RSS Feed

PSD şi paparazzi, show tricolor

vezi toate articolele de
13 Feb 2017 la 13:44 comenteaza acum 1286 vizualizari.

În PSD nu se dă prima bătălie tabloidală, vezi Rizea vs. Negoiţă sau Vanghelie vs. Ghiţă. Oamenii iubesc stilul paparazzo, se pândesc, se filmează, se pozează.

Iată  că a apărut şi Grindeanu într-un aranjament tabloidal de acest tip, aici, împreună cu nişte băieţaşi care au avut probleme cu justiţia dar au scăpat miraculos şi cu bani cât să plătească masa la restaurante de lux.

Acest material e un semn că se ascute lupta în interiorul PSD. În curând Dragnea va ţine cu strada numai să-l poată dezlipi pe Grindeanu de scaun.

Vocile dizidente pesediste, precum primarul  Chirică de la Iaşi, vin însă tocmai dinspre falanga cică reformată, de fapt businessificată în stil nou. Mai puţin vamă directă pe capital şi mai multe relaţii cu mediul de afaceri servile şi cu mai puţine pretenţii. Cam ăsta e Chirică, simte cine are puterea mai nou. Şi dacă reforma vine dinspre ei, reforma va fi tot spre dreapta şi tot o comedie pentru social-democraţie.

O tensiune în PSD era însă dinainte de proteste. I-ar fi luat mai mult timp să explodeze. Dar acum, cu strada, procesul s-a accelerat. E vorba despre împărţirea puterii în partid către sud. Giurgiu, Ialomiţa, Olt au luat prea mult la distribuirea executivului. Prea mulţi frustraţi din alte zone georgrafice au apărut instant. Ca să nu mai vorbim că unii au traţional relaţii ceţoase şi cu puterile de dreapta şi cu forţele anticorupţie (vezi Orpişan din Vrancea).

Un război aşa complicat durează mult. Nu prea văd posibilităţi de exeplozie.

Show cu tricolor

Protestele anti guvern au continuat. Dar de zile bune se mai întâmplă şi o adevărată competiţie între cine foloseşte mai bine strada în interes propriu.

Multinaţionalele şi-au dat mesajele înduioşător patriotice. Asta ca să acopere frumos adevăratele griji, posibilă taxare mai mare şi aplicarea dureroasă deja pentru unii angajaţi a ridicării unor privilegii. O felie din stradă a fost şi asta, demonstraţie de putere în faţa unui guvern care deja şi-a retezat credibilitatea cu vestita ordonanţă.

Alţii care încearcă în mod tradiţional să tragă strada de partea lor sunt ultraconservatorii cu două obsesii mari şi late: gay şi avort. Şi uite aşa avem şi în PSD şi în antiPSD reprezentate consistent tabere de ultraconservatori care pot accelera agende agresive de neconceput pentru mileniul 3. La asta contribuie şi personaje cu astfel de agende şi cu putere politică, precum Felix Tătaru, mare susţinător al familiei tradiţionale.

Mai văd vedete TV care shareuiesc cu mândrie versuri legionare, mai văd multe rugăciuni şi recitări care arată de fapt că se termină cam repede “creativitatea” străzii şi rămân mai curând nişte vechi poezele din care se hrănesc tot felul de facţiuni antidemocratice.

Au fost şi protestatari care au mers 10 zile în stradă non-stop care s-au arătat indignaţi de ideile creţe a la Tătaru, inspirat, fix cum doresc inamicii străzii, de show-uri de protest ucrainiene. Atâta patriotism şi multinaţionalism, plus conservatorism la limită, plus agende care se extind de la antipesedism, la antivotanţi PSD. Iată că unele îngrijorări de pe aici n-au fost chiar aberante. După retragerea ordonanţei, strada încearcă să-şi caute o identitate politică. Şi, ca de obicei, idei tradiţionaliste care merg direct să atace diverse drepturi în numele unei identităţi culturale revendicate agresiv, merg mână în mână cu “politici moderne” de radicalism economic neoliberal.

Autoflatantele epitete găsite de protestatari ar trebui să se cam termine şi n-ar fi rău să crească vigilenţa celor care doresc să nu intre nici în conspiraţiile livrate de PSD, nici în fantasmele periculoase ale unei clase de mijloc plină de emoţii. După cum se poate vedea, de la o indignare legitimă în legătură cu maniera unui Guvern de a face legi, putem ajunge uşor în direcţii care nu au legătură nici măcar cu europenismul pe care pretindeau că-l apără. Sau rămâne că europenismul e pentru şefi şi business, iar pentru “mijlocaşii” mai de jos livrăm drapel şi poezele legionare?

Interesantă cercetarea CESIP făcută în timpul manifestaţiilor, de acolo e graficul de mai sus. Aruncaţi un ochi aici.

PE scurt, cred că şi PSD şi strada vor accelera lupte cu multe victime colaterale, în loc să facă multstimatele reforme. Eşti naţionalist? Sunt eu şi mai şi? Eşti anti-Soros? Păi stai aşa că şi noi la USR avem şi pro şi antiSoros. Şi tot aşa.

Spirala abuzurilor din bătlia instituţională Guvern DNA SRI se reflectă cultural în stradă: dreapta de diverse culori, aceleaşi veşnice referinţe interbelice şi nouăzeciste, ie, iţari şi “multinaţionalism” etc. Şi, bineînţeles, multă reflectare entuziastă în Vest unde chiar e nevoie de otpimism europenist, fără prea multe nuanţe, că ni se strepezesc dinţii.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!