesi mai tari din acest conflict. Dragnea ca un tip capabil sa conduca barca prin “furtuna” iar PSD ca un partid maturizat care deja si-a rezolvat posibile conflicte. Ma intreb chiar daca nu e o “vacinare” provocata.

  MIHAI
  2018-09-21 16:24:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  //vaccinare

  MIHAI
  2018-09-21 16:35:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Hahaha, ce moldovean e Costel Rogozanu. Ia de-aici, sculer matriter de idei ce esti, fmm:

  Principala vină rămâne a Jandarmeriei, …, am mai văzut-o la treabă și în 2012 cu violență brută gratuită (dar manifestanții de azi nu vor să-și amintească de 2012, nu dă bine). –asta s-o crezi tu. stii tu ce zic ”participantii de azi?” care , oricum, sunt numeric superior celor in ianuarie 2012. nu toti care au fost in strada in 2k12 au iesit si in 2k18 . demograficul protestului din 10 august e totalmente diferit de cel la care asistai tu cu basca in cap, la cotroceni, in vizita la basescu. in plus, ce a scapat vigilentei tale de asamblator-piese pe banda rulanta este ca atunci erau la moda, in toata europa, interventiile brutale ale jandarmilor si politistilor in protestele anti recesiune. basescu s-a raliat frontului european. in plus, ca participant la ambele proteste, insist sa nuantez: au fost brutali si prezenti supranumeric si pe vremea lui basescu, dar nu la fel de violenti, desi violentele stradale de atunci erau mai intense. esti pauper mental, voinice.

  JOS PSD SI ALDE
  2018-09-21 19:39:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  ib8lvJjl cipro for ear infection

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!