RSS Feed

”PDL și USL, aceeași mizerie!” Ce vor protestatarii: Lista de la Cluj

vezi toate articolele de
16 Jan 2012 la 23:49 136 comentarii 2597 vizualizari.

S-a mai aruncat o piatră. A mai explodat o petardă. O mașină a luat foc. Un tânăr a leșinat. Alți 32 de au fost arestați. Au venit studenții. ”Ieși afară, javră ordinară!”, ”Jos Băsescu!”, ”Jos Băsescu!”, ”Jos Băsescu!”. Așa sună actualitatea transmisă, minut cu minut, pe televiziunile și pe site-urile de știri. Lipsește ceva din tabloul acesta? Da. Esențialul. Furați de ”spectacol”, reporterii uită să pună întrebarea cea mai importantă: pentru ce au ieșit oamenii în stradă?

Pentru că Băsescu este doar factorul catalizator. Imaginea și simbolul unui sistem. Cel mai mic numitor comun. De aici încolo, fiecare are propriul motiv (sau propriile motive). Dar reporterii de teren (majoritatea acestora) nu au curiozitatea de a afla care sunt acestea. Ce se ascunde în spatele sloganurilor. Și nici editorii și redactorii șefi care îi coordonează nu manifestă vreun interes în acest sens. De ce să-și mai bată ei capul cu asemenea ”amănunte”, când audiența și traficul sunt asigurate de imaginile cu violențe?

Astfel nu e de mirare că apar interpretări de genul că ”se protesetează doar de dragul de a se protesta”, că ”se fac jocurile Opoziției”, ori că ”nu ies în stradă, că eu n-am nimic de-a face cu huliganii ăia care se bat cu jandarmii”.

Cel puțin la Cluj, mobilizarea pentru primele acțiuni de solidarizare cu Raed Arafat și problema SMURD-ului a venit din partea celor care și-au făcut ”antrenamentul” la protestele legate de Roșia Montană (despre ce au în comun cazurile Arafat și Roșia Montană, dincolo de Băsescu, aici). Astfel că nu e de mirare că banerele și steagurile cu ”Salvați Roșia Montană!” le concurează pe cele cu ”Jos Băsescu!” (iar mesaje pe aceeași temă au fost afișate și la București, Iași, Alba Iulia). Câțiva jurnaliști consemnează ”amănuntul”. Majoritatea, însă, nu văd decât jos: Băsescu, Boc, PDL, javră ordinară.

Unii țin neapărat să sublinieze că au văzut membrii PNL și PSD la demonstrație, de parcă acest lucru ar fi unul incriminator, iar membrii de partid nu ar avea dreptul să fie nemulțumiți decât la comandă. În euforia cu care reporterii semnalează ”deconspirarea” liberalilor și social-democraților, le scapă un alt ”amănunt”: că la miting se află și câțiva tineri din PDL (e drept, nu știu dacă de mâine vor mai avea carnet de partid, dar asta e altă poveste). Dar le place (și-l folosesc inclusiv în titlu) sloganul: ”PDL și USL, aceeași mizerie!” Ceea ce le cam dă peste cap întreaga direcționare (naivă ori cu rea-credință) a relatărilor.  Dar tot nu-i ajută să înțeleagă că revolta e anti-sistemică. Sunt prea absorbiți de modul în care își joacă în spectacol propriile roluri de decor – de reporteri (aproape) de război –  pentru a mai reuși să surprindă fondul problemei.

***

Pentru conformitate, iată pentru ce au protestat oamenii la Cluj (lista cu revendicări care a circulat prin mulțime, cu mențiunea că acestora li s-au adăugat și mesaje și steaguri legate de revenirea la monarhie):

 1. Demisia președintelui Traian Băsescu
 2. Demisia Guvernului
 3. Crearea unui sistem de sănătate echitabil și în folosul cetățenilor
 4. Suplimentarea bugetului pentru educație la 6% din PIB
 5. Majorarea pensiilor
 6. Majorarea salariilor cu 25%
 7. Anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation
 8. Anularea PUG-ului care declară Roșia Montană zonă mono-industrială
 9. Anularea comasării alegerilor
 10. Respingerea proiectului de modificarea a Legii Minelor nr. 85/2003
 11. Depolitizarea TVR.

Foto: Facebook/Valentin Lungu

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


136 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!