RSS Feed

PSD, răul cel mai mic

vezi toate articolele de
08 Dec 2016 la 18:44 comenteaza acum 3095 vizualizari.

Anul 2016 a fost excelent pentru  România: s-a dezvoltat în sfârşit un partid independent, de profesionişti, Uniunea Salvaţi România, şi avem în sfârşit un guvern cinstit, cu oameni responsabili şi activi, dornici să reformeze administraţia.

Pe fondul acestui noroc chior în Europa de Est, guvern tehnocrat cinstit şi partid curat, cu şanse în Parlament, am avut ocazia să vedem anul acesta şi care au fost piedicile în calea unui astfel de rezultat pentru România: sute de jurnalişti şi analişti politici, care au croşetat tot anul împotriva acestui partid nou, şi a guvernului tehnocrat, folosind toate tehnicile de manipulare posibile: o oglindă a mojiciei care a ţinut România în loc atâţia ani.

Unele tehnici de manipulare sunt evidente şi ridicole (Cioloş fiul lui Soroş, de pildă). Altele în schimb sunt mai perverse, şi vin dinspre stânga CriticAtac. Costi Rogozanu cel puţin caută să desfiinţeze USR, tehnocraţii şi Cioloş cu fiecare ocazie: elitişti, meritocraţi fără suflet, abonaţi la fonduri europene şi think tankuri. Rogozanu critică USR cu rezervele de energie pe care le-a acumulat necriticând PSD.

Rostul acestor manipulări este de a îndepărta oamenii de stânga de bună credinţă de opţiunea USR, prin abţinerea de la vot, sau direct prin opţiunea PSD.

Să ne înţelegem: pe listele USR figurează Mihai Goţiu, Adrian Dohotaru, sau Florina Presadă, activişti care au scris în trecut pe CriticAtac, şi care au semnat diverse revendicări de stânga ale grupului CriticAtac. Cum de au devenit aceşti indivizi deodată indezirabili pentru stânga CriticAtac?

Care sunt manipulările împotriva lor?

1. Ideea că membrii USR vor să acceseze diverse rente prin participarea lor politică. Această manipulare este frecventă la Rogozanu şi Poenaru, şi este la fel de jenanta ca manipularea despre Soroş (de fapt este aceeaşi manipulare despre bani străini, fără reflexul naţionalist): toţi oamenii de dreapta sunt rentieri, abonaţi la banii lui Soroş.

“Din punctul meu de vedere, e și mai grav că au fost încurajați din bani publici (să dea rapoarte ultraneoliberale și conservatoare) mulți thinktankiști, de la Sorin Ioniță, care lua bani ca să spună că trebuie tăiate paturi de prin spitale, la marele luptător antiasistați Pâslaru, al cărui thinktank făcea strategii inaplicabiule pentru scoaterea Teleormanului din sărăcie. Pe bani grei, desigur.” (Costi Rogozanu)

Am fost personal acuzat de Poenaru şi că sunt abonat la bani de “think tank” când am scris pentru România Curată. În mod paradoxal, singurele fundaţii de la care am încasat bani pentru articole sunt Rosa Luxemburg şi Friedrich Ebert Stiftung, fundaţii/ think tankuri socialiste/ social-democrate. Cu alte cuvinte, banii de la Rosa Luxemburg sau Friedrich Ebert, sau, vai Realitatea TV, de care au beneficiat şi Poenaru sau Rogozanu, sunt nobili, banii de la fundaţii de dreapta sunt mereu murdari.

2. Prezentarea tehnocraţiei ca un mecanism nedemocratic:

“Tehnocrația de acum a lui Cioloș este veșmântul ideologic al unei noi forme politice: autoritarismul de stat. “ sau “democrație cu corupție vs. anti-corupție fără democrație.” (Florin Poenaru, CriticAtac)

Bietul guvern Cioloş, ţinut la putere doar de pariul PSD de a sta pe bară un an pentru a şterge dezgustul Ponta-Oprea, este prezentat drept exemplu de “autoritarism de stat”. O exagerare evidentă, vorbim de oameni care se supun votului în câteva zile.

3. Teleormanizarea României: Nicuşor Dan a deplâns riscul teleormanizării României sub o nouă guvernare PSD. Teleormanizarea este un mecanism care a funcţionat în ultimii 27 de ani în România: Partidul Social Democrat , condus de nomenclaturişti şi mai târziu de beizadele, a menţinut “pacea socială” pentru a fura în linişte: privatizări lente sau deloc, suficient cât întreprinderile să fie capturate de capitalişti de partid, diverse ajutoare acordate la timpul potrivit, pentru ca nimeni să nu conteste furturile şi ineficienţa din administraţie. Teleormanizarea înseamnă menţinerea acestui mecanism de troc între PSD şi alegătorii săi: ceea ce Poenaru numeşte amuzant “democraţie cu corupţie”.

Trocul acesta murdar, realizat doar în folosul unor aprozarişti de partid, nu ajută în niciun fel la reducerea sărăciei, dovada fiind sărăcia şi lipsa de oportunităţi din judeţul Teleorman.

Ei bine, grupul CriticAtac a preluat în cor ideea că, vorbind de teleormanizarea României, USR stigmatizează săracii. De aici până la acuzaţii de rasism social , un mic pas leninist: “ rasismul social al USR care a continuat cu pericolul teleormanizării României” (Florin Poenaru, CriticAtac)

4. Planurile USR de reducere a sărăciei sunt expediate imediat drept populism, fără cea mai mică analiză:

“PNL și USR au împrumutat elemente ”sociale” în program (care se prăbușesc rapid luate la bani mărunți, desigur)” (Costi Rogozanu)

Am mari îndoieli despre “banii mărunţi” ai analiştilor boemi de stânga, cu diplome umaniste : sunt genul de oameni care ar lua la bani mărunţi şi partidul comunist sovietic, aşa orientat spre tehnocraţie, birocraţie, planificare, muncă, productivitate şi educaţie.

Până una alta, USR este o opţiune excelentă de stânga, fie şi doar prin prezenţa pe liste a lui Mihai Goţiu, Florina Presadă, Adrian Dohotaru, sau a Ioanei Lupea în staff (lăudată anii trecuţi de Ponta ca jurnalist cu vederi de stânga). Mi se pare absolut suspect că aceşti oameni nu primesc sprijin şi apreciere din partea CriticAtac, unde au colaborat în trecut. USR nu este un partid omogen ideologic, şi are într-adevăr destui oameni cu viziuni abrazive de dreapta, dar în prezent este cea mai bună opţiune de stânga, pentru că este timpul să încercăm să reducem sărăcia printr-o guvernare cinstită şi eficientă, un concept nemaiîntălnit în România.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!